İçeriğe atla

General Magic

General Magic
EndüstriPDA yazılımı
Kuruluş1990
Genel merkezi
ÜrünTelescript, Magic Cap

General Magic Bill Atkinson, Andy Hertzfeld ve Marc Porat'ın bir araya geldiği bir şirketti. Grup bir el iletişim cihazı geliştirdi, buna iletişimi vurgulayan bir cep bilgisayarı öncüsü olan "kişisel akıllı iletişimci" dediler.[1] 1990'ların başında, Joanna Hoffman Pazarlama Başkan Yardımcısıydı.

Tarihi

Orijinal proje 1989 yılında Apple Computer'da başladı. Marc Porat, Apple'ın CEO'su John Sculley'i, bilgisayar, iletişim ve tüketici elektroniği şirketlerinin işbirliği yapması için yeni nesil bilgisayarlara gereksinim duyduğu zaman ikna etti. Paradigma projesi olarak bilinen proje, Apple'da bir süre için koştu, ancak yönetim genellikle ilgisiz kaldı ve ekip kaynaklar için mücadele etti.[2] Sonunda Sculley'e, mayıs 1990'da meydana gelen ayrı bir şirket olarak gruptan ayrılma fikriyle yaklaştılar. Porat, Hertzfeld ve Atkinson, General Magic'de Susan Kare, Bruce Leak, Darin Adler ve Phil Goldman da dahil olmak üzere Apple'ın 7 takımının birçoğuna katıldı.

Şirket başlangıçta neredeyse tamamen gizlilik içinde çalıştı. 1992'de Sony, Motorola, Matsushita, Philips ve AT&T Corporation gibi dünyanın en büyük elektronik şirketlerinden bazıları, General Magic'in ortakları ve yatırımcıları oldular.[3] General Magic, 1993'te New York'ta düzenlenen bir kamu etkinliğinde, herhangi bir zamanda, herhangi bir yerde iletişim cihazı ve ajan tabanlı bir ağ kurma niyetini duyurdu. 1994'e gelindiğinde, ortaklar gibi 16 telekomünikasyon ve tüketici elektroniği şirketi, Cable & Wireless, France Telecom, NTT, Kuzey Telecom, Toshiba, Oki, Sanyo, Mitsubishi ve Fujitsu dahil genişledi.

1992-1993'te Sculley hala General Magic'in yönetmenliğini yaparken, Apple tüketici elektroniği pazarına Apple Newton olan bir proje ile girmeye karar verdi. Newton, orijinal olarak iletişim yeteneği olmayan bir tablet olarak tasarlandı. Newton 1993 yılında gönderildikten sonra başarısız oldu ve General Magic'in ortakları cihazlarını göndermeye başlamadan önce iletişimci kategorisini zayıflatmaya yardım etti.[4] Sony, 1994'ün sonlarında kablosuz Sony Magic Link ve Motorola Envoy'u sundu ve AT & T, cihazları barındırmak için PersonaLink ağını başlattı. Şirket, 2002 yılının Eylül ayında sonunda iflas ve kepenk aldı.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 14 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2018. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 14 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2018. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 14 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2018. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 14 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2018. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Apple</span> Çok uluslu Amerikan teknoloji şirketi

Apple Inc. ya da eski adıyla Apple Computer Inc., merkezi Cupertino'da bulunan; tüketici elektroniği, bilgisayar yazılımı ve kişisel bilgisayar tasarlayan, geliştiren ve satan Amerikan çok uluslu şirket. En bilinen donanım ürünleri Mac serisi bilgisayarlar, iPod müzik çalar, iPhone akıllı telefon, iPad tablet bilgisayar ve Apple Watch adlı akıllı saattir. Yazılımları arasında ise macOS ve iOS işletim sistemleri, iTunes medya tarayıcısı, Safari internet tarayıcısı ile iLife ve iWork paketleri yer almaktadır. Şirket 1 Nisan 1976 yılında kurulmuş ve 3 Ocak 1977'de Apple Computer, Inc. adıyla anonim şirket haline gelmiştir. İsminde yer alan "Computer" (Bilgisayar) kelimesi 9 Ocak 2007'de iPhone tanıtımıyla birlikte tüketici elektroniğine yönelimlerini yansıtması amacıyla kaldırılmıştır.

