İçeriğe atla

Genel cerrahi

Ameliyat sırasında görüntülenmiş bir ameliyathane içi.

Genel cerrahi, vücutta sistemik ve yerel sorunların cerrahi yöntemlerle tedavisi yanında, genel prensipler (yara iyileşmesi, yaralanmaya metabolik ve endokrin cevap gibi) konuları içeren ve gelişimleri açısından pek çok cerrahi ve temel tıp dalları etkilemiş bir teknik disiplindir. Genel olarak yemek borusu, mide, ince bağırsak, kalın bağırsak, karaciğer, pankreas, safra kesesi ve safra yolları dahil olmak üzere karın içeriğine odaklanan bir cerrahi uzmanlık branşıdır. Bunun yanında Hemoroid, tiroid, periferik damarlar, meme, yaralanma, yumuşak doku, deri ve fıtıklar üzerine de çalışılır.

Uzmanlıkları

Genel cerrahlar aşağıdaki disiplinlerden biri veya daha fazlasına yönelebilir ya da yan dal uzmanlığı yapabilir:

  • Travma Cerrahisi
  • Laparoskopik cerrahi
  • Onkolojik cerrahi
  • Harp cerrahisi
  • Tiroid cerrahisi
  • El cerrahisi
  • Vasküler cerrahi
  • Meme cerrahisi
  • Hepatobilier cerrahi
  • Gastroenteroloji cerrahisi
  • Kolorektal cerrahi
  • Yoğun Bakım

Eğilimler

2000'li yıllardan itibaren laparoskopiyle beraber gelişen minimal invaziv cerrahinin önemi artmaktadır. Son yıllarda robotik cerrahi'deki gelişmeler (aynı zamanda robot yardımlı cerrahi olarak da bilinir) hız kazansa da bu alanda yeterli veri bulunmamaktadır.[1]

Eğitim

Türkiye'de genel cerrahi uzmanlığı, 6 yıl süren Tıp Fakültesi eğitiminin ardından alınan 5 senelik uzmanlık eğitimiyle toplam 11 yıldır.

Kaynakça

  1. ^ Lunca S; Bouras G; Stanescu AC (2005). "Gastrointestinal robot-assisted surgery. A current perspective". Romanian journal of gastroenterology. 14 (4). ss. 385-91. PMID 16400356. 


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tıp</span> hastalıkların teşhisi, tedavisi ve önlenmesi için çalışma alanı

Tıp, bir hastaya bakma, teşhis, prognoz, önleme, tedavi, yaralanma veya hastalıklarının palyasyonunu yönetme ve sağlığını geliştirme bilimi ve uygulamasıdır. Tıp, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi yoluyla sağlığı korumak ve iyileştirmek için geliştirilen çeşitli sağlık uygulamalarını kapsar. Çağdaş tıp, yaralanma ve hastalıkları teşhis etmek, tedavi etmek ve önlemek için biyomedikal bilimleri, biyomedikal araştırmaları, genetiği ve tıbbi teknolojiyi, tipik olarak farmasötikler veya cerrahi yoluyla, ancak aynı zamanda psikoterapi, harici ateller ve traksiyon, tıbbi cihazlar, biyolojikler ve iyonlaştırıcı radyasyon gibi çeşitli tedaviler yoluyla uygular.

<span class="mw-page-title-main">Cerrahi</span> medikal uzmanlık

Cerrahi, ilaçla ya da başka tedavi yöntemleriyle iyileştirilemeyen hastalıkların, yaralanmaların, vücuttaki yapı bozukluklarının ameliyatla onarılmasına ya da hastalıklı organı kesip çıkararak iyileştirilmesine dayanır. Tıbbın en eski dallarından biridir. Cerrahide bilgi ve becerinin bir arada bulunmasından dolayı hem bilim hem sanat olarak kabul edilir. Genellikle lokal anestezi veya genel anestezi altında uygulanmaktadır. Ameliyatı alan kişi tipik olarak bir kişidir, ancak aynı zamanda insan olmayan bir hayvan da olabilir.

Necip Göksel Kalaycı,, Türk hekim.

Plastik cerrahi veya tam adıyla plastik, rekonstrüktif ve estetik cerrahi, vücut üzerindeki çeşitli yapıların yeniden yapılması, şekillendirilmesi, ciddi doku kayıplarının giderilmesini ve her türlü estetik girişimi kapsayan cerrahi bir disiplindir. Pediatrik plastik cerrahi türü de vardır. Kozmetik, estetik tıp, estetik cerrahi plastik cerrahinin en bilinen kısımlarıdır. Bilinenin aksine plastik cerrahi alanının büyük kısmını estetik cerrahi dışında rekonstüktif cerrahi, kraniyofasiyal cerrahi, el cerrahisi, el nakli, mikrocerrahi ve yanık tedavisi oluşturmaktadır. Rekonstrüktif ve estetik cerrahi olmak üzere iki ana kategoriye ayrılmıştır.

