İçeriğe atla

Gemini PDA

Gemini PDA
Geliştirici(ler)Planet Computers
TipCep bilgisayarı
Çıkış tarihi2017
İşletim sistemiAndroid 7.1 "Nougat"

Debian Linux

Sailfish OS
Enerji4,220 mAh
Yonga seti kullanımıMediatek MT6797X Helio X27, Quad Core ARM Mali (GPU) T880 MP4 @875MHz
CPU10×ARM Cortex-A:

2×A72 @2.6GHz 4×A53 @2.0GHz

4×A53 @1.6GHz
Hafıza4 GB LPDDR3 RAM
Ekran5.99 in (152 mm) 2160×1080, 403 dpi
SesStereo hoparlörler 3.5mm stereo ses girişi
Giriş2×USB-C OTG

Bluetooth v4.1

Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac
Kamera(lar)5 MP (optional) / 5 MP
Bağlantı(lar)GSM/GPRS/EDGE 850/900/1800/1900

CDMA 850/1900 MHz BC0 BC1+ EVDO WCDMA 900/2100MHz

LTE 1/2/3/4/5/7/12/17/20/41
Boyutlar/Kasa171.4 mm (6.75 in) × 79.3 mm (3.12 in) × 15.1 mm (0.59 in)
Ağırlık354 gr

Gemini PDA, daha önce 1990'larda Psion Seri 5 üzerinde çalışan Martin Riddiford'la birlikte Planet Computers tarafından tasarlanan kişisel bir dijital asistan idi.[1] 2017'de Indiegogo'dan finanse edilen proje oldu.[2] Gemini, modern akıllı telefonların trendini öncelikle peyzaj açısından kullanılmakta ve bir klavyeye sahip olmakta, yani bir subnotebook şeklini almaktadır.[3] Planet, cihaz üzerinde iki işletim sistemi çalıştırmayı destekliyor ve Android ile GNU / Linux arasında çift bot kullanıyor. Android Nougat, Debian Linux ve Sailfish OS sistemlerde çalışabilir.[4] Ocak 2018'den önce, ön üretim cihazları değerlendiricilere sunuldu ve Aralık 2017'de seri üretim, Ocak 2018'in sonlarında Indiegogo destekleyicilerine gönderilmeye başlandı.[5]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 9 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Aralık 2018. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Aralık 2018. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Aralık 2018. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 9 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Aralık 2018. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 9 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Aralık 2018. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Linux</span> Bir işletim sistemi çekirdeği

Linux ; Linux çekirdeğine dayalı, açık kaynak kodlu, Unix benzeri bir işletim sistemi ailesidir. GNU Genel Kamu Lisansı versiyon 2 ile sunulan ve Linux Vakfı çatısı altında geliştirilen bir özgür yazılım projesidir. Linux ismi ilk geliştiricisi olan Linus Torvalds tarafından 1991 yılında verilmiştir. Günümüzde süper bilgisayarlarda, akıllı cihazların ve internet altyapısında kullanılan cihazların işletim sistemlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bunlardan en popüler olanı Google tarafından geliştirilen Android işletim sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Android</span> Mobil işletim sistemi

Android, Google ve Open Handset Alliance tarafından, cep telefonları, tabletler ve televizyonlar için geliştirilmekte olan, Linux tabanlı, özgür ve ücretsiz bir işletim sistemidir. Sistem açık kaynak kodlu olsa da, kodlarının ufak ama çok önemli bir kısmı Google tarafından kapalı tutulmaktadır. Google tarafından ücretsiz sunulmasının sebebi, sistemin daha hızlı ve çabuk gelişmesi, birçok popüler marka tarafından kullanılması ve bu sayede reklamlarının daha fazla kişiye ulaşmasını sağlamaktır. Google, Android sistemi üzerinde çalışan Google Play marketteki oyun ve uygulamalar üzerinde aldığı reklamları yayınlayarak para kazanmaktadır. Android'in desteklenen uygulama uzantısı ".apk"dır.

