İçeriğe atla

Gelir evi

Kiev, kamu evler

Bir gelir evi, 18-19. Yüzyıllar arasında Avrupa'da gelişen ve şu anda kiralık bir apartman dairesi ve kiracılık olarak bilinen şeyin bir öncüsü haline gelen, kendine özgü mimarisi olan çok aileli bir konut tipidir. Çeşitli Avrupa ülkelerinde bu ev türü imgeuble de rapport, hôtel de rapport (Fransa), inmueble de inversión, inmueble de alquiler (İspanya), доходный дом (Russian Empire), vb isimlerle de bilinir.[1]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Şehir</span> büyük yerleşim yeri

Şehir veya kent, en büyük yerleşim birimidir. Şehirler genellikle barınma, emlak, sanitasyon, kamu hizmeti, temel kamu hizmetleri, arazi kullanımı, imalat, hizmet, toplu ulaşım, kavşak ve iletişim için kapsamlı altyapı ve sistemlere sahiptir. Şehirler eski ve modern mimariye sahiptir. Yoğunlukları insanlar, merkezî iş alanı, iş kümesi, devlet kurumları ve işletmeler arasındaki etkileşimi kolaylaştırır ve bazen mal ve hizmet dağıtımının verimliliğini artırır. Şehirler ayrıca önemli bir finans merkezi ve kültür merkezi de olabilirler.

<span class="mw-page-title-main">Amsterdam</span> Hollandanın başkenti ve en büyük şehri

Amsterdam, Hollanda'nın başkenti ve ülkenin en yüksek nüfuslu şehridir. Ancak Hollanda, hükûmetin ve meclisin bulunduğu Lahey'den yönetilir. Şehir, ülkenin batısında, Kuzey Hollanda eyaletinde yer almaktadır. 12. yüzyılda Amstel ırmağının kıyısında bir balıkçı köyü olarak kurulan Amsterdam, Hollanda'nın kişi sayısı bakımından en büyük, kültürel ve parasal yönden de en önemli kentidir. Şehir merkezinde 2018 sayımına göre 872.680 kişi yaşasa da, şehir sınırları içinde bu sayı 1.558.755 ve metropoliten bölgede 2.480.394'tür.

<span class="mw-page-title-main">Bükreş</span> Romanyanın başkenti ve en büyük şehri

Bükreş, Romanya'nın başkentidir. Romanya Ovasının ortasında, Tuna Nehri'nin bir kolu olan Dâmbovița'nın kıyısında kurulmuştur. Nüfusu 2,1 milyon civarındadır (2016).

<span class="mw-page-title-main">Etiler, Beşiktaş</span> Beşiktaş, İstanbul, Türkiyede mahalle

Etiler, İstanbul ilinin Beşiktaş ilçesinde yer alan bir mahalle. Levent'in doğusunda, Nispetiye Caddesi'nin Bebek sırtlarına rastlayan kesiminin iki yanında kuruludur.

<span class="mw-page-title-main">Paulo Mendes da Rocha</span>

Mendes da Rocha, Brezilyalı mimar. özel konutlardan toplu konutlara, kiliselerden müzelere, stadyumlardan kentsel meydanlara kadar geniş bir çeşitlilikte yapılar tasarlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kent sosyolojisi</span>

Kent sosyolojisi, tanım olarak Batı'da 19. yüzyıl sonlarında ortaya çıkmış olan disiplinin adıdır. Sosyoloji disiplinleriyle aynı zemini paylaşmakla birlikte büyük ölçüde bu disiplinlerden ayrılan yönlere sahip olarak şekillendi. Kent sosyolojisinin ana sorunu ya da meselesi, modern kent toplumlarının yapısal özelliklerini ve sorunlarını anlamaya çalışmak olarak şekillenmiştir. Buna göre, kent sosyolojisi alanı içinde, belirli bir yöntemsel tercihle araştırmacılar, kentte meydana gelen sosyal gruplaşmaları, bu grupların birbirleriyle olan ilişkilerini, etkileşim ve çatışmalarını, kentsel kurumlaşmaları ve örgütlenme biçimlerini, demografik dağılımın sosyal bağlantılarını ve söz konusu grupların kent sosyal yaşamına uyum problemlerini vb. ele alıp irdeleyebilirler.

