İçeriğe atla

George B. Pegram

George B. Pegram
Doğum24 Ekim 1876
Trinity, Kuzey Carolina, Amerika Birleşik Devletleri
Ölüm12 Ağustos 1958 (81 yaşında)
Swarthmore, Pennsylvania, Amerika Birleşik Devletleri
MilliyetAmerika Birleşik Devletleri Amerikan
EğitimDuke Üniversitesi
Columbia Üniversitesi
Kariyeri
DalıFizik
Çalıştığı kurumlarColumbia Üniversitesi
Doktora öğrencileriJohn Ray Dunning

George Braxton Pegram (24 Ekim 1876 - 12 Ağustos 1958), Manhattan Projesi'nin teknik yönetiminde önemli bir rol oynayan Amerikalı bir fizikçiydi. 1895'te Trinity College'dan (şimdiki Duke Üniversitesi) mezun oldu ve 1900'de Columbia Üniversitesinde fizik öğretim görevlisi olmadan önce lisede öğretmenlik yaptı. Çalışma hayatının geri kalanını Columbia'da geçirdi, 1903'te doktorasını orada aldı ve 1918'de tam profesör oldu. İdari kariyeri, icra memuru olduğu 1913 gibi erken bir tarihte başladı. 1918'de Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı oldu ancak 1930'da John R. Dunning ile nötronların özellikleri üzerinde birçok titiz ölçüm yaparak araştırma faaliyetlerini yeniden başlatmak için istifa etti. Ayrıca 1913'ten 1945'e kadar Columbia'nın fizik bölümünün başkanıydı.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Pegram, George Braxton, 1876-1958". history.aip.org. 25 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hendrik Lorentz</span> Hollandalı fizikçi (1853–1928)

Hendrik Antoon Lorentz, Hollandalı fizikçidir. Zeeman etkisini aydınlattığı için 1902 Nobel Fizik Ödülü'nü Pieter Zeeman ile paylaştı.

<span class="mw-page-title-main">J. J. Thomson</span> İngiliz fizikçi (1856-1940)

Sir Joseph John Thomson, çağdaş fiziğin gelişimine büyük katkılarıyla tanınan Britanyalı fizikçi. Elektronu ve izotop kavramını keşfetmesi ile kütle tayfölçerini icat etmesiyle bilinir. Gazların elektriksel iletkenliği üzerindeki çalışmaları ve elektronu keşfinden dolayı 1906'da Nobel Fizik Ödülü ile ödüllendirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">James Franck</span> Alman fizikçi (1882 – 1964)

James Franck, Hamburg doğumlu, Alman fizikçi ve Nobel Fizik Ödülü kazanmış bilim insanı.

<span class="mw-page-title-main">Ticaret ve Ziraat Nezâreti</span>

Ticaret ve Ziraat Nazırlığı, Osmanlı Devleti'nde ticaret ve tarım işlerinden sorumlu bakanlığa verilen isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Scolytinae</span>

Scolytinae, Curculionidae familyasına bağlı bir hayvan altfamilyasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Nesimi Sayman</span>

Ahmet Nesimi Sayman ya da Ahmed Nesimi Bey, Osmanlı Devleti'nin son döneminde hizmet vermiş bir devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Manne Siegbahn</span> İsveçli bilim insanı

Karl Manne Georg Siegbahn FRS X-ışını spektroskopisi alanında yaptığı buluşlar ve araştırmalar için 1924 yılında " Nobel Fizik Ödülü " kazanan İsveçli fizikçidir. Aynı ödülü 1981 yılında oğlu "Kai M. Siegbahn","Arthur L. Schawlow" ve "Nicolaas Bloembergen" ile paylaşmıştır. Şu ana kadar 4 kez baba ve oğul bu ödülü kazandı. Diğer baba-oğullar : William Bragg ve Lawrence Bragg (1915); Niels Bohr (1922) ve Aage Niels Bohr (1975); Joseph John Thomson (1906) ve George Paget Thomson (1937)

<span class="mw-page-title-main">Kai Siegbahn</span> İsveç fizikçi (1918-2007)

Kai Manne Börje Siegbahn 1981'de "yüksek çözünürlükte elektron spektroskopisinin geliştirilmesine katkısı" dolayısıyla Nobel Fizik Ödülü kazanmış İsveç fizikçidir.