Digital Living Network Alliance (DLNA) tüketici elektroniği, mobil ve kişisel bilgisayar endüstrisinin lider şirketleri tarafından oluşturulmuş bir birliktir.

MSN TV, Microsoft'un iletişim programı olan Windows Live Messenger üzerinden çeşitli videoları aynı anda karşı pencerede bulunan kişilerle de paylaşmak üzerine kurulmuş bir sistemdir. Hem televizyonda görüntü için kullanılan ince bir istemcinin adıydı ve onu destekleyen çevrimiçi hizmet idi. Ürün ve hizmet, Microsoft Corporation tarafından satın alınmış ve MSN'e WebTV Networks, Inc. tarafından geliştirilmiştir. 1990'ların ortalarında geliştirilen çoğu ince istemci, şirket intranetleri için disksiz iş istasyonları olarak konumlandırılmışken WebTV, web erişimi için bir tüketici cihazı olarak konumlandırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Multi-touch</span>

Multi-touch ya da çoklu dokunmatik, ekrana aynı anda çoklu dokunma ile işlev yaptırılan bir teknolojidir. Birçok firma bu teknoloji üzerine çalışma yapmıştır ve hepsi farklı şekilde patent almışlardır. Japon Mitsubishi elektronik firması 2001 yılında duyurduğu DiamondTouch projesi ile çoklu dokunmatik teknolojisine girmiştir. Tayvan merkezli Elan Microelectronics şirketi de çoklu dokunmatik teknolojisinin patentine sahiptir. Fingerworks şirketi çoklu dokunmatik teknolojisinin farklı bir patentine sahiptir. Amerika'da New York University'sinde görev yapan Japon Jefferson Y. Han geliştirdiği çoklu dokunmatik teknolojisinin tanıtımını yapıp 2005 yılında patentini almıştır. Microsoft, "Microsoft Surface" projesinin ilk tanıtımı 2003 yılında Microsoft Başkanı Bill Gates tarafından yapılmıştır. Daha sonra bu projedeki geliştirme ekibi sayısı artırılmıştır. İlk prototip IKEA firmasının ürettiği sehpa ile geliştirilmiştir. 2005 yılına kadar 85 adet prototip geliştirilmiştir. Surface'in 30 Mayıs 2007'de Steve Ballmer tarafından "All Things Digital" sloganı ile Kaliforniya Carlsbad'da yapılan bir konferans ile tanıtımı yapıldı. 2007 yılı sonlarında ilk olarak firma müşterileri için satışa sunuldu. Satış fiyatı 10.000 Dolar civarında olan Surface'e ilk talepler restoranlar ve oteller tarafından gelmiştir. Apple, Fingerworks firmanın sahip olduğu çoklu dokunmatik patentlerini 2006 yılında Fingerworks firmasından satın almıştır. Satın aldığı teknolojiler ile Apple, çoklu dokunmatik teknolojisini kullandığı ilk cihazı iPhone'u 2007 Ocak ayında tanıtmış, 29 Haziran 2007'de piyasaya sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Elektronik mürekkep</span>

E-mürekkep, E-Ink şirketi tarafından üretilen, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü tarafından başlatılan araştırmalara binaen 1997 yılında bulunan bir e-kâğıt türü. Elektronik görünüm sağlamak için özel maddesi bir film tabakasına sıkıştırılmıştır ve Sony Reader, iLiad, Cybook Gen3, Amazon Kindle, Barnes & Noble nook gibi firmaların ürettiği e-okuyucularda kullanılmaktadır. Motorola F3 cep telefonu e-mürekkep teknolojisinin kullanıldığı ve bu teknolojinin sağladığı çok düşük güç tüketimi avantajını kullanan ilk cep telefonudur. Samsung Alias 2 de bu teknolojiyi düğme değişimlerinde kullanmaktadır. 2008 Ekim ayında sınırlı sayıda yayımlanan Kuzey Amerika basımı Esquire dergisi kapağı e-mürekkep ve yanıp sönen metinler ile bütünleşen ilk dergidir. Dergi kapağı Şangay, Çin'de üretilmiş, dondurulmuş şekilde Amerika'da ciltlenmek üzere gemilerle nakliyesi sağlanmış ve 90 gün yetecek bir güç kaynağı ile desteklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Giyilebilir bilgisayar</span>

