İçeriğe atla

Geo-wiki

Geo Wiki
Orijinal yazar(lar)IIASA, Wiener Neustadt Üniversitesi Uygulamalı Bilimler, Freiburg Üniversitesi
Resmî sitesiwww.geo-wiki.org

Geo-wiki mevcut coğrafi bilgilerin doğrulanması ve kitle kaynağı yoluyla hem yeni bilgilerin toplanması hem de yardım etmek için oluşturulan bir wiki projesidir.[1] Google Earth varoluşu nedeniyle, internetten coğrafi etiketli görüntüler (OpenStreetMap gibi ve benzeri uygulamalar) ve bireysel gönüllüler ile artık coğrafya ve konumlar hakkında katkıda bulunulabilir.

Geo-wiki projesi türlerin dağılımı, habitat, ekosistem ve diğer bilimsel arazi kullanım bilgilerine ilişkin bilgiler ekleyerek isteyen gönüllülerden küresel arazi örtüsü haritaları kalitesini artırmaya yardımcı küresel bir ağdır. Gönüllülerin arazi örtüsü haritalarının doğru veya yanlış olup olmadığını, aslında Google Earth ve kendi yerel bilgilerini görmeye dayalı, küresel arazi örtüsü anlaşmazlıkları hotspot haritalarını gözden geçirmesi ve tespit etmesi istenir. Onların girdisi, yüklenen fotoğraflarıyla birlikte, bir veritabanında kayıtlı olan yeni ve ileride kullanılmak üzere gelişmiş bir küresel arazi örtüsü haritası oluşturulması içindir.[2]

Arazi örtüsü doğrulama

Arazi örtüsü anlaşmazlığı
Geo-wiki tarım arazileri ve çözümleme için kullanılabilir ormanlarda Afrika üzerinden arazi örtüsü anlaşmazlıkları

Küresel arazi örtüsü doğrulama çalışmaları artık daha az 2,5 metre çözünürlüklü sürekli eklenen güncel görüntüye kadar, daha yüksek çözünürlüğe sahip en az %20[3] küresel kapsama alanı ile gerçek arazi örtüsü üzerinde çok detaylı bilgiler verir görüntüler olarak mümkün bulunmaktadır. Bu Google Earth gibi internet araçlarının arazi örtüsü doğrulama için muazzam potansiyeli olduğu vurgulanmıştır.[4] Google Earth uzaktan algılama ile elde edilen ürünlerin son doğrulaması, örneğin Avrupa orman örtüsü haritası[5] yanı sıra son küresel arazi örtüsü haritası GlobCover için kullanılır olmuştur; arazi örtüsü doğrulama çalışmaları için gönüllü Coğrafi Bilgi kullanabilirliği daha uygun görünüyor.[6] Google Earth'ün çok yararlı bir kaynak olduğu kanıtlanmıştır, gerçek bir doğrulaması tatbikata katılan geniş bir kitleye koşumun uygun durumu açılır.

Sadece arazi örtüsü iyileştirilmesi ötesinde Geo-wiki uygulamaları, Orta Afrika'da gelecekteki ormansızlaşma öngörüsüne yardımcı olmak için bir uygulama içerir,[7] ve Sahra-altı Afrika'da beş mevcut ekili arazi veri setleri birleştirilerek mevcut haritalar daha yüksek doğruluğa sahiptir ve belirsizliği azaltmak ve arazi kullanımını, bitki örtüsü, iklim değişikliği ve yeni bir harita oluşturmak için dünya sistemleri modellemesi öngörülerini geliştirmek gerekir. Çeşitli araştırma kurumlarından bilim adamları Geo-Wiki uygulaması ile birlikte, Jeofizik Araştırma Mektupları haritası gelişimini açıklar.

Ayrıca bakınız

  • İşbirlikçi haritalama
  • Arazi örtüsü
  • Wiki listesi
  • WikiTrust

Kaynakça

  1. ^ "Remote Sensing | Free Full-Text | Geo-Wiki.Org: The Use of Crowdsourcing to Improve Global Land Cover". Mdpi.com. doi:10.3390/rs1030345. 28 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ocak 2012. 
  2. ^ "GEO-Wiki". Earthzine. 27 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ocak 2012. 
  3. ^ Potere, D. Horizontal positional accuracy of google earth's high-resolution imagery archive. Sensors 2008, 8, 7973-7981
  4. ^ Butler, D. The web-wide world. Nature 2006, 439, 776-778
  5. ^ Pekkarinen, A.; Reithmaier, L.; Strobl, P. Pan-European forest/non-forest mapping with Landsat ETM+ and CORINE Land Cover 2000 data. ISPRS J. Photogramm. 2009, 64, 171-183
  6. ^ Defourny, P.P.; Schouten, L.; Bartalev, S.; Bontemps, S.P.; Caccetta, P. et al., Accuracy Assessment of a 300 m Global Land Cover Map: The GlobCover Experience, 2009
  7. ^ Anjali Nayar. "Model predicts future deforestation : Nature News". Nature.com. 27 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ocak 2012. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kadastro</span>