<span class="mw-page-title-main">Ev</span> İçinde bir insanların oturabileceği biçimde yapılmış yapı

Ev, içinde insanların yaşadığı, çevresi duvarlarla çevrili, odalara bölünmüş, kendine ait çatısı ve bazen de bahçesi olan ahşap, toprak veya betonarme yapı. Etrafındaki evlere temas etmeyen ve genellikle kendine has bahçesi olan evlere müstakil ev denir. Ev kavramı mimari bir terimdir ve apartman dairesi gibi diğer barınak türlerinden farklı bir kavramı ifade eder. Bununla birlikte gündelik kullanımda türüne bakılmaksızın her türlü barınak için de kullanılır. Günümüzde tipik bir evde salon, odalar, mutfak, banyo ve tuvalet bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Koşuyolu, Kadıköy</span> Kadıköy, İstanbul, Türkiyede mahalle

Koşuyolu İstanbul Anadolu Yakası'nda yer alan Kadıköy ilçesine bağlı bir semttir. Validebağ Öğretmenevi burada bulunmaktadır. Validebağ ve Altunizade gibi semtlerle komşudur. Yeniçerilerin sefere çıkmadan önce buluşma yerleri olan Ayrılıkçeşme'ye yakın mesafede bir bölgedir. Dolayısıyla semte Ayrılıkçeşme Marmaray İstasyonu ve Ayrılıkçeşme Metro İstasyonu ile ulaşım sağlanabilmektedir. Ayrıca Avrasya Tüneli'nin Anadolu Yakası otomobil girişi, Koşuyolu D100 mevkiinde konumlanır.

<span class="mw-page-title-main">Soylulaştırma</span>

Soylulaştırma, İngilizce "gentrification" kelimesinin karşılığı olan ve Türkçede mutenalaştırma, seçkinleştirme, burjuvalaştırma, nezihleştirme, kibarlaştırma, centrifikasyon, jantileşme vb. kullanımları da olan "soylulaştırma", kısaca orta ve üst sınıfların dar gelirlilerin yaşadığı, kent merkezlerindeki semtlere yerleşme süreci olarak tanımlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Erdoğan Bayraktar</span> 61. Türkiye Cumhuriyeti Hükûmetinin Çevre ve Şehircilik Bakanı (2011 - 2013)

Erdoğan Bayraktar, Türk mühendis, bürokrat ve siyasetçi. 61. Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti'nin eski Çevre ve Şehircilik Bakanı.

<span class="mw-page-title-main">Apartman</span> birkaç katlı ve her katında bir veya birkaç daire bulunan yapı

Apartman, birkaç katlı ve her katında bir veya birkaç daire bulunan yapı. Düşük katlı bina, çok katlı bina, konak, rezidans gibi türleri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Köy</span> bir kasabadan daha küçük olan kümelenmiş insan yerleşimi

Köy, toplumsal, ekonomik, coğrafi ve nüfus özellikleri ile şehirden ayrılan düşük nüfus yoğunluğa sahip kırsal alan birimleri olup, ekonomik olarak genelde çiftlik, hayvancılık, tarıma dayalı ve iş bölümünün gelişmediği yerleşimlerdir. Köylerde dağ, ova, yayla, orman, yaylak, kışlak gibi birimler yaygın bulunur. Köyler doğa ve tarihsel bakımından bir turizm merkezi olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Kentsel dönüşüm</span>

Kentsel dönüşüm, şehrin bir bölümünün veya ciddi anlamda büyük bir kısmının proje kapsamında sistematik bir şekilde mevcut yapı stoklarının olası depremlere karşı toprak zeminin ve üzerindeki yapının risk değerlerinin belirlenmesi, olası depremde yıkılması ve yıkılırken çevredeki diğer yapılara zarar vermesi olasılıklarının da içine katılarak, riskli toprak zemin ve riskli yapıların kullanım dışına çıkarılarak yerine toprak zeminin yapısına uygun temelli yapıların yapılması ve bu sayede olası depremlerde yaşanabilecek can ve mal kaybının en aza indirmek için yapılan kamusal çalışmalardan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Emmanuelle Cosse</span> Fransız siyasetçi (d. 1974)

Emmanuelle Cosse, Fransız çevreci siyasetçi. Konut Bakanı.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri Sayım Bürosu</span> ABD Federal İstatistik Sistemine bağlı büro

Amerika Birleşik Devletleri Nüfus Sayım Bürosu ABD Federal İstatistik Sistemi'ne bağlı bir bürodur. Amerikan halkı ve ekonomisi hakkında veri üretiminden sorumludur.

