İçeriğe atla

Genco Abbandando

Genco Abbandando
YaratanMario Puzo
CanlandıranFrank Sivero
Bilgileri
Takma ad(lar)ıGenco
CinsiyetErkek
MeslekZeytinyağı ihracatçısı
Consigliere
DinRoma Katoliği

Mario Puzo'nun The Godfather adlı eserindeki hayali bir kahraman. Vito Corleone'nin gençlik arkadaşıdır. Hatta Vito bir dönem Genco'nun çalıştığı bakkal dükkanında çalışır. Daha sonra kurulan zeytinyağı şirketinin yöneticilerinden biri olan Genco, Corleone Ailesi kurulunca, ailenin ilk consiglieresi oldu.

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Baba</i> (film) 1972 yapımı Francis Ford Coppola filmi

Baba, Mario Puzo'nun yazdığı aynı adlı romandan uyarlanan, Francis Ford Coppola'nın yönettiği, Marlon Brando ve Al Pacino'nun başrollerini paylaştığı filmdir. Filmde ayrıca yardımcı rollerde James Caan, Robert Duvall, Diane Keaton, John Cazale vardır. Filmin hikâyesi, II. Dünya Savaşı'nın bittiği yıl olan 1945'te başlar ve 10 yıllık bir dönemi kapsar.

Corleone Ailesi Mario Puzo'nun Baba isimli kitabındaki kurgusal mafya ailesi. Aile Sicilya'dan gelen Vito Corleone tarafından kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Vito Corleone</span> kurgusal karakter

Vito Corleone, Corleone Mafya Ailesi'nin kurucusu ve ilk donu olan kurgusal karakter. Filmde gençliğini Robert De Niro, yaşlılığını Marlon Brando canlandırmıştır. 1901 yılında Don Ciccio'nun babası, abisi ve annesini öldürmesinin ardından yakınları sayesinde Amerika Birleşik Devletleri'ne gönderilmiştir. Su çiçeği nedeniyle New York yakınındaki Ellis Adası'nda 3 ay karantinada geçirmiştir. Genco Import adlı bir şirket kurmuş ve ilerleyen yıllarda İtalya'dan zeytinyağı ithal etmiştir. 4 çocuğu olmuştur. Carmela Corleone ile evlidir, Carmela ona dört evlat vermiş, en zor zamanlarında bile yanında olarak Vito'nun saygısını kazanmıştır. Bilinen gayrimeşru ilişkisi ve çocuğu yoktur. İş dünyasında ise aldığı mantıklı ve açıklanabilir kararları, zekası ve vakurluğuyla gizlediği gücü bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Santino Corleone</span> Baba serisinden kurgusal karakter

Santino "Sonny" Corleone, Mario Puzo'nun Baba adlı romanında ve filmde yer alan, Carmella Corleone ile New York Mafyası Vito Corleone'nin en büyük oğlu olan karakter.

<i>Baba II</i> Francis Ford Coppolanın 1974 tarihli filmi

Baba II, ilk filmin yapımından iki sene sonra çekilen film. Mario Puzo ve Francis Ford Coppola'nın ortak yazdığı senaryoyla kurgulanmıştır. 6 Oscar Ödülü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Michael Corleone</span> Kurgusal film karakteri

Michael Corleone, Mario Puzo'nun 1969 yıl çıkışlı Baba isimli kitabında ve bu kitaptan uyarlanan filmlerde yer alan kurgusal bir kişidir. Francis Ford Coppola tarafından yönetilen 3 Baba filminde Michael karakteri Al Pacino tarafından oynandı ve 2 kez Akademi ödülüne aday gösterildi. Michael; İtalyan göçmen, mafya babası Vito Corleone'nin en küçük oğludur.

<i>Baba</i> (roman) ABDli yazar Mario Puzonun romanı

Baba, Amerikalı yazar Mario Puzo'nun yazdığı orijinal olarak 1969'da G.P. Putnam's Sons tarafından yayınlanan bir romandır. ABD'ye yerleşmiş Don Vito Corleone'nin reisliğindeki Sicilyalı bir Mafya ailesinin hikâyesini anlatmaktadır. Roman 1945-1955 yılları arasında geçmekte ve Vito Corleone'nin çocukluktan yetişkinliğe kadar geçmişi de irdelenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Emilio Barzini</span> Baba romanında ve romandan uyarlanarak çekilen Baba filmindeki kurgusal kahraman

Emilio Barzini, Baba romanındaki ve bu romandan uyarlanarak çekilen Baba filminde Richard Conte tarafından canlandırılan bir mafya babası.

<span class="mw-page-title-main">Pete Clemenza</span> Kurgusal karakter

Peter "The Fatty" (Şişko) Clemenza, Mario Puzo'nun yazdığı The Godfather (Baba) romanında ve romana dayanarak çekilen aynı isimli filmde bulunan hayali bir karakterdir.

