İçeriğe atla

Georg Christoph Lichtenberg

Georg Christoph Lichtenberg
DoğumGeorg Christoph Lichtenberg
1 Temmuz 1742(1742-07-01)
Ober-Ramstadt, Almanya
Ölüm24 Şubat 1799 (56 yaşında)
Göttingen
MilliyetAlman
Kariyeri
DalıDoğa bilimleri, astronomi, matematik

Georg Christoph Lichtenberg, (d. 1 Temmuz 1742 Darmstadt - ö. 24 Şubat 1799 Göttingen), Alman doğa bilimleri, astronomi ve matematik profesörü, yazar, eleştirmen.

Hayatı

17 çocuklu bir ailenin sonuncu çocuğu olarak doğan Christoph Lichtenberg, çocukluğunda yaşadığı bir kaza sonucu kambur kaldı. Papaz olan babasının Darmstadt kenti vaizliğinde görevlendirilmesiyle köyden kente taşındılar. Edebiyat, müzik, matematik, fizik, astronomi gibi ilgi alanlarını 1752 yılında ölen babasından alan Georg, yine 1752'de öğrenim görmeye başladığı lisede edebiyat ve matematik alanında çalışmalar yaptı. Devlet desteğiyle 1763 yılında girdiği Göttingen Üniversitesi'ndeki eğitimini 1767 yılında bitirdi. 1770 yılında aynı üniverstiede yardımcı profesör olarak görev yapmaya başladı. Hannover başta olmak üzere bazı kentlerin ölçüm çalışmalarını yapmasının yanı sıra, felsefe, doğa, bilim konulu araştırmalarda bulundu, yazılar yazdı. 1774 yılında "Göttingen Bilimler Topluluğu"'na girdi.

1780 yılında ev işlerinde kendisine yardımcılık yapan Maria Dorothea Stechard ile birlikte yaşamaya başladı. Stechard, o dönem 16 yaşlarındaydı. 1782'de Maria'nın ölümünün ardından iki yıl sonra yine yardımcılığını yapan Margarethe Kellner'den iki çocuğu oldu. Aldığı olumsuz tepkilere karşın, saray danışmanlığına getirildiği 1788 yılından üç yıl sonra yaşadığı ağır bir rahatsızlık sonucu, çocuklarını ve çocuklarının annesini zor durumda bırakmamak için Kellner ile evlendi.

Yaşadığı hastalıklardan etkilenerek içe kapanıık bir yaşam sürmeye başlayan Georg Lichtenberg, yakalandığı zatürre hastalığı nedeniyle 1799 yılında öldü.

Çalışmaları

İngiltere'ye iki gezi yaptıktan sonra üniversitede profesörlüğe yükseldi. Bu süreçte gerçekleştirdiği bilimsel çalışmalar sonucunda havadaki elektriği ölçerek kendi adıyla bilinen bir elektrik biçimini keşfetti, paratoner'i geliştirerek hidrojen'in havadan daha hafif olduğunu buldu. Çeşitli kitaplar yazdı.

1777 yılında bir dergi çıkararak 22 yıl ömürlü olan Cep Takvimi adlı bu dergi için birçok yazı yazdı. Fizyonomi ile ilgili çalışmalarda bulunan Lichtenberg, 1793'te, Londra'daki "Royal Society"'ye üye seçildi. 1795 yılında Petersburg bilimler akademisine seçildi. Lichtenberg'in "Aforizmalar" adlı eseri, Türkçede de yayımlandı.

Dış bağlantılar


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bernhard Riemann</span> Alman matematikçi (1826-1866)

Georg Friedrich Bernhard Riemann, analiz ve diferansiyel geometri dalında çok önemli katkıları olan Alman matematikçidir. Söz konusu katkılar daha sonra izafiyet teorisinin geliştirilmesinde önemli rol oynamıştır. Bu matematikçinin ismi aynı zamanda zeta fonksiyonu, Riemann hipotezi, Riemann manifoldları ve Riemann yüzeyleri ile de bağlantılıdır.

<span class="mw-page-title-main">Georg Cantor</span> Alman matematikçi, küme teorisinin mucidi (1845-1918)

Georg Ferdinand Ludwig Philipp Cantor, Alman matematikçi. Kümeler kuramının kurucusudur. Kümeler arasında birebir eşlemenin önemini ortaya koydu, "sonsuz küme" kavramına matematiksel bir tanım getirdi ve gerçel sayıların sonsuzluğunun doğal sayıların sonsuzluğundan "daha büyük" olduğunu ispatladı. Ayrıca kardinal sayı ve ordinal sayı kavramlarını ortaya atmış ve bu sayıların aritmetiğini tanımlamıştır. Cantor'un buluşlarının matematik ve felsefede önemli yeri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Erwin Schrödinger</span> Avusturyalı fizikçi (1887-1961)

Erwin Rudolf Josef Alexander Schrödinger, Avusturyalı fizikçi ve bilim kuramcısıydı. Schrödinger, kuantum mekaniğinin kurucularından biri olarak kabul edilir. Atom teorisinin yeni, üretken işlevlerinin keşfedilmesine yaptığı katkılar için 1933'te Paul Dirac ile birlikte Nobel Fizik Ödülü'ne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Robert Bunsen</span>

