İçeriğe atla

Gentry Lee

Bert Gentry Lee
Doğum29 Mart 1942 (82 yaşında)
New York, ABD
MeslekMühendis
MilliyetAmerikalı
TürBilimkurgu

Bert Gentry Lee (d. 29 Mart 1942), Amerikalı bilim adamı, uzay mühendisi ve bilimkurgu yazarıdır. Halen Jet İtki Laboratuvarı'nda Gezegensel Uçuş Sistemleri Müdürlüğü'nün baş mühendisidir.

Uzay kariyeri

Lee, Ocak 2004'te Mars'a inen ikiz gezici misyonları, 2006'da Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) ve Deep Impact ve Stardust misyonları için mühendislik gözetim sorumluluğu yaptı. Ayrıca 1977-1988 yılları arasında Galileo projesinin baş mühendisi ve Viking projeleri sırasında bilim analizi ve görev planlama direktörüydü.[1][2]

2009'da Gentry, Discovery Channel'ın güneş sistemindeki diğer dünyalarda yaşam olasılığını inceleyen "Yalnız mıyız?" adlı 2 saatlik özel programın anlatıcılığını yaptı.[3]

Yazma kariyeri

Bir yazar olarak en çok Arthur C. Clarke ile 1989'da Cradle, 1989'da Rama II, 1991'de The Garden of Rama ve 1993'te Rama Revealed kitaplarını Arthur C. Clarke ile birlikte yazmasıyla tanınır. 1980 yapımı Cosmos dizisinde Carl Sagan ile işbirliği yaptı .

Rendezvous With Rama 1972'de yazıldı ve Clarke'ın bir devam filmi yazmaya niyeti yoktu. Lee, Rama II, The Garden of Rama ve Rama Revealed'da ana karakter olan Nicole des Jardins Wakefield'ın maceralarının ardından Rama serisini daha karakter odaklı bir hikâyeye dönüştürdü. Arthur C. Clarke kendisine sorulduğunda, kendisi bir fikir kaynağı iken Gentry Lee'nin yazıyı yazdığını söyledi.[4]

Lee, Rama Revealed'den sonra üç bilimkurgu romanı daha yazmaya devam etti. Bunlardan ikisi Rama evreninde geçiyor (Parlak Haberciler, Çifte Dolunay Gecesi), biri de ona birkaç gönderme yapıyor (Huzur Savaşları).

Ödüller

2006 yılında, robotik gezegen misyonlarının sistem mühendisliğine ömür boyu yaptığı katkılardan dolayı Amerikan Astronomi Topluluğu Gezegen Bilimleri Bölümü tarafından Gezegen Bilimine Değerli Hizmet için Masursky Ödülü'ne layık görüldü.[5]

2021'de Mars, Jüpiter, asteroitler ve kuyruklu yıldızlara yönelik 20 gezegen keşif görevine katkılarından dolayı Ulusal Mühendislik Akademisi üyeliğine seçildi.[6]

Bibiliografya

  • Cradle (1989) (Arthur C. Clarke ile birlikte)
  • Rama II (1989) (Arthur C. Clarke ile birlikte)
  • Rama Bahçesi (1991) (Arthur C. Clarke ile birlikte)
  • Rama Açıklandı (1993) (Arthur C. Clarke ile birlikte)
  • Parlak Haberciler (1996)
  • Çifte Dolunay Gecesi (2000)
  • Huzur Savaşları (2001)
  • Yirmi Birinci Yüzyılın Tarihi (2003) (Michael White ile birlikte)

Televizyon

  • Cosmos: A Personal Voyage (1980) (yardımcı yazar)
  • Yalnız mıyız? (2009) (anlatıcı)
  • Yaşayan Evren: Başka Yıldızlara Yolculuk (2018)

Kaynakça

  1. ^ Gentry Lee 3 Nisan 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. bio page at Caltech.
  2. ^ Gentry Lee 26 Haziran 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. bio page at National Space Grant Foundation.
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 28 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2022. 
  4. ^ "Arthur C. Clarke | Interviews | SCI FI Weekly". 23 Temmuz 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2008. 
  5. ^ "2006 DPS Award Recipients". DPS AAS Website. 16 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2022. 
  6. ^ "Mr. B. Gentry Lee". NAE Website. 16 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mars</span> Güneş Sisteminde Güneşe en yakın 4. gezegen

