İçeriğe atla

Gent Antlaşması

Gent Antlaşması'nın imzası. Amiral James Gambier, ABD'nin Rusya büyükelçisi John Quincy Adams ile el sıkışıyor. Britanya Savaş ve Koloniler müsteşarı Henry Goulburn kırmızı dosyayı taşıyor.
Veldstraat, Gent'te antlaşmanın imzalandığı binada bulunan plaket.

Gent Antlaşması, 24 Aralık 1814'te Gent'te (günümüzde Belçika, dönemde Birinci Fransız İmparatorluğu ve Hollanda Birleşik Krallığı arasında belirsiz) imzalanan ve ABD ile Büyük Britanya ve İrlanda Birleşik Krallığı arasındaki 1812 Savaşı'nı sona erdiren barış antlaşmasıdır. Antlaşma genel olarak iki ülke arasındaki ilişkileri status quo ante bellum durumuna getirdi. Dönemdeki zor ve uzun süren iletişim şartlarından dolayı, barış antlaşmasının ABD'ye ulaşması haftalar aldı ve onaylanana kadar geçen süre içinde 8-18 Ocak 1815'te New Orleans Savaşı yapıldı.

Antlaşma

24 Aralık 1814'te, Britanya ve Amerikan müzakere ekipleri kendi hükûmetleri tarafından onaylanmak üzere 1812 Savaşı'nın sonra ermesi için belgeleri imzaladılar.[1] Antlaşma tüm esirlerin serbest bırakılması ve tüm savaş sahaları ve teknelerinin geri iade edilmesini kapsamaktadır. ABD'ye iade edilen topraklar yaklaşık olarak 40,000 km2 olmakla beraber, Maine'deki Michigan Gölü ve Superior Gölü ile Pasifik Okyanusu kıyılarını kapsar.[2] Amerikan kontrolündeki Üst Kanada (günümüzdeki Ontario) Britanya kontrolüne geçti. Antlaşma aslında savaş öncesi duruma göre önemli bir değişiklik sağlamamıştır, ancak Britanya savaş süresince kendi bölgesine kaçmış olan siyahi kölelere özgürlük tanıyacağını kabul etti. Gerçekte, birkaç yıl sonra Britanya bunların yerine Birleşik Devletler'e 350,000$ ödedi.[3]

Ohio ve Michigan'da bir Kızılderili tampon bölgesi oluşturmayı amaçlayan Britanya önerisi, Kızılderili Koalisyonu'nun dağılması sonrasında iptal edildi.[4]

Konuyla ilgili yayınlar

  • Bemis, Samuel Flagg. John Quincy Adams and the Foundations of American Foreign Policy (1950).
  • Burt, A. L. The United States, Great Britain and British North America from the Revolution to the Establishment of Peace after the War of 1812, 1940 (Sürüm 6 Nisan 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.)
  • Engelman, Fred L. The Peace of Christmas Eve American Heritage Magazine (Aralık 1960) v 12#1; online.
  • Hickey, Donald R. The War of 1812: A Forgotten Conflict (1990) s. 281–98.
  • Matloff, Maurice. American Military History: Army Historical Series. Chapter 6: The War of 1812. (Center of Military History, 1989). Official US Army history, online 1 Mayıs 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
  • Perkins, Bradford. Castelereagh and Adams: England and the United States, 1812-1823, 1964; the standard scholarly history
  • Remini, Robert Vincent. Henry Clay: Statesman for the Union (1991) pp. 94–122.
  • Ward, A.W. and G.P. Gooch, eds. The Cambridge History of British Foreign Policy, 1783-1919 (3 vol, 1921-23), Volume I: 1783-1815 online pp 535-42 28 Mayıs 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Kaynakça

