İçeriğe atla

Gellért Tepesi Mağarası

Gellért Tepesi Mağarası
Mağaranın ana girişi
Harita
KonumuBudapeşte, Macaristan,  Macaristan
Tuna kıyısından bakıldığında mağaranın ana girişi
Büyük sunak

Gellért Tepesi Mağarası (Macarca; Gellérthegyi-barlang) Budapeşte'deki Gellért Tepesi'ndeki bir mağara ağının parçasıdır. Mağara, orada yaşamış olan ve mağaranın yanındaki çamurlu gölün doğal termal suyunu hastaları iyileştirmek için kullandığına inanılan bir keşiş ile ilgili olarak "Aziz İvan Mağarası" (Szent Iván-barlang olarak da anılır. Aynı suyun, şimdi Gellért Hamamları olarak adlandırılan eski Sáros fürdő ("Çamurlu Banyolar") havuzlarını beslediği düşünülmektedir.[1][2]

Geçmiş

19. yüzyılda mağara açıklığında güneşte kurutulmuş tuğlalardan küçük bir ev inşa eden fakir bir aile yaşıyordu. Mağaranın ağzı kalasla kapatılmış ve avlu olarak kullanılmıştır. Bu durum, Mihály Mayr'ın (1860'larda yapılmış) bir tablosunda ve György Klösz'ün 1877'de çekilmiş bir fotoğrafında kaydedilmiştir.[3]

Mağaralara ilk modern giriş 1920'lerde Fransa'nın Lourdes kentine yaptıkları bir hac sırasında benzer kaya yapılarından ilham alan bir grup Pauline keşişi tarafından yapıldı. Sorumlu mimar, Budapeşte Teknik Üniversitesi'nde profesör olan Kálmán Lux idi.[4] 1926 yılında kutsandıktan sonra, 1951 yılına kadar şapel (Sziklatemplom, Türkçe: Mağara Kilisesi) ve manastır olarak hizmet vermiştir. Bu süre zarfında, İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası ordusu için bir sahra hastanesi olarak da hizmet vermiştir.

1945'te Sovyet Kızıl Ordusu Budapeşte'yi ele geçirdi. Altı yıl boyunca, mağara dini işlevlerini sürdürdü, ancak 1951'de Devlet Koruma Kurumu, Katolik Kilisesi'ne karşı artan eylemlerin bir parçası olarak şapele baskın düzenledi. Baskın sonucunda mağara mühürlendi, manastırın yöneticisi Ferenc Vezer ölüme mahkûm edildi ve kalan din adamları on yıldan fazla hapis cezasına çarptırıldı.[]

Demir Perde parçalanırken, mağarayı kapatan kalın beton duvarın yıkılmasıyla şapel 27 Ağustos 1989'da yeniden açıldı. 1992'de Şapel restore edilmiş ve Pauline Tarikatı mağaraya geri dönmüştü. Günümüzde keşişler dini işlevleri yerine getirmeye devam ediyor. Ancak mağara aynı zamanda bilinen bir turistik yerdir. Kilise gizemli bir şekilde tamamlanmaktadır. Manastır kayaya oyulmuş ve çarpıcı neo-gotik kulelerle süslenmiştir. Mağaranın duvarları tamamen doğal canlı kayalardan oluşmaktadır. Kilisenin birçok odası vardır, tüm süslemelerin Pauline Tarikatı'nın bir müridince ahşaptan oyulmuştur. Girişin önündeki teras, atının yanında duran Aziz Stephen heykeli tarafından korunmaktadır.

Aziz Stephen Heykeli

Galeri

Kaynakça

  1. ^ "Gellért Hill Cave, also known as Saint Ivan's Cave". Show Caves. 4 Temmuz 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Nisan 2008. 
  2. ^ "Gellért Hotel and Baths". Hungary Starts Here. 14 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ Budapest az ikerfőváros 1860-1890. 2003. s. 23. ISBN 9632088263. 
  4. ^ "Budapest Attractions". Lovely Budapest. 14 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Aziz Petrus Kilisesi</span> Hatayda bir kilise

Aziz Petrus Kilisesi, Stauris Dağı'nın batısında kayalara oyulmuş 13 metre derinliğinde, 9,5 metre genişliğinde ve 7 metre yüksekliğinde bir mağaradan oluşmaktadır. Antakya'daki ilk Hristiyanların gizli toplantıları için kullandıkları bu mağara, Hristiyanlığın en eski kiliselerinden biri olarak kabul edilir. 2023 Kahramanmaraş depremlerinde kilisenin hasar görmediği bildirilmiştir.

Beato Angelico ya da Fra Angelico, asıl adı Giovanni da Fiesole, erken rönesans dönemi İtalyan ressam.

