İçeriğe atla

GeoSPARQL

konferGeoSPARQL, Open Geospatial Consortium tarafından anlamsal ağ için belirlenmiş coğrafi bağlantılı veri gösterimi ve sorgulama ölçütüdür. İyi anlaşılmış bir OGC ölçütlerine dayalı küçük bir ontoloji tanımlaması, hem nitel hem de nicel mekan çıkarsamasını desteklemek ve SPARQL veritabanı sorgu dili ile sorgulama yapılabilir RDF uzam verilerinin, ölçütleştirilmiş bir değişimine temel sağlamak için tasarlanmıştır.[1]

Özellikle GeoSPARQL:

  • RDFS/OWL kullanarak küçük bir topoloji ontolojisi temsili için,
    • Coğrafi İşaretleme Dili (GML) ve well-known text (WKT) hazır bilgi ve
    • RCC8 ve DE-9IM (diğer adıyla Egenhofer) topoloji ilişkisi sözlükleri ve nitel akıl yürütme için ontolojilerin basit özellikleri ve;
  • bir SPARQL sorgu arayüzü kullanarak,
    • nicel akıl yürütme için topoloji kasıtlı SPARQL uzantılı fonksiyonlar dizisi ve
    • sorgu dönüşümü ve yorumlanması için Rule Interchange Format (RIF) Çekirdek çıkarsama kuralları kümesidir.

Veri Platformu Bağlantılı Ordnance Survey (Ordu Donatım Yüzey Araştırması), kendi söz dağarcığında GeoSPARQL eşdeğer özellikleri için OWL eşlemlerini kullanır.[2][3] LinkedGeoData (Coğrafi Bağlı Veri) veri kümesi, Leipzig Üniversitesi'nde Çevik Bilgi Mühendisliği ve Anlamsal Ağ (AKSW - Agile Knowledge Engineering and Semantic Web) araştırma heyetinin bir çalışmasıdır ve heyet OpenStreetMap verilerinin temsilinde GeoSPARQL sözcük hazinesini kullanır, çoğunlukla DBpedia için tanınır bir birimdir.

Örnek

Aşağıdaki örnek, SPARQL sorgusu "38°54′49″N 77°05′20″W / 38.913574°K 77.089005°B / 38.913574; -77.089005 ve 38°53′11″N 77°01′48″W / 38.886321°K 77.029953°B / 38.886321; -77.029953? "[4] tarafından tanımlanan sınırlayıcı kutunun içindeki Ne" sorgusunun kalıbına yardımcı olabilir.

PREFIX geo: <http://www.opengis.net/ont/geosparql#>
PREFIX geof: <http://www.opengis.net/def/geosparql/function/>

SELECT ?what
WHERE {
  ?what geo:hasGeometry ?geometry .

  FILTER(geof:within(?geometry,
     "POLYGON((
-77.089005 38.913574,
-77.029953 38.913574,
-77.029953 38.886321,
-77.089005 38.886321,
-77.089005 38.913574
))"^^geo:wktLiteral))
}

GeoSPARQL içinde RCC8 kullanılması

Aşağıda tarif edildiği gibi RCC8 GeoSPARQL uygulamaya konulmuştur:

A graphical representation of Region Connection Calculus (RCC: Randell, Cui and Cohn, 1992) and the links to the equivalent naming by the Open Geospatial Consortium (OGC) with their equivalent URIs.
Region Connection Calculus (RCC: Randell, Cui ve Cohn, 1992) grafik gösterimi ve eşdeğer URI (Tekdüzen Kaynak Tanımlayıcı) ile Open Geospatial Consortium (OGC) tarafından eşdeğer adlandırma bağlantıları

Gerçeklenimler

GeoSPARQL tam uygulamaları (hemen hemen) bulunmakta olup, bununla birlikte GeoSPARQL kısmi ve satıcı uygulamaları vardır. Şu anda aşağıdaki uygulamaları vardır:

Parliament 30 Nisan 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Kurultay JENA ve modifiye ARQ'nun sorgu robotu ile GeoSPARQL'in neredeyse tam bir uygulaması vardır.[5] Ancak kararlılık ve performansı eksik görünmektedir.

