İçeriğe atla

Gemini

Google Gemini
Geliştirici(ler)Google AI
İlk yayınlanma21 Mart 2023
Erişilebilirlik46 dil[1]
238 ülke[1]
TürSohbet Botu
LisansÖzel mülk yazılım
Resmî sitesihttps://gemini.google.com/

Gemini ya da eski adıyla Bard, Google AI tarafından geliştirilen ve 21 Mart 2023'te yayınlanan bir sohbet robotudur. Google'ın LaMDA dil ailesini kullanan Gemini; şu anda 200'den fazla ülkede yayın yapmakta, 40'tan fazla dilde kullanılabilmektedir.

Şu anda deneysel olarak herkese açık ve ücretsiz kullanılabiliyor. Hala test aşamasında olduğu için sorulara yanlış ve rahatsız edici yanıtlar verebiliyor. Kullanıcıların geri bildirimleri ile geliştirileceği öne sürülüyor.

Google, deneysel olarak kullanıma sunduğu Gemini'ı, OpenAI'ın DALL-E gibi metinden görsel de üreten bir yapay zeka haline getirmek istiyor.

Çıkışı

Google Bard 30 Kasım 2022 tarihinde piyasaya sürülen ChatGPT adlı yapay zeka sohbet botunun fenomen olması ile başlatıldı. Google'ın ChatGPT'yi potansiyel bir tehdit olarak görmesi ile bir proje başlattı ve Bard projesi ortaya atıldı. Daha öncesinde bunun temellerini atmış olan Google, LaMDA'nın da halka açık duyurumunu ilk kez Google Bard ile yapmış oldu.

Herkesin katıldığı bir toplantıda çalışanlar tarafından LaMDA'nın Google'ın ChatGPT ile rekabet etmesi için kaçırılmış bir fırsat olup olmadığı sorulduğunda, Google ve Alphabet CEO'su Sundar Pichai ve Google AI şefi Jeff Dean, şirketin ChatGPT'ye benzer yeteneklere sahip olmasına rağmen, bu alanda çok hızlı hareket etmenin Google'ın OpenAI'den önemli ölçüde daha büyük olması nedeniyle büyük bir "itibar riski" oluşturacağını belirtti.

Kaynakça

  1. ^ a b "Where you can use Bard". Google Support. 12 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

OpenAI, ABD merkezli yapay zekâ araştırma şirketi. Şirketin genel amacı insanlığa fayda sağlayabilecek yapay zekâ hakkında araştırma yapmaktır. 2015 yılının sonlarında San Francisco'da kurulan şirket, patentlerini ve araştırmalarını halka açık hale getirerek diğer kurum ve araştırmacılarla “serbest iş birliği yapmayı” amaçlamaktadır. Elon Musk ve Sam Altman, yapay genel zekâdan kaynaklanan varoluşsal risk endişelerinden dolayı bu şirketi kurduklarını açıklamıştır. Organizasyon 2015 yılında Sam Altman, Reid Hoffman, Jessica Livingston, Elon Musk, Ilya Sutskever, Peter Thiel ve diğerleri tarafından San Francisco’da kurulmuş ve toplamda 1 milyar dolar bağışta bulunulmuşlardır. Musk 2018 yılında yönetim kurulundan istifa etmiş ancak bağışçı olarak kalmıştır. Microsoft 2019 yılında OpenAI LP’ye 1 milyar dolarlık bir yatırım sağlamış ve Ocak 2023’te ikinci birçok yıllık yatırım sağlamıştır; bu ikinci yatırımın 10 milyar dolar olduğu bildirilmektedir. ChatGPT yazılı cevap veren botun yapımı da OpenAI’a aittir.

Chatbot, kullanıcı ile genellikle metin, bazı durumlarda ise konuşma yoluyla diyalog kurarak bilgi veren veya bir işlemi gerçekleştiren bir yazılımdır.

