İçeriğe atla

Gen (film)

Gen
"Gen" filminin afişi
YönetmenTogan Gökbakar
YapımcıMurat Toktamışoğlu
Kemal Kaplanoğlu
SenaristMurat Toktamışoğlu
Güray Ölgü
Alper Mestçi
OyuncularDoğa Rutkay
Yurdaer Okur
Mahmut Gökgöz
Haldun Boysan
Cemil Büyükdöğerli
Sefa Zengin
Levent Öktem
Mutlu Güney
Aysun Metiner
Levent Can
MüzikTaner Onat
Görüntü yönetmeniVeli Kuzlu
Kurguİlker Canikligil
StüdyoTiglon & Dada Film[1]
DağıtıcıWarner Bros.[1]
CinsiSinema filmi
TürüKorku, gerilim
RenkRenkli
Yapım yılı2005, Türkiye Türkiye
Çıkış tarih(ler)i7 Nisan 2006[2]
Süre105 dakika
DilTürkçe
Bütçe1 milyon $[2]
Hasılat1.058.130 TL[3]

Gen, Togan Gökbakar'ın ilk uzun metraj denemesi olup, korku-gerilim türünde bir sinema filmidir.[1] 7 Nisan 2006'da gösterime giren filmde başrolleri Doğa Rutkay, Yurdaer Okur, Mahmut Gökgöz, Haldun Boysan, Cemil Büyükdöğerli ve Sefa Zengin paylaşırken; Şahan Gökbakar filmde bir hasta karakterini canlandırmıştır.[2] Filmin bütçesi 1 milyon dolardır.[2] Film, Türkiye sinemalarında 173 bin 112 kişi tarafından izlenmiştir.[4]

Hikâye

Psikiyatr Deniz, tepelik bir bölgede yerleşik, tenha bir akıl hastanesine tayin olur. İşe başladığı ilk gün hastalardan birinin intiharına tanıklık eder. Olayı araştırmak üzere hastaneye gelen polisler, kötü hava şartları nedeniyle yolun kapanmasıyla hastanede zoraki olarak misafir olurlar. Dönüş yolunun yanı sıra, telefon hatları da hasar görmüş, dış dünyayla bağlantı tümüyle kopmuştur. Çok geçmeden hastanede akıl almaz cinayetler cereyan eder.

Kaynakça

  1. ^ a b c "Gen". NTVMSNBC. 7 Nisan 2006. 21 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Nisan 2012. 
  2. ^ a b c d "Gökbakar'ın ilk filmi GEN 'gövde gösterisi' yaptı". Sabah. 5 Nisan 2006. 24 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Nisan 2012. 
  3. ^ "Boxoffice Türkiye". 18 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Eylül 2016. 
  4. ^ "Box Office Türkiye". 20 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2012. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yılmaz Güney</span> Türk sinema sanatçısı (1937–1984)

Yılmaz Güney, Kürt kökenli Türk oyuncu, yönetmen, senarist, yapımcı, yazar, şair ve aktivisttir. Oyuncu olarak yer aldığı Çirkin Kral, hem senaristi hem de yönetmeni olduğu Umut, Ağıt, Baba, Arkadaş ve Duvar, senaryosunu yazdığı ancak 1974–1981 yılları arasında cinayet nedeniyle hüküm giymesi sebebiyle çekimlerinde bulunamadığı eş yönetmenli Yol ve Sürü gibi filmleriyle tanınmaktadır. Güney, eserlerinin birçoğunu sol perspektiften üretmiş ve bunları Türkiye'deki işçi sınıfı insanlarının içinde bulunduğu kötü duruma adamıştır. Filmlerinde Türkiye'deki toplumsal yapı ile birlikte Kürt kültürünün, halkının ve dilinin tasvirini etkin bir şekilde kullanmıştır. Sinemada elde ettiği başarılar, uluslararası bir üne ulaşmasını sağlamıştır.

Zeki Demirkubuz, Türk film yönetmeni, senarist, yapımcı ve oyuncu.

