İçeriğe atla

Geoffrey Hinton

Kontrol Edilmiş
Geoffrey Hinton
Hinton (2023)
DoğumGeoffrey Everest Hinton
6 Aralık 1947 (76 yaşında)
Wimbledon, Londra, İngiltere
EğitimCambridge Üniversitesi
Edinburgh Üniversitesi
ÖdüllerTuring Ödülü
Nobel Fizik Ödülü
Kariyeri
DalıBilgisayar bilimi
Çalıştığı kurumlarToronto Üniversitesi
Google
Carnegie Mellon Üniversitesi
University College London
Doktora
danışmanı
Christopher Longuet-Higgins
Doktora öğrencileriRichard Zemel
Brendan Frey
Radford M. Neal
Russ Salakhutdinov
Ilya Sutskever

Geoffrey Everest Hinton (d. 6 Aralık 1947), İngiliz-Kanadalı bilişsel ruhbilimci ve bilgisayar bilimcisi. Yapay sinir ağları konusundaki çalışmalarıyla tanınan Hinton 2013'te Google Brain projesine katılmıştır.[1][2] 2018 Turing Ödülü'nü Yoshua Bengio ve Yann LeCun'la birlikte almaya hak kazanmıştır.

Geoffrey Hinton, yapay sinir ağlarıyla makine öğrenimini mümkün kılan keşifleri dolayısıyla Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Princeton Üniversitesinden John Hopfield ile birlikte 2024 Nobel Fizik Ödülü'nü aldı.[3]

Kaynakça

  1. ^ Daniela Hernandez (7 Mayıs 2013). "The Man Behind the Google Brain: Andrew Ng and the Quest for the New AI". Wired (İngilizce). 8 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mart 2019. 
  2. ^ "Geoffrey E. Hinton – Google AI". Google AI (İngilizce). 1 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mart 2019. 
  3. ^ "2024 Nobel Fizik Ödülü'nün sahibi belli oldu: John Hopfield ve Geoffrey Hinton". Euronews. 8 Ekim 2024. 8 Ekim 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bilgisayar mühendisliği</span> bilgisayar donanımı ve yazılımı geliştirmek için bilgisayar bilimi ve elektrik mühendisliğini entegre eden disiplin

Bilgisayar mühendisliği temel olarak yazılım, programlama ve algoritma ile ilgilenir. Bilgisayar ağları, veri tabanı yöneticiliği ve gömülü sistemler de diğer çalışma alanlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yapay zekâ</span> insani zekaya sahip makine ve yazılım geliştiren bilgisayar bilimleri dalı

Yapay zekâ ya da kısaca YZ,, insanlar da dahil olmak üzere hayvanlar tarafından, doğal zekânın aksine makineler tarafından görüntülenen zekâ çeşididir. İlk ve ikinci kategoriler arasındaki ayrım genellikle seçilen kısaltmayla ortaya çıkar. Güçlü yapay zeka genellikle Yapay genel zekâ olarak etiketlenirken, doğal zekayı taklit etme girişimleri yapay biyolojik zekâ olarak adlandırılır. Önde gelen yapay zeka ders kitapları, alanı zeki etmenlerin çalışması olarak tanımlar: Çevresini algılayan ve hedeflerine başarıyla ulaşma şansını en üst düzeye çıkaran eylemleri gerçekleştiren herhangi bir cihaz. Halk arasında, yapay zekâ kavramı genellikle insanların insan zihni ile ilişkilendirdiği öğrenme ve problem çözme gibi bilişsel eylemleri taklit eden makineleri tanımlamak için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Yapay sinir ağları</span>

Yapay sinir ağları (YSA), insan beyninin bilgi işleme tekniğinden esinlenerek geliştirilmiş bir bilgi işlem teknolojisidir. YSA ile basit biyolojik sinir sisteminin çalışma şekli taklit edilir. Yani biyolojik nöron hücrelerinin ve bu hücrelerin birbirleri ile arasında kurduğu sinaptik bağın dijital olarak modellenmesidir. Nöronlar çeşitli şekillerde birbirlerine bağlanarak ağlar oluştururlar. Bu ağlar öğrenme, hafızaya alma ve veriler arasındaki ilişkiyi ortaya çıkarma kapasitesine sahiptirler. Diğer bir ifadeyle, YSA'lar, normalde bir insanın düşünme ve gözlemlemeye yönelik doğal yeteneklerini gerektiren problemlere çözüm üretmektedir. Bir insanın, düşünme ve gözlemleme yeteneklerini gerektiren problemlere yönelik çözümler üretebilmesinin temel sebebi ise insan beyninin ve dolayısıyla insanın sahip olduğu yaşayarak veya deneyerek öğrenme yeteneğidir.

