İçeriğe atla

Genç ve Güzel

Genç ve Güzel
Une belle fille comme moi
Filmin özgün sinema afişi.
"Genç ve Güzel" (Une belle fille comme moi) filminin özgün sinema afişi.
YönetmenFrançois Truffaut
SenaristJean-Loup Dabadie
François Truffaut
Henry Farrell (roman)
OyuncularBernadette Lafont
Claude Brasseur
Charles Denner
MüzikGeorges Delerue
Görüntü yönetmeniPierre-William Glenn
KurguMartine Barraqué
Yann Dedet
StüdyoLes Films du Carrosse
Columbia Films
DağıtıcıColumbia Pictures
CinsiSinema filmi
TürüKomedi, suç dram
RenkRenkli (Eastmancolor)
Yapım yılı1972
Çıkış tarih(ler)i13 Eylül 1972, Fransa
9 Nisan 1973, İstanbul (Dünya ve Kent Sinemaları)
Süre98 dakika
ÜlkeFransa Fransa
DilFransızca
Diğer adlarıGenç ve Güzel (Türkiye)
Such a Gorgeous Kid Like Me (ABD)
Mica scema la ragazza! (İtalya)
Una chica tan decente como yo (İspanya)
Ein schönes Mädchen wie ich (Batı Almanya)

Genç ve Güzel, 1972 Fransa yapımı kara komedi filmidir. Özgün adı Une belle fille comme moi olan film, İngilizce konuşulan ülkelerde Such a Gorgeous Kid Like Me, A Gorgeous Girl Like Me ve A Gorgeous Bird Like Me gibi adlarla gösterilmiştir. Film Türkiye'de 9 Nisan 1973'te sinemalarda gösterime verilmiştir.[1]

Senaryosunu Amerikalı romancı-senarist Henry Farrell'in 1967 tarihli Such a Gorgeous Kid Like Me adlı romanından Jean-Loup Dabadie'nin uyarlayıp yazdığı filmi François Truffaut yönetmiştir. Senaryonun yazılmasına da katkıda bulunan Truffaut, senarist Dabadie'yle birlikte iki küçük rolle de filmde yer alıyorlar: Truffaut (sesiyle) gazete muhabiri rolünde, Dabadie ise bir fotoğrafçı. Başlıca rollerinde Bernadette Lafont, Claude Brasseur ve Charles Denner'in oynadıkları filmin özgün müziğini Georges Delerue bestelemiş, renkli görüntülerini ise Pierre-William Glenn çekmiştir.

Suç işlemiş kadınlar üzerine bir tez hazırlamakta olan sosyolog Stanislas (André Dussollier), aşıklarından birini öldürmek, diğer bir aşığı ile kocasını da öldürmeye teşebbüs suçlarından hüküm giymiş olan Camille (Bernadette Lafont) adlı genç bir kadınla cezaevinde röportaj yapmaktadır. Camille genç sosyoloğa hayatını ve aşklarını anlatırken seyirci bunları perdede geriye dönüşlerle izler.

"Genç ve Güzel", Truffaut'nun kendi çekmiş olduğu önceki filmleri, 1968 tarihli Siyah Gelinlik ve 1969 tarihli Evlenmekten Korkmuyorum (La Sirène du Mississippi)'den büyük esinlenmeler içermektedir. Bu filmin merkezinde de, öncekilerde olduğu gibi çevresindeki fırsatçı erkeklerden intikam alan ve bunu yaparken de suç işleyen bir kadın var, ancak Truffaut bu filminde de yine kadını suçlu görmüyor, onun tarafını tutuyor, hatta neredeyse işlediği suçlardan dolayı ona hak veriyor.[1][2] Bu durum, Truffaut'nun birçok filminde de görüldüğü gibi, suça olan bildik hayranlığından kaynaklanmaktadır.[3]

Filmin konusu

Genç bir sosyoloji profesörü olan Stanislas Prévine (André Dussollier), suç işlemiş kadınlarla ilgili bir tez hazırlamaktadır ve bu tezle ilgili olarak özel bir izinle cezaevinde cinayet suçundan hüküm giymiş olan Camille Bliss (Bernadette Lafont) adlı genç ve güzel bir kadınla röportaj yapmaktadır. Haftanın belli günlerinde cezaevinin boş bir salonunda gerçekleştirdiği bu konuşmaları teybe kaydeden Stanislas, ofisine döndüğünde sekreteri Hélène (Anne Kreis)'e bunları daktilo etmesi için verir.

