İçeriğe atla

Gendai budō

Gendai budō (現代武道) (harfiyen anlamı "modern budo"[1] ) veya Shinbudō (新武道) (harfiyen anlamı "yeni budo"[1]) terimleri Meiji Restorasyonu (1866–1869) sonrasında kurulmuş Japon savaş sanatlarını ifade eden terimlerdir. Meiji Restorasyonundan önce kurulan eski dövüş sanatlarına atıfta bulunan Kobudō (eski budo) ise bu terimlerin zıt anlamlısıdır.

Kapsam ve gelenek

Aikido

1868 Meiji Restorasyonundan sonra kurulan tüm savaş sanatları Gendai Budo'dur. Koryu Budo ise, 1868'den önceki budo ekolleridir.[2] Bazı Gendai budo örnekleri aikido, judo, karate ve shorinji kempodur . Japon sumo sanatı genellikle bir gendai budō olarak tanımlanır. Fakat Sumo, modern çağda popülerleşmiş ve medyada yer almaya başlamış eski bir sanat olduğu için bu tanım yanlıştır.

Gendai budō'nun kökenleri geleneksel Japon dövüş sanatları olan koryū'ya dayanır. Örneğin, Kano Jigoro'nun judoyu kurmasındaki amaçlardan biri de (嘉納 治 五郎 Kanō Jigorō, 1860–1938), dönemde var olan sayısız jujutsu geleneğini sistematikleştirmeydi. Benzer şekilde kendo da, yüzyıllar boyunca gelişen birçok kenjutsu okulundan türemiştir.

Derece sisteminin yapılanması

Koryu'da, popüler kyu-dan derece sistemi kullanılmaz.[3] Gendai budo (modern budo türleri) ise kyu-dan derece sistemini kullanır.

Bu derece sistemleri, koryū bünyesinde verilen çeşitli sertifikaların yerini aldı.[3] Ayrıca Gendai budō, koryū'daki gibi güçlü giriş yeminleri ve ritüelleri içermez, örneğin keppan ("kan yemini") yoktur. Bazı gendai budo dojoları belli temel kurallara uydukları sürece herkesin katılımına açıkken koryū eğitmenleri adayları sıkı bir incelemeden geçirir. Gendai budō'nin birincil amacı ruhsal ve zihinsel gelişimken, tekniklerin uygulanışı ikincil amaçtır.

Kaynakça

  1. ^ a b Draeger, Donn F. (1974) Modern Bujutsu & Budo - The Martial Arts and Ways of Japan. New York/Tokyo: Weatherhill. Page 57. 0-8348-0351-8
  2. ^ "Aikido FAQ". 28 Kasım 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2014. 
  3. ^ a b Comprehensive Asian Fighting Arts. 1969. s. 93. ISBN 978-0-87011-436-6. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Judo</span>

Judo silahsız bir modern Japon dövüş sanatı ve 1964'ten beri Olimpiyat sporudur. Judo 1882'de Kanō Jigorō tarafından melez bir dövüş sanatı olarak geliştirilmiştir. "Kata" yerine "randori"ye önem vermesi, saldırı ve silahlı dövüş öğelerinden arındırılması yönleriyle öncülerinden ayrılır. Judo, Tokyo Metropoliten Polis Teşkilatının ev sahipliği yaptığı turnuvalarda ünlü jujutsu okullarını alt etmesi sayesinde bilinirlik kazandı ve böylece teşkilatın öncelikli dövüş sanatı haline geldi. Judo dövüşçülerine "judoka" ve judo üniformasında "judogi" denir.

<span class="mw-page-title-main">Karate</span>

Karate, silahsız savaş sanatı karate-do (空手道:からてどう) için yaygın kullanılan kısaltılmış terim olup Japonca kara (空:から) boş + te (手:て) el + do (道) yol, sanat kelimelerinden oluşmakta ve silahsız elin yolu/sanatı anlamına gelmektedir. Zen Budizmi ve Japon kültürü ile yoğrulan karate, kişinin kendini, bedensel ve zihinsel olarak eğitmesi ilkesi üzerine kurulu, eğitim sistemi sayesinde insanı şiddetten uzaklaştıran, barışçıl duygular beslemesini sağlayan bir disiplindir. Japon dövüş sanatları, Çin dövüş sanatları ve Kore dövüş sanatları'nda önemli yere sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Aikido</span>

Aikidō bir "modern Japon savaş sanatı" dır.

Sambo veya Sombo, 1920-1930 yıllarında V. S. Oshchepkov ve öğrencileri I. V. Vasilyev, L. B. Turin, N. M. Galkovsky, B. A. Sagatelyan, P. A. Shkolnikov, S. V. Dashkevich tarafından geliştirilmiş ve başkalarının da katkılarıyla Sovyetler Birliği'nde geliştirilmiş modern bir savaş sanatı, mücadele sporu ve kendini koruma sistemidir. Ayrıca 1927 yılında V. Spiridonov tarafından "Samozaschita bez oruzhyia" adında bir kılavuz da yayınlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Dövüş sanatları</span>

Dövüş sanatları veya savaş sanatları, çeşitli kurallara bağlanarak sistemleştirilmiş fiziksel mücadele ve talim geleneklerinin ve spor dallarının ortak adı. Günümüzde bu sporlar; fitness, kendini koruma, zihinsel disiplin, karakter gelişimi, kendine güven ve karşılıklı mücadele amacıyla yapılmaktadır. Bir kısmı özel silah ve ekipmanlar gerektirir.