Kadastro, bir bölgedeki özel arsaların kaydıdır; bu arsalar sistematik şekilde numaralandırılır, her birinin çevresi ve parsel tanımlayıcısı büyük ölçekli haritalarda gösterilir, hem haritada hem de kayıt defterinde bu arsanın niteliği, büyüklüğü, değeri ve onunla ilgili hukukî haklar belirtilir. Gündelik dilde kadastronun birkaç anlamı vardır: Birincisi, özel arsaların bir kamu kuruluşunda tutulan kayıtlarıdır. İkinci anlamı bu kayıtları tutan ve onları idare eden kuruluşun adıdır. Üçüncü anlamı bu kuruluşun yaptığı işlerdir. Türk Dil Kurumu kadastroyu "bir ülkedeki her çeşit arazi ve mülk yerinin, alanının, sınırlarının ve değerlerinin devlet eliyle belirlenip plana bağlanması işi" olarak tanımlar. Türk Kadastro Kanunu'nda kadastro "taşınmaz malların sınırlarının arazi ve harita üzerinde belirtilerek hukuki durumlarının ve üzerindeki hakların tespit edilmesi işlemi" olarak tanımlanmıştır. Sıfat hali "kadastral"dir. Kadastral haritalara güncel dilde tapu haritası veya kadastro paftası da denir. Kadastrolar dünyada çoğu ülkede, tapu sicili gibi başka belgelerin eşliğinde kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Zheng He</span> Çinli denizci, amiral ve kâşif

Zheng He (1371-1433) ünlü Çinli denizci, amiral ve kâşif.

<span class="mw-page-title-main">Biyom</span> Bir çevre ile ilişkili organizmalar topluluğu

Biyom, bulundukları fiziksel çevreye ve ortak bir bölgesel iklime tepki olarak oluşmuş biyolojik bir topluluktan oluşan biyocoğrafik bir birimdir. Bir diğer tanıma göre, biyosferin aynı iklim koşullarında ve aynı bitki örtüsünün egemen olduğu çok geniş bölümlerini belirten çevrebilim terimidir. Yeryüzündeki birbirine bitişik, benzer yayılmış yaşam alanları olarak da tanımlanabilir. Biyomlar birden fazla kıtaya yayılabilir. Biyom, habitattan daha geniş bir terimdir ve çeşitli habitatları içerebilir.

<span class="mw-page-title-main">Gültepe, Kâğıthane</span> Kağıthane, İstanbul, Türkiyede mahalle

Gültepe, İstanbul ilinin Kâğıthane ilçesinde yer alan bir semt ve mahalle.

<span class="mw-page-title-main">Google ürünleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Google ürünleri listesi Google tarafından satın alınan tüm ana masaüstü, mobil ve çevrimiçi ürünleri içerir. Bu ürünler son ürün ya da beta sürümler olabilir. Liste ayrıca kullanımdan kaldırılmış, birleştirilmiş ya da tekrar isimlendirilmiş ürünleri de içerir. Ürünlerin içinde olan özellikler ayrıca listelenmemiştir.

Peyzaj mimarı, peyzajı oluşturan doğal ve kültürel kaynakları koruyarak insanlar için güvenli, yaşanabilir, erişebilir, konforlu ve huzurlu mekanlar yaratan bunu yaparken de ekolojik, estetik, ekonomik ve işlevsel boyutları göz önüne alarak tasarlanması, planlanması, tahrip olmuş veya bozulan alanlarda onarımını ve sürdürülebilirlik ilkesi ile paralel yönetim konularında bilimsel ve sanatsal ilkeler doğrultusunda proje üreten kişidir. Peyzaj mimarlığı mesleğini yapan kişilerdir. Üniversitelerin dört yıllık lisans programından mezun olan kişilere peyzaj mimarı, iki yıllık önlisans programından mezun olanlara peyzaj teknikeri, yüksek lisans (master) programlarından mezun olanlar ise peyzaj yüksek mimarı unvanı alırlar.

