İçeriğe atla

Gençlik hakları

Gençlik hakları, gençlerin sivil haklarını genişletme amacı güden düşünce öbeğidir. Çıkış kaynağı; gençlik birlikleri ve kuşaklararası eşitlik yoluyla savaşılan ephebiphobia, erişkincilik ve yaş ayrımcılığı gibi tutumlara karşı gösterilen tepkidir.

Geçmiş

1930'larda bağımsız bir hareket olarak ortaya çıkan gençlik hakları, sivil haklar ve kuşaklararası eşitlikle birlikte anılmıştır. Kökleri Büyük Bunalım dönemindeki genç eylemciliğine dayanan hareket; sivil haklar savaşımı, Vietnam Savaşı karşıtlığı ve benzer birçok hareketi etkilemiştir. Gençlik hakları, İnternet'in etki alanının genişlemesiyle yeniden öne çıkmaya başlamıştır.

Temel konular

Gençlik hakları savunucuları; erillik, erişkincilik ve yaş ayrımcılığı gibi tarihi algılamalar ile çocuk ve gençlik korkusu gibi olguları önemserler.

Toplumsal yaşamı düzenleyen yasaların bu algılamalardan etkilendiği düşüncesi de gençlik hakları savunucularına aittir. Olgunluk yaşı, çocuk işçi hakları, çalışma hakkı yasaları, sokağa çıkma yasakları, içki içme yaşı, araç kullanma yaşı, çocuk aldırma, korumalı evlatlık, fiziksel cezalandırma, reşitlik yaşı ve zorunlu askerlik konuları da bu kapsamda değerlendirilmektedir.

Gençlik haklarının okullardaki uygulamasına ilişkin konular ise sıfır hoşgörü, in loco parentis ve öğrenci haklarıdır. Evokullulaşma, okulsuzlaşma ve alternatif okullar; popüler gençlik hakları sorunlarındandır.

Gençlik hakları savaşımı uzun yıllardan bu yana toplumsal uğraş konusu üzerinde odaklanmaktadır. Oy verme ve aday olma yaşlarını düşürerek gençlik haklarını genişletme çabalarının yanı sıra, seçilen gençlerin belediye meclisi üyesi ya da Belediye Başkanı olarak görev almalarını sağlamaya yönelik çalışmalar da yapılmıştır.

Gençlik hakları savunucularının sözü edilen hakları geliştirme yolları, gençlik programları ve gençlik örgütleri kurmaktır. Asıl amaç, bu kuruluşların gençlik eylemciliği, gençlik katılımı, gençliğin sesi ve kuşaklararası eşitliği güçlendirmesinin sağlanabilmesidir.

Hareket

"Gençliğin kurtuluşu" olarak da bilinen "gençlik hakları hareketi", yaş ayrımcılığına karşı savaşım veren ve "ergenlik yaşından küçük" (çoğu ülkede 18 yaşından küçük olanlar) gençlerin sivil haklarını güvence altına almaya çalışan bir halk hareketidir. Hareket, görünürde pedofobi ve ephebiphobiaya karşıdır ve kuşaklararası eşitliğin geliştirilmesini amaç edinir.[1]

Gençlik hakları savunucuları kendilerini çocuk hakları savunucularından ayırmakta ve bu kişilerin erillik, pedofobi (çocuk korkusu) ve erişkinciliği istemeden de olsa güçlendirdiğini öne sürmektedirler.[] Çocuk hakları gönüllülerinin oluşturduğu Çocukları Koruma Fonu gibi kuruluşların 1970'lerdeki yönergeleri de gençlik hakları savunucularının elini güçlendirir niteliktedir.[2]

Avrupa'daki kuruluşlar

İskoçya'daki Article 12 ve Almanya merkezli K.R.A.T.Z.A. uluslararası gençlik hakları kuruluşlarındandır. 2001 yılında kurulmuş olan İnsan Hakları İçin Gençlik kuruluşu 1995-2004 yılları arasındaki dönemi kapsayan İnsan Hakları Eğitimi On Yılı'nda Birleşmiş Milletler'le yaptığı eşgüdüm çalışması kapsamında bir yazı yarışması düzenlemiştir.[3]

Birleşik Devletler'deki kuruluşlar

"Ulusal Gençlik Hakları Kurumu", Birleşik Devletler'in temel gençlik hakları kuruluşudur. Ülke çapında etkin olan kurum, medyada da kayda değer bir söz hakkına sahiptir. "The Freechild Project" adlı kuruluş ise gençlik hakları sorunlarını, kuruluşundan bu yana gençliğin gelişimine katkı yapmış olan kurumların gündemine taşımasıyla ünlenmiştir. Küresel Gençlik Ağı, dünyanın dört bir yanından gençleri bilinçlendirmekte ve Peacefire, gençlik hakları girişimcileri için teknoloji desteği sunmaktadır.