Strabon 20 Ağustos 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

OpenSahara uSeekM IndexingSail Sesame Sail eklentisi.

uSeekM IndexingSail GeoSPARQL göndermek için bir kurulumunda PostGIS kullanır. Bunlar kendi satıcı önekleri ile birlikte bazı GeoSPARQL'in neredeyse tam bir uygulamasını sunar.
Openlink Virtuoso Universal Server 5 Eylül 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Bu jeo uzamsal için kullanılabilir olan GeoSPARQL ile uyumlu olmasa da sürüm 7.1'den bu yana OpenLink Virtuoso da, satıcı öneklerine dayalı bazı coğrafi fonksiyonları ve akıl yürütmeyi içerir.
Ontotext OWLIM
OWLIM GeoSPARQL ile uyumlu değildir, aynı zamanda satıcı öneklerine, dayalı kısmi Jeo uzamsal uygulaması vardır, ama temel kullanım için yeterlidir.,[6] Ontotext OWLIM sürüm 5.7 (şu anda 5.4)[7] ile yakın özelliği olan GeoSPARQL'in desteği olacağını belirtiyor. Ama yazı yazılırken tasarlanan zamanda arkasındaki iki sürümde şu anda olduğu görünüyor.

Alt görevler

GeoSPARQL standart OGC için sunulanlar:

  • Australian Bureau of Meteorology (Avustralya Meteoroloji Bürosu)
  • Bentley Systems
  • CSIRO
  • Defence Geospatial Information Working Group (DGIWG) (Savunma Uzamsal Bilgi Çalışma Grubu)
  • GeoConnections - Natural Resources Canada (Kanada Doğal Kaynaklar)
  • Interactive Instruments GmbH
  • Oracle Amerika
  • Ordnance Survey (İngiltere Ordu Donatım Yüzey Araştırması)
  • Raytheon
  • Traverse Technologies
  • US Geological Survey (USGS) (Birleşik Devletler Jeoloji Araştırmaları)

İlgili çalışmalar

Gelecek çalışmaları, GeoSPARQL ölçüt olarak devletler açısından:

Belirgin uzantıları geometri verileri (örneğin KML, GeoJSON) diğer standart serileştirmeler için yeni uygunluk sınıfları tanımlaması vardır. Buna ek olarak, önemli çalışmalar, mekansal veriler için kelime dağarcığı geliştirilmesi kalmaktadır ve OWL aksiyomları ile GeoSPARQL kelime dağarcığı genişleterek mantıklı mekansal akıl yürütmeye yardımcı olmak için değerli bir katkı olacaktır. GML dosyası (ya da benzer bir seri hale)ya da genel özellik modelini taşıyan bir veri deposunu temsilen mevcut durumda büyük miktarda veri bulunmaktadır. Bu RDF için bu verileri dönüştürme (ya da hemen hemen dönüştürme ve açığa çıkarma) için standart süreçlerini geliştirmek faydalı olacaktır.

Kaynakça

  1. ^ Battle & Kolas 2012, s. 358.
  2. ^ Goodwin, John (26 Nisan 2013). "GeoSPARQL and Ordnance Survey Linked Data". johngoodwin225.wordpress.com John’s Weblog. 25 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Nisan 2014. 
  3. ^ Gemma (3 Haziran 2013). "New Linked Data service launches". blog.ordnancesurvey.co.uk/ Ordnance Survey Blog. 8 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Nisan 2014. 
  4. ^ Battle & Kolas 2012, s. 363.
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 30 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ağustos 2014. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 14 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ağustos 2014. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ağustos 2014. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Google</span> Amerikan çok uluslu teknoloji şirketi