Dışa dönük, yırtık ve umursamaz tavırlarıyla dikkat çeken Camille, aşıklarından birini öldürmek, diğer bir aşığı ile kocasını da öldürmeye teşebbüs suçlarından hüküm giymiştir. Sosyolog Stanislas'a çocukluğundan başlayarak anlattığı hayatını ekranda geriye dönüşlerle izlemeye başlarız. O kadar umursamazdır ki, sosyoloğa mahkemede ortaya çıkmamış olan diğer suçlarını bile tek tek anlatır. İlk cinayetini doğduğu çiftlikte işlemiştir (mahkemece bilinmeyen suçlarından birisi). Ayyaş, kaba saba bir adam olan ve kendisine kötü davranan babasının kullandığı merdiveni altından çekmiş ve onun ambardan düşerek ölümüne sebep olmuştur. Sonra kapatıldığı ıslahevinden kaçarak otostopla arabasına bindiği saf bir çiftçi genç olan Clovis Bliss (Philippe Léotard)'in evine kapağı atmış ve onunla işi pişirip gebe olduğunu ileri sürerek onu evliliğe zorlamıştır. Clovis'in sinirli yaşlı annesi Isobel (Gilberte Géniat)'in bodrumda sakladığı paralara el koyabilmek için ona bir tuzak kurmuş, kurduğu bu tuzak da kadının ölümüne yol açmıştır (mahkemenin bilmediği suçlardan bir başkası).

Sonra kocasıyla beraber evden kaçıp bir gece kulübünde garson ve barmen olarak çalışmaya başlarlar. Camille kocasının gözleri önünde kulüpte Sam Golden takma adıyla İngilizce şarkılar söyleyen şarkıcı Roger (Guy Marchand)'yle işi pişirir. Roger'nin karısı tarafından basılınca kulüpten kaçarak haşarat temizleyicisi Arthur (Charles Denner)'ün yanına sığınır ve bu kez onu istismar etmeye başlar. Avukat Murene (Claude Brasseur)'le de ilişki kurar. Saf bir adam olan Stanislas bütün bunları banttan yeniden dinlerken yaptığı analizlerde çocukluk travmalarına vb. göndermeler yapıp Camille'e hak verirken, bunları yazıya döken ve daha gerçekçi bir kadın olan sekreteri ona "neden Camille'in düpedüz bir fahişe olduğuna ihtimal vermediğini" sorar. Yavaş yavaş kendisi de Camille'e tutulmaya başlamış olan Stanislas'ın bunları görecek hali yoktur.

Camille, bir gece kocasını ve avukat sevgilisini, haşarat temizleyici diğer sevgilisi Arthur'ün çalıştığı eve getirir ve bina içine haşarat ilacı pompalayarak onları öldürmeye kalkar ama zamanında yetişen Arthur gazı keserek onları kurtarır. Camille Arthur'ü bir kilisenin çatısından itip öldürmek suçundan hüküm giymiştir (mahkemece bilinen tek suçu). Ama aslında Arthur binadan kendisi atlayarak intihar etmiştir. O sırada olay yerinde bulunan turistlerin ve amatör filmcilerin çektikleri film ve fotoğrafları araştıran Stanislas Camille'in bu suçtan masumiyetini ispatlayarak serbest kalmasını sağlar.

