İçeriğe atla

Georg Dertinger

Georg Dertinger (25 Aralık 1902 - 21 Ocak 1968), Alman politikacıdır.

Berlin'de orta sınıf Protestan bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Dertinger hukuk ve ekonomi okudu. Eğitiminin ardından gazeteci oldu ve daha sonra Magdeburger Volkszeitung ve milliyetçi Der Stahlhelm gazetesinde editör oldu. Katı sağcı felsefesi nedeniyle Stahlhelm'den ayrıldı. Sağcı milliyetçi bir parti olan Alman Ulusal Halk Partisi'ne sempati duyuyordu.

Dertinger daha sonra Şansölye Franz von Papen'in çevresindeki siyasi çevrenin bir üyesi oldu. Adolf Hitler'in iktidara gelmesinden kısa bir süre sonra, Nazi Almanyası ile Vatikan arasındaki Reichskonkordat'ın imzalanması için Hamburger Nachrichten'in temsilcisi olarak Papen'e gazeteci olarak Roma'ya kadar eşlik etti.

1934'te Dertinger Berlin'e döndü ve yabancı gazetelere haber veren bir haber ajansı olan Dienst aus Deutschland'ın yayıncısı oldu.

İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Dertinger, Almanya'nın Sovyet işgal bölgesinde Hristiyan Demokrat Birliği'nin (CDU) kurucularından oldu 1946'dan 1949'a kadar Doğu Almanya CDU'sunun Genel Sekreteri ve 1949'dan 1953'e kadar partinin Başkan Yardımcısıydı. Sosyalist Birlik Partisi ile resmi işbirliği çizgisini destekledi ve Aralık 1947'de görevden aldığı daha bağımsız fikirli parti başkanı Jakob Kaiser'e karşı çıktı.

Dertinger ayrıca DDR Kültür Derneği'ne (Kulturbund) katıldı ve Kültür Derneği Başkanlık Konseyi üyesiydi.

15 Ocak 1953'te Dertinger, Doğu Almanya'ya karşı zararlı faaliyetleri olduğu iddiasıyla tutuklandı.[1] ve 1954'te casusluk suçundan göstermelik bir duruşmada yargılandı, suçlu bulundu ve ağır çalışma cezasına (15 yıl) mahkûm edildi. 1964'te kendisine af çıkarıldı Ölümünden önceki yıllarda Roma Katolik St. Benno yayınevinde çalışıyordu.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Konrad Adenauer</span> Almanya Federal Cumhuriyetinin ilk şansölyesi (1949–1963)

Konrad Hermann Josef Adenauer, Alman devlet adamı, şansölye.

<span class="mw-page-title-main">Almanya Sosyal Demokrat Partisi</span> Almanyada bir siyasi parti

Almanya Sosyal Demokrat Partisi, Almanya'nın en eski siyasal partisi.

<span class="mw-page-title-main">Batı Almanya</span> Almanya Federal Cumhuriyeti (1949–1990)

Batı Almanya, Federal Almanya ya da resmî adıyla Almanya Federal Cumhuriyeti, II. Dünya Savaşı'ndan sonra Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık ve Fransa kontrolü altındaki bölgede kurulmuş devlet. "Batı Almanya", 15. yüzyıldan beridir Almanya diye adlandırılan ülkenin, II. Dünya Savaşı'ndan sonra politik ve coğrafi olarak ikiye ayrılması sonucu oluşmuştur ve bu ad, 1949'dan 1990'a kadar ABD ve Birleşik Krallık'ın sebebiyet verdiği politik arenada kullanılan bir ad olarak kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kurt Georg Kiesinger</span> 3. Almanya şansölyesi

Kurt Georg Kiesinger Batı Almanya'nın 1 Aralık 1966 - 21 Ekim 1969 tarihleri arasında görev yapmış muhafazakâr Alman şansölyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Almanya Hristiyan Demokrat Birliği</span> Almanyada bir siyasi parti

Almanya Hristiyan Demokrat Birliği, Hristiyan demokrat ve liberal muhafazakâr görüşte, merkez sağ pozisyonda bir Alman siyasi partisidir. Genel başkanı Friedrich Merz'tir.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Halk Partisi</span> Avrupadaki en büyük uluslararası siyasi parti

Avrupa Halk Partisi (EPP), Hıristiyan demokrat, liberal-muhafazakar ve muhafazakar üye partilere sahip bir Avrupa siyasi partisidir. Ulusötesi bir örgüt olup diğer siyasi partilerden oluşur. 1976'da ağırlıklı olarak Hristiyan demokrat partiler tarafından kurulan parti, o zamandan beri üyeliğini liberal-muhafazakar partileri ve diğer merkez sağ siyasi perspektiflere sahip partileri kapsayacak şekilde genişletti. 31 Mayıs 2022'de parti, aynı zamanda EPP'nin de üyesi olan Manfred Weber'i Başkan olarak 2019'da Spitzenkandidat seçti.

