İçeriğe atla

Gence Muharebesi (1826)

Gence Muharebesi
1826-1828 İran Rus Savaşı'nın bir parçası

Savaşa dair bir çizim, Franz Roubaud'in tablosu
Tarih26 Eylül 1826
Bölge
Gence (günümüzde Azerbaycan Cumhuriyeti)
Sonuç Rus zaferi
Taraflar
Rusya Rus İmparatorluğu Kaçar İranı
Komutanlar ve liderler
Ivan PaskevichAbbas Mirza
Güçler
15,000[1] 30,000[1]

Gence Muharebesi veya Elisavetpol Muharebesi (ayrıca Elizabethpol, Yelisavetpol vd. 26 Eylül 1826'da 1826-1828 İran-Rus Savaşı sırasında gerçekleşen savaş.[1]

Veliaht prens ve başkomutan Abbas Mirza, 1826 yazında başarılı bir sefer başlattı ve bu, Gülistan Antlaşması (1813) nedeniyle Ruslar tarafından ele geçirilen birçok bölgenin geri alınmasını sağladı.[2] İran ordusunun yaklaştığını fark eden, yakın zamanda resmi Rus yargı yetkisine giren yerel halkın çoğu hızla taraf değiştirdi.[3][2] İranlılar tarafından hızla geri alınan önemli şehirler arasında Bakü, Lenkeran ve Kuba'nın toprakları bulunuyordu.[2][3]

Daha sonra Kafkasya'daki Rus başkomutanı Aleksey Yermolov, İranlılarla savaşmak için yeterli kaynağa sahip olmadıklarına ikna oldu ve bu nedenle yeniden alınan Elisavetpol'den (Gence) çekilme emri verdi.[2][3]

Yermolov'un yerine artık ek kaynaklarla gelen Ivan Paskevich karşı saldırıyı başlattı.[1] Eylül 1826'da Gence'de, İran ve Rus orduları karşılaştı ve Abbas Mirza ve adamları yenildi.[1] Sonuç olarak, İran ordusu Aras Nehri boyunca geri çekilmek zorunda kaldı.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b c d e f Tucker 2010, s. 1148.
  2. ^ a b c d Tucker 2010, ss. 1147-1148.
  3. ^ a b c Axworthy 2010, s. 181.

Kaynaklar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Erzincan Muharebesi</span>

Erzincan Muharebesi, I. Dünya Savaşı esnasında bir Rus İmparatorluğu ordusu ile Osmanlı Ordusu arasında geçen ve Rus Ordusu'nun zaferiyle sonuçlanan bir muharebedir.

<span class="mw-page-title-main">Prut Savaşı</span> Savaş

Prut Savaşı, Rusya Çarlığı ile Osmanlı Devleti arasında 1710-1711 yılları arasında yapılmış bir savaştır.

Molodi Muharebesi, 1572 yılının Temmuz-Ağustos aylarında olmuştur. Bu savaş, Korkunç İvan'ın en önemli savaşlarından biridir. Kendi ordusundan iki kat büyük bir orduyu yenmiştir. Korkunç İvan, Moskova Şehrinin 40 mil yakınlarında Osmanlı cephaneleri destekli, Kırım Hanı I. Devlet Giray Han'a karşı savaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bursa Kuşatması</span>

Bursa Kuşatması, 1317'den 6 Nisan 1326'da düşene kadar Osmanlıların Prusa'yı ele geçirmek için bir plan uyguladıkları zaman gerçekleşmiştir. Osmanlılar daha önce bir şehri ele geçirmemişlerdi; savaşın bu aşamasında uzmanlık ve yeterli kuşatma donanımının olmaması, şehrin ancak altı ya da dokuz yıl sonra düştüğü anlamına geliyordu. Bazı kaynaklara göre Osman Gazi, kentin düşüşünden hemen önce doğal nedenlerden ölmüştür. Diğer bazı kaynaklar ise ölüm yatağında zaferi duymak için yeterince uzun yaşadığını ileri sürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Pan-İranizm</span>

Pan-İranizm / İranizm / İrancılık Osetler, Kürtler, Zazalar, Farslar, Tacikler, Paştunlar ve Beluciler dahil İranî halkların birleşmesini öneren irredantist siyasi düşüncedir.

<span class="mw-page-title-main">Kaplumbağa gemi</span> Korenin 15.yüzyıldan 19.yüzyıla kadar kullanıldığı savaş gemisi

Kaplumbağa gemi veya diğer adıyla Geobukseon (거북선) 15.yüzyıldan 19.yüzyıla kadar istilacı Japon donanmasına karşı savaşmak için Joseon Hanedanlığı’nda kullanılan bir gemidir.

<span class="mw-page-title-main">Rusya Ermenistanı</span> 1828den 1917e kadar Ermeni tarihi

Rusya Ermenistanı, 1828’den itibaren Rus İmparatorluğu yönetimi altında Ermeni tarihi dönemidir. Doğu Ermenistan, İran'ın 1826-1828 İran-Rus Savaşı'ndaki kaybını müteakiben Rusya ile imzaladığı Türkmençay Antlaşması ile Rus İmparatorluğu'nun bir parçası haline geldi. Doğu Ermenistan, Rus İmparatorluğu'nun 1917'deki çöküşüne kadar bir parçası olarak kaldı.