Camille'in buna teşekkürü gecikmez. Kendi kocasını tabancayla öldürüp suçu Stanislas'a yıkar. Artık hapiste olan sosyoloğu ziyaret etme sırası ona gelmiştir. Ancak Stanislas ondan beklediği yardımı göremez. Hapisteyken gözüne çarpan bir televizyon haberinden, masumiyetini ispat edecek delile ulaşabilecek tek insan olan avukatının da Camille tarafından 'kafaya alınmış' olduğunu görünce Stanislas'ın tüm umutları suya düşer ve fonda alay edercesine işitilen, Rina Ketty'nin seslendirdiği ünlü "J'attendrai" (Tr: Bekleyeceğim) şarkısıyla film sona erer.

Oyuncu kadrosu

Bernadette Lafont ve Philippe Léotard, François Truffaut'nun Genç ve Güzel (1972) filminin bir sahnesinde.
François Truffaut'nun "Une belle fille comme moi" filminin "Genç ve Güzel" adıyla 9 Nisan 1973'te İstanbul'da gösterime gireceğini bildiren bu resimli küçük ilân 8 Nisan tarihli Milliyet'te çıkmıştır.
Oyuncu Rolü
Bernadette LafontCamille Bliss
Claude BrasseurMaître Murene, avukat
Charles DennerArthur, haşarat temizleyicisi
Guy MarchandRoger, nam-ı diğer Sam Golden
André DussollierStanislas Prévine, sosyolog
Anne KreisHélène, Stanislas'ın sekreteri
Philippe LéotardClovis Bliss
Gilberte GéniatIsobel Bliss
Michel DelahayeMarchal
Danièle GirardFlorence Golden
Jérôme ZuccaAmatör yönetmen çocuk
Jean-Loup DabadieFotoğrafçı
François TruffautGazeteci (sesiyle)

Filmdeki şarkılar

  1. "Sam's Song" - Beste: Guy Marchand, sözler: Jean-Loup Dabadie, seslendiren: Guy Marchand
  2. "Une belle fille comme moi" - Beste: Jacques Datin, sözler: Jean-Loup Dabadie, seslendiren: Bernadette Lafont
  3. "J'attendrai" - Beste: Dino Olivieri, Fransızca sözler: Louis Poterat, seslendiren: Rina Ketty[4]

Kaynakça

  1. ^ a b "Milliyet Gazetesi Arşivi". gazetearsivi.milliyet.com.tr. 26 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Temmuz 2010. 
  2. ^ Milliyet Sanat Dergisi, Tuncan Okan'ın yazısı 13 Nisan 1973 tarihli 28. sayısı, sayfa: 12
  3. ^ "Such a Gorgeous Kid Like Me" (İngilizce). rogerebert.suntimes.com. 19 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Temmuz 2010. 
  4. ^ "Une belle fille comme moi (1972)/Soundtracks for" (İngilizce). www.imdb.com. 24 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Temmuz 2010. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">François Truffaut</span> Fransız film yönetmeni (1932 – 1984)

François Roland Truffautsöylenişi 16 Ekim 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Fransız yönetmen, senarist, oyuncu ve Fransız Yeni Dalga akımının kurucularından.

<span class="mw-page-title-main">Alfred Hitchcock</span> İngiliz film yönetmeni (1899 – 1980)

Sir Alfred Joseph Hitchcock CBE, Birleşik Krallık doğumlu Amerikalı gerilim filmleri yönetmenidir. Londra'da dünyaya gelen ve mühendislik eğitimi gören Hitchcock; Psycho, North by Northwest, Vertigo, Rear Window ve The Birds gibi klasikleşmiş filmleriyle tanınır. Tüm zamanların en iyi yönetmenlerinden biri olarak kabul edilir. Gerilim ve cinayet filmleri ustasının 70'e yakın filmi mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Angelina Jolie</span> Amerikalı sinema oyuncusu