<span class="mw-page-title-main">Reinickendorf</span>

Reinickendorf, Almanya'nın başkenti Berlin'in bir ilçesi ve on ikinci idari bölgesidir. 31 Aralık 2020 itibarıyla nüfusu 266.123'tür. Berlin'in kuzeyinde yer alan ilçe, 1920 yılında gerçekleşen idari değişiklik ile çok sayıda semtin birleştirilmesiyle oluşturulmuştur. Havel nehrinin bir kolu olan Tegeler See Reinickendorf ilçesinin sınırlarında bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Almanya Komünist Partisi</span>

Almanya Komünist Partisi, 1918-1933 yılları arasında önde gelen Alman siyasi parti. KPD, 1918'in sonunda Spartakusbund'un daha küçük radikal sol gruplarla birleşmesinden ortaya çıktı. Bu birleşmenin amacı, Almanya'da komünizmin hakim rejim hâline getirilmesiydi. 30 Aralık 1918'den 1 Ocak 1919'a kadar aşırı solcuların hakim olduğu kurucu parti kongresi, partinin Alman Ulusal Meclisi seçimlerine katılmasını reddetti. 1919'daki ocak ayaklanmasının ardından rejim güçleri, önce KPD liderleri Karl Liebknecht ve Rosa Luxemburg'u, kısa bir süre sonra da kurucu üye Leo Jogiches'i öldürdü. Aralık 1920'de KPD, Almanya Bağımsız Sosyal Demokrat Partisi' nin sol çoğunluğuyla birleşti ve geçici olarak Birleşik KPD adını aldı. KPD, kuruluşundan itibaren SPD'nin devrimci alternatifi olarak görüldü. Weimar Cumhuriyeti döneminde sosyalist üretim koşulları ve Sovyetler Birliği'ni model alan bir proletarya diktatörlüğünü savundu. Parlamentarizm ve demokrasi hakkındaki görüşleri, “burjuva demokrasisini” parti liderliğinde bir sosyalist konsey cumhuriyeti ile değiştirmek istedikleri için bölünmüştü, ancak yine de seçimlere katıldılar. 1919'dan itibaren Lenin'in ve daha sonra Stalin'in egemen olduğu Komünist Enternasyonal'in bir üyesiydi. KPD, işçi hareketinde sosyal demokrasiye karşı mücadele etmek için, 1928'den itibaren SPD'yi sosyal faşist ve baş düşman ilan ederek Nasyonal Sosyalizm'e karşı ortak bir mücadeleyi engelledi. 1929'dan itibaren KPD, otoriterleşti. Parti, Stalin ve Ernst Thälmann etrafında giderek bir şahıs kültü hâline geldi.

<span class="mw-page-title-main">Joseph Berchtold</span>

Joseph Berchtold, ilk kıdemli Nazi görevlilerinden biri ve hem Sturmabteilung hem de Schutzstaffel'in kurucularından biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Neo-Nazizm</span> ırkçı ve şiddet kullanan ideoloji

Neo-Nazizm veya yeni Nazizm, II. Dünya Savaşı'ndan sonra nasyonal sosyalizmi yeniden canlandırmak ve bu amaçla nasyonal sosyalist yönetimleri demokratik veya silahlı yollarla başa geçirmeyi hedefleyen veya nasyonal sosyalizmi savunan tüm siyasi hareket ve düşüncelere verilen ortak isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Alman Ulusal Halk Partisi</span> Almanyada bir siyasi parti (1918–1933)

Alman Ulusal Halk Partisi, Almanya'nın Weimar Cumhuriyeti döneminde ulusal muhafazakâr ve milliyetçi bir siyasi parti. Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'nin (NSDAP) yükselişinden önce Weimar Cumhuriyeti'nin en büyük milliyetçi partisiydi.