Giyilebilir bilgisayar, vücuda giyilen bilgisayarlardır. Giyilebilir bilgisayar teknolojisi etkin bir araştırma alanıdır ve insan bilgisayar etkileşimi, giyilebilir teknoloji, taşınabilir teknolojiler ve kablosuz teknolojilerden yararlanır. 2010 yıllarından sonra popüler olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Lenovo</span> Çin merkezli çok uluslu teknoloji şirketi

Lenovo, Çin merkezli uluslararası bilgisayar ve akıllı telefon üreticisi. Tüketici elektroniği, kişisel bilgisayarlar ve ilgili hizmetler tasarlama, üretme ve pazarlama konusunda uzmanlaşmış bir Çinli çok uluslu teknoloji şirketidir. Şirket tarafından üretilen ürünler arasında masaüstü bilgisayarlar, dizüstü bilgisayarlar, tablet bilgisayarlar, akıllı telefonlar, iş istasyonları, sunucular, süper bilgisayarlar, elektronik veri kayıt ortamı cihazları, BT yönetim yazılımları ve Smart TV'ler yer almaktadır. En iyi bilinen markaları arasında IBM'in ThinkPad laptop iş kolu, IdeaPad, Lenovo Yoga ve Lenovo Legion tüketici dizüstü bilgisayar serileri, IdeaCentre ve ThinkCentre masaüstü bilgisayar serileri yer alır. Ocak 2021 itibarıyla Lenovo, birim satışlara göre dünyanın en büyük kişisel bilgisayar satıcısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Motorola Mobility</span>

Motorola Mobility Holding, A.Ş. (NYSE|MMI), Ocak 2011 tarihine kadar Motorola A.Ş.nin telefon bölümü olan ve merkezi Chicago şehrinde bulunan iletişim şirketidir. Motorola, 1990'ların ortalarında StarTAC ile cep telefonu sektörüne öncülük etmiştir. Analog telefon pazarında liderliği ele geçirse de dijital teknolojinin hızla gelişmesine ayak uyduramayıp rakipleri Nokia ve Samsung'un gerisinde kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Akıllı saat</span>

Akıllı saat bir bilgisayar sistemi ile entegre edilmiş kol saati ve giyilebilir bilgisayardır. Akıllı saat halen giyilebilir teknoloji ürünlerinin en iyisi olarak bilinmektedir. İlk modelleri basit hesap makinesi, çeviri ve oyun gibi ekstralara sahip olan akıllı saatlerin modern modelleri daha çok "giyilebilen bilgisayarlar" olarak tanımlanmaktadır. Modern akıllı saatler günlük kullanım için yerel bir dokunmatik ekran arayüzü, ilişkili bir akıllı telefon uygulaması yönetimi ve telemetri sağlar.

<i>Steve Jobs</i> (film)

Steve Jobs, 2015 yılında gösterime giren Apple kurucusu Steve Jobs'un hayatını anlatan, başrolünü Michael Fassbender'ın oynadığı Amerikan yapımı biyografik drama filmidir. Walter Isaacson'ın kitabı Steve Jobs'tan uyarlanan filmin senaristliğini Aaron Sorkin, yapımcılığını Scott Rudin ve yönetmenliğini de Danny Boyle yapmaktadır.

iPhone (1. nesil) ilk iPhone modeli

iPhone veya iPhone 2G, iPhone 1, iPhone (original), Apple tarafından pazarlanan ve tasarlanan ilk iPhone markalı akıllı telefon modeli. Dünya mobil sisteminde tamamen yeni çağın başlangıcı gibi kabul ediliyor. Bu modelle Apple mobil pazara dahil olmuştur. Bu söylenti ve spekülasyonlardan bir yıl sonra 9 Ocak 2007 tarihinde iPhone'un ilk nesli oldu.

<span class="mw-page-title-main">Lightning (konnektör)</span>

Lightning konnektörü Apple tarafından üretilen özel bir bilgisayar veri yolu ve güç konektörüdür. 12 Eylül 2012'de, 30-pin Dock konnektörünün yerine geçmesi için tanıtıldı. Lightning konektörü, iPhone, iPad ve iPod gibi Apple mobil cihazlarına bilgisayarları, harici monitörleri, kameraları, USB şarj cihazları gibi çevre birimlerini bağlamak için kullanılır. 30 yerine 8 pin kullanan Lightning, 30-pin Dock konnektörüne kıyasla çok daha kompakt bir yapıdadır ve her iki yönde de takılabilir. Bununla birlikte, eski 30-pin Dock konnektörü kullanan cihazları, Lightning konnektörü kullanan cihazlara bağlayabilmek için dönüştürücü gerekir.

