İçeriğe atla

Georg Ernst Ludwig Hampe

Flora Hercynica'nın ön kapağında Ernst Hampe'nin resmi

Georg Ernst Ludwig Hampe (5 Temmuz 1795 - 23 Kasım 1880), Fürstenberg'in yerlisi olan Alman eczacı, botanikçi ve briyolog. Bitki bilim mahlası Hampe'dir.

1810'da Brakel'deki amcasının eczacı çırağı oldu ve sonraki on beş yıl içinde, botanikçi Kurt Polycarp Joachim Sprengel'le (1766-1833) tanıştığı Halle an der Saale de dahil olmak üzere birkaç farklı eczanede çalıştı. Ayrıca Göttingen'deki üniversite eczanesinde, Allendorf ve Braunschweig'deki çeşitli kurumlarda çalıştı. 1825'te Blankenburg am Harz'da yerel bir eczanenin başına geçti ve 1864'e kadar burada müdür olarak kaldı.

Blankenburg'da geçirdiği süre boyunca Hampe, Harz Dağları'na özgü bitkileri topladı ve inceledi. Özellikle yosunlarla ilgileniyordu ve briyolog Karl Müller (1818-1899) ile olan ilişkisi sayesinde Amerika, Madagaskar, Yeni Zelanda, Avustralya ve diğer Avrupa dışı türleri inceledi. Müller ile yaptığı ortak araştırmasında çok sayıda yeni briyofit tür tanımladı.

Hayatının ilerleyen zamanlarında Hampe, Göttingen Üniversitesi'nden fahri profesörlük aldı. 1876'da Blankenburg'daki eczanesini sattı ve oğluyla birlikte Helmstedt'e taşındı. Hampe'nin ölümünden sonra, herbaryumu British Museum of Natural History tarafından satın alındı.

Malvaceae familyasından Hampea bitki cinsi, Diederich Franz Leonhard von Schlechtendal (1794-1866) tarafından onuruna adlandırıldı.[1]

Eserleri

  • Prodromus flora Hercynicae (Halle 1836, Nordhausen 1842).
  • Friedrich Gottlieb Bartling (1798-1875) ile birlikte Vegetabilia cellularia in Germania septentrionali praesertim in Hercynia et in agro Gottingensi lecta (1834 ve 1836).
  • Icones muscorum novorum vel minus cognitorum (Bonn 1844).
  • Flora Hercynica oder Aufzählung der im Harzgebiete wildwachsenden Gefässpflanzen (1873) – Hercynica veya Harz bölgesine özgü vasküler bitkilerin kataloğu.
  • Flora Hercynica (Halle 1875).

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkiye florası</span>

2000 yılı itibarıyla Türkiye'de yaklaşık 9.300 damarlı bitki türünün yetiştiği bilinmektedir. Bütün Avrupa Kıtası, Türkiye'ye kıyasla 13 kat daha büyük alan kaplamasına rağmen Türkiye'den yalnızca %24 daha fazla (11.500) bitki türü içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Eczacı</span> ilaçların bileşenleri, etkileri, etki mekanizmaları, uygun ve etkili kullanımları konusunda uzmanlaşmış sağlık profesyonelleridir

Eczacı, ilaçların bileşenleri, etkileri, etki mekanizmaları, uygun ve etkili kullanımları konusunda uzmanlaşmış sağlık profesyonelidir. Eczacı, ilaçların etki mekanizması hakkındaki bilgilerini kullanarak ilaçlardan maksimum fayda, minimum yan etki elde etmek ve ilaç etkileşimlerinden kaçınmak için nasıl kullanılmaları gerektiğine hakimdir. Eczacılar, ilaçların biyokimyasal mekanizmalarını ve etkilerini, ilaç kullanımlarını, tedavi edici rollerini, yan etkilerini, olası ilaç etkileşimlerini ve izleme parametrelerini öğrenmek için üniversite veya yüksek lisans düzeyinde eğitim alırlar. Eczacılar bu uzmanlık bilgisini yorumlar ve hastalara, doktorlara ve diğer sağlık hizmeti sağlayıcılarına iletir.

<span class="mw-page-title-main">Eczacılık</span>

Eczacılık; hastalık teşhisi, önlenmesi, tedavi edilmesi ve semptomların azaltılmasında kullanılan her türlü madde ve ilacın; keşfi, üretimi, geliştirilmesi, imha edilmesi, güvenli ve etkin kullanımı ve kontrolü ile ilgilenen, tıp bilimini kimya ile ilişkilendiren klinik sağlık bilimidir. Eczacılığın uygulanması; ilaçlar ve ilaçların etki mekanizmaları, yan etkileri, etkileşimleri, vücuttaki hareketleri ve toksisitesi konularında üst düzey bilgi sahibi olmayı gerektirir. Aynı zamanda tedavi süreçlerinin ve patolojik süreçlerin anlaşılması konularında da yetkinlik gerektirir. Klinik eczacılık gibi eczacılığın bazı uzmanlık dalları da, tıbbi verilerin ve laboratuvar verilerinin değerlendirilmesi hakkında bilgi sahibi olmak gibi başka nitelikler gerektirir.

