İçeriğe atla

Geniohyoid kas

Kas: Geniohyoid kas
Ön taraftan görüntü. Geniohyoid kas üstte ortanın solunda gösterilmiş.
Dilin ekstrinsik (dış) kasları. Sol taraftan.
LatinceMusculus geniohyoideus
BaşlangıcıMandibulanın inferior (alt) spina mentalisi
Tutunduğu yerHyoid kemik
AtardamarLingual arterin dalları.
SinirHypoglossal sinir üzerinden C1
HareketYutkunma sırasında hyoid kemiğini ve dili yukarı doğru taşır.

Geniohyoid kas, mylohyoid kasın medial sınırının superiorunda bulunan dar bir kastır. Adını, çeneden ("genio-", "çene" için standart önekidir)[1] hyoid kemiğine gitmesinden almıştır.

Yapısı

Mandibular simfizin arkasındaki, inferior (alt) spina mentalisten orijin (başlangıç) alarak, geriye ve hafif aşağıya doğru ilerleyerek, hyoid kemiğinin gövdesinin anterior kısmına insersiyon (tutunma) yapar.[2]:346 Diğer yandaki eşi ile temas halindedir. Suprahyoid kaslar grubuna aittir. Lingual arterin dallarından kan alır.

İnnervasyon

Geniohyoid kas, hypoglossal sinir ile birlikte seyreden birinci servikal sinirin lifleri ile innerve olur.[2][3][4] Bu lifler ansa servikalis diye isimlendirilir.

Varyasyonlar

Diğer taraftaki eşiyle kaynaşmış veya sayısı ikiye katlanmış olabilir. Hyoid kemiğin büyük boynuzuna veya genioglossusa slipler (tutunan dallanmalar) olabilir.

Fonksiyon

Geniohyoid kas, hyoid kemiğini öne ve yukarı doğru çeker.[2] Bu üst havayolunu genişleterek solunuma yardımcı olur.[3] Yutkunmanın ilk aşamasında, yiyecek kitlesi ağızdan pharynxe ilerlerken, hyoid kemik ve beraberinde dil, digastriğin ön karnı, mylohyoid ve geniohyoid tarafından yukarı ve öne doğru çekilirler. Ayrıca mandibulayı aşağıya çekmeye de yardımcı olur.

Tarih

Geniohyoid kasın insandaki yerleşimi, neandertallerdeki horizontal (yatay) yerleşime farklılık gösterir.[5]

Ek resimler

Kaynakça

Bu sayfa, kamu malı olan, Gray's Anatomy (1918) 20. baskı 393. sayfa dan bilgiler barındırır.

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2020. 
  2. ^ a b c Singh, Inderbir (2009). Essentials of anatomy (2. bas.). New Delhi: Jaypee Bros. s. 346. ISBN 978-81-8448-461-8. []
  3. ^ a b Takahashi, S. (1 Aralık 2002). "Breathing modes, body positions, and suprahyoid muscle activity". Journal of Orthodontics. 29 (4). ss. 307-313. CiteSeerX 10.1.1.514.2998 $2. doi:10.1093/ortho/29.4.307. PMID 12444272. 
  4. ^ Drake, Richard L.; Vogl, Wayne; Tibbitts, Adam W.M. Mitchell; illustrations by Richard; Richardson, Paul (2005). Gray's anatomy for students (Pbk. bas.). Philadelphia: Elsevier/Churchill Livingstone. s. 988. ISBN 978-0-443-06612-2. 
  5. ^ Barney, A.; Martelli, S.; Serrurier, A.; Steele, J. (21 Kasım 2011). "Articulatory capacity of Neanderthals, a very recent and human-like fossil hominin". Philosophical Transactions of the Royal Society B: Biological Sciences. 367 (1585). ss. 88-102. doi:10.1098/rstb.2011.0259. PMC 3223793 $2. PMID 22106429. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kulak</span> İşitme ve denge organı

Kulak (auris), işitme işlevini gören ve denge organını içinde bulunduran anatomik yapıdır. Vestibüler sistemi kullanarak işitmeyi ve vücut dengesini sağlar. Kulak; dış kulak, orta kulak ve iç kulak olacak şekilde üç kısımda incelenir.

<span class="mw-page-title-main">Kalp</span> vücuttaki kanın dolaşmasını sağlayan kendiliğinden kasılma özelliğine sahip organ