John McCardell, Jr. tarafından kurulmuş olan Choose Responsibility ve bu kuruluşun ardılı olan "Amethyst Initiative", içki içme yaşını temel gündem maddesi olarak kabul etmektedir. Choose Responsibility, yaş sınırının 18 olmasını desteklerken The Amethyst Initiative, alkol kültürüne önem vermekte ve içki içme yaşının bilinçli alkol tüketimi üzerindeki etkisini incelemektedir.

Ünlü destekçileri

Gençlik hakları tüm dünyada birçok kişi ve kurum tarafından tanıtılmıştır. 1960'lar ve 70'lerde öne çıkan John Caldwell Holt, Richard Farson, Paul Goodman ve Neil Postman; temel gençlik hakları sorunlarını (eğitim, yürütme, toplumsal hizmetler ve yurttaşlık) işlemişlerdir.

Yazılı ve görsel medyada sık sık yer alan Alex Koroknay-Palicz, gençlik haklarının en güçlü savunucularından biri olarak kabul edilmektedir. Ünlü bir toplumbilimci olan Mike A. Males de gençlerin Birleşik Devletler'deki haklarına ilişkin birçok kitap yayımlamıştır. Robert Epstein ise gençlerin toplumsal hak ve yükümlülüklerinin kapsamının genişletilmesi konusunda katkıları olan bir yazardır. Taking Children Seriously'den Sarah Fitz-Claridge, Peacefire'dan Bennett Haselton ve "The Freechild Project"'ten Adam Fletcher gibi kurumsal kişilikler, gençlik haklarının geliştirilmesine yönelik yerel, ulusal ve uluslararası çalışmalar yapmaktadırlar.

Kaynakça

  1. ^ Fletcher, A. (2006) Washington Gençlik Sesi El Kitabı 15 Ağustos 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Olympia, WA: CommonAction.
  2. ^ Axon, K. (n.d.) Çocuk Hakları Savunucularının Çocuk Karşıtlığı 15 Şubat 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Chicago, IL
  3. ^ İnsan Hakları İçin Gençlik 30 Ağustos 2006 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi: 13.05.2009

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Maskülizm esas olarak erkeklerin deneyimleri üzerine kurulmuş toplumsal teori ve politik bir hareket tarzıdır. Maskülizmin çoğu sözcüsü bir yandan toplumsal ilişkilerin eleştirisini yaparken bir yandan da toplumsal cinsiyet (gender) eşitsizlik ve erkeklerin hakları ve sorunları gibi konular üzerine yoğunlaşmaktadırlar. Maskülizmi savunan kişiye "maskülist" denir. Tarihte bu adlandırmaya uygun görüşleri (maskülizmi) ilk kez ortaya koyan kişi sosyalist bir teorisyen olan Ernest Belfort Bax idi. Bununla birlikte zaman içinde maskülist çevrelere muhafazakâr kesimler de dahil olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Feminizm</span> İdeoloji

Feminizm, kadınların haklarını tanıyarak bu hakların korunması amacıyla eşitsizliklerin ortadan kaldırılmasına yönelik çeşitli ideolojiler, toplumsal hareketler ve kitle örgütlerinden oluşan hareket. Sözcüğün köken olarak Latince "femina" ve onun Fransızca türevi olan "féminisme" sözcüğünden geldiği ve Türkçe eş anlamlısının hatunculuk olduğu belirtilmektedir. Kadın hareketi doğrudan kadınları ilgilendiren ve dolaylı olarak kültürü ilgilendiren konularda bilinç uyandırır. Feminizmin temel amaçları; eğitim, iş, çocuk bakımı, yönetim gibi konularda eşit haklara sahip olmaktan, yasal kürtaj hakkından, kadın sağlığı konusunda ilerlemelere, tacizin ve tecavüzün engellenmesinden lezbiyen haklarına kadar uzanır.

<span class="mw-page-title-main">Martin Luther King Jr.</span> Afrikalı-Amerikalı Baptist pastör ve Amerikan yurttaş hakları hareketi önderi

Martin Luther King Jr. veya doğum adıyla Michael King Jr., 1955'ten 1968'deki suikastına kadar sivil haklar hareketinin en önde gelen liderlerinden biri olan Amerikalı Baptist papaz, aktivist ve siyaset filozofuydu. Siyahi bir kilise lideri ve ilk sivil haklar aktivisti olan papaz Martin Luther King Sr.'ın oğlu olan King, Jim Crow yasalarına ve diğer yasallaştırılmış ayrımcılık biçimlerine karşı şiddet içermeyen direniş ve şiddet içermeyen sivil itaatsizlik yöntemlerini kullanarak Amerika Birleşik Devletleri'ndeki beyaz olmayan insanların sivil haklarını geliştirdi.

