İçeriğe atla

Geliştirme katırı

Monako Porsche 918 Spyder geliştirme katır
Japonya'da iki Nissan GT-R marka test katırı kamyona yüklenmiş. Araç daha önce satışa çıktığı için sadece makyajlanan parçaları örtülmüştür.

"Dikkatle kamufle edilmiş prototip araçlar İsveç'in donmuş göllerinden, Güney Afrika'nın kavurucu güneşi altındaki yollara kadar tüm dünyada milyonlarca kilometre boyunca test edildi. Yine de bu testler mühendislerimiz için yeterli değildi (Mercedes-Benz E-Serisi (W212) 2009 kataloğu)."

Tanımı ve kullanım amaçları

Seri üretimdeki her otomobil, uzun yıllar alabilen araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) uygulamalarının bir ürünüdür. Otomotiv endüstrisi'nde geliştirme katırları, bu araştırma ve geliştirme uygulamalarının bir parçasıdır. Geliştirme katırı, İngilizce dilinde "Development mule" olarak geçen ve yeni bir seri üretim otomobil ya da ticari aracın piyasaya çıkmadan önce gerçek yol testlerine tabi tutulan örnek modellerine verilen bir isimdir.

Geliştirme katırı sürücü tarafından kullanılabilir; motoru, aktarma organları, fren ve elektronik sistemleri çalışır durumda bulunur. Uzun süren tasarımlama aşamalarından sonra ortaya çıkan ilk otomobil ya da ticari araç, daha önceki tasarım (konsept-prototip) modellerinden alınan teknolojileri kullanarak yola çıkartılır. Yol testine çıkacak geliştirme katırı, eğer yepyeni bir araç olacaksa, tamamen siyah renkli bez parçalarıyla kapatılır, zaten üretimde ve satılmakta olan bir aracın tasarımı güncellenecekse (yani halk dilinde "makyajlanacaksa"), aracın güncellenen kısmı (örneğin farlar, ızgara, tamponlar veya iç mekanı) bezlerle örtülür. Bu gizliliğin nedeni, seri üretim başlayana kadar yeni araçla ilgili verilerin, üretici markanın mühendisleri ve teknisyenleri tarafından paylaşılmaması gerektiğidir. Buna örnek olarak Renault Megane'ın 2009'da üretimine başlanan üçüncü neslinin, Renault'dan resmi açıklama gelmeden açık fotoğraflarını yayınlayan bir dergiye kapatma cezası uygulanmış, fotoğrafları çeken muhabir de tutuklanmıştır.

E88 kasa kodlu BMW 1 Serisi Cabriolet modelinin 2006 yazında çekilen bir casus fotoğrafı.

Geliştirme katırındaki motor ve aktarma organları verileri, gövde parçaları, tekerlekler, farlar ve stop lambaları ile ilgili ayrıntılar, daha sonra seri üretime geçen otomobil ya da ticari araçtakinden büyük farklılıklar gösterebilir. Çünkü geliştirme katırlarının amacı, seri üretime geçmeden önce söz konusu otomobil ya da ticari araçla ilgili en uygun ve en iyi verilerin yakalanmasını sağlamaktır, bu yüzden geliştirme katırları çok ağır şartlarda yol testlerinden geçirilir ve uygun veriler bulunana kadar bu testler devam eder. Uzun yol testlerinden ve araştırmalardan sonra görevleri biten geliştirme katırları daha sonra ortaya çıkmaması için genelde hurdaya ayrılır.

"Casus fotoğraf" örnekleri

"Casus fotoğraf", geliştirme katırlarının yol testleri sırasında basın mensupları tarafından çekilmiş, yazılı basına ya da Internet ortamına sunulması için çekilen fotoğraflarıdır.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Otomobil</span> yolcu veya yük taşımak üzere tasarlanmış, motorlu ve tekerlekli kara ulaşım aracı

Otomobil, yolcu veya yük taşımak üzere tasarlanmış, motorlu ve tekerlekli kara ulaşım aracı. Otomobil, yakıtla çalışan bir motor sayesinde hayvan gücü kullanılmadan, itmeden veya çekmeden hareket edebilen ve üzerindekileri de taşıyabilen bir taşıttır. Halk arasında -ve bundan sonra bu maddede de- "araba" olarak isimlendirilir ve bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Anadol</span> Türkiyenin ilk otomobil markası

Anadol, Türkiye'de seri olarak üretilen ilk otomobil markasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Devrim (otomobil)</span> Türk otomobil

Devrim, Türkiye'de tasarlanan ve üretilen ilk otomobil. 1961 yılında, dönemin Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel'in talimatıyla, Eskişehir Demiryolu Fabrikası'nda, 129 günde üretildi.