<span class="mw-page-title-main">Göreme'deki kiliseler listesi</span> Vikimedya madde listesi

Göreme'deki kiliseler listesi, Türkiye'deki Nevşehir şehrinin bir beldesi olan Göreme'de bulunan ilk Hristiyanlar tarafından inşa edilen kiliseleri kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Alahan Manastırı</span>

Alahan Manastırı, Mersin ili Mut ilçesi civarında büyük bir kilise örenidir.

<span class="mw-page-title-main">Deniz mağarası</span>

Deniz mağarası, kıyı mağarası veya diğer adıyla dalga oyukluğu, deniz ya da göllerdeki dalga hareketleri sonucunda sarp kayalıklarda oluşan mağaralar. Deniz mağaraları, dalgaların doğrudan kayalara çarparak kırıldığı kayalık uçlarında ya da kıyılarda görülürler. Yeraltı suyu, akışı sırasında daha az dirençle karşılaşacağı rotaları, kırık ve çatlaklı bölümleri tercih eder. Karbonik asit içeren yeraltı suyunun bu rotalardaki akışı sırasında devam eden çözünme, milimetre boyutunda başlayıp, zamanla kilometrelerce uzunluğa sahip yeraltı akım kanallarının ve mağaraların oluşmasına neden olur.

<span class="mw-page-title-main">Ellora Mağaraları</span>

Ellora, dünyanın en büyük kaya-oyma-manastır-tapınak mağaraları komplekslerinden biridir ve Hindistan'ın Maharashtra kentinde yer alan bir UNESCO Dünya Mirası'dır. Sit alanı M.S. 600-1000 dönemine ait Budizm, Hinduizm ve Jainizm anıtlarını ve kaya resimlerini barındırmaktadır. Ellora'daki 16 numaralı mağara, dünyadaki en büyük monolitik kaya kazısı özelliğini göstermektedir. Buradaki Kailaşa Tapınağı, Şiva'ya adanmış araba biçimli bir anıt özelliğindedir. Kailasha Tapınağı kazısında iki büyük Hint destanı olan Vaishnavizm, Shaktizm destanlarını özetleyen tanrı, tanrıçalar ve mitolojik çizimleri de barındırmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Meteora</span> Yunanistanın Kalambaka kasabası yakınlarındaki kayalık bölge

Meteora, Yunanistan'ın Kalambaka kasabası yakınlarındaki kayalık bölge. Bölgede çok sayıda Ortodoks kilisesi ve Athos Dağı'ndan sonra Yunanistan'daki en önemli manastırlar bulunmaktadır. Orijinalinde 24 tane olan manastırlardan 6 tanesi ayakta kalmış olup manastırlar, bölgeye hakim olan devasa doğal sütunların üzerine inşa edilmiştir. Meteora, Thessalia ovasının kuzeybatı ucunda, Pinios Nehri'nin ve Pindus Dağları'nın yakınında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Vardzia</span>

Vardzia güney Gürcistan'daki bir mağara manastırıdır. Kura Nehri'nin sol yakasında bulunan Eruşeti Dağı'nın eteklerinden kazılmış olan manastır, Aspindza'ya otuz kilometre uzaklıktadır. Ana inşaat dönemi on ikinci yüzyılın ikinci yarısıydı. Mağaralar, uçurum boyunca yaklaşık beş yüz metre boyunca uzanır ve on dokuz katmandan oluşur. Meryem'in ölümü Kilisesinin tarihi, Tamar ve Rustaveli'nin altın çağını yaşandığı 1180'lere dayanır. Kilisede önemli duvar ressamlığı serileri vardır. Bölge, on altıncı yüzyılda Osmanlı'nın bölgeyi fethetmesinden sonra büyük ölçüde terk edilmiştir. Günümüzde devlet mirasının parçası olan genişletilmiş Vardzia-Hertvisi bölgesi, UNESCO Dünya Mirası listesine eklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Şio-Mğvime Manastırı</span> Gürcistanda, Tiflisin 30 km kuzeyinde bulunan manastır kompleksi

Şio-Mğvime Manastırı Gürcistan'daki Mtsheta şehrinin yakınlarında bulunan bir Orta Çağ manastır kompleksidir. Kura Nehri'nin kuzey yakasındaki dar kireçtaşı kanyonunda yer almaktadır. Gürcistan'ın başkenti Tiflis'in 30 km kuzeyinde konumlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Vanis Kvabebi</span>

Vanis Kvabebi Gürcistan'ın Samtshe-Cavaheti bölgesindeki bir mağara manastırıdır. Aspindza kentinin ve daha meşhur bir mağara kenti olan Vardzia'nın yakınlarında konumlanmıştır. 1204 yılında inşa edilmiş bir savunma duvarı ve dağın yanındaki çeşitli seviyelerde bulunan bir tünel labirentinden oluşan kompleks, 8. yüzyıldan kalmadır.