<span class="mw-page-title-main">Gönüllü</span> çıkar beklemeksizin bir iş yapmayı üstlenen kişi

Gönüllü, içinde bulunduğu toplulukta herhangi bir karşılık ya da çıkar beklemeksizin bir işi yapmayı kendiliğinden üstlenen kişidir.

Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG), 29 Aralık 2002'de yasal kimliğini kazanan bir Sivil toplum kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">LGBT</span> Lezbiyen, gey, biseksüel ve trans bireyler için kullanılan kısaltma

LGBT veya GLBT ya da LGBTQ+, 1990'larda LGB kısaltmasından sonra ortaya çıktı ve 1980'lerin ortaları ile sonlarından bu yana gey sözcüğü yerine kullanılarak LGBT topluluğunu temsil etmeye başladı. Birçok etkinci, gey topluluğu kullanımının eksik bir tanımlama olduğunu düşünerek LGBT topluluğu kullanımına geçti.

<span class="mw-page-title-main">İşçilerin Sosyalist Partisi</span> Türkiyede eski bir siyasi parti (2008-2013)

İşçilerin Sosyalist Partisi, 27 Kasım 2008 tarihinde Sevim Belli'nin Genel Başkanlığında İşçilerin Sosyalist Partisi ismiyle kurulmuştur. Parti isminin kısaltması Sosyalist Partidir. İşçilerin Sosyalist Partisi, Mihri Belli, Mahir Sayın, Mustafa Kemal Kaçaroğlu, Mustafa Kahya, Eski Dev-Genç genel başkanı Bülent Uluer, Latife Demirci Kahya ve Erdal Kara'nın da aralarında bulunduğu 80 kişi tarafından kuruldu. 9 Kasım 2008'de Ankara'da yapılan toplantıda kuruluşunu ilan etmiştir. 2011 aralık ayında yapılan kongrede Genel Başkanlığa Mustafa Kahya getirilmiştir.

Toplumsal hareket ya da sosyal hareket; sosyal bilimlerde farklı düzenleme biçimlerini içeren, farklı harekete geçirme ve davranış stratejileriyle toplumsal değişimi hızlandırmak, engellemek veya tersine çevirmek için uğraşan kolektif eylemler bütünüdür. Bu haliyle toplumların ve sorunların şekillenmesinde ortak bir rol oynayıcı olarak görülebilir. Toplumsal hareketler, ortak amaç için bir araya gelen insanları barındırır. Bu insanların eylemlerini inceleyen toplumsal hareket analizleri, siyaset bilimciler, sosyologlar, psikologlar, tarihçiler tarafından yapılabilmektedir. Charles Tilly, Sidney Tarrow, Donatella della Porta, Alain Touraine, Alberto Melucci gibi isimler bu alanda çalışan önemli akademisyenlerdir. Bu çerçevede oluşan sosyal hareket teorisi, yeni örnek olayların getirdiği karşı-çıkışlar ve taleplerle gelişmeye devam etmektedir.

Kadın hareketi, kadın haklarını desteklemeye yönelik evrensel nitelikteki sosyal harekettir.

Kozmopolitanizm, bireyin insanlık adı verilen büyük komüniteye aitliğini savunan, yerel nitelikteki bağlılığın yerini evrensel bağlılığın aldığı, evrensel düşüncelerin benimsendiği, tüm dünyanın ülke ya da vatan olarak görüldüğü; genellikle bu görüşlerle ilgili etiksel, sosyolojik ve siyasi felsefelerin tanımlanmasında kullanılan bir kavramdır. Bu fikirleri benimseyen kişi kozmopolit veya kozmopolitan diye adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Toplumsal eşitlik</span> Belirli açılardan halklar arasında karşılaştırılabilir statü

Toplumsal eşitlik, belirli bir toplum veya yalıtılmış bir grup içerisindeki tüm insanların belli açılardan aynı statüye sahip olmaları durumu. Toplumsal eşitlik, yasalar önünde eşit haklar ve toplumsal mal ve hizmetlere eşit seviyede erişmeyi içerir. Aynı zamanda ekonomik eşitlik kavramlarını da içerir; yani eğitim, sağlık ve diğer toplumsal güvenliklere erişimi. Bununla beraber eşit fırsatlar ve yükümlülükleri de içerir, böylece toplumun bütününü kapsar.

