İçeriğe atla

Geological Observations on South America

Geological Observations on South America
YazarCharles Darwin
Dilİngilizce
KonuJeoloji
Yayım1846
Medya türüKitap

Geological Observations on South America (Türkçe: Güney Amerika Üzerine Jeolojik Gözlemler), İngiliz doğa bilimci Charles Darwin tarafından yazılmış bir kitap. 1846 yılında yayımlanan kitap, Darwin'in, Robert FitzRoy'un kaptanlığını yaptığı HMS Beagle'ın ikinci yolculuğu sırasındaki gezilerini anlatıyor. HMS Beagle, Kraliyet Donanması için bölgedeki kıyı şeritlerinin ve adaların haritasını çıkartmak üzere Güney Amerika'ya geldi. Yolculuk esnasında Darwin, fosil ve bitki topladı ve kıtanın jeolojik özelliklerini kaydetti.[1]

Darwin tarafından yazılmış jeoloji kitapları serisinin üçüncü kitabıdır.[2] İlk kitap The Structure and Distribution of Coral Reefs 1842 yılında; ikinci kitap Geological Observations on the Volcanic Islands visited during the Voyage of H.M.S. Beagle ise 1844 yılında yayımlandı. Darwin'in tüm bir seriyi tamamlaması dört yılını aldı.[3] Günlüğüne yazdığına göre, Geological Observations of South America kitabı Temmuz 1844 ila Nisan 1845 tarihleri arasında yazıldı.[4]

Kitap, Mezozoyik ve Tersiyer tarihli fosillerin anlattığı ekler kısmıyla birlikte sekiz bölümden oluşmaktadır.[5] Pampa, Patagonya ve And Dağları da dahil olmak üzere modern Şili, Brezilya ve Arjantin bölgelerine yaptığı seyahatleri anlatıyor.[5] Bu kitapla birlikte Darwin, Navidad Oluşumu'nu tanımlayan ve isimlendiren ilk kişi olmuştur.[6][7]

Kaynakça

  1. ^ Kohn, David (1996). On Evolution: The Development of Theory of Natural Selection. Hacket Publishing. s. xiii. ISBN 9780872202856. 
  2. ^ Darwin, Charles (1901). The life and letters of Charles Darwin. D. Appleton. s. 20. 
  3. ^ Charles Darwin (14 Mayıs 2010). The Autobiography of Charles Darwin. Bibliolis Books. s. 78. ISBN 978-1-907727-04-7. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2012. []
  4. ^ Charles Darwin (1896). The life and letters of Charles Darwin. D. Appleton and company. ss. 295-303. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2012. 
  5. ^ a b van Wyhe, John (2002). "Introduction to South America". The Complete Work of Charles Darwin Online. 28 Haziran 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Temmuz 2012. 
  6. ^ Gutiérrez, Néstor M.; Hinojosa, Luis F.; Le Roux, Jacobus P. (2013), "Evidence for an Early-Middle Miocene age of the Navidad Formation (central Chile): Paleontological, paleoclimatic and tectonic implications", Andean Geology, 40 (1), ss. 66-78, 4 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 11 Şubat 2024 
  7. ^ Encinas, Alfonso; Buatois, Luis A.; Finger, Kenneth L. (2008), "Paleoecological and paleoenvironmental implications of a high-density Chondrites association in slope deposits of the Neogene Santo Domingo Formation, Valdivia, south-central Chile", Ameghiniana, 45 (1), ss. 225-231, 25 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 11 Şubat 2024 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Jeoloji ya da yer bilimi, geniş anlamda Yerküreyi, dar anlamda yerkabuğunu oluşum, bileşim, yapı, hareket, değişiklikler ve değişiklikleri yaratan nedenler ve tarihsel evrim açısından inceleyen, yeraltı zenginliklerinin bulunması, doğal afetlerle savaşımda katkı sunulması gibi amaçları olan bir bilimdir. Jeolojinin temel konusu Dünya olmakla birlikte yer benzeri gezegenler ve doğal uyduların incelenmesini de içerir. Yer bilimleri bünyesinde ele alınır.