<i>Yol</i> (film) Yılmaz Güney ve Şerif Gören tarafından yönetilen, Altın Palmiye Ödülü kazanan 1981 yapımı Türk filmi

Yol, senaryosu Yılmaz Güney tarafından yazılan, Yılmaz Güney ve Şerif Gören tarafından yönetilen 1981 yapımı dram, politik ve gerilim filmidir. Tarık Akan, Şerif Sezer, Halil Ergün, Necmettin Çobanoğlu, Meral Orhonsay gibi oyuncuların başrolde yer aldığı film, Türk sinemasının en cesur ve en başarılı filmlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Yurt dışında büyük ilgi gören film, o dönemde sıkıyönetimin yarattığı baskıcı yönetim tarzına ve ülkedeki Kürtlerin sorunlarına açıkça değindiğinden ötürü Türkiye'de uzun bir süre yasaklı kalmış ve izleyenlere cezalar bile verilmiştir. Türkiye'de 1992 yılında izlenme yasağı kaldırılmış ve 1999 yılında Yılmaz Güney'in eşi Fatoş Güney'in çabalarıyla gösterime girebilmiştir. Film, 1982'deki Cannes Film Festivali'nde "En İyi Film" seçilip Altın Palmiye Ödülü'nü kazanmış ve bu ödülü alan ilk Türk filmi olmuştur. Ödül, Türk sinema tarihinde kazanılan en önemli ödüllerden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Türkan Şoray</span> Türk sinema sanatçısı

Türkan Şoray, Türk oyuncu, devlet sanatçısı, senarist, yönetmen ve yazardır. Türk sinemasında "Sultan" lakabıyla anılan Şoray, oynadığı 222 film ile, dünyanın 'en çok film çeviren' kadın oyuncusu unvanına sahiptir. Fatma Girik, Hülya Koçyiğit ve Filiz Akın ile birlikte Yeşilçam'ın dört yapraklı yoncası olarak tasvir edilir.

<span class="mw-page-title-main">Serkan Altuniğne</span> Türk karikatürist

Serkan Altuniğne, Türk senarist ve karikatüristtir.

<i>Deli Deli Küpeli</i>

Deli Deli Küpeli, Osman F. Seden'in yazıp Kartal Tibet'in yönettiği 1986 yapımı komedi ve dram filmi. Cevat Fehmi Başkut'un Buzlar Çözülmeden adlı tiyatro oyununun sinema uyarlamasıdır. Filmde, akıl hastanesinden kaçıp bir ilçeye gelen iki delinin, çeşitli rastlantılar sonucu kaymakam ve hakim sanılmaları anlatılır.

<span class="mw-page-title-main">Şahan Gökbakar</span> Türk komedyen ve oyuncu

Şahan Gökbakar, Türk komedyen ve oyuncu; Recep İvedik film serisinin yapımcısı, senaristi ve oyuncusu. İlk rol aldığı film 2006 yapımı Gen, ilk başrol oynadığı filmi ise 2008 yapımı Recep İvedik'tir. Yarattığı film serisinden Recep İvedik 5 ise Türkiye'de tüm zamanların en çok izlenen ve sinemada en çok gişe yapan film rekoruna sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Türk sineması</span> Türkiyede sinemaya genel bakış

Türk sineması, Türkiye sineması veya eski adıyla Yeşilçam, Türkiye'deki film endüstrisine dair faaliyetleri ve sinema kültürünü kapsamaktadır.

<i>Recep İvedik</i> (film) 2008 yapımı Türk komedi filmi

Recep İvedik, 22 Şubat 2008'de vizyona giren, Şahan Gökbakar'ın oynadığı sinema filmi. Dikkat Şahan Çıkabilir'in Recep İvedik karakterinin TV'de tutmasının üzerine çekilmiştir. Fragmanı, Mart 2008 itibarıyla YouTube adlı video paylaşım sitesinde yaklaşık 5 milyon 750 bin kez izlenen film, topladığı büyük ilginin ardından 21 Şubat 2008'de 230 kopyayla vizyona girmiştir. İlk üç gününde 791.536 kişi tarafından izlenen Recep İvedik, Türkiye'de ilk 3 gününde en çok izlenen filmler sıralamasında ikinci sıraya yerleşmiştir. 17 günde 3 milyon 150 bin kişi tarafından izlenmiştir.

<i>Musallat</i> film

Musallat, 2007 yapımı bir Türk korku filmidir. Gen filminin senaristlerinden Alper Mestçi'nin ilk yönetmenlik deneyimi olan Musallat, çok genç bir oyuncu kadrosuna sahiptir. Filmin korku ögelerinden dolayı 15 yaş sınırı getirilmiştir. Film, Türkiye sinemalarında 301 bin 220 kişi tarafından izlenmiştir.