<span class="mw-page-title-main">Unimog</span>

Unimog Mercedes-Benz tarafından üretilen, her türlü arazi ve hava şartında gitmek için tasarlanan çok amaçlı bir kamyondur. Unimoglar ambulans, askeri taşıma, radyo istasyonu, arama kurtarma ve kar temizleme aracı olarak kullanılabilirler. Dünyadaki birçok ordu tarafından kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kamyon</span> Motorlu taşıt

Kamyon, ağır yük taşımaya yarayan motorlu araçtır. Otomobil prensibine göre çalıştıklarından teknik sınıflandırmada büyük yük otomobili olarak tanımlanırlar. Türkçede genellikle uluslararası kara yolu taşımacılığında kullanılan, çok dingilli uzun kamyonlara tır denir. Bu sözcük Türkçeye TIR anlaşması gereğince TIR levhası taşıyan ve uluslararası taşımacılık yapan uzun kamyonlardan geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Lamborghini 350 GT</span>

Lamborghini 350GT, İtalyan Lamborghini firması tarafından 1963-1966 yılları arasında üretilen coupe otomobildir.

<span class="mw-page-title-main">Mercedes-Benz Türk</span> Türk otomotiv firması

Mercedes-Benz Türk A.Ş. 1967 yılında Daimler-Benz AG’nin % 36 ortaklığı ile İstanbul Davutpaşa’da kurulmuştur. Günümüzde yurt içi pazarında satış yapmak ve uluslararası pazarlara ihraç etmek üzere İstanbul Hoşdere Fabrikası’nda otobüs, Aksaray Fabrikası’nda ise kamyon ve çekici üreten Mercedes-Benz Türk A.Ş.; Aksaray ve Hoşdere AR-GE Merkezleri ile Daimler Truck AG’nin geliştirme ve üretim ağında önemli bir konumdadır., 1970'te Mısır'a 0302 model otobüs satarak ihracata başladı. 1986'da Aksaray'da kamyon fabrikası açtı. Bu fabrikada ağır sınıf kamyon, Unimog, motor ve aks üretildi. Fabrika 1994'te ISO 9002 kalite belgesini aldı. Şirket Kasım 1990'da ticari unvanını Mercedes-Benz Türk A.Ş. olarak değiştirdi. 2018 yılında 3 bin 494 adet otobüs ihraç etti. Şirket, 13 Mayıs 2009'da 90 bininci otobüsünü üretti. Mercedes-Benz Türk A.Ş Aksaray kamyon fabrikası 300.000. kamyonu 20 Ağustos 2021 tarihinde üretim bandından indirdi ve Transaktaş Global Logistic A.Ş'ye teslim etti. Mercedes-Benz Türk A.Ş. Hoşdere Otobüs Fabrikası üretilen 100.000'ci otobüsü 7 Kasım 2022 tarihinde ALTUR Turizm'e teslim etti. 1 Ocak 2020 itibarıyla Daimler-Benz'in küresel tasarıları kapsamında üretim hattı iki ayrı şirkete bölündü. Kamyon ve otobüs üretimi aynı isim altında devam edecekken otomobil ve hafif ticari araçların üretiminin yeni kurulan Mercedes-Benz Otomotiv Tic. ve Hiz. A.Ş'nin altında devam edeceği duyuruldu. Ayrıca 1 Kasım 2022 tarihinden itibaren kamyon ve otobüs finansal hizmetleri 2'ye ayrılarak Mercedes-Benz Otobüs finansman ve Mercedes-Benz Kamyon finansman hizmetleri olarak hizmet vermeye başladı.

