İçeriğe atla

Genç Bir Sanatçının Cenazesinde

Genç Bir Sanatçının Cenazesinde FS 58 (DancaVed en ung Kunstners Baare) Carl Nielsen'in yaylı çalgılar orkestrası için Danimarkalı ressam Oluf Hartmann'ın Ocak 1910'daki cenazesi için yazılmıştır.

Arka plan

Oluf Hartmann, ünlü besteci J.P.E. Hartmann'ın torunu, besteci Emil Hartmann'ın oğlu ve Danimarka'nın Lolland adasındaki müzisyen ve sanatçıların buluşma yeri olan Fuglsang Malikanesi'nin hanımı Bodil Neergaard'ın erkek kardeşidir. Hartmann 16 Ocak 1910 Pazar günü öldü. Ertesi Çarşamba günü, Nielsen "Andante lamentoso"nun taslağını tamamladı. Belki de orijinal olarak yaylı çalgılar dörtlüsü için yazılmış olan parça daha sonra besteci tarafından yaylı çalgılar orkestrası için uyarlanmıştır.[1]

Mi-bemol minör tonda dört dakikalık parça ilk olarak Gade Quartet tarafından 21 Ocak'ta Oluf Hartmann'ın cenazesinde Kopenhag'daki Holmen's Mezarlığı'ndaki şapelde seslendirildi. Nisan 1912'de Nielsen, Kopenhag'daki Meryem Ana Kilisesi'nde düzenlediği bir Paskalya konseriyle bağlantılı olarak yaylılar için uyarladı. Parçayı yaşamı boyunca birçok başka vesileyle yönetti ve aynı zamanda 9 Ekim 1931'deki cenazesinde damadı Emil Telmányi'nin oda orkestrası tarafından çalındı.

Parça farklı isimlerle de biliniyor. İlk olarak 1912'de Kopenhag'daki konserler için Andante doloroso adını aldı ve daha sonra Andante dolorosa (Ved en ung Kunstners Baare) veya Andante dolorosa (Genç Bir Sanatçının Cenazesinde) olarak anıldı.

Müzik

Deutsche Grammophon'un Emerson String Quartet tarafından kaydıyla bağlantılı olarak yazan Anthony Burton şöyle yazıyor: "Mi-bemol minörün karanlık tonunda, başlangıçta bastırılmış Re majör bir orta bölüm ve sakin bir majör ton sonuyla, oldukça dokunaklı bir yoğunluğa sahip. Mütevazı uzunlukta bir çalışma için dikkate değer."[2]

Kayıtlar

Dış Bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ Niels Bo Foltmann, "At the Bier of a Young Artist", Orchestral Works 2, Carl Nielsen Edition 9 Nisan 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Royal Danish Library. Retrieved 13 November 2010.
  2. ^ "Intimate Voices EMERSON STRING QUARTET". 1 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

İlhan Usmanbaş Türk besteci, eğitimcidir.

<span class="mw-page-title-main">Ekrem Zeki Ün</span>

Ekrem Zeki Ün, Türk besteci, orkestra şefi, keman eğitimcisi.

<span class="mw-page-title-main">Felix Mendelssohn Bartholdy</span> 19.yüzyılda Alman besteci,piyanist ve orgcu

Jacob Ludwig Felix Mendelssohn Bartholdy, Alman müzisyen, besteci, piyanist, orgcu ve orkestra şefi.

<span class="mw-page-title-main">Mieczysław Karłowicz</span> Polonyalı besteci ve orkestra şefi

Mieczysław Karłowicz, Geç romantik dönem Polonyalı besteci ve orkestra şefi.

<span class="mw-page-title-main">Sergey Prokofyev</span>

Sergey Sergeyeviç Prokofyev, (Rusça: Серге́й Серге́евич Проко́фьев; Sergey Sergeyeviç Prokofyev; birçok değişik müzik türünü ustalıkla icra edebilen, bu özelliği ile 20. yüzyılın en önemli yorumcularından sayılan ünlü piyanist ve besteci.

<span class="mw-page-title-main">Charles Gounod</span> Fransız besteci (1818 – 1893)

Charles-François Gounod, Fransız opera bestecisi.

<span class="mw-page-title-main">Ludwig Spohr</span>

Ludwig Spohr veya Almanya dışında bilinen ismiyle Louis Spohr bir Alman besteci, keman virtüözü ve orkestra şefi, müzikolog ve müzik öğretmeni idi. Zamanında besteci olarak Beethoven kadar ünü bulunmaktaydı. Besteci olarak Alman müzik dramının gelişmesinde en önemli tarihsel müzik bestecileri ile aynı sırada tutulmaktadır. Oratoryo besteleme de çok yüksek müzik seviyelere ulaşmış ve 19. yüzyılda çok popüler olan operalar bestelemiştir. Orkestra besteleri dolayısıyla Mozart ile kıyaslanmıştır. Virtüöz kemancı olarak zamanın hükümdarlarının hayran olduğu konserler sunmuştur. Ayrıca orkestra şefliğinde ve müzik teorisi ve müzik eğitimi için hazırladığı kitaplar ile zamanında çok isim kazanmıştır. Ancak 20. yüzyılda Spohr biraz unutulmuş ve "Unutulmuş Usta" olarak anılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ralph Vaughan Williams</span> İngiliz Müzisyen ve Besteci

Ralph Vaughan Williams, İngiliz müzisyeni ve bestecisi. Senfoniler, oda müziği, koro müziği ve film müziği bestelemiştir. İngiliz folklor müziği toplayıcılığı ile uğraşmış ve İngiliz folklor müziğinin çok popüler olan bazı yeni aranjmanlarını yapmış, ayrıca bu parçalardan ilham alarak orijinal müzik parçaları bestelemiştir; örneğin, folklor şarkılarının melodilerini kullanan "English Hymnal".