Coğrafi WGS84 coğrafi yerlemlerini işaretlemek için (X)HTML içinde kullanılan bir mikro biçimdir. Bir "taslak" olarak adlandırılan özellikleri olsa da, mikro biçimin teknik özelliklerini barındırır bir alt kümesidir.

Bir Jeo uzamsal içerik yönetim sistemi nesneler ve bir çevrimiçi etkileşimli harita üzerinde görüntülenecek bir enlem, boylam ve konuma sahip bir içerik yönetim sistemidir. Ayrıca çevrimiçi haritaları temsil edilen veriler üzerinde bilgi sayfaları bağlantıları vardır. Bazı Jeo uzamsal içerik yönetim sistemleri (GeoCMS) ayrıca, kullanıcıların içerik nesnelerinin bir parçası olarak mekansal verileri düzenlemesine izin verir. Mekansal veri içerikleri bu ölçüt çerçevesinde WMS veya WFS gibi standart arayüzleri kullanarak GeoCMS tarafından yayımlanır.

Magellan Navigation, Inc. tüketici ve profesyonel sınıf küresel konumlandırma sistemi alıcıları yapan bir Amerikan üreticisidir. Nantes, Fransa ve Rusya Moskova'da Avrupa satış ve mühendislik merkezleri ile, Santa Clara, Kaliforniya merkezli, Magellan Hertz kiralık arabalarda bulunan Hertz NeverLost sistemi dahil satış sonrası otomotiv GPS birimlerini üretir. Maestro, RoadMate, Triton ve eXplorist çizgisinde Magellan'ın mevcut tüketici ürünleri vardır. Şirket ayrıca özel yol haritaları (DirectRoute), topoğrafik haritalar (Topo) ve tüketici GPS alıcıları ile kullanım için deniz haritalarını (BlueNav) üretir.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Jeouzamsal İstihbarat Ajansı</span>

Ulusal Jeouzamsal İstihbarat Ajansı, hem Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı'na bağlı bir harekât destek ajansı, hem de Amerika Birleşik Devletleri İstihbarat Topluluğunun altında bir istihbarat ajansıdır. Görevi jeo-uzamsal (GEOINT) haberlerin ulusal güvenliğini destekleyecek biçimde çözümleme, veri toplama, analiz ve dağıtımını yapmaktır. NGA 2003 yılına kadar Ulusal Görüntü ve Haritalama Ajansı (NIMA) olarak adlandırılmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Google Street View</span>

Google Street View, Google Maps ve Google Earth teknolojileri ile bütünleşik olarak dünyadaki birçok kamuya açık alanlardan caddeler boyunca panoramik görüntülerin izlenebilmesini sağlayan teknoloji servisine verilen isimdir. 2007 yılında ABD'nin çeşitli şehirlerinde başlamış ve o tarihten bu yana kırsal alanları da kapsayacak şekilde dünya genelinde sürekli olarak büyümüştür. Google Haritalar üzerinde Street View ile görüntülenmiş olan alanlar mavi çizgiler ile belirtilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Android Jelly Bean</span> Android sürümünün Google tarafından geliştirilen, 2012de tanıtılan 10. sürümü

Android Jelly Bean veya Android 4.1-4.3.1 Jelly Bean, Android sürümünün Google tarafından geliştirilen 10. versiyonudur. Sürümün ilk 4.1 versiyonu 9 Temmuz 2012 yılında tanıtılmıştır.Sürüm Linux kernel 3.0.31 bazında yaratıldı ve ona "Jelly Bean" ismi verildi. İlk kez 27 Haziran 2012 yılında Google I/O konferansında yeni sürüm hakkında ilk bilgiler duyuruldu. İşletim sistemi daha yumuşak ve daha duyarlı olması için tasarlanmış performans iyileştirmeleri, yeni aksiyon düğmeleri ve diğer iç değişiklikleri ile bildirim sistemindeki iyileştirme üzerinde duruldu. Sürümle beraber Asus tarafından üretilen Nexus 7 tableti ve Nexus Q medya oynatıcı meydana çıkardı.