Melvin Schwartz, Amerikalı fizikçi. 1988 yılında arkadaşları Leon Max Lederman ve Jack Steinberger ile birlikte nötrinolar üzerine yaptıkları çalışmalar ile Nobel Fizik Ödülü'ne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">James Rainwater</span> Amerikalı fizikçi (1917 – 1986)

Leo James Rainwater, bazı atom çekirdeklerinin asimetrik şekillerin belirlenmesinde yaptığı çalışmalar nedeniyle 1975 yılında Nobel Fizik Ödülü almaya hak kazanmış Amerikalı fizikçidir.

<span class="mw-page-title-main">İgor Tamm</span> Rus fizikçi

İgor Yevgenyeviç Tamm, Rus fizikçi.

<span class="mw-page-title-main">Chien-Shiung Wu</span>

Chien-Shiung Wu, , Radyoaktivite alanında önemli katkıları olan Çin kökenli Amerikalı bir deneysel fizikçidir. Manhattan Projesi'nde çalışmış, gaz yayınımıyla (difüzyon) uranyum metalini U-235 ve U-238 izotoplarına ayrıştıran bir yöntem geliştirmiştir. Eşlem korunumu çürüten ve Wu'nun önderliğinde yapılan Wu Deneyi en önemli çalışmalarından birisidir. Bu çalışması çalışma arkadaşları Tsung-Dao Lee ve Chen-Ning Yang’a 1957 Nobel Fizik Ödülünü kazandırmış, ayrıca Wu’ya da 1978 yılında Wolf Fizik Ödülünü kazandırmıştır. Deneysel fizikteki ustalığı sık sık Marie Curie ile karşılaştırılmasına neden olmuş, ayrıca ‘Fiziğin Leydisi’, ‘Çinli Madam Curie’, ‘Nükleer Araştırmanın Kraliçesi’ gibi saygın takma isimler kazandırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">V. Germanos</span> Ekümenik Patrik ve İstanbul Başpiskoposu

V. Germanos,, 28 Ocak 1913 ile 12 Ekim 1918 tarihleri arasında Konstantinopolis Ekümenik Patrikhanesinin, 259. Ekümenik Patriği olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">John Clauser</span> Amerikalı fizikçi

John Francis Clauser Amerikalı teorik ve deneysel fizikçi. Kuantum mekaniğinin temellerine, özellikle de Clauser-Horne-Shimony-Holt (CSHS) eşitsizliğine katkılarıyla bilinir. Clauser, Fransız Alain Aspect ve Avusturyalı Anton Zeilinger ile birlikte "dolanık fotonlarla ilgili deneyler, Bell eşitsizliklerinin bozulduğunun gösterilmesi ve kuantum enformasyon biliminde öncülük etmelerinden" dolayı 2022 Nobel Fizik Ödülü'ne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">George Uhlenbeck</span>

George Eugene Uhlenbeck, Hollandalı-Amerikalı fizikçidir.

Walter Afanasieff, 1980'lerde Baby Love lakaplı, müzisyen, söz yazarı, plak yapımcısı ve besteci. Birkaç yıl boyunca ortak yapımcı ve ortak yazar olduğu Mariah Carey ile işbirlikleriyle tanınan Rus kökenli Brezilyalı-Amerikalı. Céline Dion şarkısı " My Heart Will Go On" ile 1999 Grammy Ödüllerinde Yılın Kaydı kategorisinde ve 2000 Grammy Ödüllerinde Yılın Yapımcısı - Klasik Olmayan ödülünü kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Wolfgang Pauli</span> Avusturyalı fizikçi (1900 – 1958)

Wolfgang Ernst Pauli, Avusturya asıllı Nobel Fizik Ödülü sahibi Avusturyalı teorik fizikçidir. Kuantum fiziğinin öncülerinden birisi olarak kabul edilir. 1945 yılında Pauli dışarlama ilkesi olarak adlandırılan yeni bir doğa yasasını keşfetmesi sonrasında Nobel Fizik Ödülü'ne aday olarak gösterilmiş ve ödülü kazanmıştır. Kendisi aynı zamanda 21 yaşındayken doktorasını alarak fizik alanındaki yeteneğini erken bir yaşta göstermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Curculionidae</span>

Curculionidae Curculionoidea üstfamilyasına bağlı bir familyadır.

<span class="mw-page-title-main">Leptolaimidae</span>

Leptolaimidae, Araeolaimida takımına bağlı bir hayvan familyasıdır.

John Ray Dunning, ilk atom bombalarını geliştiren Manhattan Projesi'nde önemli roller oynayan Amerikalı bir fizikçiydi. Nötron fiziğinde uzmandı ve izotop ayrımı için gaz difüzyonunda öncü çalışmalar yaptı. 1950'den 1969'a kadar Columbia Üniversitesinde Mühendislik ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanıydı.