İçeriğe atla

Georg Engelhard Schröder

Georg Engelhard Schröder
Genel bilgiler
Doğum30/31 Mayıs 1684
Stockholm, İsveç
Ölüm16/17 Mayıs 1750 (65 yaşında)
Stockholm, İsveç
Uyrukİsveçli
AlanıResim

Georg Engelhard Schröder veya diğer kullanımıyla George Engelhart Schröder (30/31 Mayıs 1684, Stockholm - 16/17 Mayıs 1750, Stockholm),[1][2] İsveçli portre ve tarih ressamı.

Hayatı

Schröder, Nürnberg'den 1670 yılında göç eden Veit Engelhard Schröder ile Lucia Lindemeyer'in çocuğu olarak Stockholm'da dünyaya geldi. Sanat hayatının ilk yıllarında David von Krafft'ın öğrenciliğinde bazı stüdyo çalışmalarına katıldı.

21 yıl boyunca Avrupa'nın çeşitli ülkelerini gezen Schröder, bir süre Kuzey Almanya'da yaşadıktan sonra İtalya'ya gitti. Venedik'te 5 yıl boyunca Rosalba Carriera gibi dönemin ünlü ressamları ile beraber replika tablolar yaptı. Roma'da yaşadığı dönem boyunca Carlo Dolci, Carlo Maratta, Francesco Trevisani ve pek çok barok ressamdan ilham aldı. Yaptığı çalışmalar ile büyük bir ün kazanınca Paris'e göç etti. Fransa'da pek uzun bir süre kalamayan Schröder, buradan Londra'ya giderek Godfrey Kneller ile çalışmıştır.

Daniel von Krafft 1724 yılında öldükten sonra aynı yılın Aralık ayında İsveç Kraliyeti tarafından yeniden ülkesine getirildi. 1727'de Anna Birgitta Sporing ile evlendi. İsveç kralı Friedrich'in izniyle kraliçe Ulrika Eleonora'nın portresini çizdi. 1745'te Hofintendanten'e atandıktan sonra pek çok portre siparişi aldı ve büyük bir saygınlık ile servete sahip oldu. Çoğunlukla İtalyan etkisi altında kalan Schröder, 16-17 Mayıs 1750'de öldü.

Eserleri

Arvid Horn, I. Fredrik, Ulrika Eleonora, Axel Gyllenkrok, Nils Keder, Mårten Triewald, Magnus Stenbock, Mustafa Ağa ve Yirmisekizzade Mehmed Said Paşa'nın tablolarını yapmıştır.[2]

Galeri

Kaynakça

  1. ^ Hofberg, Herman (1906). "Schröder, Georg Engelhard". Svenskt biografiskt handlexikon (İsveççe) (2. bas.). s. 435. 5 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2016. 
  2. ^ a b "Georg Engelhardt Schröder". Svenskt biografiskt lexikon (İsveççe). XXXI. 2000-2002. s. 625. 17 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Kemal Atatürk</span> Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı

Mustafa Kemal Atatürk, Türk mareşal, devlet adamı, yazar, Türk Kurtuluş Savaşı'nın başkomutanı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanıdır. Türkiye'yi laik, sanayileşen bir ulusa dönüştüren kapsamlı ilerici reformlar üstlenmiştir. İdeolojik olarak sekülarist ve milliyetçi politikaları ve sosyo-politik teorileri Kemalizm olarak tanınmıştır.

17 Mayıs, Miladi takvime göre yılın 137. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 228 gün vardır.

<span class="mw-page-title-main">Vincent van Gogh</span> Hollandalı ressam

Vincent Willem van Gogh, Hollandalı ard izlenimci ressamdır. Batı dünyası sanat tarihinin en tanınmış ve en etkili şahsiyetlerinden biridir. On yıldan biraz fazla bir süre içinde aralarında 860 yağlı boya tablonun da olduğu 2.100 kadar resim ve çizim çalışması üretti ve bunların çoğu yaşamının son iki yılında yapıldı. Bunların arasında manzaralar, natürmortlar, portreler ve otoportreler bulunmaktadır ve modern sanatın temelleri sayılan cüretkâr renkler ile canlı, fevrî ve ifade dolu fırça darbeleriyle ayırt edilirler. 37 yaşında yıllardır süren psikolojik rahatsızlığı ve yoksulluğun ardından trajik bir biçimde kimilerine göre intihar, kimilerine göre bir cinayet sebebiyle silahla yaralandıktan otuz saat sonra hayata veda etti.

<span class="mw-page-title-main">Nümismatik</span> Paraları inceleyen dal

Nümismatik veya meskûkât, sikke veya kâğıt para koleksiyonculuğu ve paraları inceleyen çalışma sahası. Sikkecilik olarak da adlandırılır. Bu alanda uzman kişilere "nümismat" adı verilir. Nümismatik; kaybolmuş uygarlıkların, kentlerin ve yerleşim yerlerinin kesin olarak belirlenmesine katkı sağlar, tarihsel süreç içinde yok olmuş anıt ve yapılara ilişkin kanıtları bizlere anlatır. İmparatorların saltanatlarının başlangıç tarihlerinin, almış oldukları unvanların, imparatorluk dönemleri boyunca yaptıkları işlerin, kazandıkları zaferlerin ya da yenilgilerin kesin biçimde belirlenmesine yardımcı olur. Aynı zamanda nümizmatik Antik Sikke darbında kullanılan madenin türüne göre o toplumun, o dönemdeki ekonomik durumu konusunda ciddi ipuçları sağlamaktadır. Bir arkeoloğun kazı çalışmasında bulabileceği en iyi şeylerden biri Antik Sikkedir. Bulunmuş olan bir Antik Sikke yapılan arkeolojik çalışma katmanı için anında bir tarih sağlayabilir. Ek olarak Antik Sikkeler ticaret, ekonomi, sosyal organizasyon, mitoloji, ideolojiler, şahsiyetler, liderlik, askeri, önemli olayları anlatmaktadır. Antik Sikkelerin hangi devlet döneminde, hangi yıllarda, hangi İmparator adına darb edildiği gibi bulgular tarihsel gerçeklerin ortaya çıkarılmasında önemli rol oynamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yirmisekizzade Mehmed Said Paşa</span> 136. Osmanlı sadrazamı

Yirmisekizzade Mehmet Said Paşa veya diğer tanınan adıyla Mehmed Said Efendi, III. Osman saltanatında 25 Ekim 1755 - 1 Nisan 1756 tarihleri arasında beş ay yedi gün sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Pierre Auguste Renoir</span> Fransız heykeltıraş ve ressam (1841 – 1919)

Pierre Auguste Renoir, İzlenimcilik akımının başta gelenlerinden Fransız ressam.

<span class="mw-page-title-main">Filmekimi</span> Her yıl Ekim ayında düzenlenen film festivali

Filmekimi, İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından 2002 yılından başlayarak İstanbul'da, 2011'den başlayarak İstanbul'la birlikte Türkiye'nin değişik kentlerinde her yıl gerçekleştirilen "Sonbahar Film Haftası" etkinliğidir.

<span class="mw-page-title-main">Pera Müzesi</span> İstanbulda bir sanat müzesi

Pera Müzesi, İstanbul'un Tepebaşı semtinde bulunan özel bir müzedir.

<i>Olympia</i> (tablo) Fransız ressam Édouard Manetnin tablosu

Olympia, Fransız ressam Édouard Manet'nin 1863 yılında tamamladığı tablosudur. Gerçekçilik akımının bir örneği olan eser, şu anda Paris'teki Orsay Müzesinde sergilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Jean-Baptiste Vanmour</span>

Jean-Baptiste Vanmour veya diğer kullanımıyla Jean-Baptiste van Mour, tür resimleri, portreleri ve tarihsel yapıları konu alan resimleriyle tanınan Flaman asıllı Fransız ressam.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Ağa</span> Osmanlı elçisi

Kozbekçi Mustafa Ağa ya da kısaca Mustafa Ağa, Sultan III. Ahmed'in, 1709-1714 yılları arasında Ruslar'dan kaçarak Bender'de Osmanlı İmparatorluğu'na sığınmış olan İsveç kralı Demirbaş Şarl'a verdiği borcu tahsil etmek göreviyle Stockholm'e giden 23 kişilik heyetin başkanıdır. İsveç'te 1727-1728 yıllarında "temsilci" sıfatıyla görev yapmıştır. Borç ile ilgili hiçbir tahsilat yapamadan geri dönmüştür. Avrupa'ya giden Osmanlı elçilerinin çoğu gibi Kozbekçi Mustafa Ağa da resmedilmiştir. Georg Engelhard Schröder tarafından çeşitli defa resmedilen elçinin iki portresi Pera Müzesi'nde yer almaktadır.