<span class="mw-page-title-main">Vito Genovese</span> İtalyan-Amerikalı çeteci (1897 – 1969)

Vito Genovese, Amerikan mafyasının liderlerinden biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Tom Hagen</span> Kurgusal film karakteri

Thomas "Tom" Hagen, Mario Puzo'nun Baba adlı romanını ile Francis Ford Coppola'nın Baba I ve Baba II filmlerindeki kurgusal karakter.Filmde Robert Duvall tarafından canlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hyman Roth</span> kurgusal karakter

Hyman Roth, Mario Puzo'nun Baba adlı romanının ikinci bölümünün kurgusal kahramanıdır. Filmde Lee Strasberg tarafından canlandırıldı. Baba Vito Corleone ölünce yerine oğlu Michael Corleone geçti. Don Michael Corleone bütün aile işlerini halledince(!) New York'tan, Nevada'ya taşınma kararı aldı. Amacı buradaki eğlence ve kumar sektörünü ele geçirmektir. Bu arada Küba'daki yeni hükûmet yabancı iş adamlarına cazip teklifler sunmaktadır. Bu fırsatı kaçıramak istemeyen Baba Corleone Küba'ya doğru saldırıya geçti. Ama Hyman Roth onu orada istemiyordu. Bu yaşlı yahudi iş insanı hiç ölmeyeceğini zanndedip kendisine rakip olan Michael Corleone'yi yok etmek istemektedir. Tabii ki bunu çok sinsice bir yöntemle yapmak istemektedir. Corleone'ye düşmanlığını açıkça belli etti. Ona oğlu gibi davranıp onun kendisinin varisi olduğunu söyledi. Amacı onun dostu gibi görünüp Corleone'yi sırtından vurmaktır. Babasından çok şeyler öğrenen Michael Corleone bu tuzağı anladı ve Hyman Roth'u kendi kazdığı kuyuya düşürdü. Roth ölüm korkusundan İsrail'e kaçtı fakat karanlık ilişkilerinden ötürü İsrail, Roth'u kabul etmedi. Amerika'ya dönüşünde havaalanında basın açıklaması yaparken, Rocco Lampone tarafından vurularak öldürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Al Neri</span>

Albert "Al" Neri, Mario Puzo'nun Baba isimli kitabında ve bu kitaptan uyarlanan filmlerde yer alan kurgusal bir kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Fredo Corleone</span>

Fredrico "Fredo - Freddie" Corleone - Baba dizi romanlarda Vito Corleone nin ortanca oğludur. Ama biraz saftır ve bu saflığı başına büyük belalar açmıştır. Fredo'nun saflığından faydalanan Hyman Roth onu kandırmış ve kardeşi Michael Corleone yi öldürmek üzere tuzak hazırlamıştır. Don Michael Corleone, ağabeyi Fredo'nun kendisini ve aileyi sattığı için çok sinirlenmiştir. Abisinin ihanetini unutamayan Michael Fredo'yu koruması Al Neri'ye öldürtmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Philip Tattaglia</span>

Philip Tattaglia ;New York'taki 5 Mafya ailesinden biri olan ve fuhuşla uğraşan Tattaglia Ailesinin lideri. Don Vito Corleone' yi yok etmek için Emilio Barzini tarafından yönlendirilmiştir. Michael Corleone'nin adamları tarafından otelde yatarken taranarak öldürülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Virgil Sollozzo</span>

Virgilio "Virgil" Sollozzo, Mario Puzo'nun Baba adlı romanının kurgusal karakteridir. Filmde Al Letteri tarafından canlandırıldı.

Jack Woltz, Mario Puzo'nun Baba adlı romanında yer alan bir kurgusal karakterdir. Ünlü bir yönetmendir.

<i>Baba Döndü</i>

Baba Döndü, Mark Winegardner'ın yazdığı polisiye romandır, 2004 yılında yayımlanmıştır. Mario Puzo'nun 1969 tarihli The Godfather and The Sicilian romanının devamı niteliğindedir. Yayıncı Random House, Puzo'nun ölümünden sonra Winegardner'ı devam romanını yazması için seçmiştir. Orijinal romanın 1945-1955 yıllarını kapsaması ve Don Vito Corleone'nin hayatıyla ilgili önemli bir arka plan içermesi gibi, Dönüşler de 1955-1962 yıllarını kapsıyor ve Michael Corleone'nin ilk romandan önceki hayatıyla ilgili önemli bir arka plan içeriyor. The Godfather roman serisinin üçüncü kitabıdır.

Sicilyalı, İtalyan-Amerikan yazar Mario Puzo'nun romanıdır. 1984 yılında Random House kitabı yayımlamıştır ve bu roman Puzo'nun Baba serisi için en ünlü çalışmasıdır. Bu roman, Baba romanının edebi devamı olarak kabul edilir.

Frank Pentangeli, Baba filmindeki kurgusal karakterdir. Sicilya Palermo'daki küçük bir kasabada doğmuştur. Corleone ailesinden Peter Clemenza ile iyi arkadaş oldular. Daha sonra Clemenza öldükten sonra Clemenza'nın yerini alan Pentangeli Vito Corleone zeytinyağı işine ilk girdiğinde oda onunla birlikte işe ortak oldu. Daha sonradan bir zamanlar "Long Island" da Corleone Ailesinin eski malikanesine taşındı. Soyadı Latince/İtalyancada "beş melek" anlamına geldiği için (Penta-angeli/beş-melek) filmde zaman zaman "Frankie Five Angels " olarak da anılır.