Google, internet araması, çevrimiçi bilgi dağıtımı, reklam teknolojileri ve arama motorları için yatırımlar yapan çok uluslu Amerikan şirketidir. Şirket İnternet tabanlı hizmet ve ürünler geliştirmektedir. Kârının büyük bir kısmını Google Ads hizmeti üzerinden elde etmektedir. Şirket, Larry Page ve Sergey Brin tarafından, Stanford Üniversitesi'nde doktora öğrencisi oldukları dönemde kurulmuştur. İkili, "Google Guys" olarak anılmaktadır. Google, ilk olarak, 4 Eylül 1998 tarihinde özel bir şirket olarak kuruldu ve 19 Ağustos 2004 tarihinde halka arz edildi. Halka arzın gerçekleştiği dönemde, Larry Page, Sergey Brin ve Eric Schmidt, takip eden yirmi yıl boyunca, yani 2024 yılına kadar Google'da birlikte çalışmak üzere anlaştılar. Kuruluşundan bu yana misyonu "dünyadaki bilgiyi organize etmek ve bunu evrensel olarak erişilebilir ve kullanılabilir hale getirmektir. Gayri resmî sloganı ise, Google mühendisi Amit Patel tarafından bulunan ve Paul Buchheit tarafından desteklenen "Don't be evil" dır. Şirket merkezi 2006 yılında, hâlâ aktif olan Mountain View, Kaliforniya'ya taşınmıştır. Şirketin merkezine, Googleplex adı verilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Güney Kore</span> Doğu Asyada bir ülke

Güney Kore, resmî adıyla Kore Cumhuriyeti, Doğu Asya'da Kore Yarımadası'nın güney kısmını oluşturan ve Kuzey Kore ile kara sınırını paylaşan, Doğu Asya'daki bir ülkedir. Kore adı, eskiden Doğu Asya'nın güçlü krallıklarından biri olan ve Büyük Gwanggaeto altında Kore Yarımadası, Mançurya'nın büyük bölümünü, Rus Uzak Doğusu ve İç Moğolistan'ın bazı bölgelerini yönetmiş olan Goguryeo'dan gelmektedir. Başkenti Seul, büyük bir küresel şehirdir ve Güney Kore'nin 51 milyondan fazla insanının yarısı, dünyanın dördüncü en büyük metropol ekonomisi olan Seul Ulusal Başkent Bölgesi'nde yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Rusya</span> Doğu Avrupa ve Kuzey Asyada yer alan bir ülke

Rusya,

<span class="mw-page-title-main">Çin</span> Doğu Asyada bir ülke

Çin, resmî adıyla Çin Halk Cumhuriyeti (Çince:

<span class="mw-page-title-main">Jeolojik zaman cetveli</span> jeolojik yapıları zamanla ilişkilendiren kronolojik tarihleme sistemi

Jeolojik zaman cetveli, Dünya'nın jeolojik kayıtlarına dayanan bir zaman temsil şeklidir. Jeolojik zaman cetveli, kronostratigrafiyi ve jeokronolojiyi kullanan bir kronolojik tarihleme sistemidir. Özellikle yer bilimciler tarafından jeolojik tarihteki olayların zamanlamasını ve ilişkilerini tanımlamak için kullanılır. Zaman cetveli, kayaç katmanlarının incelenmesi, bu katmanların ilişkilerinin gözlemlenmesi, litoloji, paleomanyetik özellikler ve fosiller gibi özelliklerin tanımlanmasıyla geliştirilmiştir. Standartlaştırılmış uluslararası jeolojik zaman birimlerinin tanımlanması, birincil amacı jeolojik zaman bölümlerini gösteren Uluslararası Kronostratigrafik Çizelge'deki (ICC) global kronostratigrafik birimleri kesin olarak tanımlayan Uluslararası Jeolojik Bilimler Birliği'nin (IUGS) kurucu organı Uluslararası Stratigrafi Komisyonu'nun (ICS) sorumluluğundadır. Kronostratigrafik bölümler ise jeokronolojik birimleri tanımlamak için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Silüriyen</span> Paleozoyik Zamanın üçüncü dönemidir ve 443 ile 419 milyon yıl önce aralığındaki süreyi kapsar

Silüriyen, Paleozoyik Zaman'ın en kısa süren jeolojik dönemi olarak bilinir. 443,8 milyon yıl önce başlayıp 419,2 milyon yıl önce sona ermiştir. Bu dönem, adını Galler'deki Silures kabilesinden alır. Silüriyen'in başlangıcı ve sonu için belirlenen kayaç tabakaları kesin olarak tanımlanmıştır ancak tam tarihler birkaç milyon yıl kadar hata payına sahiptir. Silüriyen Dönemi, Ordovisiyen-Silüriyen yok oluşu ile başlar; bu olay sırasında deniz canlılarının yaklaşık %60'ının nesli tükenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Alabama</span> Amerika Birleşik Devletlerinde eyalet