Mars, Güneş Sistemi'nin Güneş'ten itibaren dördüncü gezegeni. Roma mitolojisindeki savaş tanrısı Mars'a ithafen adlandırılmıştır. Yüzeyindeki yaygın demir oksitten dolayı kızılımsı bir görünüme sahip olduğu için "Kızıl Gezegen" olarak da bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Phobos (uydu)</span> Marsın iki uydusundan biri

Phobos Mars'ın iki uydusundan biridir. Yunancada Phobos Korku anlamına gelir. Mars'ın diğer uydusu Deimos'dan hem daha büyüktür, hem de Mars'a daha yakındır. Güneş Sistemi'ndeki tüm diğer uydular içinde gezegenine en yakın konumlanmış uydudur. Yörüngesi Mars yüzeyinden sadece 6000 km yüksekliktedir ve ortalama çapı 22 km'dir.

<span class="mw-page-title-main">Havacılık ve uzay mühendisliği</span> mühendislik dalı

Havacılık ve uzay mühendisliği, insanlı ve insansız hava ve uzay araçlarının geliştirilmesiyle ilgili bir mühendislik dalıdır. Havacılık mühendisliği ve uzay mühendisliği olarak örtüşen iki dalı bulunur. Aviyonik mühendisliği benzerdir, ancak havacılık mühendisliğinin elektronik sistemleri kısmını kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Astrobiyoloji</span> Dünyadaki ve uzaydaki yaşamın incelenmesi ile ilgilenen dirim bilimi dalı

Astrobiyoloji ya da eksobiyoloji, disiplinlerarası bir bilim olup, özellikle evrende yaşamın ortaya çıkmasını ve evrimini sağlayan jeokimyasal ve biyokimyasal etken ve süreçleri konu alır; bir başka deyişle, evrende biyolojik kökenin, evrimin, dağılımın ve canlıların geleceğinin incelenmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Arthur C. Clarke</span> İngiliz mucit ve bilim kurgu yazarı

Arthur Charles Clarke, Britanya İmparatorluk Nişanı'na sahip İngiliz mucit ve bilimkurgu yazarı. Aynı zamanda Mysterious World adlı İngiliz televizyon serisinin yapımcılığını ve sunuculuğunu da yapmıştır. Clarke, Robert A. Heinlein ve Isaac Asimov'la birlikte, bilimkurgunun "üç büyük yazar"ından biri olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Asteroit kuşağı</span>

Asteroit kuşağı, Güneş Sistemi'nde Güneş merkezli ve kabaca Jüpiter ile Mars gezegenlerinin yörüngeleri arasındaki uzayı kaplayan torus şeklinde bir bölgedir. Bu bölgede asteroit veya küçük gezegen olarak adlandırılan çok sayıda katı ve düzensiz şekillerde gök cisimleri bulunur. Tanımlanan nesneler çok farklı boyutlarda olabilir, fakat gezegenlerden çok daha küçüklerdir ve birbirlerinden ortalama olarak bir milyon kilometre uzaklıklarda bulunurlar. Bu asteroit kuşağı, Güneş Sistemi'ndeki diğer asteroit popülasyonlarından ayırt edilebilmesi için ana asteroit kuşağı veya ana kuşak olarak da adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Marion Cotillard</span> Fransız oyuncu, şarkıcı ve çevreci (d. 1975)

Marion Cotillard, Fransız oyuncu, şarkıcı ve çevreci. Bağımsız filmlerdeki ve gişe rekorları kıran filmlerdeki rolleriyle tanınan sanatçı, bir Akademi Ödülü, bir Britanya Akademisi Sinema Ödülü, bir Altın Küre Ödülü, bir Avrupa Film Ödülü, bir Lumières Ödülü ve iki César Ödülü de dahil olmak üzere çeşitli ödüller aldı. 2010 yılında Fransa'da Sanat ve Edebiyat Nişanı Şövalyesi oldu ve 2016 yılında Subaylığa terfi etti. 2001 yılından beri Greenpeace'in sözcüsü olarak görev yapmaktadır. Cotillard, dokuz yıl boyunca Lady Dior el çantasının yüzüydü ve ayrıca 2020'den beri Chanel'in Chanel No. 5 kokusunun yüzüdür.