<span class="mw-page-title-main">Makine öğrenimi</span> algoritmaların ve istatistiksel modellerin kullanımıyla bilgisayarların yapacakları işleri kendileri çözebilmeleri

Makine öğrenimi (ML), veriden öğrenebilen ve görünmeyen verilere genelleştirebilen ve dolayısıyla açık talimatlar olmadan görevleri yerine getirebilen istatistiksel algoritmaların geliştirilmesi ve incelenmesiyle ilgilenen, yapay zekâda akademik bir disiplindir. Makine öğrenimi, bilgisayarların deneyimlerinden öğrenerek karmaşık görevleri otomatikleştirmeyi sağlayan bir yapay zeka alanıdır. Bu, veri analizi yaparak örüntüler tespit etme ve tahminlerde bulunma yeteneğine dayanır. Son zamanlarda yapay sinir ağları, performans açısından önceki birçok yaklaşımı geride bırakmayı başardı.

<span class="mw-page-title-main">Hesaplamalı nörobilim</span>

Hesaplamalı nörobilim, teorik bilgilerden oluşan bir bilgisayar bilimi alanıdır.Beyin ve sinir sistemini oluşturan yapıların çalışma mekanizması açısından işlevler görmektedir. Nörobilim; bilişsel bilim ve psikolojinin çeşitli alanları elektrik mühendisliği, bilgisayar bilimi, matematik ve fizik ile ilişkilendiren, disiplinler arası bir bilimdir.

<span class="mw-page-title-main">Derin öğrenme</span> Makine öğreniminin bir branşı

Derin öğrenme bir veya daha fazla gizli katman içeren yapay sinir ağları ve benzeri makine öğrenme algoritmalarını kapsayan çalışma alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Martin Hellman</span>

Martin Edward Hellman, Amerikalı şifrebilimci. Whitfield Diffie ve Ralph Merkle'la birlikte geliştirdiği açık anahtarlı şifreleme teknolojisi ile tanınmıştır. Bilgisayar gizliliği konusunda uzun süreli çalışmalar yapmış olan Hellman, nükleer caydırıcılığa risk temelli bir açıklama da getirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Whitfield Diffie</span>

Bailey Whitfield 'Whit' Diffie, Amerikalı şifrebilimci. 1976'da Martin Hellman'le birlikte kaleme aldığı New Directions in Cryptography makalesi yeni bir anahtar değişimi tekniğini gündeme getirmiş ve açık anahtarlı şifreleme algoritmalarının tasarlanmasını kolaylaştırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yoshua Bengio</span>

Yoshua Bengio, Kanadalı bilgisayar bilimcisi. Yapay sinir ağları ve derin öğrenme konusundaki çalışmalarıyla tanınmıştır. 2018 Turing Ödülü'nü Geoffrey Hinton ve Yann LeCun'la birlikte almaya hak kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yann LeCun</span>

Yann LeCun, Fransız bilgisayar bilimcisi. Makine öğrenimi, bilgisayarlı görme, gezgin robotlar ve hesaplamalı nörobilim konularındaki çalışmalarıyla tanınmıştır. New York Üniversitesi'nde profesör olarak çalışan LeCun Yoshua Bengio ve Geoffrey Hinton ile birlikte 2018 Turing Ödülü'nü almaya hak kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ian Goodfellow</span>

Ian J. Goodfellow makine öğrenimi alanında çalışan bir araştırmacıdır ve şu anda Apple Inc.'de Özel Projeler Grubunda makine öğrenimi yöneticisi olarak çalışmaktadır. Daha önce Google Brain'de araştırma bilimcisi olarak çalışmıştır ve derin öğrenme alanına çeşitli katkılarda bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Yapay zeka felsefesi</span> Overview of the philosophy of artificial intelligence

Yapay zeka felsefesi, yapay zekayı ve yapay zekanın, etik, bilinç, epistemoloji ve özgür irade bilgi ve anlayışı üzerindeki etkilerini araştıran teknoloji felsefesinin bir dalıdır. Ayrıca teknoloji, yapay hayvanların veya yapay insanların yaratılmasıyla ilgilidir, bu nedenle disiplin, filozoflar için oldukça ilgi çekicidir. Bu faktörler yapay zeka felsefesinin ortaya çıkmasına katkıda bulunmuştur. Bazı akademisyenler, AI topluluğunun felsefeyi reddetmesinin zararlı olduğunu savunur.