Carl Frederik von Breda, İsveç Krallığı'nın ressamı olmadan önce, eğitimini ve çalışmalarının büyük bölümünü Büyük Britanya'da tamamlayan İsveçli ressam. Stockholm'da doğmuş, daha sonra Büyük Britanya'ya taşınmış ve burada Joshua Reynolds'un öğrencisi olmuştur. Breda özellikle portre çizimlerinde uzmanlaşmıştır. Bu sebepten ötürü "İsveçli van Dyck" şeklinde de adlandırılır. 1796'dan İsveç'e dönen Breda, burada sanatlar akademisinde profesör olarak görev yaptı. Öte yandan portre ve krallık ressamı olarak da çalıştı. 22 yaşında evlenen Breda'nın oğlu Johan Fredrik'de babası tarafından eğitildi ve bir ressam oldu. Breda 1818 yılında Stockholm'de öldü.

<i>Kozbekçi Mustafa Ağa Portresi</i>

Kozbekçi Mustafa Ağa Portresi, İstanbul'da Pera Müzesi'nde sergilenen 18. yüzyıla ait bir yağlıboya tablodur.

<i>Kozbekçi Mustafa Ağa ve Maiyeti</i>

Kozbekçi Mustafa Ağa ve Maiyeti veya Kozbekçi Mustafa Ağa ve Beraberindekiler, İsveçli ressam Georg Engelhard Schröder'in 1727-1728 tarihleri arasında tamamladığı tablosudur. Eser, İstanbul'daki Pera Müzesi'nin Oryantalist Resim Koleksiyonu 'nda sergilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Umberto Boccioni</span> İtalyan ressam ve heykelci (1882-1916)

Umberto Boccioni, fütürizm akımının yenilikçi estetiğine şekil veren öncü İtalyan ressam ve heykeltıraş.

<span class="mw-page-title-main">Kristina (İsveç kraliçesi)</span> İsveç kraliçesi (1626-1689; hd. 1632-1654)

Kristina, 1632'den 1654'teki feragatına kadar İsveç kraliçesi olan, Vasa Hanedanı'nın bir üyesiydi. Babası Gustavus Adolphus'un Lützen Muharebesi'ndeki ölümü üzerine yerine geçti ancak 18 yaşına geldiğinde İsveç İmparatorluğu'nu yönetmeye başladı.

<span class="mw-page-title-main">I. Frederick (İsveç)</span> İsveç kralı (1676-1751; hd. 1720-1751)

I. Frederick 1718'den 1720'ye kadar İsveç kraliçesi Ulrika Eleonora'nın eşi, 1720 ve 1751 yılları arasında hüküm süren İsveç kralı. Büyük Kuzey Savaşı'nda ölen kayın biraderi XII. Karl'ın ölümü üzerine I. Frederick'in eşi tahta çıktı. Ulrika'nın tahttan feragât ettikten sonra I. Frederick tahtın tek sahibi kaldı ve 1720'de tahta çıktı.

<span class="mw-page-title-main">Ulrika Eleonora (İsveç kraliçesi)</span> İsveç kraliçesi (1688-1741; hd. 1718-1720)

Ulrika Eleonora veya Ulrica Eleanor, 1718 ile 1720 yılları arasında hüküm süren İsveç kraliçesi.

<span class="mw-page-title-main">Pisanello</span>

Pisanello,, İtalyan Rönesansının ve Quattrocento döneminin seçkin ressamlarından biriydi. Guarino da Verona gibi şairler tarafından övülen Pisanello, döneminin hümanistlerince Cimabue, Fidias ve Praksiteles gibi ünlü isimlerle karşılaştırılmıştır.