<span class="mw-page-title-main">Renault 12</span> Otomobil modeli

Renault 12 T Serisi, 1969 yılında üretilmeye başlanan ve son olarak Renault 12 Toros ismiyle 2000 yılına kadar üretilen Renault modelidir. 1968 yılının kasım ayında vizyona çıktığı Paris Otomobil Fuarı’dan bugüne 21 ayrı ülkede üretim lisansı alındı. Fuarın ardından aldığı tepkiler çok etkileyiciydi: Konforlu iç mekân, kendine özgü tasarım, performans ve yakıt ekonomisi. 1965 yılında Renault 8 ve Renault 16 arasındaki boşluğu dolduracak yeni bir model yaratılması adına ortaya atıldı. Fransız kurmayların mühendislerinden istekleri çok netti: Maliyeti ekonomik, iç mekânı geniş, bagajı bulunan ve küçük motor taşıyan bir otomobil yaratın! Bu otomobilin diğer misyonu da dünya otomobili olası, Fransa dışında da satılmalıydı. Üst modeli olarak Renault 18 ve Renault Toros tasarlandı.

<span class="mw-page-title-main">Türk otomotiv sanayii</span>

Türkiye’de ilk otomobil üretme girişimi 1929’da Ford tarafından İstanbul serbest bölgede denenmiş montaj hattı kurulmuş fakat 1930’lu yıllardaki ekonomik kriz ortamı içinde gelişim gösteremeden sona ermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Lada Niva</span> Sovyet-Rus yapımı arazi aracı

Lada Niva veya VAZ-2121, Sovyet/Rus otomobil üreticisi firması AvtoVAZ tarafından üretilen off-road aracıdır. Özellikle eski SSCB ülkelerinde oldukça popülerdir. Ayrıca Kanada, Güney Amerika, İzlanda ve arazi şartlarının güç olduğu bölgelerde fiyatının uygunluğunun da getirdiği sonuçla popüler olmuştur. Avustralya gibi bölgelerdeyse çok değişik iklim şartları için üretilmesinin getirdiği sebepten dolayı klimasının yeterli gelmemesinden dolayı popülerliği sınırlı kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Renault Kangoo</span>

Renault Kangoo veya Renault Kangoo Express, Fransız otomobil üreticisi Renault tarafından 1997 yılından beri üretilen LCV segmenti bir minivandır. 2009 yılında Nissan ile anlaşarak Latin Amerika ve Avrupa'da Nissan Kubistar adıyla da satıldı. Renault, 2012 yılında Mercedes-Benz ile anlaştı. Kangoo, "Citan" adıyla Mercedes-Benz tarafından da satılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Otomotiv endüstrisi</span> Motorlu araçları tasarlayan, geliştiren, üreten ve pazarlayan iş sektörüdür

Otomotiv endüstrisi, terim anlamı olarak, motorlu taşıtları tasarlayan, geliştiren, üreten ve pazarlayan iş sektörüdür. 2007 yılı itibarıyla, tüm dünyada 73 milyondan fazla motorlu araç üretildi. Otomotiv sanayii, tüm sanayileşmiş ülkelerde ekonominin lokomotifi olarak kabul edilmektedir. Sektörün ekonomideki sürükleyici-lokomotif etkisinin nedeni, diğer sanayi dalları ve ekonominin diğer sektörleri ile olan çok yakın ilişkisidir. Otomotiv sanayii demir-çelik, petro-kimya, lastik gibi temel sanayi dallarında başlıca alıcı ve bu sektörlerdeki teknolojik gelişmenin de sürükleyicisidir. Turizm, altyapı ve inşaat ile ulaştırma ve tarım sektörlerinin gerek duyduğu her çeşit motorlu araçlar sektör ürünleri ile sağlanmaktadır. Bu sektördeki değişimler, ekonominin tümünü yakından etkilemektedir. Otomotiv sektörü Motorlu Taşıt Aracı üreten bir sanayidir. Dünyada toplam motorlu taşıt seri üretiminin yaklaşık %70'ini otomobil üretimi oluşturmaktadır. Türkiye'de de bu oran geçerlidir. Otomobil üretimi, diğer motorlu taşıtlara göre çok daha yüksek adetlerde yapılır. Bu suretle otomobil üretimi, güçlü bir yan sanayiini oluşturarak diğer taşıtların üretimine de destek olur. Bu nedenle otomobil üretimi, otomotiv sanayiinin temelidir..

Pagani, İtalyan spor otomobil ve karbon fiber üreticisi.1992 yılında Horacio Pagani tarafından kurulmuştur.Merkezi Modena'nın yakınındaki San Cesario sul Panaro'dadır.