<i>Dead Space</i> (video oyunu)

Dead Space, 13 Ekim 2008 tarihinde PlayStation 3 ve Xbox 360 oyun platformları, daha sonra 20 Ekim 2008 tarihinde de PC platformu için yayınlanmıştır. Oyunun yapımcılığını Electronic Arts: Redwood Shores firması üstlenmiştir. Oyun korku - macera türündedir ve üçüncü şahıs nişancı tarzında bir oynanışa sahiptir. Oyuncu Isaac Clarke adlı bir sistem mühendisini canlandırmaktadır. Başlıca rolü, kazı amaçlı çalışan Ishimura adlı uzay gemisinde Necromorphs adı verilen yaratıklarla savaşmak olmuştur.

Mars One , 2024 yılında Mars'a yerleşecek insan kolonisi kurmak için Hollandalı girişimci, Bas Lansdorp liderliğinde 2012'den beri geliştirilmekte olan ve kâr amacı gütmeyen bir projedir.

<span class="mw-page-title-main">Jet İtki Laboratuvarı</span>

Jet İtki Laboratuvarı (JPL), NASA'nın La Cañada Flintridge, Kaliforniya, ABD'de bulunan merkezinde olan ve ABD federal hükûmeti tarafından finanse edilen araştırma ve geliştirme merkezi. Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü yakınlarında NASA için yönetilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Andy Weir</span> Amerikalı yazar

Andrew T. Weir, ilk romanı Marslı ile tanınan, Artemis ve Kurtuluş Projesi gibi kitapları olan Amerikalı roman yazarı ve yazılım mühendisidir. Kurtuluş Projesi, 2022 Hugo En İyi Roman Ödülü final listesinde yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mars to Stay</span>

Mars to Stay misyonları, Mars'a ilk defa gönderilecek olan astronotların orada kalmayı planlamasını teklif eder. İlk öncüler, Mars'ın kullanılmayan âcil dönüş araçlarını geri dönüştürerek yerleşim birimlerinin yapımında kullanılır. Mars to Stay misyonları hem masrafları düşürmek, hem de Mars'ta kalıcı yerleşimi kesinleştirmek için savunulur. Mars to Stay'i savunan dikkate değer kişilerden Buzz Aldrin özellikle açık sözlü olmuş, sayısız forumlarda "Forget the Moon, Let’s Head to Mars!" ve 13 Haziran 2013'te "Mars'ın Çağrısı"nda Aldrin, "Mars'ı iskânıyla iki gezegenli tür olmak"tan bahseder. Mars Underground, Mars Homestead Foundation, Mars One ve Mars Artists Community destekleme gruplar ve iş organizasyonları da Mars to Stay politika girişimlerini desteklemişlerdir.

<i>2001 Mars Odyssey</i> Mars yörüngesinde robotik uzay aracı

2001 Mars Odyssey, Mars gezegeninin yörüngesinde dönen bir robotik uzay aracıdır. Görevin tamamı için tahmin edilen maliyeti 297 milyon dolar olan proje, NASA tarafından geliştirildi ve Lockheed Martin'e dışarıdan sözleşmeli olarak ihale edildi. Görevi, spektrometre ve termal kamera kullanarak geçmişte veya günümüzde su ile buz kanıtları saptamak ve bunun yanı sıra gezegenin jeolojisini ve radyasyon ortamını incelemektir. Odyssey'in elde ettiği verilerin, Mars'ta yaşam olup olmadığı sorusunu yanıtlamaya ve gelecekte astronotların maruz kalabileceği radyasyonun risk değerlendirmesinin oluşturulmasına yardımcı olacağı umulmaktadır. Aynı zamanda Curiosity keşif aracı ile, daha önceki Mars Exploration Rover ve Phoenix iniş aracı arasında Dünya ile iletişim için bir röle görevi görmektedir. Adını bilimkurgu yazarı Arthur C. Clarke'a saygı olarak, onun ve Stanley Kubrick'in kaleme aldığı 2001: A Space Odyssey adlı filmden almıştır.