<span class="mw-page-title-main">Charles Darwin</span> İngiliz biyolog ve doğabilimci (1809-1882)

Charles Robert Darwin evrimsel biyolojiye yaptığı katkılarla tanınan İngiliz doğa bilimci, jeolog ve biyologdur. Tüm yaşam türlerinin ortak bir atadan türediği yönündeki önermesi günümüzde genel kabul görmekte ve bilimde temel bir kavram olarak kabul edilmektedir. Alfred Russel Wallace ile ortak bir yayında, evrimin bu dallanma modelinin, var olma mücadelesinin seçici üremede yer alan yapay seçilime benzer bir etkiye sahip olduğu doğal seçilim adını verdiği bir süreçten kaynaklandığına dair bilimsel teorisini ortaya koymuştur. Darwin insanlık tarihinin en etkili isimlerinden biri olarak tanımlanmış ve Westminster Abbey'e gömülerek onurlandırılmıştır.

<i>Türlerin Kökeni</i> Charles Darwinin 1859 tarihli eseri

Türlerin Kökeni, İngiliz doğa tarihçisi Charles Darwin'in 24 Kasım 1859'da yayımlanan kitabıdır. Orijinal adı Doğal Seçilim Yoluyla Türlerin Kökeni ya da Yaşam Mücadelesinde Avantajlı Irkların Korunumu Üzerine idi, ancak 1872'de çıkan 6. baskısında Türlerin Kökeni olarak kısaltıldı. Bilim tarihinin en önemli çalışmalarından biridir ve evrimsel biyolojinin temelini oluşturduğu kabul edilir. Çalışma, Darwin'in HMS Beagle gemisi ile 1831-1836 yılları arasında yaptığı araştırma gezisi sonrasında, özellikle Galápagos Adalarındaki gözlemlerine dayandırarak oluşturduğu biyolojik evrim kuramı üzerinedir.

<span class="mw-page-title-main">Darwinizm</span> doğal seçilim yoluyla gerçekleşen biyolojik evrim kuramı

Darwinizm veya Darwincilik, İngiliz doğa tarihçisi Charles Darwin'in canlıların doğal seçilim yoluyla geliştiğini savunan evrim kuramı. Darwinizm, tüm organizma ve türlerin varoluş sürecini, bireyin birbiriyle rekabeti, yaşamda kalma ve üreme yeteneklerini artıran küçük, kalıtsal varyasyonlarla tetiklenen "doğal seçilim" ile oluştuğu konusunda yoğunlaşmıştır. Darwinizm, türlerin var oluşunu ve yaşamın kaynağını, çeşitli şekilde anlatan diğer açıklamalar gibi, çeşitli varsayım ve ön kabullerden oluşan bir teoridir. 1859 yılında Darwin'in Türlerin Kökeni kitabının yayınlanmasından sonra, kendisinden önceki kuramlar üzerinde genel bilimsel kabul görmüştür. Ayrıca yaratılışçılar tarafından bilimsel bir yaklaşımdan ziyade bir ideolojiymişçesine kullanıldığı iddiası vardır.

<span class="mw-page-title-main">Thomas Henry Huxley</span> İngiliz biyolog

Thomas Henry Huxley, İngiliz biyolog. Darwin'in evrim kuramının en önemli savunucularından, felsefede agnostisizm kavramını ilk kez ortaya atan, Darwin'in buldoğu lakabıyla bilinen İngiliz biyoloji bilgini.

<span class="mw-page-title-main">Darwin tilkisi</span>

Darwin tilkisi, köpekgiller (Canidae) familyasının, Canini oymağına ait bir tür. 1831 yılında ünlü İngiliz doğabilimci Charles Darwin tarafından Şili sahilinde bulunan Chiloé Adası'nda keşfedildi. Uzun süre Arjantin dövüş tilkisinin ada formu olarak dikkate alındı. Ancak 1990 yılında Nahuelbuta Millî Parkı'nda küçük bir popülasyonun keşfiyle ve bunu takip eden genetik incelemelerin neticesinde, bir tür statüsüne hakkı olduğu açıklığa kavuştu.