<span class="mw-page-title-main">Bing Haritalar</span> Microsoft tarafından sunulan internet haritalama sistemi

Bing Haritalar Microsoft Bing paketinin bir parçası olarak bir web harita hizmeti arama motorudur. Bing Haritalar Platformu tarafından desteklenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Apple Haritalar</span> Harita Servisi

Apple Haritalar Apple Inc. tarafından geliştirilen bir web haritalama servisidir. Bu, iOS, macOS ve watchOS'un varsayılan harita sistemidir. Otomobil, yaya ve toplu taşıma navigasyonu için yol tarifi ve tahmini varış saatlerini sağlar. Apple Haritalar ayrıca, kullanıcının binaların ve yapıların modellerinden oluşan 3D bir manzara içinde yoğun nüfuslu şehir merkezlerini keşfetmesini sağlayan benzersiz Flyovers modunu da içeriyor.

<span class="mw-page-title-main">Google Play hizmetleri</span>

Google Play hizmetleri Android, Android Wear ve Android TV işletim sistemi için Google'ın patentli bir arka plan hizmeti ve API paketidir. İlk kez 2012'de tanıtıldığında, Google+ API'larıne ve OAuth 2.0'a basit erişim sağladı. Ancak o zamandan beri geniş bir yelpazede Google Mobil Servislerini kapsayacak şekilde genişletildi ve uygulamalar, ortak araçlar vasıtasıyla hizmetlerle kolayca iletişim kurmaya başladı. Ocak 2014 itibarıyla, Android cihazlarda bir milyardan fazla kez kurulmuştur. Google Play hizmetine dahildir. Google Play Hizmetleri 3 Ağustos 2020'de Google Play Store'da 10 milyar kullanıcı sayısına ulaşan ilk uygulama olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Waze</span> GPS navigasyon uygulaması

Waze, GPS destekli bir GPS navigasyon yazılımıdır. Waze, uygulamasını, indirmek ve kullanmakta özgür olan, topluluk temelli bir GPS navigasyon uygulaması olarak tanımlıyor. Akıllı telefonlarda ve GPS desteği bulunan tabletlerde çalışır, bir hücresel ağ üzerinden yere bağımlı bilgileri indirirken turn-by-turn navigasyon, kullanıcı tarafından gönderilen seyahat saatleri ve güzergâh bilgileri sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Uydu görüntüleri</span> Yapay bir uydudan alınan Dünya veya başka bir gök bilimsel cismin görüntüsü

Uydu görüntüleri, dünyada devletler ve işletmeler tarafından işletilen görüntüleme uyduları tarafından toplanan Dünya'nın görüntüleridir. Uydu görüntüleme şirketleri, Apple Haritalar ve Google Haritalar gibi işletmelere ve hükûmetlere lisans vererek görüntüleri satar.

<span class="mw-page-title-main">Eşdikdörtgensel izdüşüm</span>

Eşdikdörtgensel izdüşüm, Batlamyus'un MS 100 civarında ortaya attığı projeksiyona dayandırılan ve Tire'li Marinus'a atfedilen basit bir harita projeksiyonudur. Projeksiyon, meridyenleri sabit aralıklı dikey düz çizgilerle ve enlem çemberlerini sabit aralıklı yatay düz çizgilerle eşler. Projeksiyon ne eşit alana sahiptir ne de konformaldır. Bu projeksiyonun getirdiği çarpıklıklar nedeniyle, navigasyon veya kadastro haritalamada çok seyrek bir şekilde kullanılmaktadır; yaygın olarak tematik haritalamada kullanılır. Özellikle, harita üzerindeki bir görüntü pikselinin konumu ile Dünya üzerindeki karşılık gelen coğrafi konumu arasındaki özellikle basit ilişki nedeniyle carrée levhası, Celestia ve NASA World Wind gibi küresel coğrafi bilgi sistemleri için bir standart haline geldi.

<span class="mw-page-title-main">NASA WorldWind</span>

NASA WorldWind, açık kaynaklı sanal yerküredir. Web sitesine göre, "WorldWind açık kaynaklı bir sanal küre API'sidir. WorldWind, geliştiricilerin 3B dünya, harita ve coğrafi bilgilerin etkileşimli görselleştirmelerini hızlı ve kolay bir şekilde oluşturmasına olanak tanır. Dünyanın dört bir yanındaki kuruluşlar, hava durumunu izlemek, şehirleri ve araziyi görselleştirmek, araç hareketini izlemek, coğrafi verileri analiz etmek ve insanlığı Dünya hakkında eğitmek için WorldWind'i kullanıyor."

Dijital dünya, 1998 yılında eski ABD başkan yardımcısı Al Gore tarafından, coğrafi referanslı ve dünyanın dijital bilgi arşivlerine bağlanan sanal bir dünya temsilini tanımlayan bir konsepte verilen isimdir.