İçeriğe atla

Gemi Ev

Koordinatlar: 39°53′13″K 32°50′51″D / 39.88694°K 32.84750°D / 39.88694; 32.84750
Gemi Ev
Harita
Diğer ad(lar)Özkanlar Evi
Genel bilgiler
DurumTamamlandı
TürApartman
Mimari tarzModern mimari
KonumÇankaya, Ankara, Türkiye
AdresFuar Sokak No:4, Aziziye
Koordinatlar39°53′13″K 32°50′51″D / 39.88694°K 32.84750°D / 39.88694; 32.84750
Başlama1968
Tamamlanma1970
Teknik ayrıntılar
MalzemeBetonarme
Kat sayısı5
Asansör sayısıYok
Tasarım ve inşaat
Mimar(lar)Danyal Tevfik Çiper
İnşaat mühendisiEral Soner[1]

Gemi Ev; Ankara'nın Çankaya ilçesinde bulunan bir apartmandır. Dışarıdan görünüşü bir gemiyi andırdığı ve tek bir konutmuş gibi gözüktüğü için halk arasında bu isimle ünlenen bina aynı zamanda "Özkanlar Evi" olarak da bilinir. Yapının mimarı olan Danyal Çiper ise verdiği bir röportajda binanın özellikle gemi formunda tasarlanmadığını, insanlar tarafından yakıştırılan bu benzetmenin de tamamen binanın aerodinamik formundan kaynaklandığını dile getirmiştir.[2] 1968 yılında projesi çizilen yapının inşaatı aynı yıl başlamış ve 1970'te tamamlanmıştır.[1]

Mimari

Türkiye'deki modernist mimarinin önemli örneklerinden biri olarak kabul edilen Gemi Ev, mimar Danyal Tevfik Çiper tarafından tasarlanmıştır. Yapının genelinde, organik mimarinin temsilcilerinden Frank Lloyd Wright'tan esinlenmeler görülür.[1] Biri teras ve diğeri bodrum olmak üzere toplamda beş kattan oluşan bina, betonarme karkas tekniğiyle inşa edilmiştir. Bağlı olduğu mimari gelenek dahilinde yapının en göze çarpan özelliklerinden birisi de tasarımında geometrik şekillerin sıkça kullanılmasıdır. Ana kütleyi oluşturan dikdörtgen prizmanın uçlarına eklenen dairesel formlar ve bağlantılı cephelere konumlandırılan yuvarlak pencereler sayesinde sayesinde gemi biçimini almıştır.[3]

Binaya giriş ve çıkışlar Fuar Sokağı üzerinde bulunan ana kapıdan sağlanırken bu cephede kullanılan bant pencereler sayesinde yatay devamlılık sağlanmıştır. Hoşdere Caddesi tarafında kalan batı cephesinde ise ana kütlenin iki eş parçaya bölünüp bir tanesinin geriye doğru uzatıldığı gözlemlenir. Bu cephede de tercih edilen bant pencereler ve öndeki dairesel formların devamı niteliğindeki sağır yüzeyler sayesinde yapının tümünde bir süreklilik sağlanmıştır. Kuzey cephede dairelerin özel kullanım mekanları yer aldığı için kesintisiz pencerelerin kullanımı bırakılmış ve doluluk-boşluk dengesi gözetilerek geri kalan kısımdan daha farklı bir şekilde planlanmıştır.[3]

Kaynakça

  1. ^ a b c Balamir, Aydan (Aralık 2008). "Mimar Danyal Tevfik Çiper'in Ardından: Ankara'nın Gemi Evi" (PDF). Bülten. TMMOB Mimarlar Odası. ss. 42-45. 31 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 27 Ocak 2021. 
  2. ^ Başbuğoğlu, Selda (1995). "Danyal Tevfik Çiper" (PDF). Mimarlık, 264. TMMOB Mimarlar Odası. ss. 20-27. 29 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 27 Ocak 2021. 
  3. ^ a b Nuray Bayraktar; Tezcan Karakuş Candan; Didem Bahar; Umut Şumnu; Yeşim Uysal (Kasım 2014). Batuman, Bülent; Ayhan, Elif Selena; Bayraktar, Nuray (Ed.). "Gemi Ev (Özkanlar Evi)" (PDF). Sivil Mimari Bellek: Ankara 1930-1980. Ankara: Vehbi Koç Ankara Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi. s. 235. ISBN 978-975-97802-3-4. 28 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 27 Ocak 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Çankaya Köşkü</span> Türkiye cumhurbaşkanlarının resmî konutu ve çalışma yeri (1923–2014)

Çankaya Köşkü, Türkiye'nin başkenti Ankara'da 1923-2014 yılları arasında Cumhurbaşkanlarının ikamet ettiği komplekstir. 2014 yılından itibaren Cumhurbaşkanlığı resmî konutunun Cumhurbaşkanlığı Sarayı olmasıyla, Başbakanlar tarafından kullanılmaya başlandı. 2017 anayasa değişikliği referandumunun ardından yapılan 2018 genel seçimleri ile birlikte köşk, başbakanlık makamının kaldırılmasıyla kurulan Cumhurbaşkanı Yardımcısı makamı tarafından kullanılmaya başlandı.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de mimarlık</span> Türkiyenin mimari geçmişine genel bir bakış

