İçeriğe atla

General Dynamics

General Dynamics
Slogan"Strength On Your Side"
TipHalka açık
S&P 500 Component
Kuruluş21 Şubat 1952
KurucuJohn Philip Holland
Genel merkezi
Hizmet alanlarıDünyagenel
Önemli kişilerNicholas D. Chabraja
Chairman of the Board
Jay L. Johnson
Vice Chairman CEO
Gelirartış 31,981 milyar $- 2009
Backlog: 65,5 milyar $ [1]
Net gelirartış 2,394 milyar $ - 2009
Öz kaynakartış 12,423 milyar $ - 2009
Çalışan sayısı91.200 - April 2010[2]
Web sitesiGD.com

General Dynamics Corporation (GD), Amerika Birleşik Devletleri merkezli havacılık ve savunma şirketidir. Satışlara bakıldığında 2019 yılı itibarıyla Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en büyük beşinci, dünyanın ise altıncı en büyük savunma sanayisi şirketi olmuştur.[3] Şirket 2019 yılında, toplam gelir bakımından en büyük ABD şirketlerinin listelendiği Fortune 500 listesinde 92. sırada yer almıştır.[4] Merkezi ABD'nin Virginia eyaletindeki Reston, Fairfax County'de bulunmaktadır.[5]

General Dynamics, 1954 yılında denizaltı üreticisi Electric Boat ve hava aracı üreticisi Canadair ile birleşerek kurulmuş;[6] zaman içerisinde başka birçok firma ile birleşmiş ve bazen ayrılmış, Soğuk Savaş döneminde çok önemli yere sahip olmuştur. Türk Hava Kuvvetlerinin de kullandığı F-16 savaş uçaklarının asıl üreticisi olan firmanın eski Fort Worth Bölümü, 1993 yılında Lockheed Martin'e satılmış; bu da birçok insanın F-16 uçaklarını Lockheed Martin'in ürettiğini düşünmesine sebep olmuştur.

1993 yılında Lockheed Martin'e satılan General Dynamics'in uçak bölümü, 1999 yılında Gulfstream Aerospace'i satın alarak tekrar uçak işine dönmüştür.[7]

Kaynakça

  1. ^ - General Dynamics Wins Contract 9 Mayıs 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. from DailyMarkets.com
  2. ^ GD - General Dynamics Corporation 21 Ocak 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. from Google Finance
  3. ^ Macias, Amanda (10 Ocak 2019). "American firms rule the $398 billion global arms industry: Here's a roundup of the world's top 10 defense contractors, by sales" [Amerikan firmaları 398 milyar dolarlık küresel silah endüstrisini yönetiyor: İşte dünyanın en büyük 10 savunma kuruluşunun satışları]. cnbc.com (İngilizce). CNBC. 31 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ekim 2020. 
  4. ^ "Fortune 500". fortune.com. Fortune. 2019. 31 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ekim 2020. 
  5. ^ "General Dynamics - Contact Us". gd.com. General Dynamics. 9 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Eylül 2015. 
  6. ^ Trumbull, Robert (29 Kasım 1975). "GENERAL DYNAMICS TO SELL CANADAIR Ottawa Says It Will Acquire Aircraft‐Manufacturing Unit for $38 Million". nytimes.com (İngilizce). New York Times. 6 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ekim 2020. 
  7. ^ Wayne, Leslie (18 Mayıs 1999). "General Dynamics to Acquire Gulfstream". nytimes.com (İngilizce). New York Times. 5 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ekim 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Toyota Motor Corporation, değişen alanlarda üretim yapan ve büyük bir model yelpazesine sahip olan, 2016 verilerine göre dünyanın en büyük otomotiv şirketidir. Yakın zamanda Ford'u geçerek dünyanın en büyük otomobil firması olan Toyota'nın 2007 yılında dünya üzerinde en çok otomobil üreten firma olan; ancak büyük bir ekonomik kriz içindeki General Motors'u tahtından edeceği düşünülmektedir. 2007 ilk çeyrek dünya satış rakamlarına göre General Motors'u geçmiş ve en çok satılan otomobil markası olmuştur. 2008 yılı itibarıyla dünyanın en büyük otomobil üreticisidir. 77 yıldır bu unvana sahip olan General Motors'tan bu unvanı ele geçirmeyi başarmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Airbus</span> Avrupa merkezli, çok uluslu havacılık şirketi