The Plant List, Kraliyet Botanik Bahçeleri, Kew ve Missouri Botanik Bahçesi tarafından oluşturulan ve 2010 yılında başlatılan bitki türlerinin botanik isimlerinin bir listesiydi. Zaman içinde bitki türlerinin bilinen tüm isimlerinin kapsamlı bir kaydı olması amaçlanmıştır ve 2002-2010 Bitki Koruma Stratejisinin Hedef 1'ine yanıt olarak "Bilinen herkesin çevrimiçi bir florasını" üretmek üzere üretilmiştir. Bitkiler, 2013'ten beri güncellenmemiştir ve yerini World Flora Online almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Carl Ludwig Willdenow</span>

Carl Ludwig Willdenow Alman botanikçi, eczacı ve taksonomisti. Bitkilerin coğrafi dağılımını inceleyen bilim dalı olan fitocoğrafyanın kurucularından biri olarak kabul edilir. Bitki bilim mahlası Willd.'dir.

<span class="mw-page-title-main">Giovanni Antonio Scopoli</span> Avusturyalı hekim ve doğa bilimci

Giovanni Antonio Scopoli Avusturyalı hekim ve doğa bilimci. Biyografi yazarı Otto Guglia O'nu "ilk uluslararası Avrupalı" ve "Avusturya İmparatorluğu'nun Linnaeus'u " olarak tanımlamıştır. Bitki bilim mahlası Scop.'tur.

<span class="mw-page-title-main">Edmond Gustave Camus</span> Fransız bitki bilimci

Edmond Gustave Camus, orkidelerle ilgili yaptığı çalışmalarla tanınan Fransız eczacı ve botanikçi. Bitki bilim mahlası E.G.Camus'dur.

Paul Ernst Emil Sintenis Alman botanikçi, eczacı ve bitki koleksiyoncusu idi. Bitki bilim mahlası Sint.'tir.

<span class="mw-page-title-main">David Heinrich Hoppe</span> Alman eczacı, botanikçi, böcek bilimci ve doktor

David Heinrich Hoppe Alman eczacı, botanikçi, böcek bilimci ve doktordu. Alpin florası çalışmalarına yaptığı katkıları ile bilinir. Bitki bilim mahlası Hoppe'dir.

<span class="mw-page-title-main">Bartolomeo Biasoletto</span> İtalyan eczacı, botanikçi ve fikolog

Bartolomeo Biasoletto, İtalyan eczacı, botanikçi ve fikolog. Bitki bilim mahlası Biasol.'dur.

<span class="mw-page-title-main">Christiaan Hendrik Persoon</span>

Christiaan Hendrik Persoon, L.'un mantar taksonomisini geliştiren ve genişleten Alman mikologdur. Bitki bilim mahlası Pers.'tir.

<span class="mw-page-title-main">Manfred Adalbert Fischer</span>

Manfred Adalbert Fischer Avusturyalı bir botanikçi ve bitki sistematisti. Resmi botanik yazar kısaltması M.A.Fisch'tir.

<span class="mw-page-title-main">Friedrich Sertürner</span> Alman Kimyager (1783 – 1841)

Friedrich Wilhelm Adam Sertürner alkaloid kimyasının öncülerinden olan Alman eczacı. 1804'te morfini keşfetmesiyle tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Alexander von Bunge</span>

Alexander Georg von Bunge ; Rus botanikçi. En çok Asya'ya ve özellikle Sibirya'ya yaptığı bilimsel keşif gezileriyle tanınır.

Heinrich Christian Funck, Bavyera Wunsiedel'de doğan Alman eczacı ve briyologdu. Ayrıca Regensburg Botanik Derneği'nin kurucularından biriydi. Bitki bilim mahlası Funck'dur.

Wilhelm Theodor Gümbel, Alman briyolog. Jeolog Karl Wilhelm von Gümbel'in ağabeyiydi. Bitki bilim mahlası W.Gümbel'dir.

AL Kathleen King İrlandalı botanikçi ve İrlanda'nın önde gelen saha briyologu.

Carl Friedrich Warnstorf, Sphagnum çalışmalarında uzmanlaşmış Alman eğitimci ve briyolog. Bitki bilim mahlası Warnst.'dır.

<span class="mw-page-title-main">Achille Richard</span> Fransız bitki bilimci (1794 – 1852)

Achille Richard, Fransız bir botanikçi, botanik illüstratör ve doktordur.Standart yazar kısaltması A.Rich., bir botanik isimden alıntı yaparken bu kişiyi yazar olarak belirtmek için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Gerhard Müller</span>

Gerhard Müller, Alman Lüteriyen bir teologdu. 1982 ve 1994 yılları arasında Almanya Birleşik Lüteriyen Kilisesi'nin önde gelen piskoposu olarak görev yaparken, Brunswick Lüteriyen Kilisesi‘nin Landesbischofu olarak görev yaptı. Erlangen ve Göttingen’de teoloji öğretmeni olarak, Reformasyon tarihi üzerine odaklandı ve ‘’Theologische Realenzyklopädie’'nin editörüydü. Kraliyet Hollanda Sanat ve Bilimler Akademisi üyeliği ve St Andrews Üniversitesi'nden fahri doktora gibi uluslararası tanınırlık kazandı.