<span class="mw-page-title-main">Alman İşçi Partisi</span>

Alman İşçi Partisi, I. Dünya Savaşı'ndan sonra Weimar Almanya'sında kurulan kısa ömürlü aşırı sağcı bir siyasi partiydi. Resmî olarak Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi olarak bilinen Nazi Partisi'nin öncüsüydü. DAP sadece 5 Ocak 1919'dan 24 Şubat 1920'ye kadar varlığını sürdürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Adolf von Thadden</span> Alman politikacı

Adolf von Thadden, aşırı sağcı bir Alman politikacıydı. Pomeranya'da toprak sahibi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelmişti. Üvey kardeşi Elisabeth von Thadden, 1944'te Nazi yönetimi tarafından rejimi eleştirdiği için idam edilmişti.

<span class="mw-page-title-main">Alman Reich Partisi</span>

Alman Reich Partisi, 1950'de Alman Sağ Partisi'nin ardılı olarak Batı Almanya'da kurulmuş milliyetçi ve neo-Nazi bir partiydi.

<span class="mw-page-title-main">Otto Strasser</span> Alman Nazi politikacı

Otto Johann Maximilian Strasser, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'nin bir Alman politikacısı ve üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Günter Schabowski</span>

Günter Schabowski, Alman gazeteci ve politikacı. 1978'den 1985'e kadar Alman Demokratik Cumhuriyeti'ndeki Almanya Sosyalist Birlik Partisi'nin (SED) merkezi yayın organı Neues Deutschland gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni ve ardından 1989'a kadar SED Doğu Berlin Bölge Komitesi'nin ilk sekreteriydi. Schabowski, 1981'den 1989'da Doğu Almanya’nın dağılmasına kadar SED Merkez Komitesi ve SED Politbüro üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler'in iktidara yükselişi</span> Adolf Hitlerin iktidara yükselişini anlatan olaylar dizisi

Adolf Hitler'in iktidara yükselişi, Almanya'da Eylül 1919'da Hitler'in daha sonra Deutsche Arbeiterpartei - DAP olarak bilinen siyasi partiye katılmasıyla başladı. İsim 1920'de Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei - NSDAP olarak değiştirildi. Anti-Marksistti ve Weimar Cumhuriyeti'nin savaş sonrası demokratik hükûmetine ve Versay Antlaşması'na karşıydı, aşırı milliyetçiliği (Pancermenizmi) ve aynı zamanda antisemitizmi savunuyordu. Hitler, Reichstag'ın o ay 1933 Yetki Kanununu kabul etmesinden sonra Mart 1933'te iktidara geldi ve genişletilmiş yetkiler aldı. Cumhurbaşkanı Paul von Hindenburg, bir dizi parlamento seçimleri ve ilgili arka oda entrikalarından sonra 30 Ocak 1933'te Hitler'i Şansölye olarak atadı. Yetki Kanunu - acımasızca ve otoriterce kullanıldığında - Hitler'in bundan sonra anayasal olarak yasal itiraz olmaksızın diktatörlük yetkisini kullanabileceği imkanına kavuştu.

<span class="mw-page-title-main">Heinrich Held</span> Alman siyasetçi (1868-1938)

Heinrich Held, bir Alman Katolik politikacı ve Bavyera Devlet Başkanıydı. Nazilerin 1933'te Almanya'yı ele geçirmesiyle görevden alındı.

<span class="mw-page-title-main">1932 Almanya cumhurbaşkanlığı seçimleri</span>

1932 Almanya cumhurbaşkanlığı seçimleri 13 Mart'ta yapıldı ve 10 Nisan'da ikinci tura kaldı. Görevdeki bağımsız politikacı Paul von Hindenburg, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi (NSDAP) lideri Adolf Hitler'e karşı ikinci bir yedi yıllık dönem kazandı. Komünist Parti (KPD) lideri Ernst Thälmann da aday oldu ve ikinci turda oyların yüzde onundan fazlasını aldı. I. Dünya Savaşı gazileri örgütü Der Stahlhelm lider yardımcısı Theodor Duesterberg de ilk turda aday oldu ancak ikinci tura katılmadı. Bu, Weimar Cumhuriyeti döneminde Almanya'nın devlet başkanı olan Reich Başkanı (Reichspräsident) makamı için yapılan ikinci ve son doğrudan seçimdi.

<span class="mw-page-title-main">Paul Löbe</span> Alman politikacı

Paul Gustav Emil Löbe Almanya Sosyal Demokrat Partisi'nin (SPD) bir Alman politikacısı, Weimar Cumhuriyeti Reichstag üyesi, Weimar Reichstag başkanı ve Batı Almanya Federal Meclisi üyesiydi.