<span class="mw-page-title-main">Darwin ispinozları</span> tanagerler familyasından kuşlar

Darwin ispinozları veya Galapagos ispinozları (Geospizinae), 14 veya 15 türden oluşan bir ötücü kuşlar grubu. Darwin ispinozlarının hangi kuş ailesine ait oldukları tam olarak açıklık kazanmamış olsa da gerçek İspinozgiller (Fringillidae) ile akraba olmadıkları bilinmektedir. Örnekleri ilk olarak Charles Darwin tarafından, onun HMS Beagle gemisi ile yaptığı ikinci yolculuğu sırasında Galapagos adalarında toplanmıştır. Darwin ispinozları türlerinden on üçü Galapagos adalarında bulunurken bir tanesi de Cocos Adası'nda bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Penitentes</span>

Penitentes, veya nieves penitentes, yüksek rakımlı alanlarda bulunan bir kar oluşumu. Yakından bakıldığında güneşe doğru yükselen uzun ince bıçaklar halinde olan sertleşmiş kar ve buzdan oluşan yeryüzü şekilleridir. Penitentes'ler bir insan boyunda veya daha uzun olabilirler.

<span class="mw-page-title-main">Charles Darwin bibliyografyası</span>

Bu madde, Charles Darwin'in ana eserleri de dahil olmak üzere, yazdıklarının kısmi bir listesinden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">George Robert Waterhouse</span>

George Robert Waterhouse İngiliz doğa tarihçisi. Londra Zooloji Topluluğu müzesinin jeoloji bölümünün müdürlüğünü yaptıktan sonra küratörlüğünü de yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Giovanni Arduino</span>

Giovanni Arduino, "İtalya'da jeolojik araştırmalarının babası" olarak bilinen İtalyan jeologdur.

Tarihsel jeoloji, yeryüzü ve üzerindeki tüm yapıların uzun jeolojik zaman içerisinde geçirdikleri değişim ve dönüşümleri inceleyen bir jeoloji disiplinidir. Tarihsel jeoloji modern bilimsel esasa göre paleontoloji, paleoklimatoloji ve paleosismoloji gibi alt disiplinlere sahiptir. Geniş anlamda tarihsel jeoloji, jeolojik zaman boyunca dünyanın gelişimini anlamlandırabilmek için gerekli bilimsel temeli sunması yanında, geniş iklimsel değişimler, volkanik püskürmeler ve depremler gibi gelecekte yaşanabilecek afetlerin nitelik ve niceliği hakkında yapılacak tahminlerde kullanılacak ipuçları sağlayabilir.

Bu fosil alanları listesi, fosillerin varlığıyla dünya çapında bilinen alanların bir listesidir. Listedeki bazı girişler tek ve benzersiz bir keşif oldukları için, diğerleri ise alanda bulunan çok sayıda fosil için dikkate değerdir. Bu listedeki kayıtların çoğu Lagerstätten olarak kabul edilir. Lagerstätten, dikkate değerlik sütununda bir notla gösterilir.

Macquarie Gölü Taşlaşmış Ormanı; Yeni Güney Galler, Avustralya'daki Fennell Körfezi'ndeki Lake Macquarie'de bulunan taşlaşmış bir çam ağacı ormanıdır. Jeolojik olarak Permo-Karbonifer katmanlarında yer almaktadır. En yakın kasaba Swansea'dır.

<span class="mw-page-title-main">Darwin'in teorisinin yayınlanması</span>

Darwin'in teorisinin yayımlanması, Charles Darwin'in yirmi yılı aşkın bir çalışmasının doruk noktası olan "doğal seçilim yoluyla evrim" teorisini açığa çıkardı.

<i>Zoology of the Voyage of H.M.S. Beagle</i>

The Zoology of the Voyage of H.M.S. Beagle Under the Command of Captain Fitzroy, R.N., during the Years 1832 to 1836, Şubat 1838 ile Ekim 1843 arasında, hazır olduklarında on dokuz sayı halinde ciltsiz olarak yayınlanan 5 bölümlük bir kitaptır. Çeşitli yazarlar tarafından yazılmış, Charles Darwin tarafından düzenlenmiş ve denetlenmiş, Beagle yolculuğu sırasında yaptığı koleksiyonların uzman açıklamalarını yayınlamıştır.

