İçeriğe atla

Gençay Gürsoy

Gençay Gürsoy
Doğum20 Ağustos 1939 (85 yaşında)
Oltu, Erzurum
Vatandaşlık Türkiye
Eğitimİstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi
Oslo Tıp Fakültesi
Kariyeri
DalıTıp, Nöroloji
Çalıştığı kurumlarİstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi
Türk Tabipleri Birliği

Gençay Gürsoy, (d. 20 Ağustos 1939, Oltu, Erzurum, Türkiye), Türk Nörolog.

İlk, orta ve lise eğitimini Kars'ta tamamlayarak 1956'da İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi' ne girdi. 1963 yılında mezun olarak Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde mecburi hizmetini yaptı. İstanbul'da, Yassıada'da askerlik hizmetini yapmasının ardından 1966'da aynı fakültenin Nöroloji kürsüsünde asistanlığa başladı. 1970'te uzman, 1975'te doçent oldu. 1980'de profesörlüğe yükseltildi. 12 Eylül Darbesinin etkisiyle, 1983 yılında 1402 sayılı Sıkıyönetim Yasası’na dayanılarak “bir daha kamu hizmetinde çalıştırılmamak üzere” görevinden uzaklaştırıldı. 1990'da Danıştay kararı ile kaybedilmiş haklarını geri alarak görevine döndü.

1968-1969 ve 1972-1974 yılları arasında Oslo Tıp Fakültesi'nde nöroradyoloji eğitimi gören, Dr. Gürsoy, çalıştığı kürsüde başta serebral anjiyografi olmak üzere çeşitli nörolojik görüntüleme yöntemlerinin uygulanabildiği nöroradyoloji laboratuvarlarının kurulmasını sağladı. Nörolojinin çeşitli konularında uluslararası ve ulusal bilimsel dergilerde yayınlanmış yazıları, kitap bölümü ve monografileri bulunan Prof. Dr. Gençay Gürsoy'un 1975-1990 dönemine ait gazete ve dergilerde çıkan toplumsal-siyasal içerikli yazılarını topladığı Bir Resimaltı adlı kitabı 1991'de yayınlanmıştır.

Bir dönem İstanbul Tabip Odası genel sekreterliği, iki dönem TTB Yüksek Onur Kurulu üyeliği, iki dönem İstanbul Tabip Odası başkanlığı yapan Gürsoy, 1996–2002 tarihleri arasında İstanbul Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanlığı'nı yürütmüştür. 2006 yılında üniversite öğretim üyeliği görevinden emekli olan Prof. Gürsoy, aynı yıl Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanlığına seçilmiştir .

1962 yılında öğrenciyken Türkiye İşçi Partisi'ne girmiş, parti kapatılıncaya kadar gençlik kollarında ve çeşitli yönetim kademelerinde çalışmıştır. 1989'da sosyalistleri bir parti çatısı altında toplamak amacıyla başlatılan "Kuruçeşme Toplantıları”nın çağrıcıları arasında yer alan Dr. Gürsoy, Sosyalist Birlik Partisi (SBP) kuruluşuna katkıda bulunmuş daha sonra kurulan Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP)'nin merkez organlarında 3 dönem görev yapmıştır.

Asistanlığı döneminde (1961-1970) Üniversite Asistanları Sendikası (ÜNAS) İstanbul Şube başkanlığını, sendika kapandıktan sonra kurulan Üniversite Asistanları Derneği'nin (TUMAS) kurucu üyelerinden biri olarak 2 dönem dernek başkanlığını yapmıştır. Dr. Gürsoy İnsan Hakları Derneği ve İnsan Hakları Vakfı'nın da kurucuları arasında yer almış, ilk dönem yönetim kurullarında çalışmış, 3 dönem Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakıf Başkanlığı'nı üstlenmiştir.

Halen Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanlığını Temmuz 2010'a kadar sürdürmüştür.