Türkiye'de mimarlık, Türk mimarisi veya Cumhuriyet Dönemi Türk Mimarisi 1923'te kurulan Türkiye Cumhuriyeti devletinin toprakları üzerinde süregelen mimarlık sürecini inceler. Türkiye’deki mimarlık uygulamaları belli dönemlerde yaygın olan mimari akımlardan, cumhuriyet tarihi boyunca yaşanan belli sorunlardan ve çelişkilerden etkilenerek veya onlara tepki olarak oluşmuştur. Bu çelişkilerden başta geleni özellikle cumhuriyetin ilk dönemlerinde gündeme gelen Doğu-Batı ikilemidir. Buna ek olarak ulusal-evrensel, geleneksel-modern veya dindarlık-laiklik gibi ikilemler ve farklı siyasi görüşler de mimarlık uygulamalarının seyrini etkilemiştir. Bu dönemlerin birbirinden kesin olarak ayrılması pek mümkün değildir. Bazı akımlar diğerleri ile iç içe belirli bir zaman dilimine kadar varlığını sürdümüşler; bir dönemin veya ekolün temsilcisi olarak nitelendirilen bazı Türk mimarlar, kariyerlerinin ileriki dönemlerinde daha farklı stillerde de eserler tasarlamışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Notre Dame Katedrali</span> Paristeki katedral

Notre Dame Katedrali Paris, Fransa'da bulunan dünyaca ünlü bir katedraldir. Meryem Ana'ya ithafen isimlendirilmiştir. Gotik yapı Île de la Cité'nin doğu kısmında, Paris'in diğer tüm önemli yapıları gibi Seine Nehri'nin kıyısında bulunur. Girişi batıya bakar.

<span class="mw-page-title-main">Av Köşkü Saray Müzesi</span> Kocaelinin İzmit ilçesinde bulunan müze

Abdülaziz Av Köşkü ya da başka bir adıyla Kasr-ı Hümayun, İzmit'te bulunan barok ve ampir üslupta bir köşktür. Son şeklini Abdülaziz devrinde alan yapı, Osmanlı Devleti'nde İstanbul dışında yapılan tek küçük saray olarak bilinir. Mimarı Garabet Amira Balyan'dır. Günümüzde müze olarak kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kurtuluş Savaşı Müzesi</span> I. TBMM Binası (1920–1924)

Kurtuluş Savaşı Müzesi veya I. TBMM Binası, Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan bir tarih müzesidir. Ulus Meydanı'na komşu olan yapı, 1924 yılına kadar Türkiye Büyük Millet Meclisinin ilk binası olarak kullanılmıştır. 1961 yılında müzeye çevrilerek "Türkiye Büyük Millet Meclisi Müzesi" adıyla ziyarete açılmıştır. Teşhir salonlarının ve koleksiyonun yenilenmesiyle 23 Nisan 1981 tarihinde Kurtuluş Savaşı Müzesi adıyla yeniden hizmete girmiştir. Hâlen Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde hizmet veren müzede Kurtuluş Savaşı yılları ve Cumhuriyet'in ilanına ilişkin eserler sergilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Şişli Camii</span> İstanbul, Türkiyede bir cami

Şişli Camii, İstanbul, Türkiye'de, Şişli ilçesinde bulunan bir camidir. Halâskârgazi Caddesi ile Abide-i Hürriyet Caddesi'nin kesişmesiyle oluşan bir adacıkta konumlanır.

<span class="mw-page-title-main">Versay Sarayı</span> Paris civarındaki Fransız sarayı

Versay Sarayı ya da Versailles Sarayı, tarihi bir Fransız şatosudur. Sarayın ilk binasının yapımına 1661'de başlanmıştır, daha sonra değişik zamanlarda genişletilmiştir. Saray, günümüzde müze olarak kullanılır. Versailles sarayı çok geniş planlanmış olması yönüyle tipik Fransızdır. Roma İmparatorluğu'ndan sonra ilk kez bu sarayda büyük ölçüler kullanılmıştır. Bunun nedeni ise zengin ve merkezi krallık yönetimiydi. İtalya, Almanya ve İngiltere'de siyasi ortamlar farklı olduğu için Versailles sarayı gibi saraylar uzun süre yapılamadı.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Garı</span> Altındağ, Ankaradaki ana tren istasyonu

Ankara Garı, Türkiye'nin başkenti Ankara'nın Altındağ ilçesi Hacı Bayram Mahallesi'nde yer alan TCDD'ye ait hemzemin ana tren istasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Opera Sahnesi</span> Ankarada bulunan bir tiyatro sahnesi

Büyük Tiyatro veya diğer adıyla Opera Sahnesi; Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan bir tiyatro sahnesidir. Türk mimar Şevki Balmumcu tarafından bir sergi evi olarak tasarlanan ve 1933 yılında inşası tamamlanan yapı, 1948'de gerçekleştirilen yenileme çalışmaları sonrasında opera binası olarak kullanılmaya başlamıştır. Küçük Tiyatro'dan sonra şehirdeki en eski tiyatro sahnesine sahip salondur. Günümüzde, Ankara Devlet Opera ve Balesi ile Ankara Devlet Tiyatrosu'nun ortak kullanımındadır.