<span class="mw-page-title-main">MessagePad</span>

MessagePad 1993 yılında Apple Newton platformu için Apple Computer tarafından geliştirilen kişisel dijital yardımcı cihazların ilk serisidir. Bazı elektronik mühendislik ve Apple'ın MessagePad cihazlarının imalatı Sharp Corporation tarafından Japonya'da yapılmıştır. Cihazlar, ARM 610 RISC işlemcisine ve tüm özellikli el yazısı tanıma yazılımına dayanıyordu. Bu, Apple tarafından geliştirildi ve pazarlandı. Cihazlar Newton OS işletim sistemini yönetti. MessagePad 1998 yılından sonra üretilmedi. Bir de Apple 2010 yılında iPad cihazlarını tanıttı.

Form faktör, bir cep telefonunun boyut, şekil ve stilinin yanı sıra, ana bileşenlerin yerleşimi ve konumunu ifade eder. Kalıp telefonlar, kaydıraklı telefonlar ve kapaklı telefonlar gibi üç ana form faktörü yanı sıra, bu formların alt kategorileri ve bazı atipik formlar vardır.

Psion, ticari ve endüstriyel uygulamalar için taşınabilir el bilgisayarların tasarımcısı ve üreticisiydi. Şirketin merkezi Londra, İngiltere ve Mississauga, Ontario, Kanada'da idi. Avrupa, ABD, Asya, Latin Amerika ve Orta Doğu'daki ek şirket ofisleri de bulunuyordu. Londra Menkul Kıymetler Borsasında halka açık bir şirketti ve bir zamanlar FTSE 100 Endeksinin kurucu üyelerindendi.

<span class="mw-page-title-main">Qt Extended</span>

Qt Extended kişisel sayısal asistanlar, video projeksiyon ve cep telefonları gibi Gömülü Linux tabanlı mobil bilgi işlem cihazları için bir uygulama platformudur. Digia'nın bir yan kuruluşu olan Qt Software tarafından geliştirildi. Ücretsiz yazılım olduğu için Qt Extended projesini iptal ettiklerinde topluluk bunun bir çatalını yarattı, geliştirdi. QtMoko Debian tabanlı dağıtım, Openmoko topluluğunun çabalarıyla sürdürülen bu projelerin doğal ardılıdır.

<span class="mw-page-title-main">Magic Cap (arabirim)</span>

Magic Cap General Magic tarafından geliştirilen PDA'lar için nesne yönelimli bir işletim sistemi idi. Tony Fadell platformun başındaydı, Darin Adler bir mimardı.

<span class="mw-page-title-main">Sony Magic Link</span>

Sony Magic Link General Magic'in Magic Cap işletim sistemine dayalı olarak 1994'ten Sony tarafından pazarlanan bir kişisel iletişimci ve PDA idi. Magic Link, Sony'de Jerry Fiala Sr tarafından pazara sunuldu. Adın "Link" kısmı, cihazın bir modem üzerinden veri gönderme ve alma yeteneğini ifade eder.

Telescript General Magic tarafından genel Magic Cap sisteminin bir parçası olarak yazılmış nesne yönelimli programlama dilidir. Telescript programları, High Telescript olarak bilinen değiştirilmiş bir C-benzeri sözdizimini kullandı ve yürütme için Düşük Telescript adlı yığın tabanlı bir dilde derlendi. Düşük Telescript, sanal makine tercümanları veya ana bilgisayarlarda "Telescript motorları" dahilinde çalıştı.

<span class="mw-page-title-main">AIM ittifakı</span>

AIM ittifakı ; Apple, IBM ve Motorola'nın kurduğu ortaklıktı. Amaçları IBM'in POWER mimarisine dayalı evrensel bir standart oluşturmaktı. Amaç; cihazlar arası uyum sorunlarını gidermek, endüstriyi gelecek Power modellerine uyumlu hale getirmek ve Microsoft ve Wintel tekelleriyle rekabet etmekti. İttifak, Taligent, Kaleida Labs, PowerPC CPU ailesi, CHRP donanım standartı ve Apple'ın Power Macintosh bilgisayar serisinin kurulmasına önayak oldu.