İçeriğe atla

Genevieve (film)

Genevieve
YönetmenHenry Cornelius
YapımcıHenry Cornelius
YazarWilliam Rose
Oyuncular
MüzikLarry Adler
Görüntü yönetmeniChristopher Challis
KurguClive Donner
StüdyoRank Organisation
Dağıtıcı
  • GFD (UK)
  • Universal-International (US)
Çıkış tarih(ler)i28 Mayıs 1953 (1953-05-28) (UK)
16 Şubat 1954 (1954-02-16) (US)
Süre86 dakika
ÜlkeBirleşik Krallık
Dilİngilizce
Bütçe£115,000[1]

Genevieve , Henry Cornelius tarafından üretilen ve yönetilen ; William Rose tarafından yazılan 1953 İngiliz komedi filmidir. John Gregson, Dinah Sheridan, Kenneth More ve Kay Kendall, bir vintage otomobil rallisine komik bir şekilde katılan iki çifti canlandırıyor.

Genevieve, 1953'te İngiliz gişesinde en popüler ikinci filmdi.[2][3]

Ödüller ve adaylıklar

Ödül Kategori Aday(lar) Sonuç
Akademi Ödülleri En İyi Öykü ve SenaryoWilliam Rose Adaylık
Dramatik veya Komedi Filminde En İyi Müzik PuanıLarry Adler Adaylık
İngiliz Akademisi Film Ödülleri Herhangi Bir Kaynaktan En İyi FilmGenevieveAdaylık
En İyi İngiliz FilmiKazandı
En İyi İngiliz Erkek OyuncuKenneth More Adaylık
Altın Küre Ödülleri En İyi Yabancı FilmGenevieveKazandı[a]
Ulusal İnceleme Kurulu Ödülleri En İyi Yabancı Filmler 6. Sırada

Kaynaklar

  1. ^ Tied with The Lady of the Camelias, No Way Back and Twenty-Four Eyes.
  1. ^ Falk 1987, s. 92
  2. ^ "From London." 29 Mart 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. The Mail, (via National Library of Australia), 9 January 1954, p. 50. Retrieved: 10 July 2012.
  3. ^ Thumim. "The popular cash and culture in the postwar British cinema industry". Screen. 32 (3). s. 259. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">James Dewey Watson</span> Amerikalı moleküler biyolog, genetikçi ve zoolog

James Dewey Watson, 1954 yılında yaptığı çalışma ile DNA'nın ikili sarmal yapısını, araştırmacı Francis Crick ile bularak Nobel Ödülü almış bilim adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kenneth Arrow</span> Amerikalı ekonomist (1921 – 2017)

Kenneth Joseph Arrow, Amerikalı iktisatçı.

<i>The Guardian</i> Günlük gazete

The Guardian, İngiliz günlük gazetesi. 1821'de The Manchester Guardian adıyla Scott Trust tarafından kurulmuş ve 1959'da adı değiştirilerek bugünkü hâlini almıştır. Kardeş gazeteleri The Observer ve The Guardian Weekly ile birlikte Scott Trust Limited'in sahibi olduğu Guardian Media Group'un bir parçasıdır. Bu şirket "The Guardian'ın mali ve editöryel bağımsızlığını kalıcı olarak güvence altına almak ve The Guardian'ın gazetecilik özgürlüğünü ve liberal değerlerini ticari veya siyasi müdahalelerden uzak tutmak" amacıyla kurulmuştur ve kâr amacı gütmemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Alfred Molina</span> İngiliz sinema oyuncusu

Alfred Molina, İspanyol ve İtalyan asıllı İngiliz sinema ve tiyatro oyuncusu. Annesi İtalyan, babası ise İspanyol olan Alfred Molina İngiltere doğumludur.

<span class="mw-page-title-main">Ajax Operasyonu</span>

Ajax Operasyonu, Birleşik Krallık ve ABD tarafından, İran'ın demokratik olarak seçilen milliyetçi kabine ve başbakan Muhammed Musaddık'ı devirmek ve Pehlevi ailesini yeniden iktidara getirmek amacıyla düzenlenen örtülü harekâttır. Operasyon ayrıca ABD'nin barış zamanında yabancı bir hükûmeti devirmek için giriştiği ilk gizli eylemdi.