Airbus SE, Avrupa merkezli çok uluslu bir havacılık şirketidir. 2019 itibarıyla Airbus, dünyanın en büyük uçak üreticisi ve en çok uçak siparişi alan şirketidir. Kurumsal merkezi Hollanda'da bulunan şirketin hisseleri Fransa, Almanya ve İspanya'da işlem görür. Airbus, tasarladığı ve ürettiği sivil ve askeri uçakların dünya genelinde satışını yapar. Uçaklar hem Avrupa Birliği içinde hem de diğer ülkelerde üretilir. Şirketin üç ana bölümü vardır: ticari uçaklar, savunma ve uzay, helikopterler.

<span class="mw-page-title-main">TUSAŞ</span> Türk havacılık ve uzay sanayii şirketi

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) (TAI - Turkish Aerospace Industries, Inc.), Türkiye’de hava platformlarının tasarımı, geliştirilmesi, üretimi, tamamlanması, yenilenmesi ve satış sonrası hizmetleri alanlarındaki teknoloji merkezidir. Şirket dünyanın en büyük yolcu uçağı Airbus A380'e ve askerî nakliye uçağı Airbus A400M'ye parça üretmektedir. Ayrıca şirket 2013 yılında ilk uçuşunu gerçekleştiren Airbus A350'ye kanatçık üretmeye başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">BAE Systems</span>

BAE Systems, havacılık ve savunma sanayisinde etkinlik gösteren bir İngiliz şirketidir. Dünyanın en büyük şirketlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">General Motors</span> 1908 yılında ABDde kurulmuş otomotiv üreticisi

General Motors, 1908 yılında ABD'de kurulmuş, Detroit merkezli bir şirketdir. Buick,Cadillac, Chevrolet, GMC markaları en önemli markalardır. Holden, Wuling, Baojun ve FAW Jiefang, GM Uzbekistan, SAIC-GM-Wuling gibi yabancı markaların önemli bir hissesine sahiptir. Dünya çapında çalışan sayısı 262.500'dür. 2007 yılı cirosu 181,1 Milyar Dolardır. 77 yıl boyunca sürdürdüğü dünyanın en büyük otomobil üreticisi unvanını Toyota'ya kaptırmıştır. Şirket en büyük şanssızlığını küresel ekonomik kriz öncesinde teknoloji ve sanayi yatırımı yapmasına ve bu suretle likiditesini bitirmesiyle yaşamıştır. Alternatif enerji kaynaklı motor teknolojileri ile araç güvenlik ve inovasyonunda dünya lideridir.

<span class="mw-page-title-main">Dell</span>

Dell, Teksas (ABD) merkezli, Lenovo ve HP'nin ardından dünyanın en büyük üçüncü kişisel bilgisayar üreticisidir. Aynı zamanda sunucu ve diğer ağ birleşenleri, veri depolama donanımı, yazılım ve KDA (PDA) gibi yan bileşenler üreten firma, dünya genelinde 133.000 kişiye iş olanağı sağlamaktadır. 1984 yılında Michael Dell tarafından kurulan şirket, dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Lockheed Martin F-35 Lightning II</span> ABD yapımı 5. nesil savaş uçağı

Lockheed Martin F-35 Lightning II, hem hava üstünlük hem de saldırı görevlerini yerine getirmek ve savaştaki her amaç için farklı uçak geliştirmenin masraflı olmasından dolayı tek bir uçağın tüm görevleri yerine getirmesi amacıyla tasarlanan ve üretilen, 5. nesil, tek kişilik ve tek motorlu, tüm hava koşullarına uygun çok görevli bir Amerikan savaş uçağı ailesidir. Aynı zamanda elektronik harp ve istihbarat, gözetleme, hedef tespit ve keşif (ISTAR) yeteneklerini etkili bir şekilde sağlayabilir. Lockheed Martin, ana ortakları Northrop Grumman ve BAE Systems ile birlikte ana F-35 yüklenicisidir. Uçağın üç ana çeşidi vardır: geleneksel kalkış ve iniş modeli olan F-35A (CTOL), kısa kalkış ve dikey iniş özellikli olan F-35B (STOVL) ve gemiye konuşlu F-35C (CV/CATOBAR).

