İçeriğe atla

Gence kazası

Gence kazası
Özet
Tarih12 Ekim 1989 19.39
ÖzetSu-24 mürettebat hatası
BölgeGence, Azerbaycan
Toplam ölü sayısı5
Toplam kurtulan4
Birinci hava taşıtı

Kaza yapan uçağa benzer bir Suhoy Su-24
Mürettebat2
Ölü sayısı1
Kurtulanlar1
Hava taşıtı modeliSuhoy Su-24
İkinci hava taşıtı

Kaza yapan uçağa benzer bir Antonov An-12
Mürettebat7
Ölü sayısı4
Kurtulanlar3
Hava taşıtı modeliAntonov An-12
Kuyruk numarasıCCCP-11229

Gence kazası, 12 Ekim 1989, Gence hava üssünde (AzSSR) iki askerî uçağın çarpışmasında yedi kişiyi öldüren bir uçak kazasıdır.

Uçaklar

An-12B (bazı kaynaklara göre An-12BP), 1964 yılında Taşkent Havacılık Fabrikası tarafından üretilmiştir.[1] Olay anında askeri nakliye amacıyla kullanılmaktaydı. Uçakta yedi kişi vardı.

Su-24 uçağının mürettebatı iki kişiden oluşuyordu: Albay Y. Qriqoryev ve A. Qorodçukov.[2]

Kaza

Sovyet Hava Kuvvetleri bombardıman uçağı Su-24, tüm gece uçmak zorunda kaldı. Mürettebat nasıl inileceğini bilmiyordu. Sadece beş yüz metre ilerledikten sonra Su-24'ün kanadı önce boş bir otobüse ve sonrasında An-12'ye çarptı. Ardından her iki uçak patladı. Bombardıman uçağının mürettebatından olan Qorodçuk çarpışmadan önce uçaktan kendini fırlattı ve hayatta kaldı. Pilot Grigoryev öldü. An-12B'deki dört mürettebat üyesi öldü. Havalimanının yer hizmetlerinde çalışan iki askeri bir tanker şoförü ve bir yakıt pompacısı öldü. Böylece toplam ölen kişi sayısı 7'dir.[2]

Kaynakça

  1. ^ "Антонов Ан-12Б CCCP-11229 а/к Россия (СССР) - ВВС - карточка борта". russianplanes.net. 22 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Şubat 2015. 
  2. ^ a b "Столкновение на РД Ан-12 и Су-24 в Кировабаде (борт СССР-11229), 12 октября 1989 года". AirDisaster.ru. 1 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Şubat 2015. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Normandiya Çıkarması</span>

Normandiya Çıkarması, General Dwight D. Eisenhower kumandasındaki Müttefik kuvvetlerinin 1944'ün Haziran-Eylül ayları arasında giriştiği hücum harekâtıdır. Müttefiklerin çıkarmasından sonra Alman cephesinin yarılmasına ve hemen hemen Fransa'nın ortasına kadar geriletilmesine yol açtı.

<span class="mw-page-title-main">Tokyo Bombardımanı</span>

Tokyo Bombardımanı, 10 Mart 1945'te, ABD'nin Tokyo'yu Napalm bombalarıyla yüklü 275 tane B-29 uçağıyla bombalaması. Bu, tarihteki en çok insanın öldüğü hava saldırısıdır. Kayıplar 185.000'e kadar çıkmaktadır. Tokyo'nun %7'sine tekabül eden 41 kilometrekaresi yok oldu.

<span class="mw-page-title-main">Iwo Jima Muharebesi</span>

Iwo Jima Muharebesi, 19 Şubat 1945 - 26 Mart 1945 tarihlerinde Pasifik Okyanusunda bulunan Iwo Jima adlı küçük bir adada Japon İmparatorluğu ile Amerika Birleşik Devletleri arasında meydana gelen çatışmadır. 1945 yılı Şubat ayında Amerikan birlikleri Japon ana vatanından sadece 1200 km uzaktaki bir adaya toplanmıştı. Iwo Jima; 21 km² büyüklüğünde volkanik bir ada. Ama Japon ana vatanının istilası için hayati önem taşıyan 2 hava alanına sahipti. İkinci Dünya Savaşının sembol fotoğrafı olan ABD askerlerinin bayraklarını bir tepeye dikmelerini gösteren fotoğraf bu muharebe esnasında çekilmiştir.