Gürsoy, Türkiye'nin güneydoğu illerinde süregelen sokağa çıkma yasaklarının ve şiddetin bir an önce son bulmasını talep eden akademisyen ve araştırmacılardan oluşan bir inisiyatif olan Barış İçin Akademisyenler inisiyatifinin bildirisine imza atan 1128 akademisyen arasındadır.[1]

Halen T24'te konuk yazar olarak haftalık yazılar yayınlamaktadır.[2]

Yayımlanmış eserleri

Kaynakça

  1. ^ "1100’ün üzerinde akademisyenden barış çağrısı: Bu suça ortak olmayacağız". 29 Ocak 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Diken. 11 Ocak 2016. Erişim tarihi: 23 Ocak 2016.
  2. ^ "Gençay Gürsoy yazıları". T24. 22 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nusret Fişek</span>

Hasan Nusret Fişek, Türk hekimdir.

Esfender Korkmaz, Türk akademisyen, ekonomist, gazeteci ve siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Füsun Sayek</span> Türk doktor

Füsun Sayek, Türk Tabipleri Birliği başkanlığını yapmış göz tabibi. İskender Sayek'in eşidir. Siyasetçi, ekonomist Selin Sayek Böke'nin annesidir.

<span class="mw-page-title-main">Türk Tabipleri Birliği</span> Türkiyedeki tabipleri temsil eden meslek örgütü

Türk Tabipleri Birliği, Türkiye'deki tabipleri temsil eden bir meslek örgütüdür. Tabiplerin haklarını korumayı, tabiplik mesleğini temsil etmeyi ve ahlakını korumayı, tıp eğitimine katkıda bulunmayı ve Türkiye halk sağlığını geliştirip yaygınlaştırmayı amaç edinmiştir. Gelir kaynağı üye aidatı olup, 65 ilde tabip odası ve 110.000 civarında üyesi vardır.

Mehmet Ufuk Uras, Türk siyasetçi ve akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Celal Ertuğ</span> Türk siyasetçi

Celal Ertuğ, Türk siyasetçi.

Nusret Karasu Türk tıp doktoru, akademisyen, asker ve devlet adamı.

Tevfik Salim Sağlam, Ali Tevfik Salim, Türk bilim insanı, askeri hekim.

Bedii Süheyl Batum, Türk hukuk profesörü ve siyasetçi. Cumhuriyet Halk Partisi'nden TBMM 24. Dönem Eskişehir milletvekili'dir.

<span class="mw-page-title-main">Sami Zan</span>

Sami Zan, Anatomi profesörü, akademisyen.

Ahmed İhsan Kırımlı, Kırım Tatarı-Türk siyasetçi

Dr. Salih Kenan Şahin, Türk siyasetçi, tıp doktoru ve akademisyen.

Ahmet Şükrü Esen, Türk hekim ve siyasetçidir. Kastamonu'da 18. yüzyılda Münire Medresesi'ni inşa ettiren Reisülküttap Hacı Mustafa Efendi soyundan gelen Ahmet Şükrü Esen'in annesi Kastamonu mütesellimi torunu Saide Hanım, babası Osmanlı'da 1877 Meclis-i Mebusan milletvekili Salim Efendi'nin torunu Reşit Beydir. Eşi Zekiye Esen 1950'li yıllarda iki dönem Kastamonu Belediye başkanlığı yapan Muzafferettin Bey ile Selanik kökenli Eğriboz müdafisi Ömer Paşa'nın torunu Mükerrem hanımın kızıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ratip Kazancıgil</span>

Ratip Kazancıgil, Türk tıp doktoru, tarih araştırmacısı ve akademisyen.

Serpil Bulut Türk akademisyen, tıp doktoru ve siyasetçi.

Özdemir İlter, Türk pediyatrist hekim, bilim insanı ve akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Servet Ünsal</span> Türk siyasetçi

Servet Ünsal, Türk siyasetçi. 2018 Türkiye genel seçimlerinde CHP Ankara milletvekili olarak meclise girdi.

Prof. Dr. Refet Saygılı Ege Üniversitesi eski rektör, tıp akademisyeni.

Prof. Dr. Hülya Güven, Türk hekim, akademisyen ve siyasetçi.

Kayıhan Pala, Tıp doktoru, akademisyen ve siyasetçi. 28. dönem Cumhuriyet Halk Partisi Bursa milletvekilidir.