<span class="mw-page-title-main">Suhoy</span> Rus havacılık şirketi

Suhoy (suk-oi, Rusya'nın başlıca askerî avcı uçağı üreticisidir. Pavel Suhoy tarafından, 1939 yılında Suhoy Tasarım Bürosu olarak kuruldu, ama genellikle Suhoy Şirketi olarak bilindi. Moskova'daki müşterek firma Suhoy Tasarım Bürosu, Novosibirsk'deki Havacılık Üretim Kurumu, Komsomolsk-on-Amur Havacılık Üretim Kurumu ve İrkutsk Havacılık kurumlarından oluşur. Suhoy genel merkezi Moskova'da yer almaktadır. Finmeccanica şirketi, Suhoy'un sivil havacılık bölümünün %25'ine sahiptir.. 2006 yılında Rus hükûmeti, Suhoy'u Mikoyan, İlyuşin, İrkut, Tupolev ve Yakovlev ile birleştirip, Birleşik Havacılık İmalat Kuruluşu adı altına almayı ve bu birleşimi 2007 yılının ilk çeyreğinde bitirmeyi planlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İş jeti</span>

İş jeti, özel jet ya da yaygın olmayan kullanımıyla bizjet iş insanı gruplarını taşıyan jetlerdir. İş jetleri sivil kullanımda olduğu gibi askeri amaçlarla da kullanılabilir.

Sikorsky Aircraft, Stratford, Connecticut merkezli bir ABD'li bir uçak üreticisidir. 1923 yılında ünlü havacı Igor Sikorsky tarafından kurulmuş ve sivil ve askeri kullanım için helikopter üreten ilk şirketler arasında yer almıştır.

Lockheed Martin çok uluslu, 1995 yılında Lockheed Corporation ve Martin Marietta iştiraki olarak kurulmuş ileri teknoloji ve havacılık şirketidir. Merkezi Maryland eyaletinin Bethesda şehrinde olmak üzere, dünya çapında 56 ülkede faaliyet göstermekte ve 140,000 çalışanı bulunmaktadır. Şu anki icra kurulu başkanı ve şirket başkanı James D. Taicklet'dir. Şirket ABD ordusunun bel kemiğidir ve son olarak beşinci nesil F35 savaş uçağı ile dikkatleri üzerine çekmiştir.

<span class="mw-page-title-main">TC-ATA</span>

TC-ATA, resmi hizmetlerde kullanılmak üzere tahsis edilmiş kuyruk numarasıdır. TC-ATA beyaz gövde üzerinde kuyruktan buruna kadar uzanan, burunda birleşen kırmızı renkte 3 hat ile boyanmıştır. TC-ATA kuyruk numarası ilk olarak 1944 yılında McDonnel Douglas C-47-A-25-DK olarak kullanılmaya başlanmış, 1988 yılında ise dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal döneminde alınan Gulfstream Aerospace Gulfstream IV model VIP business jet uçağı olarak değiştirilmiştir. Bu uçağın en önemli özelliği 7800 km uzunluğunda menzile sahip olmasıydı. 2000 yılında 1 trilyon 700 milyar lira harcanarak, modern uçuş, güvenlik ve iletişim sistemleriyle donatılmıştı. 2016 yılında TC-GVA olarak değiştirilen bu uçağın Savunma Sanayii Başkanlığına devredilmesinin ardından TC-ATA kuyruk numarası yeni tedarik edilen 12500 km menzili olan Gulfstream G550 uçağına verilmiştir. Halen kullanılmaya devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Panasonic</span>

Panasonic veya eski adıyla Matsushita Electric Industrial Co., Ltd. Japon elektronik markasıdır. 1918 yılında Osaka'da kurulan ve sadece 3 çalışanla iş hayatına başlayan Matsushita, bugün 260 bin kişiyi aşkın bir işgücüne sahip bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gulfstream Aerospace</span>

Gulfstream Havacılık, iş hayatına yönelik sivil havacılık şirketidir. Özel jet üretimi yapmaktadır. Gulfstream 1999'dan beri bir General Dynamics şirketidir. Şirket dünya çapındaki iş hayatı, devletler, özel sektör ve askerî müşterileri için 1.500'ün üstünde jet üretmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Northrop Grumman</span> Amerikan hava ve savunma teknolojisi şirketi

Northrop Grumman Corporation bir Amerikan çok uluslu havacılık ve savunma teknoloji şirketidir. Yaklaşık 90 bin çalışanı ve 30 milyar doları aşan yıllık geliri ile dünyanın en büyük silah üreticileri ve askeri teknoloji sağlayıcılarından biridir. Firma, Amerika'nın en büyük şirketlerinin sıralandığı 2020 yılına ait Fortune 500 listesinde 96. sırada yer alır.