<span class="mw-page-title-main">Maurice Wilkins</span> Yeni Zelanda doğumlu İngiliz fizikçi ve biyolog

Maurice Hugh Frederick Wilkins 1953 yılında DNA'nın yapısını James Watson ve Francis Crick ile ortaklaşa bulan kişidir. Fizikçi ve moleküler biyologtur. DNA yapısı üzerine çalışmalarından ötürü 1962 yılında yukarıdaki isimlerle beraber Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü ödülüne layık görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Anfield</span>

Anfield, Liverpool şehrinde bulunan futbol stadyumu. UEFA'dan 4 yıldız almış statlardandır. Ünlü İngiliz kulübü Liverpool FC bu stada ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Richard Burton</span>

Richard Burton, Galli oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">Stanley Matthews</span>

Stanley Matthews, İngiliz eski millî futbolcudur.

<span class="mw-page-title-main">Demir Perde</span> Soğuk Savaş döneminde Avrupayı bölen düşünsel-politik çatışmayı ve fiziksel sınırı simgeleyen kavram

Demir Perde, II. Dünya Savaşı'nın sonu olan 1945 yılından Soğuk Savaş'ın sonu olan 1991 yılına kadar Avrupa'yı iki ayrı bölüme bölen ideolojik çatışma alanlarını ve fiziksel sınırları tanımlar.

<span class="mw-page-title-main">İşgal Japonyası</span> Japonyanın II. Dünya Savaşından sonra 1945-1952 yılları arasında Müttefik Devletler tarafından kontrol edildiği dönem

İşgal Japonyası, Japonya'nın II. Dünya Savaşı'ndan sonra 1945-1952 yılları arasında Müttefik Devletler tarafından kontrol edildiği dönemdir. 1945'te Japonya'nın teslim olmasının ardından ülke General Douglas MacArthur önderliğinde ABD tarafından İngiliz Milletler Topluluğu'nun da desteği ile işgal edildi. Almanya'nın işgal edilmesinden farklı olarak, Sovyetler Birliği'nin Japonya üzerinde büyük bir etkisi olmamıştır. Ülkedeki yabancı askeri varlık Japonya tarihinde ülkenin yabancı bir güç tarafından işgal edildiği tek dönem olmuştur. Bu dönemde Japonya militarist bir diktatörlükten Roosevelt'in 1930'lardaki politikaları olan "New Deal" önceliklerini çağrıştıran bir parlamenter demokrasi haline geldi.

<span class="mw-page-title-main">Archibald Wavell</span>

Archibald Percival Wavell İngiliz asker.

<i>Billy Elliot the Musical</i> sahne müzikali

Billy Elliot: The Musical, 2000 yapımı, aynı isimle yayımlanan filme dayanan bir müzikaldir. Müziği Elton John'a, söz ve senaryosu ise oyun yazarı Lee Hall'a aittir. Konusu, bale dersleri almaya başlayan annesiz bir İngiliz çocuk olan Billy'nin etrafında dönmektedir. Kişisel mücadelesinin ve başarısının öyküsü, karşı bir hikâye olan 1984-85 yıllarında İngiliz madencilerinin Kuzey Doğu İngiltere, Durham'daki grevinin neden olduğu aile ve toplum çatışmaları ile kesişir. Senaryo, kısmen A.J. Cronin'in bir madenci greviyle ilgili yazdığı 1935 tarihli romanı The Stars Look Down'dan esinlenerek yazılmış ve müzikalin açılışında onun için saygı duruşunda bulunulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Bölgesel mutfak</span> belli bir bölge veya yöreye ait yemekler

Bölgesel mutfaklar ulusa, eyalete veya yerel bölgelere dayanır. Bölgesel mutfaklar, malzemelerin mevcudiyeti, bulunulan iklim, yemek pişirme gelenekleri, tecrübeleri ve kültürel farklılıklara göre çeşitlilik gösterebilir. Geleneksel mutfağın açıklaması basitçe: "Uzun süre boyunca belirli bölgedeki bütün insanların günlük yaşamlarında zamanla ortaya çıkmış yemek hazırlama alışkanlıklarıdır". Bölgesel yemek hazırlama gelenekleri, görenekleri ve içeriklerinin birbiriyle kaynaşmasıyla, sıklıkla belirli bir bölgeye has yemek kültürünün oluşumunu sağlar. Bölgesel mutfaklar adlarını genellikle ortaya çıktıkları coğrafi alandan veya bölgeden alırlar.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Arşivler ve Kayıtlar İdaresi</span> Birleşik Devletler hükümetinin federal kayıtlarını koruyan ve bunlara erişim sağlayan bağımsız ajans