Robert Wilhelm Bunsen Eberhard, özellikle mineralojik ve analitik kimya üzerine çalışmış Alman kimyagerdir. Gustav Robert Kirchoff ile beraber sezyum ve rubidyum elementlerini keşfetmiş, ısıtılan elementlerin emisyon spektrumlarını incelemiş ve spektral analizi bulmuştur. Fotokimyaya öncülük eden Bunsen, bir deney esnasında koruyucu gözlük kullanmadığı için bir gözünü kaybetmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Göttingen Üniversitesi</span>

Göttingen Üniversitesi, Almanya'nın Göttingen şehrinde bulunan bir araştırma üniversitesidir. 2019 itibarıyla Göttingen Üniversitesi; 13 fakültesi, 32.000 öğrencisi ve 4.200'den fazla profesör ve akademisyeni ile eğitim vermeye devam etmektedir. Üniversite, Coimbra Grubu'na üyedir ve Göttingen'deki 4 Max Planck Enstitüsü ve 1 Leibniz Enstitüsü ile yakından iş birliği içerisindedir.

<span class="mw-page-title-main">Carl Friedrich Gauss</span> Alman matematikçi ve fizikçi (1777-1855)

Johann Carl Friedrich Gauss ya da Gauß, Alman matematikçi, astronom, istatistikçi, olağanüstü katkılardan dolayı "Matematikçilerin prensi" ve "antik çağlardan beri yaşamış en büyük matematikçi" olarak anılır.

<span class="mw-page-title-main">Georg Ohm</span> Adını ohm kanuna veren alman fizikçi

Georg Simon Ohm, Alman fizikçi.

<span class="mw-page-title-main">Max Born</span> Alman-İngiliz fizikçi ve matematikçi (1882–1970)

Max Born kuantum mekaniğinin gelişmesinde etkili olan Alman matematikçi ve fizikçi. Kuantum fiziği dışında katı hâl fiziği ve optiğe katkıda bulunmuş ve 1920-30'larda önemli fizikçilerin çalışmalarının denetimini yapmıştır. Born, yaptığı "Kuantum Mekaniği'nin temelini araştırma, özellikle dalga fonksiyonunun istatistiksel yorumlanması üzerine" adlı çalışması ile 1954 yılında Nobel Fizik Ödülü'nü almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Franz Maria Aepinus</span> Rus-Alman matematikçi (1724-1802)

Franz Ulrich Theodor Aepinus Rus İmparatorluğu'nda ikamet eden bir Alman matematikçi, bilim insanı ve doğa filozofu idi. Aepinus, en çok elektrik ve manyetizma konusundaki teorik ve deneysel araştırmalarıyla tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Maria Goeppert-Mayer</span> Alman-Amerikalı teorik fizikçi

Maria Goeppert-Mayer, Alman-Amerikalı fizikçi, fizik dalında atom çekirdeğinin çekirdek kabuğu modeli ile Nobel Fizik Ödülü'ne layık görülmüştür. Marie Curie’den sonra Nobel Ödülü'ne layık görülen ikinci kadındır.

<span class="mw-page-title-main">Hitit Üniversitesi</span> Çorumda kurulu devlet üniversitesi

Hitit Üniversitesi, 17 Mart 2006 tarihli ve 5467 sayılı yasayla, Çorum'da kurulmuş bir devlet üniversitesi. Kurucu rektörü Prof. Dr. Kadri Yamaç olan üniversitenin şu andaki rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk'tür.

<span class="mw-page-title-main">Akademik disiplinler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Akademik disiplinlere genel bir bakış ve güncel bir rehber olarak aşağıda ana hatlar verilmiştir:

<span class="mw-page-title-main">Christopher Hansteen</span> Norveçli jeofizikçi ve gökbilimci

Christopher Hansteen, Dünya'nın manyetik alanını çizime dökmesiyle tanınan Norveçli jeofizikçi ve gökbilimci.

<span class="mw-page-title-main">Johann Franz Encke</span> Alman astronom

Johann Franz Encke kuyruklu yıldız araştırmalarıyla ünlü Alman astronom. Kuyruklu yıldız ve asteroid periyotları ve yörüngeleri hakkında çalıştı. Dünya-Güneş arası mesafeyi ölçtü, Satürn'ü gözlemledi.

<span class="mw-page-title-main">Abraham Gotthelf Kästner</span> Alman matematikçi ve nükteci (1719-1800)

Abraham Gotthelf Kästner bir Alman matematikçi ve epigrammatist yani nükteci idi.

<span class="mw-page-title-main">Hellmuth Kneser</span> Alman matematikçi (1898-1973)

Hellmuth Kneser, grup teorisi ve topolojiye kayda değer katkılarda bulunan bir Baltık Alman matematikçi.

Otto Eduard Neugebauer, astronomi tarihi ile Antik Çağlarda ve Orta Çağ'da uygulanan diğer kesin bilimler üzerine yaptığı araştırmalarla tanınan Avusturyalı-Amerikalı bir matematikçi ve bilim tarihçisiydi. Kil tabletlerini inceleyerek, eski Babillilerin matematik ve astronomi hakkında daha önce fark edildiğinden çok daha fazlasını bildiklerini keşfetti. Ulusal Bilimler Akademisi, Neugebauer'i "çağımızın müspet bilimler tarihinin, belki de bilim tarihinin en özgün ve üretken bilim insanı" olarak adlandırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">August Ferdinand Möbius</span> Alman matematikçi ve astronom

August Ferdinand Möbius, bir Alman matematikçi ve teorik astronomdu.