<span class="mw-page-title-main">Murat Kurum</span> Türkiye Cumhuriyeti Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı

Murat Kurum, Türk siyasetçi ve inşaat mühendisi. Mevcut çevre, şehircilik ve iklim değişikliği bakanıdır. 2018-2023 yılları arasındaki görevinin ardından 2024 yılında tekrar bu göreve atandı. 2023 genel seçimlerinde İstanbul milletvekili seçildi. 2024 Türkiye yerel seçimlerinde Adalet ve Kalkınma Partisinin İstanbul Büyükşehir Belediye başkan adayı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kentsel bozulma</span> şehirleri etkileyen sosyolojik süreç

Kentsel bozulma, daha önce işleyen bir kentin veya kentin bir kısmının itibarsızlık ve aldatma haline geldiği sosyolojik süreçtir. Endüstrileşme, nüfus azalması veya şehirsizleştirme, ekonomik yeniden yapılandırma, terk edilmiş binalar ve altyapı, yüksek yerel işsizlik, artan yoksulluk, parçalanmış aileler, düşük genel yaşam standartları ve yaşam kalitesi, siyasi yoksunluk, suç, yüksek kirlilik seviyeleri ve ıssız bir şehir manzarası gösterebilir. 1970'lerden ve 1980'lerden bu yana kentsel bozulma, özellikle Kuzey Amerika ve Avrupa'nın bazı bölgelerinde Batı şehirleriyle ilişkilendirilmiştir. O zamandan beri, küresel ekonomilerdeki, ulaştırmadaki ve hükûmet politikasındaki önemli yapısal değişiklikler ekonomik ve sonra da kentsel bozulmalarla sonuçlanan sosyal koşulları yarattı.

<span class="mw-page-title-main">Sosyal konut</span>

Sosyal konutlar, mülkün merkezi veya yerel bir devlet otoritesine ait olduğu bir konut kullanım şeklidir.

<span class="mw-page-title-main">Konut yapı serisi</span>

Bir konut yapı serisi, bir dizi standart projeye göre inşa edilmiş, bir dizi içine entegre edilmiş konut binalarıdır. Bu, seri içinde kat sayısı, bölüm sayısı, yönlendirme ve mimari dekorasyonun küçük ayrıntıları bakımından farklılık gösterebilir. Kural olarak, bir dizi konut binasının sınırlı sayıda apartman yerleşimi, ortak bir mimari üslup ve inşaat teknolojisi vardır. Seri tasarımın kullanımı, inşaatın sanayileşmesine odaklanır ve yüksek bina inşaatı hızlarında, metrekare başına asgari maliyetin elde edilmesini sağlar. Ancak çoğu zaman mimari duyarsızlaşma ve konut mahallelerinin bütünlüğüne yol açar.

<span class="mw-page-title-main">Çok katlı bina</span>

Çok katlı bir bina, düşük katlı binanın aksine yüksek bir binadır ve yetki alanına bağlı olarak yükseklik açısından farklı olarak tanımlanır. Apartman, ev, konut, konak, rezidans, ofis binası veya otel, perakende veya çok amaçlı işlevler olarak kullanılır. Yüksek katlı binalar aynı zamanda Kule blokları olarak da bilinir ve "çok daireli birim" anlamına gelen "MDU" olarak adlandırılabilir. Çok yüksek bir yüksek bina gökdelen olarak adlandırılır. Emporis Standards yüksek katlı yapıyı "35-100 metre boyunda çok katlı bir yapı veya 12-39 katlı yüksekliği bilinmeyen bir bina olarak tanımlar.