<span class="mw-page-title-main">HTC Dream</span> HTC üretimi android cep telefonu

HTC Dream HTC tarafından geliştirilen bir akıllı telefondur. İlk kez Eylül 2008'de piyasaya çıkan Dream, Linux tabanlı Android işletim sistemini piyasaya süren ve Google ve Open Handset Alliance tarafından daha da geliştirilen ve zamanın diğer önemli akıllı telefon platformlarına açık bir rakip yaratan ilk cihaz oldu. İşletim sistemi, özelleştirilebilir bir grafik kullanıcı arayüzü, Gmail gibi Google hizmetleri ile entegrasyon, uygulamalar tarafından gönderilen son iletilerin bir listesini gösteren bir bildirim sistemi ve ek uygulamalar indirmek için Android Market sunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Galaxy Nexus</span> Akıllı Telefon

Galaxy Nexus (GT-I9250) Google ve Samsung tarafından ortak olarak geliştirilen dokunmatik bir akıllı telefondur. Telefon ve işletim sistemi her iki şirketin ortaklığı ile üretilmiştir. Bu telefon Google'ın 3. jenerasyon amiral gemisidir. 1. jenerasyon Nexus one, 2. jenerasyon ise Nexus S'dir. Galaxy Nexus HD Super AMOLED ekrana sahiptir. Cihaz gelişmiş bir kameraya sahiptir ve Android Ice Cream Sandwich sürümü ile üretilmiştir. Ad, Android akıllı telefonların Samsung Galaxy ve Nexus markaları arasındaki ortak markalamanın bir sonucudur. Ancak, cihaz "Nexus" markası üzerindeki ticari marka nedeniyle "Brezilya'da Galaxy X" olarak biliniyor.

<span class="mw-page-title-main">Nexus 5</span>

Nexus 5, LG Electronics şirketi tarafından Google Inc. ile ortak olarak tasarlanan, geliştirilen ve pazarlanan ve piyasada Nexus adını taşıyan beşinci nesil Android™ işletim sistemli akıllı telefondur. Google Inc ile ortaklaşa geliştirilen ve Nexus'un amiral gemisi cihazlarının bulunduğu Nexus serisinin bir parçası olarak pazarlanan ve 31 Ekim 2013'te açıklanan bu cihaz, Nexus 4'ün bir devamı niteliğindedir. Nexus 5, yenilenmiş bir arabirim, performans iyileştirmeleri, artan Google Asistan entegrasyonu, daha iyi pil ömrü ve diğer özellikler getirdi. Ekim 2015 yılında yeni bir sürümü olan Nexus 5X tanıtıltı.

<span class="mw-page-title-main">Nexus 6</span>

Nexus 6, Google ve Motorola tarafından geliştirilmiş olan ve Android işletim sistemi çalıştıran bir akıllı telefondur. Nexus 5'ten sonra çıkan cihaz olup Google Nexus serisindeki altıncı akıllı telefondur. Nexus 5'in halefi olan bu cihaz, Google tarafından pazarlanan ve orijinal bir ekipman üreticisi ortak tarafından kurulmuş bir Android tüketici cihazları ailesi olan Google Nexus serisinin altıncı akıllı telefonudur. Nexus 6 ve HTC Nexus 9, Android 5.0 "Lollipop" için başlatma cihazları olarak hizmet vermeye başladı.

<span class="mw-page-title-main">Nokia X platform</span>

Nokia X platform, Bir Linux tabanlı mobil işletim sistemi ve yazılım platformudur. ilk olarak Nokia, sonradan Microsoft Mobile tarafından tarafından geliştirildi. C, C++, Java dilinde yazılmıştır. 24 Şubat 2014 tarihinde tanıtılan sistem Android'den çatallıdır ve Nokia X ailesinin tüm cihazlarında kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Google Fuchsia</span>

Fuchsia, şu anda Google tarafından geliştirilen açık kaynaklı bir işletim sistemidir. Proje, Ağustos 2016'da resmi bir duyuru yapılmaksızın kendi kendine barındırılan bir git şeklinde göründüğünde halk tarafından tanındı. Kaynak belgelerinde adın arkasındaki neden "Pembe + Mor == Fuşya " olarak tanımlanmaktadır. Linux çekirdeğini temel alan, daha önce Google tarafından geliştirilen Chrome OS ve Android gibi işletim sistemlerinin aksine, Fuchsia, mineral adını taşıyan Zircon adlı yeni bir mikro çekirdeğe dayanıyor.