Necdet Levent, Türk bestecidir.

<span class="mw-page-title-main">Carl Nielsen</span>

Carl Nielsen, Danimarka'nın yetiştirdiği en ünlü klasik Batı müziği bestecisi ve aynı zamanda bir virtüöz kemancı, kornet çalgısı, orkestra şefi, müzik eğitimcisi.

<span class="mw-page-title-main">Eine kleine Nachtmusik</span>

Yaylılar için 13 Numaralı Sol Majör Serenat ya da yaygın adıyla Eine kleine Nachtmusik, K. 525, Wolfgang Amadeus Mozart tarafından 1787 yılında oda orkestraları için bestelenmiş bir eser. Mozart'ın bu son serenadı, sadece onun değil, tüm klasik müziğin en meşhur eserlerinden birisidir.

Reinhold Glière'in sanatsal zengin ve çeşitli olmuştur: 5 opera, 6 bale, 3 senfoni, yaylı çalgılar için 4 konçerto, orkestral eserler, oda orkestrası parçaları, enstrümantal parçalar, çocuklar için piano ve vokal çalışmalar, tiyatro ve film için müzik yazmıştır.

<span class="mw-page-title-main">La cetra</span>

La cetra Antonio Vivaldi'nin Op. 9 eser sayılı, keman için on iki konçertodan oluşan serinin adıdır. İki solo keman içeren Si-bemol Majör 9. konçerto hariç, tümü solo keman, yaylılar ve sürekli bas içindir. Eser, lir benzeri bir çalgı olan Cetra'nın adını almıştır ve dönemin Kutsal Roma-Germen İmparatoru VI. Charles'a ithaf edilmiştir. 1727'de Amsterdam: Michel-Charles le Cene yayın evi tarafından basılmış ve yayımlanmıştır.

Johann Sebastian Bach'ın BWV 1041-1043 keman konçertoları ve BWV 1046-1051 Altı Brandenburg Konçertosu orijinal çalgılamalarıyla bugüne dek ulaşmıştır. Klavsen konçertoları çoğunlukla diğer solo çalgılar (keman, obua, flüt vb.) için yazılmış (önceki) konçertoların uyarlamalarıdır. Klavsen konçertolarından bazıları, diğer solo çalgılar için konçertoların bugünkü orijinal versiyonları ile örtüşürken bazı klavsen konçertolarının başka bir versiyonu bulunmamaktadır, bu da her bir klavsen konçertosunun önceki bir solo çalgı versiyonundan uyarlandığını düşündürmektedir (Ör: BWV 1057 ve 1054 sayılı klavsen konçertoları, 1041 ve 1042 sayılı keman konçertolarının bir ton aşağı aktarılarak yeniden düzenlenmiş versiyonları iken 1055 ve 1056 sayılı klavsen konçertosunun klavsen harici bir solo çalgı için versiyonu bulunmamaktadır).

Klasik Müziğin En Büyük 50 Parçası, Londra Filarmoni Orkestrası tarafından şef David Parry ile kaydedilen klasik eserlerden bir seçkidir. Londra'daki Abbey Road Studios, Royal Festival Hall ve Henry Wood Hall'da kaydedilen albüm, Kasım 2009'da dijital formatta ve 2011'de 4'lü CD set olarak yayınlandı. Klasik Müziğin En Büyük 50 Parçası 200.000'den fazla kopya sattı ve üç yılı aşkın süredir iTunes'daki en iyi 10 klasik albümden biri olarak geçirdi.

<span class="mw-page-title-main">Arkady Luxemburg</span> Arkady Luxemburg besteci

Arkady Luxemburg Moldovalı-Amerikalı bestecilerden birisidir.

Antonio Vivaldi'nin keman, yaylı çalgılar ve sürekli bas için yazdığı altı konçertodan oluşan set. Diğer opus sayılı konçerto setleri on iki konçerto içerirken bu set yalnız altı konçerto içermektedir. Op. 6 konçertolar 1729 yılında Amsterdam Estienne Roger & La Cene Yayınevi tarafından yayınlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Altı Keman Konçertosu, Op. 6 (Vivaldi)</span>

Antonio Vivaldi'nin 1717'de yazdığı, Amsterdam Chez Jeanne Roger Yayınevi tarafından 1719'da yayınlanan solo keman, yaylılar ve sürekli bas için bestelediği Op. 6 eser sayılı altı konçertodur. Op. 10, 11, 12 ile beraber Op. 3, 4, 8 gibi on iki konçerto içeren setlerinden yalnız altı konçerto içeriyor olmasıyla ayrılır.

<span class="mw-page-title-main">Oluf Hartmann</span>

Oluf Hartmann Danimarkalı ressamdır. Kopenhag'daki Danimarka Kraliyet Güzel Sanatlar Akademisi'nde eğitim gördü ve 1900'lerde önemli sergilerde çalışmalarını sergiledi.

Müzikte opus sayısı, bestecinin o eseri yayınlamasının kronolojik sırasını belirtmek için bir müzik kompozisyonuna veya bir dizi kompozisyona atanan "eser numarasıdır". Opus numaraları benzer başlıklara sahip besteleri ayırt etmek için de kullanılır; tek bir çalışma için "Op" olarak, birden fazla esere atıfta bulunulduğunda "Opp." olarak kısaltılır. Opus numaraları her zaman kompozisyonun kronolojik sırasını göstermeyebilir. Örneğin, bestecinin ölümünden sonra yayınlanan bir eser var ise, gençlik dönemine ve hatta bestecinin ilk tamamladığı eserlerden biri olsa dahi, opus numarası olarak genellikle son sıralara yerleştirilir.