2016 Grammy Ödülleri, 15 Şubat 2016'da, Staples Center, Los Angeles'ta yapılan ve CBS kanalında yayınlanan 58. Grammy Ödülü törenidir. Adaylar 7 Aralık 2015 tarihinde açıklanmıştır. Törende en çok adaylığı bulunan sanatçı 11 adaylıkla Kendrick Lamar'dır. Taylor Swift ve The Weeknd'in 7 adaylığı bulunuyorken yapımcı Max Martin'in 6 adaylığı vardır.

<span class="mw-page-title-main">Mars Orbiter Mission</span>

Mars Orbiter Mission (MOM) veya Mangalyaan, Mars'ın yörüngesinde araştırma yapmak için tasarlanmış bir uzay sondasıdır. Araç Hindistan Uzay Araştırma Örgütü tarafından 5 Kasım 2013 tarihinde fırlatılmış olup 24 Eylül 2014 tarihinde Mars yörüngesine girmiştir. Araç Hindistan'ın ilk gezegenler arası misyonu olup ISRO, Sovyet uzay programı, NASA ve Avrupa Uzay Ajansı'ndan sonra Mars'a ulaşan dördüncü uzay ajansı haline geldi. Aynı zamanda Hindistan Mars yörüngesine ulaşan ilk Asya ülkesi ve ilk girişiminde bunu gerçekleştiren ilk ülke oldu.

<span class="mw-page-title-main">Ingenuity</span> Mars 2020 Görevindeki NASA Helikopteri

Ingenuity,, Mars 2020 görevinin bir parçası olarak 2021'den 2024'e kadar Mars'ta faaliyet göstermiş otonom bir NASA helikopteriydi. Helikopter, 18 Şubat 2021'de iniş yapan Perseverance keşif aracının alt kısmında gezegene ulaştı. Ingenuity ilk uçuşunu 19 Nisan 2021'de gerçekleştirdi ve bu, herhangi bir hava aracının ilk tahrik motorlu, kontrollü dünya dışı uçuşu oldu. Başlangıçta beş uçuş yapması planlanan rotorlu araç beklentileri büyük ölçüde aşarak, rotor hasarı nedeniyle 2024'ün Ocak ayında görevin sona ermesine kadar yaklaşık 3 yıllık bir süre içinde toplam 72 uçuş gerçekleştirdi.

<span class="mw-page-title-main">Tianwen-1</span>

Tianwen-1, Çin Ulusal Uzay İdaresi (CNSA) tarafından Mars'a robotik bir uzay aracı göndermek için gezegenler arası bir görev olup, bir yörünge aracı, konuşlandırılabilir kamera, iniş aracı ve Zhurong keşif aracından oluşur. Toplam kütlesi yaklaşık beş ton olan uzay aracı, Mars'a fırlatılan en ağır sondalardan biridir ve 13 bilimsel alet, konuşlandırılabilir kamera, iniş aracı ve Zhurong keşif aracından oluşur.

Mars and the Mind of Man, 12 Kasım 1971'de Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü'nde halka açık bir sempozyumu anlatan kurgusal olmayan bir kitaptır. Panel, bilim, edebiyat ve gazeteciliğin önde gelen beş isimden oluşuyordu: Ray Bradbury; Arthur C. Clarke; Bruce C. Murray; Carl Sagan ve Walter Sullivan. Bu beş kişi bu kitabın ortak yazarlarıdır. Sempozyum, Mariner 9 uzay sondası Mars'ın yörüngesine girmeden kısa bir süre önce gerçekleşmişti. Kitap 1973 yılında merkezi New York'ta bulunan Harper and Row tarafından yayınlandı.

<span class="mw-page-title-main">Trace Gas Orbiter</span>

ExoMars Trace Gas Orbiter, Avrupa liderliğindeki ExoMars programının bir parçası olarak 2016 yılında Mars'a atmosferik araştırma için bir yörünge aracı ve Schiaparelli test iniş aracı gönderen Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ile Rus Roskosmos ajansı arasındaki ortak bir projedir.

<i>Zhurong</i> (keşif aracı) Mars keşif aracı

Zhurong, Çin'in başka bir gezegene indirdiği ilk Mars keşif aracıdır. Çin Ulusal Uzay İdaresi (CNSA) tarafından yürütülen Tianwen-1 Mars görevinin bir parçasıdır.