<i>Macrauchenia</i> Güney Amerikaya özgü toynaklı cinsi

Macrauchenia, Litopterna takımında büyük, uzun boyunlu ve uzun uzuvlu, üç parmaklı bir Güney Amerika toynaklısıydı. Cins, adını ailesine, Macraucheniidae veya "sağlam litopternlere" verir. Diğer litopternler gibi, litopternlerin yaklaşık 66 milyon yıl önce ayrıldığı tek toynaklılarla (Perissodactyla) en yakından ilişkilidir. Cinsin en eski fosilleri yaklaşık yedi milyon yıl önce Geç Miyosen'e aittir ve M. patachonica yaklaşık 20.000-10.000 yıl önce geç Pleistosen sırasında fosil kayıtlarından kaybolur. M. patachonica, ailenin son ve en iyi bilinen üyelerinden biridir ve esas olarak Arjantin'deki Luján Formasyonu'ndan bilinir, ancak güney Güney Amerika'daki yerleşim yerlerinden bilinir. Bir başka macraucheniid Xenorhinotherium cinsi, Geç Pleistosen sırasında kuzeydoğu Brezilya ve Venezuela'da mevcuttu. Tip örneği, Beagle'ın yolculuğu sırasında Charles Darwin tarafından keşfedildi. Hayatta, Macrauchenia, iki takson yakından ilişkili olmasa da, hörgüçsüz bir deveye benzemiş olabilir. Şu anda Güney Amerika'da bulunan çeşitli ortamlardaki bitkilerle beslendi. Tanımlanan türler arasında M. patachonica ve M. ullomensis geçerli kabul edilir; M. boliviensis bir nomen dubium olarak kabul edilir; ve M. antiqua Promacrauchenia cinsine taşınmıştır.

Pan-Afrikan orojenezi, yaklaşık 600 milyon yıl önce süper kıtalar Gondvana ve Panotya'nın oluşumuyla yakından ilgili bir dizi büyük Neoproterozoyik orojenik olaydı. Bu orojenez Pan-Gondvanan veya Saldanian Orojenezi olarak da bilinir. Pan-Afrikan orojenezi ve Grenville orojenezi, Dünya üzerindeki bilinen en büyük orojenez sistemleridir. Pan-Afrikan orojenezi ve Grenville orojenezinde oluşan kıtasal kabuğun toplamı, Neoproterozoyik Zaman'ı yerküre tarihinde kıtasal kabuğun çoğunu üreten zaman kılar.

HMS <i>Beagle</i>ın ikinci yolculuğu

HMS Beagle'ın ikinci yolculuğu, Robert FitzRoy'un kaptanı olduğu HMS Beagle gemisinin 27 Aralık 1831'den 2 Ekim 1836'ya kadar süren ikinci araştırma gezisidir. FitzRoy, jeolojik araştırmalar yürütebilecek birinin gemide olmasının fayda getireceğini düşünmüş ve ayrıca fazladan bir doğa bilimcinin yanlarında olmasını istemişti. Yeni mezun olmuş 22 yaşındaki Charles Darwin bir papaz olmadan önce tropikleri görmeyi umut ediyordu ve bu fırsatı değerlendirdi. Yolculuğu sırasında okuduğu Charles Lyell'ın Principles of Geology kitabından çok etkilenmişti. Araştırma gezisinin sonunda Darwin, adını jeolog ve fosil koleksiyoneri olarak duyurmuş ve günlüğünü yayınlayarak yazarlığıyla da büyük bir ün kazanmıştır.

Geological Observations on the Volcanic Islands, visited during the Voyage of H.M.S. Beagle, İngiliz doğa bilimci Charles Darwin tarafından yazılmış bir kitap. 1844 yılında yayımlanan kitap, Darwin'in, Robert FitzRoy'un kaptanlığını yaptığı HMS Beagle'ın ikinci yolculuğu sırasındaki gezilerini anlatıyor. Darwin tarafından yazılmış jeoloji kitapları serisinin ikinci kitabıdır. İlk kitap The Structure and Distribution of Coral Reefs 1842 yılında; üçüncü kitap Geological Observations on South America ise 1846 yılında yayımlandı.