İçeriğe atla

Gennadi Alamiya

Gennady Alamiya (d. 1949 Kutol, Abhazya), Abhazya Sosyal Demokrat Partisi lideridir ve Abhaz bir şair, oyun yazarı ve "Çerkes Dünyası" dergisi editörüdür. Sovyetler Birliği Yazarlar Birliği ve Edebiyat Enstitüsü'nde çalışırken onun gelecekteki yardımcı yazarı ve çevirmeni Denis Chachkhalia ile tanıştı. Kaleme aldığı "Aiaaira" Abhazya Ulusal Marşı oldu.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Abhazya</span> Güney Kafkasyada kısmen tanınan devlet

Abhazya, Gürcistan'ın kuzeybatısında, Karadeniz'in doğusunda yer alan tarihsel bölgedir. Abhazya adı, tarihsel bölge dışında, de facto Abhazya Cumhuriyeti ile Gürcistan'a bağlı Abhazya Özerk Cumhuriyeti'ni de ifade etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Abhazlar</span> Güney Kafkas halkı

Abhazlar Abhazya’da yaşayan Kuzeybatı Kafkasya halkı. Abhazya dışında en büyük Abhaz nüfusu Türkiye’dedir. Türkiye’deki Abhazların ataları 19. yüzyılda diğer Kafkas halklarıyla birlikte Ruslar tarafından sürgün edilmiştir. Ayrıca Rusya, Kazakistan ve Ukrayna’da da Abhaz nüfusu vardır. Kuzey Kafkasya’da yaşayan Abazalar ile Abhazların aynı kökenli olduğu kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Sohum</span> Abhazya Cumhuriyetinin başkenti

Sohum, Karadeniz kıyısında bulunan bir şehir. Abhazya Özerk Cumhuriyeti'nin de başkentidir. Osmanlı dönemindeki adı Sohumkale'ydi.

<span class="mw-page-title-main">Abhazya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti</span> Sovyet cumhuriyeti (1921–1931)

Abhazya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti veya kısaca Abhazya SSC, Sovyetler Birliği içindeki Abhazya topraklarında 31 Mart 1921'den 19 Şubat 1931'e kadar varlığını sürdürmüş kısa süreli Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'dir. Abhazya SSC, 1931 yılında kaldırılmış ve Gürcistan SSC'ye bağlı Abhazya Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'ne dönüştürülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan'ın idari bölümleri</span>

Gürcistan, iki özerk cumhuriyet ve on idari bölgeden oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Abhazya Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti</span>

Abhazya Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti veya kısaca Abhazya ÖSSC, Gürcistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'ne bağlı 1931'den 1996'ya kadar varlığını sürdürmüş özerk Sovyet sosyalist cumhuriyettir.

<span class="mw-page-title-main">Rusya-Gürcistan Savaşı</span>

Rusya-Gürcistan Savaşı, Ağustos 2008 tarihinde Güney Osetya - Rusya - Gürcistan ve son olarak Abhazya'nın katılımı ile aralarında gerçekleşen gerilim ve çatışmalarla başlayan savaştır.

<span class="mw-page-title-main">Abhazya Özerk Cumhuriyeti</span>

Abhazya Özerk Cumhuriyeti, Gürcistan tarafından Abhazya'nın tek ve yasal hükûmeti olarak tanınan yönetimdir. Abhazya, uluslararası alanda tanınırlığı sınırlı da olsa, 1990'ların başından beri de facto olarak Gürcistan'dan bağımsızdır. Abhazya Savaşı nedeniyle Tiflis'te olan sürgün hükûmetinin başkanı, Mayıs 2019'da seçilen Ruslan Abashidze'dir.

Gürcistan-Abhazya ihtilafı, eskiden özerk cumhuriyet, bugün kısmen tanınmış olan de facto Abhazya'da Gürcistan ile Abhazya ayrılıkçıları arasındaki anlaşmazlığı ifade eder. Daha geniş anlamda Gürcistan-Abhazya ihtilafı, Kafkasya bölgesindeki jeopolitik ihtilafların bir parçası olarak görülebilir. Gürcistan-Abhazya ihtilafı 20. yüzyılın sonunda, 1991'de Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla silahlı çatışmaya dönüştü ve 1992-1993 Abhazya Savaşı'yla sonuçlandı. Bu savaşın sonunda Abhazya fiilen Gürcistan'dan koptu ve Gürcüler etnik temizliğe maruz kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Abhazya bayrağı</span> Ulusal bayrak

Abhazya bayrağı, 23 Temmuz 1992'de Sohum'da tek taraflı ilan edilmiş olan ve dünyada sayılı ülke tarafından tanınan Abhazya Cumhuriyeti'nin ulusal bayrağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Abhazya arması</span> Ulusal arma

Abhazya iki taraflı bir yapıya sahiptir. Bu yüzden iki arma bulunmaktadır. Birisi Abhazya Cumhuriyeti'nin arması, diğeri Gürcistan'dan özerk olan Abhazya Özerk Cumhuriyeti'nin armasıdır.