<span class="mw-page-title-main">Nexus 7 (2013)</span> Tablet bilgisayar

İkinci nesil Nexus 7, Android işletim sistemini çalıştıran, Google ve Asus tarafından ortak geliştirilen Nexus ailesine ait 2.nesil bir mini tablet bilgisayardır. Google tarafından pazarlanan ve orijinal bir ekipman üreticisi ortak tarafından inşa edilen bir dizi Android tüketici cihazı olan Google Nexus serisindeki üçüncü tablettir. Orijinal Nexus 7'nin başarısının ardından, çeşitli perakendecilerin erken sürümlerinden dolayı cihazın ikinci nesli 26 Temmuz 2013 tarihinde orijinal tarihinin dört gün öncesinde piyasaya çıktı. Tablet 4.3 "Jelly Bean" sürümüyle birlikte gönderilen ilk cihazdı.

<span class="mw-page-title-main">Nexus 9</span>

Nexus 9, Android işletim sistemini çalıştıran Google ve HTC tarafından ortak olarak geliştirilen bir tablet bilgisayardır. Nexus 10-un yerini aldı. Nexus 9, 15 Ekim 2014'te önceden sipariş verildi ve 17 Ekim'de piyasaya çıktı. 3 Kasım 2014 tarihinde serbest bırakıldı. 12 Aralık 2014 tarihinde ABD'de 4G LTE sürümü yayınlandı. Google tarafından pazarlanan ve bir OEM ortak tarafından inşa edilen bir dizi Android tüketici cihazı olan Google Nexus serisindeki dördüncü tablettir. Cihaz iki saklama boyutunda, 16 GB ve 32 GB olarak mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Samsung Internet</span> Web Tarayıcısı

Samsung Internet Samsung Electronics tarafından geliştirilen akıllı telefonlar ve tablet bilgisayarlar için bir mobil web tarayıcısıdır. Açık kaynaklı Chromium projesine dayanıyor. Samsung Galaxy cihazlara önceden yüklenmiştir. 2015'ten beri Google Play'den indirilebilir ve son zamanlarda Samsung Galaxy Store üzerinden Tizen tabanlı akıllı saatlerinde de kullanılabilir. Samsung, 2016 yılında aylık yaklaşık 400 milyon aktif kullanıcısı olduğunu tahmin ediyordu. StatCounter'a göre, Mayıs 2018'de yaklaşık% 4.98 pazar payına sahipti.

<span class="mw-page-title-main">Nokia 8</span>

Nokia 8; Android işletim sistemini kullanan,Nokia markalı üst seviye bir akıllı telefondur. 16 Ağustos 2017'de HMD Global tarafından Londra, İngiltere'de tanıtılan telefon; Avrupa'da 2017 Eylül'de satışa çıkmıştır. Nokia 8, 2014'te çıkan Nokia Lumia 930'dan sonraki ilk üst seviye Nokia cihazdır. Cihazın geliştirilmiş bir modeli olan Nokia 8 Sirocco, 25 Şubat 2018'de Barselona'daki Mobile World Congress'te duyurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Nokia 6</span>