<i>Min Dît</i> Miraz Bezar filmi (2009)

Min Dît, 2009 yapımı sinema filmi. Türkiye'de 2 Nisan 2010 tarihinde vizyona giren filmin öyküsünü Evrim Alataş ile Miraz Bezar yazdı; senaryo ve yönetmenliğini ise Miraz Bezar üstlendi. Diyarbakır'da çekilen Min Dît, çatışmalı dönemde anne ve babalarını kaybeden iki çocuğun hikâyesini anlatmaktadır. Kürtçe çekilen ve Türkçe altyazı ile verilen ilk film olma özelliğini taşıyan Min Dît'in prodüksiyonu Bezar Film & Corazón International tarafından yapıldı ve katıldığı birçok festivalden, birçok ödül kazandı. Ayrıca Altın Portakal Film Festivali'nde ödül için yarışan ilk Kürtçe film oldu. Festivalde, ulusal yarışmada yer alan filmin gösterimi esnasında ve bu gösterim sonrası yapılan söyleşide senaryo üzerinde tartışmalar yaşandı.

<span class="mw-page-title-main">Haldun Boysan</span> Türk sinema ve dizi oyuncusu, seslendirme sanatçısı

Haldun Boysan, Türk sinema ve dizi oyuncusu ve seslendirme sanatçısı.

<i>Celal ile Ceren</i> 2012 yapımı Türk komedi filmi

Celal ile Ceren Yönetmenliğini Togan Gökbakar'ın üstlendiği, Şahan Gökbakar'ın senaristliğini, yapımcılığını yaptığı ve başrolde yer aldığı 2012 yılı yapımı Türk komedi filmi. "Herkesin bir Ceren'i vardır" sloganlı film, altı yıldır birlikte olan sevgililerin, ayrıldıktan sonra yaşadığı deneyimlerin öyküsünü ele almaktadır. Şahan Gökbakar filmde başrolü Ezgi Mola ile paylaştı. IMDb En Kötü 100 listesinde kullanıcıların verdiği oylar sonucu ilk sırada yer almaktadır.

Togan Gökbakar, Türk sinema film yönetmeni ve senaristi.

<i>Recep İvedik 4</i> 2014 yapımı Türk komedi filmi

Recep İvedik 4, 21 Şubat 2014 tarihinde sinemada vizyona giren Türk komedi filmidir. Recep İvedik 3 filminin devamı olan filmin yönetmenliğini Togan Gökbakar üstlenmiş, senaryosunu ise Şahan Gökbakar kaleme almıştır. Filmin başrollerinde Şahan Gökbakar, İrfan Kangı, Nurullah Çelebi, Ali İhsan Varol ve Cem Korkmaz gibi oyuncular yer almaktadır. Film, 7.369.098 kişilik seyirci sayısıyla Recep İvedik 5'in ardından Türkiye'de sinemada tüm zamanların en çok izlenen ikinci filmidir.

Alper Mestçi, Türk senarist, yönetmen ve mizah yazarıdır.

<i>Recep İvedik 5</i> 2017 yapımı Türk komedi filmi

Recep İvedik 5, yönetmenliğini Togan Gökbakar'ın yaptığı ve senaryosunu Şahan Gökbakar ile birlikte kaleme aldığı 2017 çıkışlı Türk komedi filmidir. Recep İvedik film serisinin beşinci filmi olan bu filmin başrollerinde Şahan Gökbakar, Nurullah Çelebi, Orkan Varan ve Deniz Ceylan yer almaktadır. Film, 16 Şubat 2017'de vizyona girdi. İstanbul ve Antalya'da çekilen filmin yapımcılığını Çamaşırhane Film yapmaktadır. Film, Türkiye'de 7,4 milyon kişi tarafından izlendi ve ₺85,9 milyon hasılat elde ederek Türkiye'nin en çok izlenen ve en çok hasılat elde eden filmi rekorunu kırdı.

<i>Kayhan</i> (film) 2017 yapımı Türk komedi filmi

Kayhan, Togan Gökbakar'ın yönettiği ve senaryosunu Şahan Gökbakar ile birlikte yazdığı Türk komedi filmidir. Şahan Gökbakar'ın Kime Diyorum adlı televizyon programında canlandırdığı Kayhan karakterinin sinema uyarlamasıdır. Film, 9 Şubat 2018'de vizyona girdi.

<i>Recep İvedik 6</i> 2019 yapımı Türk komedi filmi

Recep İvedik 6, Çamaşırhane Film imzalı, Togan Gökbakar'ın yönettiği ve senaryosunu Şahan Gökbakar ile birlikte yazdığı, Başrollerinde Şahan Gökbakar ve Nurullah Çelebi'nin yer aldığı Türk komedi filmi. Recep İvedik film serisinin altıncı filmidir.

Ali Utku, Türk görüntü yönetmenidir.