<span class="mw-page-title-main">Citroën Traction Avant</span>

Citroën Traction Avant Fransız otomobil üreticisi Citroën tarafından geliştirilmiş önden çekişli yenilikçi tasarımlı bir otomobil modelidir. 1934 ile 1957 yılları arasında 760,000 adet kadar üretilmiştir. II. Dünya Savaşı sırasında Fransız direnişçilerinin kullanması sonucu elde ettiği vatanseverlik imajı ticari başarısının temelini oluşturmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Renault Fluence</span> Renaultnun ürettiği otomobil modeli

Renault Fluence, Fransız otomobil üreticisi Renault tarafından sunulan kompakt bir sedandır. Fluence, Oyak-Renault'un Bursa, Türkiye fabrikasında ve Latin Amerika için ise Santa Isabel, Córdoba, Arjantin fabrikasında üretilmektedir. 2013 tarihinde makyajlanmış ve İstanbul Otomobil Fuarında tanıtılmıştır. 2016 yılında Renault Mégane Sedan'ın üretilmeye başlanması üzerine üretimi sonlandırılmıştır.

VK 45.01 (P) diğer adıyla TIGER (P), Porsche tarafından 1942'de Almanya'da üretilen başarısız bir ağır tank prototipidir. Üretim için seçilmedi ve aynı spesifikasyona sahip Henschel tasarımı Tiger I olarak üretildi. Halihazırda üretilen şasilerin çoğu Elefant tank avcıları olarak yeniden inşa edildi.

<span class="mw-page-title-main">Turbo dizel</span>

Turbo dizel, basitçe turboşarj ile donatılmış bir sıkıştırma ateşlemeli motor anlamına gelir. Diğer motor türlerinde olduğu gibi, bir dizel motora turboşarj uygulamak, motorun güç ve tork çıkışını büyük ölçüde artırabilir.

Apple elektrikli otomobil projesi ya da kod adıyla Titan olan, Apple Inc. tarafından araştırma ve geliştirme yapılarak elektrikli otomobiller üretim projesidir. Apple henüz kendi kendine sürüş araştırmalarını açık bir şekilde tartışmadı, ancak yaklaşık 5.000 çalışanlarının 2018 itibarıyla proje üzerinde çalıştığı bildirildi. Mayıs 2018'de Apple'ın Volkswagen ile ortaklık kurarak T6 Transporter ticari araç platformunu temel alan otonom çalışan servis minibüsü ürettiği bildirildi . Ağustos 2018'de BBCApple'ın 66 yola kayıtlı sürücüsüz araca sahip olduğunu ve bu arabaları kullanmak için kayıtlı 111 sürücünün bulunduğunu bildirdi. 2020'de, Apple'ın gerçek elma markalı arabalar yerine potansiyel bir ürün olarak kendi kendine sürüşle ilgili donanım, yazılım ve hizmet üzerinde çalıştığına inanılıyor. Aralık 2020'de Reuters, Apple'ın 2024 gibi olası bir lansman tarihini planladığını bildirdi, ancak analist Ming-Chi Kuo, 2025'ten önce piyasaya sürülmeyeceğini ve 2028'e kadar veya daha sonra piyasaya sürülmeyebileceğini iddia etti.

<span class="mw-page-title-main">Karmann</span>

Wilhelm Karmann GmbH, Almanya merkezli bir otomobil üreticisidir. Şirket, 1901 yılında Wilhelm Karmann tarafından kurulmuş olup birçok otomobil üreticisi için bileşenlerin tasarımı, üretimi ve montajı dahil olmak üzere çeşitli alanlarda uzmanlaşmıştır. Şirketin merkezi Osnabrück kentinde yer almaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Mercedes-Benz X Serisi</span>

Mercedes-Benz X Serisi (W470), Alman firma Daimler AG'nin bir bölümü olan Alman otomobil üreticisi Mercedes-Benz tarafından üretilen lüks bir kamyonettir. Temmuz 2017'de Cape Town'da bir dünya prömiyerinde tanıtılan Mercedes-Benz pikabın şasisinde Nissan Navara'dan ilham alınmıştır ve Mercedes'e özgü birçok özellik ve teknolojiden de yararlanılmıştır. 2017'nin sonlarında satışa sunulmuştur.