  1. ^ The War of 1812: Treaty of Ghent 15 Nisan 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İngilizce)
  2. ^ W.G. Dean; ve diğerleri. (1998). Concise Historical Atlas of Canada. (İngilizce)
  3. ^ Lindsay, Arnett G. "Diplomatic Relations Between the United States and Great Britain Bearing on the Return of Negro Slaves, 1783-1828." Journal of Negro History. 5:4 (Elim 1920); Knight, Charles. The Crown History of England. Oxford, England: Oxford University, 1870 25 Aralık 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..(İngilizce)
  4. ^ Avalon Project – British-American Diplomacy – Treaty of Ghent 11 Ağustos 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İngilizce)

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Paris Barış Antlaşması (1947)</span> paris sulh müqaviləsi

Paris Antlaşması, 1946 yılında, 29 Temmuz'dan 15 Ekim'e kadar süren Paris Barış Konferansı'nın neticesinde 10 Şubat 1947'de imzalanmıştır. Muzaffer müttefik güçleri İtalya, Romanya, Macaristan, Bulgaristan ve Finlandiya'nın antlaşmalarını görüşmüşlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Versay Barış Antlaşması</span> I. Dünya Savaşı sonunda İtilaf Devletleri ile Almanya arasında imzalanan barış antlaşması

Versay Barış Antlaşması, I. Dünya Savaşı sonunda İtilaf Devletleri ile Almanya arasında imzalanan barış antlaşmasıdır. 18 Ocak 1919'da başlayan Paris Barış Konferansı'nda müzakere edilmiş, 7 Mayıs 1919'da son metin Almanlara deklare edilmiş, 23 Haziran'da Alman Parlamentosu'nca kabul edilmiş ve 28 Haziran'da Paris'in Versay banliyösünde imzalanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Lizbon Antlaşması</span>

Lizbon Antlaşması, Fransa ve Hollanda'nın halk oylaması ile reddederek düşürdüğü AB Anayasasını temelde koruyan ve ufak değişikliklerle tekrar ülkelerin onayına sunulan AB Temel Antlaşmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Britanya Krallığı</span> 1707-1801 yılları arasında Kuzeybatı Avrupada egemen olan bir devlet

Eski Büyük Britanya Krallığı, bazen 'Büyük Britanya Birleşik Krallığı' da denir, 1707-1801 yılları arasında Kuzeybatı Avrupa'da egemen olan bir devlet. 1 Mayıs 1707'de İskoçya Krallığı ve İngiltere Krallığı'nın siyasi birleşmesi sonucu ortaya çıkmıştır. 1706 Birlik Antlaşması ile tüm Büyük Britanya adasını kapsayacak ve İrlanda'yı dışarıda bırakacak bir birleşik krallık oluşturulması kararına varılmıştır. Westminster Sarayı'na bağlı bir meclis ve hükûmet yeni krallığı yönetecekti. Eski krallıklar zaten İskoç Kralı I. James'in 1603'te I. Elizabeth'in ölümü üzerine İngiltere Kralı olmasından beri aynı hükümdar tarafından yönetiliyordu.

<span class="mw-page-title-main">Londra Antlaşması (1604)</span>

Londra Antlaşması, 28 Ağustos 1604 tarihinde imzalanan ve İngiliz-İspanyol Savaşı'nı bitiren antlaşma. Müzakereler Londra'daki Somerset House'ta yapıldı ve bazı kaynaklarda "Somerset House Konferansı" olarak adlandırılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Paris Antlaşması (1763)</span>

Paris Antlaşması, 10 Şubat 1763 tarihinde Büyük Britanya, Fransa ve İspanya ile Portekiz arasında imzalanmış olan barış antlaşmasıdır. Prusya ile Avusturya kendi aralarında başka bir antlaşma imzalamışlardır. Bu antlaşma ile Yedi Yıl Savaşı sona ermiştir. Antlaşma Büyük Britanya-Prusya ittifakının, Fransız-Avusturya ittifakına karşı zafer kazanması sonucu gerçekleşmiştir. Fransa ile Büyük Britanya, savaş sırasında işgal ettikleri yerlerin çoğunu boşaltmalarına karşın, Büyük Britanya Fransa'nın Kuzey Amerika kolonilerinin bir kısmını ele geçirebilmiştir. Ayrıca, Büyük Britanya egemenliği altında bulunan bölgelerde Katoliklik'in serbest olacağının teminatını vermiştir. Antlaşmadan sonra, Avrupa dışında Büyük Britanya egemenliğinin başlangıcı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler San Francisco Konferansı</span>