Petra Kuşatması, Şehinşah I. Hüsrev komutasındaki Sasani İmparatorluğu'nun Lazika'da yer alıp Bizans İmparatorluğu'nun elinde olan Petra şehrini 541 yılında kuşatmasıdır. Sasaniler şehri başarılı bir şekilde kuşatıp, Bizans güçlerini mağlup etmişlerdir.

Treviso Muharebesi Gotlar Savaşı sırasında Bizans İmparatorluğu ile Ostrogotlar arasında 541 yılında Treviso yakınlarında gerçekleşmiş muharebedir.

<span class="mw-page-title-main">Friedland Muharebesi</span>

Friedland Muharebesi Napolyon Savaşları ve Dördüncü Koalisyon sırasında, I. Napolyon tarafından yönetilen Fransa İmparatorluğu ordularıyla Kont von Bennigsen liderliğindeki Rus İmparatorluğu orduları arasında gerçekleşen büyük bir savaş. Napolyon ve Fransızlar, savaşın sonunda Alle Nehri'ne düzensizce geri çekilmesine neden olan Rus ordusuna karşı kesin bir zafer elde ettiler. Savaş, Rusya'nın Pravdinsk kasabası yakınlarında günümüzdeki Kaliningrad Oblastı'nda gerçekleşti.

<span class="mw-page-title-main">Erivan Kuşatması (1804)</span> kuşatma

Erivan Kuşatması, Rusya-İran Savaşı (1804-13) sırasında Temmuz-Eylül 1804 tarihleri arasında gerçekleşmiştir. Zor bir ilerlemenin ardından Pavel Tsitsianov komutası altındaki Ruslar, Erivan'ı kuşatmışlardır. Erivan kalesinin içindeki İran kuvvetleri Rusların doğrudan saldırı yapmasını engellerken kalenin dışındaki güçler, Rusları kuşattı ve işgalcilerin tedarik hatlarını kesti. Veliaht Prens Abbas Mirza ve Kral Feth Ali Şah komutasındaki İran güçleri, şehri başarıyla savunmuş ve Rus saldırılarını engellemiştir. Tsitsianov, itibarını korumak için suçu birçok kişi ve meseleye atarak kendi hatalarını görmezden gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kasım Ayaklanması</span>

Kasım Ayaklanması, Polonya-Rus Savaşı 1830-31 veya Cadet Devrimi, parçalanmış Polonya'nın merkezinde Rus İmparatorluğu'na karşı gerçekleşen silahlı eylemler bütünü.

Halk Partisi 1950'lerin ve 1960'ların başında neredeyse on yıl boyunca Suriye siyasetine hakim olan bir Suriye siyasi partisiydi. Parti 1948'de Rüşdü el-Kikhiya, Nazım el-Kudsi ve Mustafa bey Barmada tarafından kuruldu. En büyük desteği Halepli tüccarlar, bankacılar ve çevre bölgelerde tarımla uğraşanlar arasında gördü. Bazı üyeler Lübnan ile daha yakın ilişkileri desteklemesine rağmen parti, Haşimi yönetimindeki Irak ve Ürdün ile daha yakın ilişkileri destekledi. Rakibi Ulusal Partiye benzer şekilde, toprak sahipleri arasında da popülerdi.

Kars kuşatması, 1828-1829 Rus-Türk Savaşı sırasında gerçekleşti. General İvan Paskeviç liderliğindeki bir Rus ordusu, Kars'ı Osmanlılardan aldı. Savaşın kendi 20-23 Haziran 1828 tarihleri arasında üç gün sürdü.

<span class="mw-page-title-main">I. Tahmasbın Seferi (1552)</span>

I. Tahmasb'ın Anadolu seferi (1552) — Safevi imparatorluğunun ikinci hükümdarı Şah Tahmasb'ın Sultanı Süleyman'ın seferlerine yanıt olarak gerçekleştirilen yürüyüşü kabul edilir. Seferin amacı, Osmanlı İmparatorluğu'nun Osmanlıların bir sonraki seferde erzak sıkıntısı çekmesi, esir almak ve barışa zorlamaktı.

Safevi İmparatorluğu'nun Bağdat hakimleri'nin listesi — Bu, Safevi İmparatorluğu'nun yönetimi altındayken Bağdat şehrine hakim olarak atanan kişilerin listesidir.

<span class="mw-page-title-main">V. Fraates</span> Part kralı

V. Fraates, aynı zamanda adının Phraataces, Phraatakes, MÖ 2'den MS 4'e kadar Part İmparatorluğu'nun Krallar Kralıydı. IV. Fraates ve Musa'nın küçük oğluydu.

Nişabur Muharebesi, 1038'de Selçuklu Türklerinin Nişabur'da Gazneli ordusuna karşı yaptığı bir çatışmadır.

<span class="mw-page-title-main">Pirot Muharebesi</span>

Pirot Muharebesi Sırp-Bulgar Savaşı'nın bir parçası olup 26-27 Kasım 1885 tarihlerinde Sırbistan Krallığı'na bağlı Pirot'ta gerçekleşmiştir. Muharebeye Bulgar tarafından Batı Ordusu, Sırp tarafından ise Nişava Ordusu katılmıştır ve savaş Bulgar zaferi ile sonuçlanmıştır. Bu savaş ve ardından gelen ateşkes sonucunda ise iki taraf arasındaki savaşa son veren Bükreş Antlaşması imzalanmıştır.

Erzurum Muharebesi, 1821-1823 Osmanlı-İran Savaşı'nın bir parçası olarak 1821'de meydana geldi.