<span class="mw-page-title-main">Cengiz Bektaş</span> Türk yüksek mimar, mühendis, ozan ve gazete yazarı

Cengiz Bektaş Türk mimar, şair, yazar.

1923 yılında kurulan Türkiye Cumhuriyeti'nin yeni bir devlet olması ve kendini mümkün mertebe Osmanlı İmparatorluğu'nu temsil eden kavramlardan uzak tutması mimariye de yansıdı. Aynı bağlamda iç politik nedenlerden dolayı Osmanlı döneminde çalışmış kadrolardan da uzak durulması tercih edilmeye başlanmıştı. Bu sebeple 1920'li yıllar ile 1940'lı yıllar arasındaki süreçte kalifiye yerli mimar eksikliğini telafi etmek için ve yeni gelecek idari kadroları eğitmek için ağırlıklı olarak başkent Ankara'nın mimarisinde Avrupa kökenli mimarlar tercih edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">II. Evkaf Apartmanı</span>

II. Evkaf Apartmanı; Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan bir apartmandır. Ulus'taki İstiklal Caddesi üzerinde bulunur. Mimar Kemaleddin tarafından tasarlanan ve 1930 yılında inşaatı tamamlanan yapı, günümüzde Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü binası olarak kullanılmaktadır. Ayrıca; Ankara Devlet Tiyatrosu'na bağlı olarak hizmet veren sahnelerden Küçük Tiyatro ve Oda Tiyatrosu'na da ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Cinnah Caddesi</span> Ankarada bir cadde

Cinnah Caddesi; Ankara'nın Çankaya ilçesinde bulunan bir caddedir. Atatürk Bulvarı'nın devamı niteliğinde olup Kuğulu Park'tan başlayarak Atakule'ye kadar uzanır. Aziziye, Çankaya ve Remzi Oğuz Arık mahalleleri arasında bir sınır oluşturan cadde; Hoşdere, Çankaya ve Simon Bolivar caddelerinin kesiştiği noktada son bulur. Tek yönlü olarak araç trafiğine açık olup yaklaşık 1.8 kilometre uzunluğundadır. Cadde boyunca Afganistan, Bangladeş, Hindistan, İsveç, Kanada ve Libya gibi ülkelerin büyükelçilikleri bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Konak Sahnesi</span>

İzmir Devlet Tiyatrosu Konak Sahnesi, 1927 yılında İzmir'de inşa edilen ve Bahribaba, Mithatpaşa Caddesi, Sabancı Kültür Merkezi ile Ordu Evi arasında bulunan tiyatro binası.

<span class="mw-page-title-main">Congresium Ankara</span> Ankarada bulunan çok amaçlı bir kongre ve gösteri salonu kompleksi

Congresium Ankara veya eski adıyla ATO Congresium; Türkiye'nin başkenti Ankara'da bulunan çok amaçlı bir kongre ve gösteri salonu kompleksidir. Yıl içinde birçok sanat etkinliğine, fuara, ulusal ve uluslararası fuarlara ev sahipliği yapan mekan 2010 yılından beri hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Fehmi Ataç Apartmanı</span> Ankarada bir apartman

Hasan Fehmi Ataç Apartmanı; Altındağ'ın Ulus semtinde bulunan tarihi bir apartmandır. Anafartalar ve Denizciler Caddesi'nin kesişiminde yer alan bina Büyük Otel olarak da anılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Konutu ve Demiryolları Müzesi</span>

Atatürk Konutu ve Demir Yolları Müzesi , Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan tarihî bir ev ve demir yolu müzesidir.

Atatürk Köşkü Müzesi, Türkiye'nin başkenti Ankara'da bulunan, Mustafa Kemal Atatürk'ün 1921-1932 yılları arasında yaşadığı konut ve çalışma mekânıdır.

<span class="mw-page-title-main">Cinnah 19</span> Ankarada bir apartman

Cinnah 19; Ankara'nın Çankaya ilçesinde bulunan bir apartmandır.

Menekşe Apartmanı; Ankara'nın Çankaya ilçesinde bulunan bir apartmandı. 1950'li yıllarda şehirdeki sivil mimarinin gelişmesine önemli katkılarda bulunmuş isimlerden biri olan mimar Zeki Gökay tarafından 1953 yılında projelendirilip inşa edilmişti. İkinci Ulusal Mimarlık Akımı'na referansla kurgulanan ve bu üslubun ender örneklerden birisi olan bina, Karanfil Sokak üzerinde yer almaktaydı.