Türkiye sınırları içinde yaşanmış havacılık kazaları ve olayları listesi.

<span class="mw-page-title-main">Reich Savunması</span> Luftwaffenin Alman işgal bölgelerini savunma girişimi

Reich Savunması, II. Dünya Savaşı sırasında Luftwaffe'nin Müttefik hava güçlerine karşı Almanya'yı ve Alman işgali altındaki toprakları savunmak için yaptığı hava savaşlarına Almanların verdiği isimdir. Buradaki asıl amaç Müttefikler'in Alman askeri ve sivil endüstri tesislerine ve kentlerine yaptığı saldırıları engelleyerek bu yapıların yıkılmasını, tesislerde çalışan işçilerin ölmesini ve dolayısıyla Alman ordusunun ihtiyaç duyduğu askeri araç, mühimmat ve malzemelerinin üretiminin sekteye uğramasını önlemektir. Bu amaç için yerde binlerce uçak, düzinelerce asker ve çeşitli hava savunma sistemleri kullanılmış, gece ve gündüz süren hava muharebelerinde bu akınlar durdurulmaya çalışılmıştır.

<i>Luftwaffe</i> II.Dünya Savaşında Alman Hava Kuvvetleri

Luftwaffe, II. Dünya Savaşı sırasında Alman Wehrmacht birliklerinin hava savaş birimiydi. Almanya'nın I. Dünya Savaşı sırasındaki askeri hava kuvvetleri, İmparatorluk Ordusu'nun Luftstreitkräfte'si ve İmparatorluk Donanması'nın Marine-Fliegerabteilung'u, Mayıs 1920'de Versay Antlaşması'nın şartları uyarınca dağıtıldı ve Almanya'nın herhangi bir hava kuvvetlerine sahip olması yasaklandı.

<span class="mw-page-title-main">Fokker F28</span>

Fokker F28 Hollandalı uçak üreticisi Fokker tarafından tasarlanmış ve üretilmiş kısa menzilli bir jet uçağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Çiğli Hava Üssü</span> İzmir, Türkiyede bir havalimanı

Çiğli Hava Üssü, İzmir'in Çiğli ilçesinde bulunan bir hava üssüdür. Türk Hava Kuvvetleri'nin Hava Eğitim Komutanlığı'na bağlı 2. Ana Jet Üs Uçuş Eğitim Merkez Komutanlığı'na ev sahipliği yapmaktadır. Adnan Menderes Havalimanı'nın 1987'de hizmete girmesinden önce İzmir'deki sivil uçuşlar buradan gerçekleştirilmekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Aeroflot'un 337 sefer sayılı uçuşu</span> Havacılık kazası

Aeroflot'un 337 sefer sayılı uçuşu, 1 Eylül 1985'te CCCP-01789 kayıt numaralı Antonov An-2P uçağıyla gerçekleştirilen ve Verhoyansk Havalimanı'ndan Yunkyur Havaalanı'na giden bir Aeroflot uçağının Yunkyur Havaalanı yakınlarında düşmesi olayıdır. Kaza sonucunda uçaktaki 12 kişiden ölen olmamış, 5 kişi yaralanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">1970 Aeroflot Antonov An-24B kazası</span>

28 Ocak 1970'te, Aeroflot tarafından işletilen bir Antonov An-24B; Yakutistan, Rusya'daki, Batagay yakınlarında 28 yolcu ve 6 mürettebat üyesi ile düştü. Kaza sonucunda 34 kişinin tamamı öldü.

<span class="mw-page-title-main">Aeroflot'un 13 sefer sayılı uçuşu</span>

Aeroflot'un 13 sefer sayılı uçuşu; 1973'te Fort-Şevçenko, Kazakistan SSC'ye gitmek için Bakü, Azerbaycan SSC'den kalkan ve kalkıştan kısa süre sonra düşerek uçaktaki 64 kişinin ölmesiyle sonuçlanan bir Sovyet iç hat uçuşudur. Antonov An-24 kalkışta bir motor arızası geçirmiş ve düşük irtifada havalimanına dönmeye çalışırken bir petrol kulesi kablosuna çarpmıştır. O zamana dek olan ikinci en büyük An-24, bugüne kadar Azerbaycan havacılık tarihinin en büyük havacılık kazasıdır.