Generative Pre-trained Transformer 3 kısaca GPT-3, insanların yazdığı metinlere benzer içerik üretmek için derin öğrenmeyi kullanan özbağlanımlı dil modelidir. GPT-n serisindeki üçüncü nesil dil tahmin modeli olan GPT-3, San Francisco merkezli yapay zeka araştırma laboratuvarı OpenAI tarafından geliştirilmiştir. GPT-3'ün tam sürümü, veri işleyecek 175 milyar parametreye sahiptir. Bu rakam GPT-2'nin öğrenme kapasitesinin 2 katıdır. 14 Mayıs 2020'de tanıtılan ve Temmuz 2020 itibarıyla beta aşamasında olan GPT-3, önceden öğretilmiş dil örnekleriyle doğal dil işleme (NLP) sistemini kullanmaktadır. GPT-3'ün piyasaya sürülmesinden önce, en büyük dil modeli Microsoft'un Şubat 2020'de tanıttığı ve GPT-3'ün %10'undan daha az kapasiteye sahip olan Turing NLG idi.

<span class="mw-page-title-main">ChatGPT</span> OpenAI tarafından geliştirilen yapay zekâ sohbet robotu

ChatGPT, OpenAI tarafından geliştirilen ve diyalog konusunda uzmanlaşmış bir yapay zeka sohbet botudur. Bu chatbot, denetimli ve takviyeli öğrenme teknikleriyle ince ayar yapılmış büyük bir dil modeline dayanır. ChatGPT'nin ilk versiyonu, GPT-3 temelli idi ve daha sonra gelişmiş sürümleri olan GPT-3.5 ve 14 Mart 2023'te GPT-4 ile güncellenmiştir ve ChatGPT Plus kullanıcıları için kullanılabilir durumdadır.

Dil modeli, kelimelerin dizileri üzerinde bir olasılık dağılımıdır. Herhangi bir uzunluktaki m kelimeler dizisi verildiğinde, bir dil modeli, tüm dizinin olasılığına bir olasılık atar .

GPT-4, OpenAI tarafından oluşturulan çok modlu büyük bir dil modelidir. GPT serisinin dördüncüsüdür. 14 Mart 2023’te yayınlanmıştır ve API aracılığıyla ve ChatGPT Plus kullanıcıları için kullanılabilir olacaktır. Microsoft, GPT kullanan Bing sürümlerinin resmi yayınlanmadan önce aslında GPT-4 kullandığını doğruladı.

<span class="mw-page-title-main">Üretken yapay zekâ</span>

Üretken yapay zekâ, bilgisayar sistemlerinin metin, görüntü, ses gibi farklı veri türlerini işleyerek orijinal içerik oluşturmasına yarayan bir yapay zekâ teknolojisi dalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Grok</span> xAI tarafından geliştirilen Chatbot programı

Grok, xAI tarafından geliştirilen ve büyük dil modellerine (LLM'ler) dayanan, konuşmaya dayalı, üretken bir yapay zeka sohbet robotudur. OpenAI'nin ChatGPT'sinin yükselişine doğrudan yanıt olarak Elon Musk tarafından bir girişim olarak geliştirilmiştir. Chatbot'un "mizah anlayışına sahip" olduğu ve Twitter'a (X) doğrudan erişim sağladığı belirtilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">XAI (şirket)</span>

X.AI Corp., xAI, isimleriyle yapay zeka endüstrisinde faaliyet gösteren Amerikan şirketidir. Elon Musk tarafından Mart 2023'te kurulmuştur. Belirtilen hedefi, "evrenin gerçek doğasını anlamak"tır. Çalışmaları Arasında "Grok", "PromptIDE" gibi yapay zeka ve SDK kuruluşları vardır.

<span class="mw-page-title-main">Yapay zeka patlaması</span>

Yapay Zeka Patlaması, veya Yapay Zeka Baharı, yapay zeka alanında çok hızlı bir şekilde devam eden ilerleme dönemidir. Öne çıkan örnekler arasında Google DeepMind ve OpenAI gibi laboratuvarlar tarafından yürütülen üretken yapay zekalar yer almaktadır.

Açık kaynaklı yapay zeka, açık kaynak yaklaşımının yapay zeka geliştirme alanında uygulanmasıdır.

Attention Is All You Need, Google tarafından 2017 yılında yayımlanan bir bilimsel makaledir. Sekiz bilim insanı tarafından kaleme alınan makale, ChatGPT, Midjourney, Stable Diffusion, GitHub Copilot gibi üretken yapay zeka uygulamalarının doğmasına vesile olduğu için modern yapay zekanın kurucu belgesi olarak kabul edilmektedir.