Kalp ya da yürek, pek çok hayvanda bulunan kaslı bir organdır. Bu organ dolaşım sisteminin kan damarları yoluyla kan pompalar. Pompalanan kan besin ve oksijeni vücudun gerekli yerlerine taşırken, karbondioksit gibi metabolik atıkları da akciğerlere taşır. İnsanlarda kalp yaklaşık olarak kapalı bir yumruk boyutundadır ve akciğerler arasında, göğüsün orta bölmesinin içindedir. Temel görevi kanı vücuda pompalamak olan kalp, metabolizma eylemleri sonucunda oluşan artık ürünlerin vücuttan uzaklaştırılması, vücut ısısının düzenlenmesi, asit-baz dengesinin korunması, hormonlar ve enzimlerin vücudun gerekli bölgelerine taşınması gibi görevleri yapar. Kalp, dolaşım sistemi içerisinde motor görevi yapar. Kalp insanda dakikada 60-80 atım arasında değişen bir hızla dakikada 5-35 litre arası, günlük ise 9.000 litre kanı vücuda pompalar. Günde yaklaşık 100 bin, yılda 40 milyon, tüm insan hayatı boyunca yaklaşık 2,5 milyar kere, hiç durmadan yaklaşık 8 bin ton kanı vücuda pompalar. Yetişkin bir kadında ortalama ağırlığı 200-280 gram, yetişkin bir erkekte ise 250-390 gram ağırlığındadır. Her kişinin, kalbinin yaklaşık kendi yumruğu büyüklüğünde olduğu sanılır.

Çiğneme kasları, çene eklemini hareket ettirerek çiğnemeyi sağlayan dört adet kastır. Bu kasları masseter kası ve temporal kas ile medial ve lateral pterygoid kasları oluşturur. Abdüksyon hareketi yapan lateral pterygoid kası dışındaki tüm çiğneme kasları çenede addüksyon hareketini gerçekleştirir. Yüzdeki diğer kasların aksine bu kaslar trigeminal sinirin mandibuler kolları tarafından inerve edilir.

<span class="mw-page-title-main">Fleksör karpi ulnaris</span> Ön kol kası

Fleksör karpi ulnaris, insan önkolunda bulunan bir kas. El bileğine fleksiyon (bükme) ve adduksiyon hareketlerini yaptırır.

<span class="mw-page-title-main">Gluteus maximus</span>

Gluteus maximus veya büyük ilye, kıç bölgesinde kas. Bölgenin en büyük kası olma özelliğiyle diğer ilye kaslarının çoğunun üzerinde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Diz kapağı</span> Ayakta bir bölge

Diz kapağı veya patella, diz bölgesinde bulunan bir kemiktir. Femur ile eklem yapar. İnsanlardaki en büyük susamsı kemiktir. Üst taraftan quadriceps femoris kasının tendonunun üstüne bağlı bulunur; alttan bağlı olduğu ligamentum patellae aracılığıyla quadriceps femoris'in kuvvetini kaval kemiğine tüberositas tibia adı verilen çıkıntısına bağlanarak aktarır.

<span class="mw-page-title-main">Sternohyoid kas</span>

Sternohyoid kas, hyoid kemiği sternuma bağlayan ince, dar bir kastır. İnfrahyoid kaslar grubuna dahildir. Kas claviculanın iç tarafının arka sınırından, arka sternoclavicular ligamentten ve manubrium sterninin üst arkasından başlar. Yukarı gider ve hyoid kemiğin gövdesinin alt sınırında kısa tendinöz liflerle sonlanır. Ansa cervcalis tarafından innerve edilir.

Kas hücresi veya miyosit, kas dokusunu oluşturan hücre türü. Uzun, boru biçimli hücreler olan kas lifleri, miyoblast adı verilen hücrelerden miyogenez adı verilen bir süreçle oluşur. Kalp kası, iskelet kası ve düz kas olmak üzere farklı özelliklere sahip türleri vardır. Bazı kaynaklarda kas lifi veya kas teli adlandırmasının kalp ve iskelet kasını oluşturan çizgili kas dokusu için kullanıldığı belirtilse de, başka kaynaklarda "kas lifi", "kas hücresi" veya "miyosit"in eş anlamlısı olarak düz kas için de kullanılmaktadır. Kalp kası hücreleri, kalbin odacıklarının duvarlarını oluşturan ve çekirdekleri (nükleus) hücrenin merkezinde bulunan hücrelerdir. İskelet kası hücreleri, vücudu destekler ve hareketleri gerçekleştirir, hücre çekirdeği hücrenin sınırına doğru, merkezi olmayan bir konumda (periferik) bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Hyoglossus</span>

Hyoglossus, ince ve dört kenarlı bir kastır. Dil kemiği'nin büyük boynuzlarının yanlarından köken alır ve neredeyse dikey ilerleyerek, styloglossus ve dilin alt uzunlamasına kasının arasından geçip dilin yanlarına tutunur. Submandibular üçgen'in tabanının bir kısmını oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Genioglossus</span>

Genioglossus, dilin bir eşi olan dış kaslarından birisidir. Genioglossus dili dışarı çıkarmayı sağlayan ana kastır.

<span class="mw-page-title-main">Digastrik kas</span>

Digastrik kas çenenin altında bulunan küçük bir kastır. "Digastrik kas" tabiri özel olarak bu kas için kullanılır. Ancak, iki karnı olan diğer kaslara örnek olarak treitz ligamenti, omohyoid kas ve oksipitofrontal kas verilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Stylohyoid kas</span>

Stylohyoid kas ince bir kastır, digastrik kasın arka karnının ön (anterior) ve üstünde (superior) yer alır. Yine bu kas ile fasiyal sinir innervasyonunu paylaşır. Dil kemiğini geriye çekerek dili yükseltme fonksiyonu vardır. Başlangıcı temporal kemikteki styloid çıkıntıdır. Hyoidin gövdesine tutunur..