<span class="mw-page-title-main">2015 Olimp Air Antonov An-2P kazası</span>

20 Ocak 2015 Salı günü, Olimp Air tarafından işletilen bir Antonov An-2P Kazakistan'daki Çatır Gölü madeninden 20 kilometre (12 mi) uzaklıkta düştü. Uçaktaki 7 kişiden altısı kaza sonucunda öldü, sadece bir yolcu hayatta kaldı.

Cenova İtalya'nın en büyük liman şehriydi. Şehirde Ansaldo tersanesi ve Piaggaio fabrikaları bulunuyordu bu da onu önemli bir hedef haline getirdi. Şehir İtalya'nın savaşa girmesinin ardından savaşın sonuna kadar sık sık RAF ve USAAF tarafından bombalandı.

<span class="mw-page-title-main">1988 Sovyet Hava Kuvvetleri İlyuşin İl-76 kazası</span>

12 Aralık 1988'de Sovyet Hava Kuvvetleri'ne ait Azerbaycan dan Ermenistana deprem bölgesine desteğe geden bir İlyuşin İl-76, iniş sırasında Ermenistan'ın Spitak şehri yakınlarında düştü. 76 kişi öldü. Bu, şimdiye kadar Ermenistan'da gerçekleşmiş en büyük uçak kazasıdır.

<span class="mw-page-title-main">1970 Aeroflot Antonov An-10 kazası</span> Uçak kazası

15 Mayıs 1970'te Aeroflot tarafından işletilen bir Antonov An-10 uçağı, Kişinev Havalimanı'ndan bir eğitim uçuşu gerçekleştirmek için kalktı. İlk tırmanış esnasında düştü. Uçakta bulunan 11 kişinin tamamı öldü.

<span class="mw-page-title-main">1973 Aeroflot Antonov An-2 kazası</span>

20 Temmuz 1973 günü Aeroflot tarafından işletilen bir Antonov An-2 uçağı, bir zirai uçuşu sırasında düştü. Uçakta bulunan iki kişiden biri öldü.

<span class="mw-page-title-main">Doolittle Baskını</span>

Doolittle Baskını II. Dünya Savaşı sırasında 18 Nisan 1942 tarihinde ABD Hava Kuvvetlerine bağlı bombardıman uçaklarının Japon İmparatorluğu başkenti Tokyo ve bu kentin bulunduğu Honshū Adasındaki diğer bazı yerleşim yerlerinin bombalanmasını anlatır. 7 Aralık 1941 tarihindeki Pearl Harbour Saldırısına misilleme olarak yapılan saldırı, görece az zarar verdirse de Japonya anakarasının ABD hava saldırılarına karşı savunmasız olduğunu göstermesi ve ABD toplumunun moralinin yükseltilmesi açısından önemlidir. Baskın, Yarbay James Doolittle tarafından planlanmış ve onun komutasında gerçekleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kuban Airlines'ın 5719 sefer sayılı uçuşu</span>

Kuban Airlines'ın 5719 sefer sayılı uçuşu, 26 Aralık 1993'te Krasnodar'dan Şirak'a yapılan bir uçuş sırasında düşen kargo iç hat uçuşudur. Kaza sonucunda uçakta bulunan 36 kişiden 35'i öldü.

<span class="mw-page-title-main">1993 Tajikistan Airlines Antonov An-26 kazası</span>

17 Temmuz 1993 günü Tajikistan Airlines tarafından işletilen bir Antonov An-26 uçağı, Batum'dan Bakü'de duraklayarak Çimkent'e yapılan charter uluslararası yolcu uçuşunun ilk bacağında düştü. Uçakta bulunan 33 kişinin tamamı öldü.

Bu sayfada, 1979 yılında Türkiye'de görevdeki siyasi kurumlar ve kişiler, yaşanan olaylar, doğan ve ölen kişiler yer alır.