Gemini dil modeli, Google DeepMind tarafından geliştirilmiş olan ve LaMDA ve PaLM 2'nin ardılı olarak hizmet veren çok modlu büyük dil modelleri ailesinin adıdır. Gemini Ultra, Gemini Pro ve Gemini Nano'dan oluşan bu ürün, OpenAI'nin GPT-4'üne rakip olarak konumlandırılarak 6 Aralık 2023'te duyurulmuştur. Aynı adı taşıyan üretken yapay zeka sohbet robotunun ardındaki esas gücü oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Önceden eğitilmiş üretken dönüştürücü</span> büyük dil modeli çeşidi

Önceden eğitilmiş üretken dönüştürücü ya da özgün İngilizce adının kısaltmasıyla GPT, bir tür geniş dil modeli ve Üretken yapay zekâ için öne çıkan bir çerçevedir. Doğal dil işleme görevlerinde kullanılan yapay sinir ağlarından oluşur. GPT'ler dönüştürücü mimarisine dayanır, etiketlenmemiş metinlerden oluşan büyük veri setleri üzerinde önceden eğitilmiştir ve insan benzeri yeni içerikler üretebilir. 2023 itibarıyla, çoğu LLM bu özelliklere sahiptir ve bazen genel olarak GPT'ler olarak anılırlar.

Microsoft Copilot, Microsoft tarafından geliştirilen ve 7 Şubat 2023'te piyasaya sürülen bir sohbet robotudur. Geniş bir dil yelpazesini esas alarak kaynak gösterme, şiir ve şarkı yazma işlemlerini yapabilir.

Claude, Anthropic tarafından geliştirilen geniş kapsamlı dil modelleri ailesidir. İlk model Mart 2023'te piyasaya sürüldü. Mart 2024'te çıkan Claude 3 ise görselleri de analiz edebiliyor.

GPT-4o, OpenAI tarafından oluşturulan çok dilli, çok modlu, önceden eğitilmiş üretken dönüştürücüdür. OpenAI CTO'su Mira Murati önderliğinde 13 Mayıs 2024 tarihinde gerçekleştirilen canlı yayında duyurulmuş ve aynı gün yayınlanmıştır. GPT-4o ücretsiz olmakla birlikte, ChatGPT Plus aboneleri için 5 kat daha fazla kullanım limitine sahiptir. Metin, görüntü ve ses işleyebilmekte ve üretebilmektedir. API'si önceki GPT-4 Turbo'ya kıyasla iki kat daha hızlı ve yarı fiyatınadır.

Anthropic PBC, 2021 yılında kurulmuş ABD merkezli bir yapay zeka startup şirketi. Şirket, yapay zeka güvenliği ve güvenilirliği üzerine araştırmalar yapmakta ve bu araştırmaları genel kullanım için güvenli ve sağlam modeller geliştirmek için kullanmaktadır. Anthropic, OpenAI'ın ChatGPT ve Google'ın Gemini modellerine rakip olarak Claude adlı bir dizi geniş dil modelleri (LLM) geliştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">SearchGPT</span>

SearchGPT, OpenAI tarafından geliştirilen bir prototip arama motoru. 26 Temmuz 2024'te piyasaya sürülen bu prototip, geleneksel arama motoru özelliklerini üretken yapay zekâ yetenekleriyle birleştirmektedir. Bu arama özelliği, OpenAI'yi büyük arama motorlarına, özellikle de Google ve Bing gibi büyük rakiplerin doğrudan karşısına koymaktadır; Bing, OpenAI'nin en büyük yatırımcısı olan Microsoft'un bir ürünüdür. SearchGPT ilk olarak 10.000 test kullanıcısına sınırlı bir sürüm olarak tanıtılmıştır. OpenAI, nihai hedef olarak arama özelliklerini ChatGPT'ye entegre etmeyi planlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ben Goertzel</span>

Ben Goertzel, ABD'li bilgisayar bilimcisi, yapay zekâ araştırmacısı ve iş insanı.