GE Appliances, Louisville, Kentucky, ABD merkezli bir cihaz üreticisidir. Çoğunluğu Haier'e aittir. GE Appliances aslen 1907 yılında ısıtma ve pişirme ürünlerinin tam listesini pazarlamaya başlayan General Electric'in bir parçasıydı. Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en büyük cihaz markalarından biridir ve GE, GE Profile, Café, Monogram, Haier ve Hotpoint gibi markalardan oluşan bir ev altında cihazlar üretmektedir. Şirket Louisville Üniversitesi kampüsünde küresel bir ortak yaratım topluluğu ve son teknoloji ürünü mikro fabrika olan FirstBuild'in sahibidir. Şirket, 2016 yılına kadar General Electric'e aitti ve daha önce GE Appliances & Lighting ve GE Consumer & Industrial olarak biliniyordu. Haier, 2056 yılına kadar GE marka adını kullanma hakkına sahiptir. 8 Eylül 2014'te General Electric şirketi Whirlpool Corporation'dan sonra İsveçli bir cihaz üreticisi ve ikinci en büyük tüketici cihazı üreticisi Electrolux'e 3,3 milyar dolar nakit satmayı kabul etti. 6 Haziran 2016'da Haier & Kohlberg Kravis Roberts, 5,6 milyar dolara GE Appliance'ı satın aldı. Haier 90%, KKR 10% hisseye sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">RCA</span>

RCA Corporation, Amerika Birleşik Devletleri merkezli bir elektronik şirketiydi. Şirket, 17 Ekim 1919 tarihinde Owen D. Young tarafından Radio Corporation of America adıyla kurulmuş olup 1932 yılına kadar General Electric'in bir yan kuruluşuydu. Şirketin merkezi New York'ta yer almaktaydı.

Lockheed Martin FB-22, Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri için tasarlanmış bir bombardıman uçağıydı. Tasarımı F-22 Raptor'dan türetilmiştir. F-22 tasarımının uzatılmış, genişletilmiş ve kanatları yeniden tasarlanarak büyütülmüş, bu sayede daha fazla mühimmat taşıyabilen versiyonu olarak planlanmıştır. F-22 ile ortak parça ve sistem kullanımı sayesinde hem tasarım ve test sürecinin kısalması, hem maliyetin düşmesi hedeflenmiştir. F-22'nin taşıdığı 8 adet 250 pound (110 kg) bomba yerine FB-22 tasarımı 30-35 adet taşıyabilecekti. F-22'den farklı olarak FB-22 5,000 pound (2,300 kg) ağırlığa dek bombalar da taşıyabilecek şekilde tasarlanmıştı. Radara yakalanmayacak konfigürasyonda silah yükü 6.800 kg, normal konfigürasyonda ise 13.600 kg'dı. F-22'nin 970 km menziline kıyasla FB-22'nin menzilinin 2,600 km'den fazla olması planlanmıştı.

<span class="mw-page-title-main">Aisin Seiki</span> Japon otomotiv parça ve sistem üretici şirket

Aisin Seiki Corporation, Japonya merkezli bir otomotiv parça üreticisidir. Şirket, 1949 yılında kurulmuş olup Toyota Group'un bir parçasıdır. Şirketin merkezi Kariya kentinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Safair</span>

Safair, Kempton Park, Güney Afrika'daki OR Tambo Uluslararası Havaalanı'nda bulunan bir havayolu şirketidir. Dünyanın en büyük sivil Lockheed L-100 Hercules kargo uçağı filolarından birinin işletmecisi olup ayrıca uçak kiralama da yapmaktadır. Bununla birlikte; kiralama ve satış, sözleşme işlemleri ve leasing hizmetleri, uçuş mürettebatı kiralama ve eğitimi, uçak bakımı ve modifikasyonu; havacılık güvenliği ve tıbbi eğitim; ve operasyon desteği de sağlamaktadır.