<span class="mw-page-title-main">Yinelemeli sinir ağı</span> bölümler arasındaki bağlantıların yönlendirilmiş bir döngü oluşturduğu yapay sinir ağı türü

Yinelemeli sinir ağı, düğümler arası bağların zamansal bir dizi doğrultusunda yönlü çizge oluşturduğu bir yapay sinir ağı çeşididir. Yaygın olarak İngilizce kısaltması olan RNN olarak anılır. İleri beslemeli sinir ağından türetilen RNN yöntemi, bir iç durum belleği kullanarak değişik uzunluktaki dizileri işleyebilir. Bu sayede yazı tanıma ve konuşma tanıma gibi problemlere uygulanabilir. Teorik olarak Turing makinesine denk (Turing-complete) olan yinelemeli sinir ağları, herhangi uzunluktaki bir girdiyi işleyebilen herhangi bir programı çalıştırabilir.

Michael Kearns, Amerikalı bilgisayar bilimcisi, profesör ve Pensilvanya Üniversitesinde Ulusal Merkez Başkanı, üniversitenin Ağ ve Sosyal Sistemler Mühendisliği Programı'nın (NETS) kurucu direktörü, Warren Ağ ve Veri Bilimleri Merkezi'nin kurucu direktörüdür. Ayrıca üniversitenin Wharton Okulu'nda ve Ekonomi bölümünde ikincil görevleri mevcuttur. Hesaplamalı öğrenme teorisi ve algoritmik oyun teorisinde önde gelen bir araştırmacıdır. Makine öğrenimi, yapay zekâ, hesaplamalı finans, algoritmik ticaret, hesaplamalı sosyal bilimler ve sosyal ağlar ile ilgilenmektedir. Daha önce Morgan Stanley'nin Yapay Zeka Mükemmeliyet Merkezi ekibinde Danışmanlık ve Araştırma işlevini yönetmiştir. Şu anda Amazon Web Services bünyesinde bir Amazon Uzmanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yapay genel zekâdan kaynaklanan varoluşsal risk</span>

Yapay genel zekadan kaynaklanan varoluşsal risk, yapay genel zekadaki önemli ilerlemenin insan neslinin tükenmesine veya geri dönüşü olmayan küresel felakete yol açabileceği fikridir.

<span class="mw-page-title-main">François Chollet</span>

François Chollet, Fransız yazılım mühendisi ve yapay zeka araştırmacısı. Chollet, 2015 yılında piyasaya sürülen Keras derin öğrenme kütüphanesinin geliştiricisidir. Araştırmaları bilgisayarlı görü, makine öğreniminin formal akıl yürütme, soyutlama ve yapay zekada genellik elde etme üzerinedir.

<span class="mw-page-title-main">Demis Hassabis</span>

Demis Hassabis,, Britanyalı bilgisayar bilimcisi, yapay zekâ araştırmacısı ve girişimcisi. Google DeepMind ve Isomorphic Labs kurucu ortağı ve CEO'su olup aynı zamanda Birleşik Krallık Hükûmeti'nin yapay zekâ danışmanı olarak görev yapmaktadır. Kariyerinin başlarında video oyunu yapay zekâ programcısı ve tasarımcısıydı ve uzman bir masa oyunları oyuncusuydu.

Ilya Sutskever, Kanadalı makine öğrenimi araştırmacısı ve bilgisayar bilimci.

<span class="mw-page-title-main">Ben Goertzel</span>

Ben Goertzel, ABD'li bilgisayar bilimcisi, yapay zekâ araştırmacısı ve iş insanı.

Wojciech Zaremba, Polonyalı bilgisayar bilimci ve OpenAI'ın kurucu ortağı. OpenAI'da Codex araştırma ve dil takımlarını yönetmektedir. Bu takım, bilgisayar kodu yazabilen yapay zeka üzerinde aktif olarak çalışmaktadır. Ayrıca, GPT serisi dil modelleri üzerinde de çalışmaktadır.