Alabama, Amerika Birleşik Devletleri'nin Güneydoğu bölgesinde, kuzeyde Tennessee; doğuda Georgia; güneyde Florida ve Meksika Körfezi; ve batıda Mississippi ile sınırlanan bir eyalettir. Alabama, ABD eyaletleri arasında yüzölçümü bakımından en büyük 30. ve en kalabalık 24. eyalettir. Alabama, toplam 1.500 mil (2.400 km) iç su yolu ile tüm eyaletler arasında en fazla iç su yoluna sahip olan eyalettir.

<span class="mw-page-title-main">Üsküp</span> Kuzey Makedonyanın başkenti

Üsküp, Kuzey Makedonya'nın başkenti ve en büyük kentidir. Ülkenin politik, kültürel, ekonomik ve akademik merkezi olan kent, ortasından geçen Vardar Nehri tarafından ikiye ayrılır.

<span class="mw-page-title-main">Adriyatik Denizi</span> deniz

Adriyatik Denizi, Akdeniz'in bir parçası olan ve İtalya Yarımadası ile Balkan Yarımadası arasında kalan uzun bir körfezdir. Adriyatik, Akdeniz'in en kuzeydeki koludur ve Otranto Boğazı'ndan kuzeybatıya ve Po Ovası'na kadar uzanır. İtalya, Arnavutluk, Hırvatistan, Bosna-Hersek, Slovenya ve Karadağ'ın denize kıyısı bulunmaktadır. Adriyatik, çoğu doğu kıyısının Hırvat kesiminde yer alan 1.300'den fazla adaya sahiptir. Kuzeyi en sığ, güneyi en derin olmak üzere üç havzaya ayrılmıştır ve maksimum 1.233 metre (4.045 ft) derinliğindedir. Bir su altı sırtı olan Otranto Sill, Adriyatik ve İyonya Denizleri arasındaki sınırda yer almaktadır. Hakim akıntılar Otranto Boğazı'ndan saat yönünün tersine doğu kıyısı boyunca ve batı kıyısı (İtalya) boyunca tekrar boğaza akar. Adriyatik'teki gelgit hareketleri azdır, ancak zaman zaman daha büyük genliklerin meydana geldiği bilinmektedir. Adriyatik'in tuzluluk oranı Akdeniz'dekinden daha düşüktür çünkü Adriyatik, Akdeniz'e akan tatlı suyun üçte birini bir seyreltme havzası görevi görerek toplar. Yüzey suyu sıcaklıkları genellikle yazın 30 °C (86 °F) ile kışın 12 °C (54 °F) arasında değişir ve Adriyatik Havzası'nın iklimini önemli ölçüde yumuşatır.

Galce, Kelt dillerinin Britonik koluna ait bir dildir. Çoğunlukla Galler'de konuşulur, İngiltere'de de az bir konuşura sahiptir. Tarihsel bağlamda İngilizcede bu dil Kambrian, Kambrik gibi isimlerle bilinir.

Kaynak Tanımlama Çerçevesi, metadata model olarak tasarlanmış bir World Wide Web Consortium (W3C) spesifikasyonu olmasına rağmen, çeşitli sözdizim biçemlerinde bilgi modellemek için kullanılan genel bir metoda dönüşmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Konglomera</span>

Konglomera, kum ve çakılların basınçla birleşmesi ve zamanla sertleşmesi sonucu oluşan kütlelerdir. Konglomera, çapı 2 mm'den daha büyük kayaç türüdür, örneğin, granüller, çakıl taşları ve kayaçlar gibi, alt-köşeli çakıl boyutlarındaki yuvarlatılmış önemli bir fraksiyondan oluşan kaba taneli bir kırıntılı tortul kayaçtır. Çakılların konsolidasyonu ve

Alaska'daki nehirler listesi, Alaska'da bulunan nehirlerin büyük olanlarını listeler. Alaska'da 12.000 den fazla nehir, binlerce çay ve dere bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Son Buzul Maksimum</span> Dünyanın iklim tarihinin bir dönemi

Son Buzul Maksimum, buz tabakaları maksimum uzanmış iken 26.500 ve 19000-20000 yılları arasında Dünya'nın iklim tarihinin bir dönemini ifade eder. Bu süre boyunca, geniş buz tabakaları, Kuzey Amerika, Kuzey Avrupa ve Asya'nın büyük kısmını kaplamıştır. Bu buz tabakaları Son Buzul Maksimum'daki gibi kuraklık, çölleşme ve deniz seviyesinde büyük bir düşüşe neden oldu.