<span class="mw-page-title-main">Suprahyoid kaslar</span> Kas grubu

Suprahyoid kaslar boyunda hyoid kemiğin üzerinde bulunan dört kastır. Bunlar digastrik, stylohyoid, geniohyoid ve mylohyoid kaslardır. Geniohyoid kas hariç, hepsi faringeal kaslardır. Digastrik kas adını özel olarak iki karna sahip olmasından alır. Arka karnı insan kafatasının mastoid çıkıntısından başlar ve aşağı ve ileri doğru ilerler. Ön karın mandibular gövdenin iç yüzeyindeki digastrik fossadan başlar ve aşağı ve geriye doğru ilerler. İki karın ara tendonda birleşir. Ara tendon hyoid kemiğe bağlı olan bir bağ dokudan geçer. Mylohyoid kaslar dilin altında sapan şeklinde bulunup, ağzın tabanına destek veren, ince ve düz kaslardır. Geniohyoid kaslar orta hatta birbirine temas eden kısa ve dar kaslardır. Stylohyoid kaslar ise digastrik kasın alt karnıyla neredeyse paralel olan uzun, ince kaslardır.

<span class="mw-page-title-main">İnfrahyoid kaslar</span> Kas grubu

İnfrahyoid kaslar veya strap kaslar, boynun anteriorunda (ön) bulunan dört çift kasın bulunduğu gruba verilen addır. Dört infrahyoid kas şunlardır: Sternohyoid kas, sternothyroid kas, thyrohyoid kas ve omohyoid kaslar.

<span class="mw-page-title-main">Milohiyoid kas</span>

Milohiyoid kas, mandibuladan hiyoid kemiğe uzanan, ağız boşluğunun tabanını oluşturan eşli bir kastır. İsmini, azı dişlerine (molar) yakın olan iki tutunma yerinden alır. Bu kasların embriyolojik orijini mezodermaldir. Milohiyoid kas birinci faringeal arktan gelişir.

<span class="mw-page-title-main">Thyrohyoid kas</span>

Thyrohyoid kas, boyunda bulunan küçük bir iskelet kasıdır. Hyoidi aşağı (deprese), larynxi yukarı (elevasyon) çeker.

<span class="mw-page-title-main">Omohyoid kas</span> İnsan bedeninde kas

Omohyoid kas, hyoidi deprese eden bir kastır. Boynun ön tarafında bulunur ve bir ara tendon tarafından iki karna ayrılmıştır. Superior (üst) karnı, sternothyroid ve thyrohyoid kasların lateralinde bulunduğu için, infrahyoid kasların içindeki en lateralde bulunan üye durumundadır. Adını Yunanca omuz manasına gelen "omos", bağlanma yerlerinden birisi ve hyoid kemikten, diğer bağlanma yeri, alır.

<span class="mw-page-title-main">Hipoglossal sinir</span> kraniyal sinir

Hipoglossal sinir 12. kraniyal sinirdir. Vagus sinirinin uyardığı palatoglossus kası hariç dilin tüm intrinsik ve ekstrinsik kaslarını innerve eder. Saf motor nöronlardan oluşan bir sinirdir. Beyin sapında hipoglossal sinir çekirdeğinden çıkan lifler aşağı oksipital kemiğin hipoglossal kanalına doğru ilerler. Bu kanaldan geçerek boynun önünden yukarı dil altına doğru yönlenir. Dilin kasları içerisinde terminal dallarını verir.

<span class="mw-page-title-main">Aksesuar sinir</span> kraniyal sinir

Aksesuar sinir, sternocleidomastoid ve trapezius kaslarını uyaran sinir. Kraniyal sinirler içerisinde 11. kranial sinir olarak tanımlanır. Sternocleidomastoid (SCM) kası kafanın karşı ve aşağı doğru döndürülmesini sağlarken, trapezius kası ise omuz ve skapula hareketlerinden sorumludur.

<span class="mw-page-title-main">Anatomik terminoloji</span> Vikimedya liste maddesi

Anatomik terminoloji, uluslararası alanda anatomist, zoolog ve sağlık uzmanlarınca kullanılması amacıyla hazırlanmış bilimsel bir anatomi terminoloji standardıdır. Anatomik terimler Antik Yunan dönemine ve Latince'ye ait kelimeler, ön ek ve son ekler barındırırlar. Bu terimler uzmanlar arasında anlaşma açısından bir standard sağlar ve anlam karmaşasını ortadan kaldırır. Örneğin, el bileğinde oluşan bir yarayı tarif ederken kullanılan anatomik terimler yaranın tam olarak nerede olduğunu, konunun uzmanlarına kuşkuya yer bırakmayacak şekilde tarif eder. Her uzmanlık alanının kendine has terimleri olur. 1998 yılında hazırlanan standardın adı Terminologia Anatomica yani Anatomik Terminoloji dir. Öte yandan 2017'de yayınlanan makalesinde Strezelec bu standardın içerdiği hataları nedeniyle eleştirilerini sunmuştur.