Birleşmiş Milletler San Francisco Konferansı, 25 Nisan 1945 tarihinde Birleşmiş Milletler'in kurulmasıyla sonuçlanan konferanstır.

<span class="mw-page-title-main">İngiliz-İrlanda Antlaşması</span>

İngiliz-İrlanda Antlaşması, 6 Aralık 1921 tarihinde Birleşik Krallık'ın Londra şehrinde, İrlanda Cumhuriyeti temsilcileriyle Büyük Britanya temsilcileri tarafından imzalanmış barış antlaşması.

Uyarlanmış Avrupa'da Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Antlaşması, Avrupa'da Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Antlaşması'nın Soğuk Savaş sonrası bir uyarlaması. 19 Kasım 1999'da Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) İstanbul zirvesinde imzalanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Portsmouth Antlaşması</span>

Portsmouth Antlaşması, 5 Eylül 1905 tarihinde Rus İmparatorluğu ile Japon İmparatorluğu arasında yapılan ve 1904-1905 Rus-Japon Savaşı'nı sona erdiren antlaşmadır. Antlaşma için yapılan müzakereler 6-30 Ağustos tarihlerinde ABD'nin Maine eyaletinde yer alan Portsmouth Donanma Tersanesi'nde Başkan Theodore Roosevelt'in arabuluculuğunda gerçekleştirilmiştir. Antlaşma ile birlikte Japonya'nın Kore ve Mançurya'daki egemenliği arttı ve Rusya bölge üzerindeki haklarından vazgeçerek Port Arthur'u Japonya'ya vermiştir.

Antlaşmalar listesi. devletler, ordular, hükûmetler ve kabileler arasında tarih boyunca yapılmış antlaşma, pakt ve önemli sözleşmeleri içerir.

<span class="mw-page-title-main">İşgal Japonyası</span> Japonyanın II. Dünya Savaşından sonra 1945-1952 yılları arasında Müttefik Devletler tarafından kontrol edildiği dönem

İşgal Japonyası, Japonya'nın II. Dünya Savaşı'ndan sonra 1945-1952 yılları arasında Müttefik Devletler tarafından kontrol edildiği dönemdir. 1945'te Japonya'nın teslim olmasının ardından ülke General Douglas MacArthur önderliğinde ABD tarafından İngiliz Milletler Topluluğu'nun da desteği ile işgal edildi. Almanya'nın işgal edilmesinden farklı olarak, Sovyetler Birliği'nin Japonya üzerinde büyük bir etkisi olmamıştır. Ülkedeki yabancı askeri varlık Japonya tarihinde ülkenin yabancı bir güç tarafından işgal edildiği tek dönem olmuştur. Bu dönemde Japonya militarist bir diktatörlükten Roosevelt'in 1930'lardaki politikaları olan "New Deal" önceliklerini çağrıştıran bir parlamenter demokrasi haline geldi.