Angelina Jolie, Amerikalı oyuncu, film yapımcısı ve hayırsever. Üç Altın Küre, iki Sinema Oyuncuları Derneği Ödülü ve bir de Oscar sahibidir. Hayırsever çalışmalarıyla da tanınan Jolie, pek çok kez dünyanın en çekici insanları listelerinde yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Madonna</span> Amerikalı sinema oyuncusu ve şarkıcı

Madonna Louise Ciccone, 7 Grammy Ödülü sahibi Amerikalı şarkıcı, şarkı yazarı, oyuncu ve iş insanı. 1980'lerden beri "Pop'un Kraliçesi" olarak anılır. Kırk yılı aşkın süredir en önemli kültürel simgelerden biridir. Ana akım popüler müzikteki söz içeriğinin sınırlarını genişleterek büyük bir popülerlik elde etti ve video klip görüntüleriyle MTV'de büyük ilgi çekti. Müziği ile görünümünü sürekli yeniden keşfetmesi ve müzik endüstrisindeki özerklik standardını elinde tutmasıyla bilinir. Müzik eleştirmenleri kendisi hakkında farklı övgüler sundu, ayrıca yenilikçi müzik yapımlarıyla çeşitli tartışmalara neden oldu. Dünya genelinde çok sayıda sanatçı üzerinde etki bıraktı. Rolling Stone dergisinin hazırladığı "Tüm Zamanların En Büyük 100 Sanatçısı" listesinde 36. sıradadır.

<span class="mw-page-title-main">Avril Lavigne</span> Kanadalı şarkıcı, söz yazarı ve oyuncu

Avril Ramona Lavigne, Kanadalı şarkıcı, söz yazarı ve oyuncudur. 2006 yılında Canadian Business dergisine göre Lavigne Hollywood'da yaşayan altıncı en zengin Kanadalıdır. Avril Lavigne'in ailesi Québec kökenlidir, buna karşın kendisi Fransızca bilmemektedir. Şarkıcının ismi Fransızca söylenişe uygun olarak telaffuz edilir. Lavigne'in ilk albümü olan Let Go, 2002 yılında çıktı. İkinci ve üçüncü albümleri Under My Skin ve The Best Damn Thing ise sırasıyla 2004 ve 2007 yıllarında çıktı. Bu albümlerin ikisi de Billboard 200 listesinde ilk sıraya yerleşmeyi başardı. Avril Lavigne'in bu listelerde en üst sıraya yerleşen şarkıları Complicated, Sk8er Boi, I'm With You, My Happy Ending, Nobody's Home, Keep Holding On, Girlfriend, Hot. Lavigne'nin 2010 yılı Haziran ayı içerisinde yeni albümünü piyasaya sürdü. Lavigne, 31.12.2010 tarihinde Dick Clark's NYE'de What The Hell adlı şarkının konserini verdi. 2011 yılında ikinci single'ı "Smile" adlı şarkısını çıkarmıştır. 1 Mart 2012'de hayranlarına bir sürpriz yaparak Goodbye adlı şarkısına kısa film çekmiştir.

<i>8½</i> film

8+12 (İtalyanca: İtalyanca: Otto e mezzo, yönetmenliğini Federico Fellini'nin, senaristliğini Fellini'yle beraber Tullio Pinelli, Ennio Flaiano ve Brunello Rondi'nin yaptığı 1963 yapımı İtalyan gerçeküstücü komedi-drama film. Marcello Mastroianni, bir bilimkurgu filmi çekmekle görevlendirildiği sırada bir ilham kriziyle mücadele eden ünlü İtalyan yönetmen Guido Anselmi karakterini canlandırır. Görüntü yönetmeni Gianni Di Venanzo tarafından siyah-beyaz çekilen filmin müzikleri Nino Rota, kostüm ve sahne tasarımları Piero Gherardi tarafından üstlenildi.