LGBT topluluğu veya LGBT toplumu, lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) bireylerin ortak çıkarları, sorunları ve hedefleri doğrultusunda birleşmesi, bir bütün haline gelmesi. LGBT olup farklı sorunları olan gruplar, topluluklar, altkültürel hareketler, gey mahalleleri ve LGBT örgütlerinden oluşmaktadır. Bu amaçla oluşturulan LGBT topluluğu eşcinsel bireylerin insan hakları hareketinin temelini attı.

<span class="mw-page-title-main">Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği</span>

Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği, 1996 yılında Ankara’da bir grup kadın tarafından kurulan bir sivil toplum örgütüdür.

Transgender Avrupa (TGEU) transgender, transeksüel, cinsiyet değiştirmiş ve diğer aynı görüşte olan insanların, transseksüel insanların haklarını desteklemek için kurduğu, farklı organizasyonların birleşiminden oluşan bir ağdır. "Avrupa Transseksüel Ağı" adıyla 2005 yılında Viyana'da 1. Avrupa Transgender Konseyi sırasında kurulmuştur. Günümüzdeki adı "Transgender Avrupa"dır.

Uluslararası toplumsal cinsiyet, kadın-erkek eşitliğini ve kadın hakları savunuculuğunun uluslararası alanda yapılması yönünde kavram ve yaklaşımların geliştirilmesini ifade eden terimdir. Uluslararası toplumsal cinsiyet, kadın/erkek olarak iki cinsiyetin toplumsal ve kültürel etkilerinden kaynaklı olan yaşam biçimi baz alınarak değerlendirilen toplumsal cinsiyet kavramının uluslararası zeminde incelenmesini ele alır. Cinsiyet sonradan değil doğuştan var olur, bu nedenle bu konuda bir seçim yapılması söz konusu değildir. Türk Dil Kurumu'na göre cinsiyet; "bireye, üreme işinde ayrı bir rol veren ve erkekle dişiyi ayırt ettiren bir yaratılış, eşey, cinslik, seks" şeklinde tanımlanmıştır. Bu doğrultuda cinsiyet (eşey) kavramını akabinde takip eden bir sonraki kavram ise toplumsal cinsiyet olarak ele alınır. Toplumsal cinsiyetin, cinsiyetten ayrılmasındaki temel etken ise toplum tarafından sosyokültürel açıdan tanınarak buna göre şekillendirilmek istenmesidir. Uluslararası toplumsal cinsiyet, cinsiyet ve toplumsal cinsiyet kavramlarının son halkası olarak ilgili otoritelerce ele alınır.

Engelli ayrımcılığı, anapirofobi veya bazı kaynaklarda ableizm, engelli bireylere yönelik ayrımcılık ve toplumsal ön yargıdır. Engelli ayrımcılığı, karakteristik olarak engellileri engelli olmayanlardan daha aşağıda konumlandırır. Temelinde insanlara "sağlamlık" gibi bazı yetenekler, beceriler ve karakteristik özelliklerin atanması ve yadsınması yatar.

Cinsiyet Eşitliği ve Aile Bakanlığı veya Cinsiyet Eşitliği Bakanlığı, Güney Kore hükûmetinin kabine düzeyinde bir bölümüdür. Başkanlık Kadın İşleri Komisyonu olarak 28 Şubat 1998'de oluşturuldu. Mevcut Bakanlık 29 Ocak 2001'de kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">İsviçre'de insan hakları</span>

Avrupa'nın en eski demokrasilerinden biri olan İsviçre'de insan haklarına çok saygı duyulmaktadır. İsviçre, genelde sivil özgürlüklere ve siyasi haklara göre yapılan uluslararası sıralamalarda ilk sırada ya da en başlarda yer almaktadır. İsviçre, anayasasında insan haklarını ülkenin değer sisteminde en önemli pozisyona koymaktadır. 2016-2019 yılları için İsviçre Federal Dışişleri Bakanlığı'nın yurtdışı politika stratejisinde; barış, karşılıklı saygı, eşitlik ve ayrım gözetmeme İsviçre'nin uluslararası ilişkilerinde temelde yatmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sosyoloji maddeleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu liste sosyoloji maddelerinin dizinini içermektedir. Özet liste için Genel sosyoloji listesi.

<span class="mw-page-title-main">Toplumsal cinsiyet eşitliği</span> tüm cinsiyetlerin haklara, kaynaklara, fırsatlara ve korumalara eşit erişimi

Toplumsal cinsiyet eşitliği, erkek ve kadının kamusal ve özel yaşamın tüm alanlarına eşit ve yetkinleştirilmiş şekilde katılımını ifade eden bir insan hakları kavramıdır.