Nokia 6; Nokia markalı, Android işletim sistemini kullanan orta seviye bir akıllı telefondur. Cihaz, Nokia'nın cihaz bölümünün kısmen elden çıkarılmasıyla oluşturulan Fin şirket HMD Global'in ilk akıllı telefonudur; Nokia Lumia 638'den sonra ilk Nokia markalı ve kısa ömürlü Nokia X2'den sonra Android işletim sistemini kullanan ilk Nokia markalı akıllı telefondur. 8 Ocak 2017'de, cihazın ilk olarak Çin'de satışa çıkarıldığı duyuruldu; bundan bir ay sonra da cihazın dünya çapında satılacak modeli duyuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Samsung Galaxy J5 (2017)</span>

Samsung Galaxy J5 (2017); Samsung Electronics tarafından üretilen, satılan ve pazarlanan, Samsung Galaxy J serisi'ne ait Android işletim sistemini kullanan bir akıllı telefondur. Cihaz, Samsung Galaxy J3 (2017) ile beraber Temmuz 2017'de tanıtılmış ve satışa çıkarılmıştır. Cihazda, 2 veya 3 GB LPDDR3 RAM ile desteklenen 64 bit bir çip bulunur. Cihazda, 3000 mAh çıkarılamayan batarya bulunur. Samsung Galaxy J5 (2016) ve Samsung Galaxy J5 Prime modellerinin halefidir.

<span class="mw-page-title-main">Nokia 5</span> Fin şirketi HMD Globalden orta sınıf Android akıllı telefon.

Nokia 6; HMD Global tarafından duyurulmuş, Android işletim sistemini kullanan orta seviye bir akıllı telefon. Cihaz; Barselona, İspanya'da MWC 2017'de; Nokia 3, Nokia 6 ve Nokia 3310 (2017) ile beraber duyurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Nokia 3</span> 2017 Android akıllı telefon

Nokia 3; HMD Global tarafından tasarlanmış, Nokia markalı, Android işletim sistemini kullanan orta seviye bir akıllı telefon. Cihaz; Nokia 5, Nokia 6 ve Nokia 3310 (2017) ile beraber Mobile World Congress başlamadan bir gün önce 26 Şubat 2017'de duyurulmuştur. Cihaz her ay düzenli olarak güvenlik güncellemesi alır ve cihazda orijinal Android yüklüdür.

<span class="mw-page-title-main">Samsung Galaxy J6+</span>

Samsung Galaxy J6+; Samsung Electronics tarafından Samsung Galaxy J serisinin bir parçası olarak 10 Ekim 2018 tarihinde piyasaya sürülen, Android işletim sistemini kullanan orta seviye bir akıllı telefondur. Cihaz, Samsung Galaxy J6'nın yerini almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Replicant (işletim sistemi)</span>

Replicant, tüm özel mülk Android bileşenlerini özgür yazılım eşdeğerleriyle değiştirmeyi amaçlayan Android mobil platformuna dayalı özgür bir işletim sistemidir (OS). Birkaç farklı model akıllı telefon ve tablet bilgisayar için kullanılabilir durumdadır. Android ile aynı programlama dillerinde yazılmıştır. Değişiklikler çoğunlukla C dilindedir; değişiklikler çoğunlukla işletim sisteminin Linux çekirdeği ve onu kullanan sürücüler gibi alt düzey kısımlarındadır. Replicant ismi, Blade Runner filmindeki kurgusal replika androidlerden alınmıştır. Replicant, Free Software Foundation ve kısmen NLnet tarafından desteklenir ve sponsor olunur.

<span class="mw-page-title-main">Xiaomi Mi A1</span> Xiaomi tarafından üretilmiş akıllı telefon

Xiaomi Mi A1 ; Android One programının bir parçası olarak Google ve Xiaomi tarafından ortak geliştirilmiş, Android işletim sistemini kullanan bir akıllı telefondur. Cihazın ardılı olarak Xiaomi Mi A2 sunuldu.

<span class="mw-page-title-main">Android-x86</span>

Android-x86, Open Handset Alliance tarafından geliştirilen Android mobil işletim sisteminin RISC tabanlı ARM çipleri yerine x86 işlemcili cihazlarda çalışmasını sağlayan, resmi olmayan bir açık kaynaklı bir projedir.