<span class="mw-page-title-main">Jeo uzamsal çözümleme</span>

Jeo uzamsal çözümleme bir takım teknikler uygulayarak istatistiksel çözümleme için ve bir coğrafi veya coğrafi yönlü veriye diğer bilgilendirme teknikleri ile erişimde bir yaklaşımdır. Böyle bir çözümleme genelde, coğrafi temsil ve işleme yeteneğine sahip yazılımlar ile olur ve coğrafi bilgi sistemleri ve Geomatikte kullanımı da dahil olmak üzere karasal veya coğrafi veri setlerine analitik yöntemler uygulanır.

Anahtar Deliği Biçimlendirme Dili Internet tabanlı, iki boyutlu haritalar ve üç boyutlu Dünya tarayıcılar içinde coğrafi şerhi ve görselleştirme ifade etmek için bir XML gösterimdir. KML başlangıçta Anahtar Deliği Dünya Görüntüleyicisi olarak seçildi, Google Earth ile kullanılmak üzere geliştirilmiştir. 2004 yılında Google tarafından satın alınan Keyhole, Inc tarafından yaratıldı. KML 2008'de Open Geospatial Consortium tarafından uluslararası bir ölçüt haline getirilmiştir. Google Earth'te görüntüleyebilirsiniz ve grafiksel KML dosyalarını düzenlenmesi mümkün olan ilk program olmuştur. Bu tür Marble gibi diğer projeler de KML desteği geliştirmeye başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Jeouzamsal İstihbarat Ajansı</span>

Ulusal Jeouzamsal İstihbarat Ajansı, hem Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı'na bağlı bir harekât destek ajansı, hem de Amerika Birleşik Devletleri İstihbarat Topluluğunun altında bir istihbarat ajansıdır. Görevi jeo-uzamsal (GEOINT) haberlerin ulusal güvenliğini destekleyecek biçimde çözümleme, veri toplama, analiz ve dağıtımını yapmaktır. NGA 2003 yılına kadar Ulusal Görüntü ve Haritalama Ajansı (NIMA) olarak adlandırılmaktaydı.

Aşağıda, ülke veya coğrafi bölgeye göre ortalama yetişkin insan boyu oranları bulunmaktadır.

Lantanit mineraller bir grup izostrüktürel nadir toprak elementi (REE) karbonat mineralleridir. Bu grup, lantanit- (La), lantanit- (Ce), ve lantanit- (Nd) minerallerinden oluşur. Bu mineral grubu, (REE)2(CO3)3·8(H2O) genel kimyasal formülüne sahiptir. Lantanitler, ana elementler olarak La, Ce ve Nd'yi içerir ve genellikle praseodim (Pr), samaryum (Sm), öropiyum (Eu) ve disprosiyum (Dy) dahil olmak üzere diğer REE'lerin az miktarlarını içerir.

<span class="mw-page-title-main">En küçük sınırlayıcı dikdörtgen</span>

En küçük sınırlayıcı dikdörtgen (EKSD) veya Minimum sınırlayıcı dikdörtgen, En küçük sınırlayıcı kutu (EKSK) veya zarf olarak da bilinen, İki boyutlu bir nesnenin veya kendi içindeki bir nesne kümesinin maksimum kapsamlarının bir dikdörtgen olarak ifadesidir. İki boyutlu koordinat sistemi, diğer bir deyişle min (x), max (x), min (y), max (y) içinde yer alır. En küçük sınırlayıcı dikdörtgen, en küçük sınırlayıcı kutunun 2 boyutlu bir hali olarak görülebilir.