<i>Suç ve Ceza</i> Dostoyevskinin 1866 tarihli Rusça romanı

Suç ve Ceza, Rus yazar Fyodor Dostoyevski tarafından yazılan psikolojik ve dram türündeki romandır. İlk olarak 1866 yılı boyunca Rus Habercisi adlı edebiyat dergisinde on iki ayda yayımlandı. Daha sonra ise tek cilt olarak yayımlandı. Dostoyevski'nin beş yıl süren Sibirya sürgününün dönüşünde yazdığı tam uzunluktaki ikinci romanıdır. Suç ve Ceza, yazarın "olgunluk" döneminin ilk büyük romanı olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Kara film</span>

Kara film, öncelikle, kahramanlarını çürümüş ve itici algılanabilecek bir dünyanın içine yerleştiren Hollywood suç filmlerini tanımlamak için kullanılan bir sinema terimidir. Hollywood'un klasik kara film dönemi, 1940'ların başından 1950'lerin sonuna kadar uzanır. Bu dönemin az ışıklı, siyah beyaz çekilmiş kara filmleri, Alman Dışavurumcu sinemasından etkilenmiştir. Diğer taraftan ilk örnek teşkil eden hikâyeler ve klasik kara filmlere yönelik tutum, Büyük Bunalım döneminde Amerika Birleşik Devletleri'nde ortaya çıkan suç filmlerinden doğmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Scarlett Johansson</span> Amerikalı sinema oyuncusu

Scarlett Ingrid Johansson, Amerikalı oyuncu. Forbes Celebrity 100 listesinde birçok kez yer alan Johansson, 2018 ve 2019 yıllarında dünyanın en çok kazanan oyuncusu oldu. Time onu 2021'de dünyanın en etkili 100 kişisinden biri olarak seçti. Johansson'un filmleri dünya çapında 15,4 milyar doların üzerinde hasılat elde ederek onu tüm zamanların en çok gişe hasılatı elde eden kadın yıldızı yaptı. Aralarında Britanya Akademisi Sinema Ödülü ve Tony Ödülü'nün de yer aldığı çeşitli ödüller aldı ve iki Akademi Ödülü ile beş Altın Küre Ödülü'ne aday gösterildi.

<span class="mw-page-title-main">Beren Saat</span> Türk sinema ve dizi oyuncusu

Beren Saat, Türk sinema, dizi oyuncusu ve seslendirme sanatçısı. Başkent Üniversitesine gittiği dönemde katıldığı Türkiye'nin Yıldızları yarışmasında ikinci olarak Tomris Giritlioğlu'nun dikkatini çekti ve böylece profesyonel oyunculuğa başladı.

<span class="mw-page-title-main">Whitney Houston</span> Amerikalı sinema oyuncusu ve şarkıcı (1963 – 2012)

Whitney Elizabeth Houston, Amerikalı şarkıcı ve oyuncuydu. "Ses" lakaplı sanatçı, dünya çapında 220 milyondan fazla albüm satışıyla tüm zamanların en çok satan müzik sanatçılarından biridir. 2023 yılında Rolling Stone onu tüm zamanların en büyük ikinci şarkıcısı seçti. Popüler müzikte pek çok şarkıcıyı etkileyen Houston, güçlü ve duygulu vokalleri, vokal doğaçlama becerileri ve pop müzikte gospel şarkı söyleme tekniklerini kullanmasıyla tanınmaktadır. Billboard Hot 100 listesinde 11 tane bir numara single sahibi olan Houston, bu listede art arda yedi tane bir numara single sahibi tek sanatçıdır. Aldığı ödüller arasında 8 adet Grammy Ödülü, 16 adet Billboard Müzik Ödülü, 2 adet Emmy Ödülü ve 30 adet Guinness Dünya Rekoru bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Amy Adams</span> Amerikalı sinema oyuncusu

Amy Lou Adams, Amerikalı aktris. Canlandırdığı komedi ve dramatik rolleriyle tanınan Adams, üç yıl boyunca dünyanın en çok para kazanan aktrislerinden biriydi. Aralarında iki Altın Küre Ödülü'nün de bulunduğu ödüller kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Taylor Swift</span> Amerikalı şarkıcı

Taylor Alison Swift, 14 Grammy Ödülü sahibi Amerikalı şarkıcı, şarkı sözü yazarı, oyuncu, yapımcı ve klip yönetmenidir.