Beyin ve sinir cerrahisi, nörocerrahi ya da nöroşirürji merkezi ve periferik sinir sistemi bozukluklarının mekanik müdahale yoluyla tedavisini yapan bir cerrahi uzmanlık dalıdır. Bu dalda uzmanlık alan tıp doktorlarına nörocerrah ya da nöroşirürjiyen denmektedir. Bu uzmanlık eğitiminin sonrasında daha üst ihtisas dalları olarak spinal, fonksiyonel, tümör, vasküler, pediatrik nöroşirürji gibi dalları da vardır.

<span class="mw-page-title-main">Nebil Büyükpamukçu</span>

Nebil Büyükpamukçu, Türk cerrah ve akademisyen. Türkiye'de çocuk cerrahisi ve ürolojiye en çok katkıda bulunan kişilerden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Ali Uras</span> Türk basketbolcu

Ali Uras, tıp profesörü, eski basketbolcu, eski Galatasaray ve TFF başkanı.

Türk Göğüs Cerrahisi Derneği, merkezi Ankara'da bulunan bir sivil toplum kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">Kazım İsmail Gürkan</span>

Kazım İsmail Gürkan, Türk doktor ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Enver Duran</span>

Enver Duran Türk tıp profesörü, Kalp-Damar Cerrahisi uzmanıdır ve 2004-2012 yılları arasında iki dönem Edirne'de Trakya Üniversitesi Rektörlük yapmıştır. 2015-2016 öğretim yılında İstanbul Arel Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdür Vekilliğine getirilmiştir ve 2016 yılında üniversitenin yeni açılan sağlık bilimleri enstitüsünün kurucu müdürü olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">TOBB ETÜ Hastanesi</span>

TOBB ETÜ Hastanesi, TOBB ETÜ Sağlık ve Eğitim Kurumları A.Ş.'ye ait olan ve Ankara'nın Çankaya ilçesine bağlı Söğütözü semtinde bulunan özel hastane.

<span class="mw-page-title-main">Emil Theodor Kocher</span> İsviçreli doktor, araştırmacı

Emil Theodor Kocher, İsviçreli doktor, tıbbi araştırmacı. Tiroid cerrahisi, patolojisi ve fizyolojisi üzerine yaptığı çalışmalar nedeniyle 1909 yılında Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü kazandı.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi 3 Temmuz 2000 tarihinde Bakanlar Kurulu kararı ile kurulmuş bir tıp fakültesidir. Fakülte 2007 yılından itibaren öğrencilerine Çanakkale’de eğitim vermeye başlamıştır. ÇOMÜ Tıp Fakültesi Çanakkale ilinde bulunan tek üçüncü basamak sağlık kuruluşudur.

Travma aşağıdaki anlamlara gelebilir:

Mustafa Şahin, Türk doktor, akademisyen ve Selçuk Üniversitesi eski rektörü.

<span class="mw-page-title-main">Spor hekimliği</span> spor ve sporun etkileri ile ilgili tıp dalı

Spor hekimliği, fiziksel uygunluk ile spor ve egzersizle ilgili yaralanmaların tedavisi ve önlenmesi ile ilgilenen bir tıp dalıdır. Her ne kadar spor takımları uzun yıllar boyunca takım hekimleri çalıştırmış olsalar da, spor hekimliğinin ayrı bir sağlık dalı olması geç 20. yüzyılda ortaya çıkmıştır.

Tıpta Uzmanlık Eğitimi veya Tıp ihtisası, mezuniyet sonrası tıp eğitiminin bir aşamasıdır. Tıp eğitimini başarı ile tamamlayan hekimler Tıpta Uzmanlık Sınavına (TUS) girerek yapacakları tercih doğrultusunda sınav sonuç sıralamalarına göre bir eğitim programına yerleştirilirler ve eğitimleri sonrasında uzman hekim ünvanını alırlar. TUS yılda iki defa ve YDUS yılda en az bir defa olmak üzere ÖSYM tarafından sıralama esasına dayanan mesleki bilgi sınavı şeklinde yapılır

Çocuk cerrahisi veya Pediatrik cerrahi; fetüslerin, bebeklerin, çocukların, ergenlerin ve genç yetişkinlerin cerrahi hastalıkları ile ilgilenen bir cerrahi alt uzmanlık alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Ayhan Kuzu</span>

Mehmet Ayhan Kuzu, Türk Profesör Doktor, Genel Cerrahi Uzmanı ve öğretim üyesi.

Uzman hekim; herhangi bir tıp dalında normal tıp eğitiminin üzerine eğitim görme ve bu daldaki sınavları tamamlayanlara verilen ünvandır. Aynı şekilde diş hekimliğinde de uzman diş hekimi kavramı mevcuttur.