Kata, tek ya da eşli olarak yapılan, detaylı olarak düzenlenmiş hareketler dizisi anlamına gelen Japonca bir sözcüktür. Kata sözcüğü, dövüş sanatları, geleneksel Japon tiyatrosu Kabuki ve geleneksel çay seremonisine kadar birçok Japon kültürü öğesinde kullanım alanı bulmuştur. Kata, aikido, iaido, judo, jujutsu, kendo ve karate gibi tüm Japonya ve Okinawa kökenli dövüş sanatlarında kullanılır. Taiciçüen ve tekvando gibi diğer sporlarda da, Kata yerine Çince ya da Korece isimlerle aynı tür eğitim yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Morihei Ueshiba</span> Japon aikidocu (1883 – 1969)

Morihei Ueshiba, Aikido adlı savunma sanatının kurucusu.

<span class="mw-page-title-main">Battōjutsu</span>

Battōjutsu , kılıç çekme teknikleri anlamına gelen Japonca bir terimdir. Bu kelime sıklıkla iaijutsu, battōdo veya iaido terimlerinin yerine kullanılır. Böyle olmasına karşın her terimin Japonca'da küçük farkları vardır. Ve bu terimler Japon savaş sanatlarının farklı ryu(okul)larında teknikleri birbirinden ayırmak için kullanılır. Battoujutsu eğitiminde kılıç ile kesmenin üzerinde durulur. Tüm bu terimler genel olarak kılıç teknikleri anlamına gelen kenjutsu veya kendo terimlerinden daha spesifiktir. Ve genellikle kılıcın saya(kın)nın dışında olduğu teknikleri ifade etmek için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Savunma</span>

Savunma saldırıyı önleme için yapılan harekettir. Bir ülkenin savunması ülkenin güvenliğini ve korumasını sağlayan askerî birimler anlamına gelir. Kişisel savunma çeşitli zırh ve teçhizatlarla yapılır. Orta Çağda kişisel savunma olarak çeşitli beden zırhları ve kalkanlar vardı. Bunun yanı sıra birçok savunma sanatı, ilgili savunma teknik ve hareketlerinin eğitimi verilir. Örneğin judo, karete vb. dövüş sanatları "Savunma için kullan" ilkesiyle verilir.

<span class="mw-page-title-main">Meiji Restorasyonu</span> Japonyada reform dönemi

Meiji Restorasyonu, Meiji Ishin, Islah, Devrim, Reform ya da Meiji Yenilenmesi olarak da bilinen, 1868 yılında İmparator Meiji idaresi altındaki Japonya'nın imparatorluk yönetimini yenileyen bir olaylar zinciridir. Yeni Meiji hükümdarları, iktidarı o zamanlarda Güneş Tanrıçası Amaterasu'nun soyundan geldiğine inanılan İmparator Meiji'ye iade etmişlerdir. Meiji Restorasyonu'ndan önce de imparatorlar başa gelmiş olsa da bu olaylar uygulamadaki kabiliyetini yenilemiş ve politik sistemi Japonya İmparatorluğu altında birleştirmiştir.

Budo kelimesi BUDO, Bursa Deniz Otobüsleri anlamına gelebilir.

Taijutsu müsabakalarda kullanılan dövüş becerisi anlamındaki Japonca terimdir. Beden yeteneklerini kullanan bir sanattır. Genelde silahsız yapılır.

İaido , kısaltılmış hali iai, modern bir japon savaş sanatıdır.

Shihan, birçok Japon dövüş sanatında uzman veya kıdemli eğitmenler için kullanılan bir unvandır. Terimin kullanımı, bir okul veya örgüte özgüdür ve tıpkı bir shihan olma sürecine benzer. Aikido'da, shihan unvanı çoğu zaman öğretmenlere 6. dana ulaştığında verilmektedir. Bazen bazı haklarla, örneğin siyah kuşak (dan) saflarını verme hakkıyla ilişkilendirilsede unvan siyah kemer derece sisteminden farklıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kobudō</span>

Kobudō kalkan, kılıç ve ateşli silah kullanımına yönelik geleneksel yöntemlere ve çatışma ve binicilik ile ilgili yöntemlere verilen ortak bir isimdir. 古流武術 ve 古武術 bu kavramın alternatif yazımlarıdır. Çatı bir terim olarak kullanılan ko-ryū terimi de eski sanatları ifade eder.

Bir Japon budō terimi olan Aiki, en basit haliyle koşullu bir uygulayıcının rakibinin gücünü reddetmesine ya da yeniden yönlendirmesine izin veren bir ilkedir. Aiki uygulayıcısı, uygulandığında saldırganın eylemlerini minimum çabayla ve genellikle fiziksel eforla ilişkili belirgin bir kas gerginliği olmadan kontrol eder.

Masaaki Hatsumi , önceden Yoshiaki Hatsumi, Bujinkan Organizasyonu'nun kurucusu ve eski Togakure-ryū sōke 'dir. Şu anda Noda, Chiba Japonya'da yaşayıp artık eğitim vermemektedir.

Ryū herhangi bir disiplindeki ekolü ifade eden Japonca bir kanjidir.

Doğu Asya dövüş sanatlarında, siyah kuşak uzmanlıkla ilişkilendirilir, ancak dövüş sanatına bağlı olarak yalnızca yeterliliği de gösterebilir. Renkli kuşakların kullanımı, 1880'lerde ortaya çıkmış nispeten yeni bir icattır.

<span class="mw-page-title-main">Japon dövüş sanatları</span>

Japon dövüş sanatları, Japonya'da oluşmuş çeşitli dövüş sanatlarına verilen isimdir. En az üç Japonca terim, Türkçe ifade "Japon dövüş sanatları" anlamında değişken olarak kullanılır.