Grand Theft Auto: Vice City'de bahsedilen, ana veya ana olmayan tüm karakterlerin listesi. Oyun, 1980'lerin Florida'sında geçer ve 1986 yılında Vice City'de hapisten yeni çıkmış bir mafya üyesi olan Tommy Vercetti karakteri üzerine kuruludur. Tommy Vercetti, oyundaki oynatılabilir ana karakterdir, ayrıca oynatılabilir tek karakterdir. Olaylar bu karakterin çevresinde gelişir. Sonny Forelli ise oyundaki bir başka karakterdir.

<i>Rockn Roll Teknesi</i>

Rock'n Roll Teknesi, 2009 İngiltere, Almanya ve Fransa ortak yapımı müzikal dönem komedisidir. Özgün adı The Boat That Rocked olan bu film ABD'de Pirate Radio, Fransa'da Good Morning England, İtalya'da, I Love Radio Rock, Almanya'da ise Radio Rock Revolution İngilizce adlarıyla gösterime girmiştir. Film Türkiye'de hemen hemen Avrupa'yla aynı zamanlarda, 19 Haziran 2009 tarihinde gösterime girdikten kısa bir süre sonra gösterimden çekilmiş, aynı yılın Kasım ayında bu kez Kanal D Home Video tarafından DVD formatında piyasaya sunulmuştur.

Dramatik filmler listesi dram türündeki filmlerin kronolojik listesidir.

<i>Bir Cinayetin Tahlili</i> 1959 ABD yapımı dramatik mahkeme filmi

Bir Cinayetin Tahlili, 1959 ABD yapımı dramatik mahkeme filmidir. Özgün adı Anatomy of a Murder olan bu siyah-beyaz film 1962 yılında Türkiye'de sinemalarda gösterime girmiştir. Amerikan sinemasının ürettiği en önemli hukuk ve yargılama filmlerinden biridir.

<i>Aşk</i> (film, 2013) 2013 çıkışlı Amerikan filmi

Aşk, yönetmenliğini ve senaristliğini Spike Jonze'un üstlendiği, romantik dram ve bilimkurgu türlerindeki 2013 çıkışlı bir Amerikan filmidir. Başlıca rollerinde Joaquin Phoenix, Amy Adams, Rooney Mara, Olivia Wilde ve Scarlett Johansson'ın yer aldığı film; Phoenix'in canlandırdığı Theodore Twombly'nin, Johansson'ın seslendirdiği Samantha adlı, yapay zekâya sahip bir işletim sistemine aşık olması ve ikili arasındaki ilişkiyi konu alır.

<i>Beni Adınla Çağır</i> 2017 yapımı romantik drama filmi

Beni Adınla Çağır, yönetmenliğini Luca Guadagnino'nun gerçekleştirdiği 2017 çıkışlı romantik drama filmidir. Filmin senaryosu James Ivory tarafından, André Aciman'ın 2007 yılında çıkan aynı adlı romanından uyarlandı. İtalya, Amerika Birleşik Devletleri, Brezilya ve Fransa ortak yapımı olarak üretilen film, Benim Adım Aşk ve Sen Benimsin filmlerinden sonra Luca Guadagnino'nun arzu temalı üçlemesinin son ürünüdür. 1983 yılında İtalya'da geçen Beni Adınla Çağır, 17 yaşındaki Amerikalı İtalyan Elio Perlman ile babasının Amerikalı asistanı Oliver arasındaki romantik ilişkiyi anlatmaktadır. Filmin diğer oyuncuları arasında Michael Stuhlbarg, Amira Casar, Esther Garrel ve Victoire Du Bois de bulunmaktadır.