İstanbul Antlaşması (1454), Osmanlı Devleti ile Venedik Cumhuriyeti arasında imzalanmış bir barış ve ticaret antlaşmasıdır. İstanbul'un fethinden sonraki ilk antlaşma olan İstanbul Antlaşması 18 Nisan 1454 tarihinde imzalanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Fransız-Kızılderili Savaşı</span> Yedi Yıl Savaşlarının Kuzey Amerikada gerçekleşen bir kısmı

Fransız-Kızılderili Savaşı, 1754-1763 yılları arasında Kuzey Amerika'da Britanya ve Fransa arasında gerçekleşen bir savaştı. Savaş, Yedi Yıl Savaşı'nın Kuzey Amerika kısmını kapsamaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Riga Antlaşması (1920)</span> RSFSR ile Letonya arasında 11 Ağustos 1920de Rigada imzalanan barış antlaşması

Riga Antlaşması veya Letonya-Sovyet Barış Antlaşması, 11 Ağustos 1920 günü Letonya Cumhuriyeti ve Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti arasında imzalanan adını Letonya'nın başkenti Riga'dan alan antlaşma. İmzalanmasının ardından Letonya Bağımsızlık Savaşı resmen sona ermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Anti-Balistik Füze Antlaşması</span>

Anti-Balistik Füze Antlaşması, 1972-2002 yılları arasında faaliyette olan, Amerika Birleşik Devletleri ve Sovyetler Birliği arasında anti-balistik füzelere karşı bölgeleri savunma amaçlı kullanılan nükleer silahlı balistik füze sistemlerinin sınırlandırılması konusundaki silah kontrolü antlaşması. Anlaşma şartlarına göre her bir parti, her biri 100 anti-balistik füze ile sınırlı olacak olan iki anti-balistik füze kompleksi ile sınırlıydı.

<span class="mw-page-title-main">Paris Antlaşması (1898)</span>

1898 Paris Antlaşması İspanya ve Amerika Birleşik Devletleri tarafından 10 Aralık 1898'de İspanyol-Amerikan Savaşı'nı sona erdiren antlaşmadır.

<span class="mw-page-title-main">Adams-Onís Antlaşması</span>

1819'da imzalanan ve Florida Antlaşması olarak da bilinen Adams-Onís Antlaşması, Amerika Birleşik Devletleri ve İspanya arasında imzalanan, Florida'nın ABD'ye devredildiği ve ABD ile Yeni İspanya sınırını belirleyen antlaşmadır. İki devlet arasında devam eden sınır anlaşmazlığını çözmüş ve Amerikan diplomasisinin bir zaferi olarak kabul edilmiştir. Antlaşma, Amerikan Devrimi sonrası İspanya'nın Amerika Birleşik Devletleri ve Büyük Britanya ile artan sınır gerginlikleri sırasında imzalanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tientsin Antlaşması</span>

Tientsin Antlaşması, Haziran 1858 tarihinde Çing Hanedanı ile Büyük Britanya, Fransa, Amerika Birleşik Devletleri ve Rus İmparatorluğu arasında imzalanan bir antlaşmadır. Antlaşma, 1856'da başlayan İkinci Afyon Savaşı'nın ilk aşamasını sona erdirmiş olup Çinliler tarafından eşitsiz anlaşmalar olarak kabul edilen bu anlaşmalar, Çin limanlarını dış ticarete açtı, başkent Pekin'de yabancı elçiliklere izin verdi, Hristiyan misyonerlik faaliyetlerine izin verdi ve afyon ithalatını etkin bir şekilde yasallaştırdı.

<span class="mw-page-title-main">Saavedra Lamas Antlaşması</span>

Saavedra Lamas Antlaşması olarak da bilinen Saldırmazlık ve Uzlaşma Antlaşması 10 Ekim 1933'te Rio de Janeiro'da imzalanan bir Amerikan devletlerarası antlaşmasıdır. Arjantin dışişleri bakanı Carlos Saavedra Lamas'ın önerisiyle oluşturulmuştur. Arjantin, Brezilya, Şili, Meksika, Paraguay ve Uruguay temsilcileri tarafından imzalanmıştır. Amerika Birleşik Devletleri hükûmeti 10 Ağustos 1934'te antlaşmaya katılmıştır. Antlaşma 13 Kasım 1935'te yürürlüğe girmiştir. 28 Kasım 1935'te Milletler Cemiyeti Antlaşmalar Serisine kaydedilmiştir.