Beytüllahim Mağarası, Gürcistan'daki Kazbek Dağı'nda yer alan bir mağaradır. Mağara, deniz seviyesinden yaklaşık 4100 m yükseklikte konumlanmıştır. Mağaranın girişi, kırmızımsı andezit bir kayalıktadır. Beytüllahim mağarasından, Vahuşti Batonişvili'nin Gürcistan Krallığının Tanımı adlı eserinde bahsedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Davit Gareca Lavrası</span>

Davit Lavrası veya Davit Gareca Lavrası, Davit Gareca manastır kompleksinde yer alan tarihi ve mimari bir anıttır. 6. yüzyılın ilk yarısında San Davit Gareca'nın rehberliğinde yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mğvimevi Manastırı</span>

Mğvimevi Manastırı, Batı Gürcistan'ın İmereti bölgesindeki Çiatura kentinin yakınlarında konumlanmış, kısmen kayaya oyulmuş bir Gürcü Ortodoks manastırıdır. Meryem'in doğuşunu adanmış olan kilise, 13. yüzyılda kalma iki nefli bir bazilikadır. Kompleks ayrıca küçük bir kilise, çan kulesi ve bir savunma duvarı içermektedir. Manastır günümüzde rahibe manastırı olarak kullanılmaktadır. Kilisenin dışını birçok mimari heykel süslemektedir. Mğvimevi kompleksi, Gürcistan'ın Ulusal Öneme Sahip Taşınmaz Kültür Anıtları listesine eklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Macaristan'da turizm</span>

Macaristan'ın uzun bir turizm tarihi vardır ve Macaristan 2002 yılında dünyanın en çok ziyaret edilen on üçüncü turizm ülkesi olmuştur. Turizm 2004-2005 yılları arasında yaklaşık yüzde 7 artmıştır. Avrupalı ziyaretçiler Macaristan'daki turistlerinin yüzde 98'inden fazlasını oluşturur. ülkeye en fazla ziyaretçi çeken Avusturya, Almanya ve Slovakya'lı turistleridir. Çoğu turist araba ile gelir ve kısa bir süre kalır. Macaristan'ın turizm sezonu nisandan ekime kadardır ve Temmuz ve Ağustos en iyi turistik aylardır. Budapeşte, ülkenin en popüler turistik yeridir.

<span class="mw-page-title-main">Saint-Roman manastırı</span> Güney Fransada eski bir manastır

Saint-Roman manastırı, Güney Fransa'da Beaucaire şehri yakınlarında bulunan bir mağara manastırıdır. Manastır adını aziz Condatlı Romanus'tan almaktadır.

Bu liste, önce kıtalara daha sonra ülkelere göre sıralanmış, dünyanın mağaralarının bir listesidir. Bir ülkenin kendisinin bulunduğu kıtadan farklı bir kıtada yer alan mağaralar, bölgenin kıtası ve adına göre sıralanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kızıl Mağaraları</span> Çinin Sincan Uygur Özerk Bölgesindeki bir dizi Budist kaya mağarası

Kızıl Mağaraları, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Bay İlçesindeki Kızıl kasabası yakınlarında bulunan bir dizi Budist kaya mağarasıdır. Site, Muzat Nehri'nin kuzey yakasında, Kuça'nın 65 kilometre batısında yer almaktadır. Bu alan İpek Yolu üzerinde yer alan bir ticaret merkeziydi. Mağaraların Çin'deki en eski büyük Budist mağara kompleksi olduğu ve 3. ve 8. yüzyıllar arasında gelişim gördüğü ifade edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Gellért</span>

Gellért veya Gerardo, İtalyan asıllı Benediktin bir keşiş, 1030 yılından sonra ölümüne kadar Macaristan Krallığı'ndaki Szeged piskoposuydu. Vata Pagan Ayaklanması sırasında öldürülmüştür. Bugün Gellért Tepesi olarak bilenen tepeye, burada öldürüldüğü için adı verilmiştir. 1083 yılında aziz ilan edilmiş ve Macaristan'ın azizleri arasında sayılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Aparank Manastırı</span> Vanın Bahçesaray ilçesinde bulunan eski bir Ermeni Manastırı

Aparank Kutsal Haç Manastırı veya Abarank Manastırı (Ապարանք), Van ilinin Bahçesaray ilçesinde yer alan bir Ermeni manastırıdır.

<span class="mw-page-title-main">Vaçedzori Manastırı</span>

Vaçedzori Manastırı, tarihsel Tao bölgesinde, günümüzde Erzurum ilinin Olur ilçesine bağlı ve eski adı Niakomi olan Keçili köyünde Orta Çağ'dan kalma Gürcü manastırıdır.