Ulusal Arşivler ve Kayıtlar İdaresi, Amerika Birleşik Devletler hükûmetinin hükûmet ve tarihi kayıtların korunması ve belgelenmesinden sorumlu bağımsız bir kurumudur. Aynı zamanda Ulusal Arşivi oluşturan belgelere halkın erişimini artırmakla da görevlidir. NARA, Kongre yasalarının, başkanlık direktiflerinin ve federal düzenlemelerin yasal olarak orijinal ve yetkili kopyalarını korumaktan ve yayınlamaktan resmi olarak sorumludur. NARA ayrıca Seçim Kurulunun oylarını Kongreye iletir.

<i>In Which We Serve</i>

In Which We Serve, Noël Coward ve David Lean’in yönettiği 1942 Birleşik Krallık yapımı vatanseverlik savaş filmidir. II. Dünya Savaşı sırasında Bilgi Bakanlığı'nın yardımı ile yapıldı. Girit Savaşı sırasında battığındaki HMS Kelly destroyerinin komutanı olan Kaptan Lord Louis Mountbatten'in kahramanlıklarından ilham aldı.

<span class="mw-page-title-main">Kay Kendall</span>

Kay Kendall İngiliz aktris ve komedyendi. Sinema kariyerine London Town (1946) adlı müzikal filmde başladı. Film finansal bir başarısızlık olmasına rağmen, Kendall, komedi filmi Genevieve (1953) ile geniş bir şekilde tanınana kadar düzenli olarak çalışmaya devam etti. İngiliz filmlerinde üretken olan Kendall, Amerikalı izleyiciler arasında bir miktar popülerlik kazandı ve müzikal-komedi filmi Les Girls'teki (1957) rolüyle En İyi Kadın Oyuncu - Sinema Filmi veya Komedi dalında Altın Küre Ödülü kazandı.

<i>The Sound Barrier</i>

The Sound Barrier David Lean'in yönettiği 1952 İngiliz yapımı havacılık filmidir. Uçak tasarımcıları ve test pilotlarının ses duvarını aşma girişimleri hakkında kurgusal bir hikâyedir. Bu film, David Lean'in karısı Ann Todd ile birlikte çektiği üçüncü ve son filmiydi, ancak Cineguild'in dağılmasının ardından Alexander Korda'nın London Films‘i için çektiği ilk filmiydi. The Sound Barrier'da Ralph Richardson, Ann Todd ve Nigel Patrick rol alıyor.

<span class="mw-page-title-main">John Farrow</span> Avustralyalı film yönetmeni ve senarist (1904 – 1963)

John Villiers Farrow, KGCHS Avustralyalı yönetmen, yapımcı ve senarist. Kariyerinin önemli bir bölümünü Amerika Birleşik Devletleri'nde geçirdi ve 1942'de Wake Island filmiyle En İyi Yönetmen Akademi Ödülü'ne aday gösterildi. 1957'de Seksen Günde Devri Alemfilmiyle En İyi Uyarlama Senaryo Akademi Ödülü'nü kazandı. Eşi aktris Maureen O'Sullivan'dan aktris Mia Farrow da dahil olmak üzere yedi çocuğu oldu.

<span class="mw-page-title-main">Harriet Martineau</span>

Harriet Martineau İngiliz sosyal kuramcı ve ilk kadın sosyolog olarak görülmektedir. Sosyolojik, bütüncül, dini ve kadınsı bir bakış açısıyla yazdı, Auguste Comte'un eserlerini tercüme ediyor ve o zamanlar nadiren obir kadın yazar için geçimini sağlayacak kadar kazandı. Genç Prenses Victoria yaptığı işten keyif aldı ve onu taç giyme törenine davet etti. Martineau, "temel siyasi, dini ve sosyal kurumlar da dahil olmak üzere [toplumun] tüm yönlerine odaklanmayı" tavsiye ediyordu. Kadınların erkekler altındaki statüsüne kapsamlı bir analiz uygulamıştı. Romancı Margaret Oliphant onu "doğuştan bir öğretim görevlisi ve politikacı... kendi kuşağının erkek ya da kadın herhangi birine göre cinsiyetinden belirgin bir şekilde daha az etkilenmiş" olarak nitelendirdi.