Abhazya Yahudilerinin nüfusu, Aşkenaz, Gurjim ve diğer Yahudilerden oluşmaktaydı. Abhazya'nın 19.yy'ın ortasında Rus İmparatorluğu'na katılmasıyla bölgedeki Yahudi nüfusu arttı. 1992-1993 Gürcistan-Abhazya çatışması sebebiyle çoğu Yahudi bölgeyi terk etti veya çıkarıldı.

<span class="mw-page-title-main">Abhazya pasaportu</span>

Abhazya pasaportu, Abhazya Cumhuriyeti vatandaşlarına yurt dışına seyahat ve ülke içerisinde kimlik bilgisi sağlamak amacıyla verilen pasaporttur. Abhazya sadece Rusya, Nikaragua, Venezuela ve Nauru tarafından tanındığı için Abhazyalılar diğer ülkelere seyahat için Rus pasaportunu kullanmaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Abhazya'daki Türkler</span>

Abhazya'daki Türkler, Abhazyalı Türkler olarak da bilinen Abhazya'daki Türklerdir. Osmanlı İmparatorluğu'nun Abhazya çevresini fethetmesiyle birlikte, Türkler Abhazya'ya yerleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Abhazya'nın vize politikası</span>

Vizeden muaf ülkelerden birinden gelinmedi sürece Abhazya ziyaretçileri vize almak zorundadır.

<span class="mw-page-title-main">Abhaz apsarı</span> Abhazyanın para birimi

Apsar Abhazya'nın ulusal para birimidir. Şimdiye kadar sadece 10, 25 ve 50 gibi demir para türleri yürürlüğe girmiştir. Sikkeler Abhazya Cumhuriyeti'nde yasal para birimi olmalarına rağmen, kullanımı çok sınırlıdır ve paralar çoğunlukla koleksiyoncular için yapılır. Abhazya'da genelde Rus rublesi kullanılmaktadır. İlk apsar sikkeleri 2008 yılında kullanılmaya başlandı.

<span class="mw-page-title-main">Abhazya Prensliği</span>

Abhazya Prensliği, Gürcistan Krallığı içerisinde devam eden iç karışıklıklar içerisinde ortaya çıkmış feodal karakterli eski bir devlettir. Bağımsızlığını kaybetmesinden sonra önce Osmanlı İmparatorluğu tarafından sonra da Çarlık Rusyası tarafından belli ölçüde otonomi elde edip varlığını sürdürse de, 1864 yılında Rusya tarafından tamamen ele geçirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Abhazya cumhurbaşkanı</span>

Abhazya cumhurbaşkanı, de facto bağımsız Abhazya'nın en üst siyasi makamıdır. Uluslararası mercilerde Gürcistan yönetiminin bir parçasını oluştururlar.

Abhazya'da turizm, Gürcistan hükûmetinin yabancıların işgal altındaki bölgelere izinsiz girmelerini yasaklaması nedeniyle Gürcistan hukuku kapsamında yasadışıdır, çünkü Gürcistan tartışmalı bölgedeki güvenliği temin edemez. Bununla birlikte, Karadeniz'deki Abhazya sahilleri, Gürcülerin kontrolü altında olmayan Abhazya-Rusya sınırının Rus tarafından gelen turistler için erişilebilir olmaya devam etmektedir. Düşük fiyatlar ve vize zorunluluğu bulunmaması, özellikle Türkiye, Mısır, Bulgaristan ve diğer popüler Rus turistik yönlerinde tatil yapamayan Rus turistleri kendine çekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Abhazya-Türkiye ilişkileri</span>

Abhazya-Türkiye ilişkileri, Abhazya ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir. Türkiye'nin Abhazya'yı bir devlet olarak tanımamasına ve hukuken Gürcistan'ın bir parçası olarak kabul etmesine karşın iki ülke arasında gayriresmî ilişkiler bulunmaktadır.