İçeriğe atla

Gelincik (balık)

Gelincik
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Animalia
Şube:Chordata
Sınıf:Teleostei
Takım:Gadiformes
Familya:Lotidae
Cins:Gaidropsarus
Tür: G. mediterraneus
İkili adlandırma
Gaidropsarus mediterraneus
L., 1758

Gelincik (Gaidropsarus mediterraneus), Gadidae familyasına ait bir balık türü. Mezgit ve Bakalyaro ile yakın akrabadır. Marmara Denizi ve Karadeniz'de genellikle yaygındır.

Ortalama 20–40 cm uzunluğunda olan ve çok kaygan bir derisi olan gelincik balığı, sıcak ve ılıman suların taşlık diplerinde sahile yakın yaşar. Çevik, yırtıcı ve saldırgandır. Üreme zamanı sonbahardadır. Lezzetli etinden dolayı ekonomik değeri olan bir balıktır.

İlgili Araştırma Makaleleri

Gelincik şu anlamlara gelebilir:

<span class="mw-page-title-main">Gelincik (bitki)</span>

Gelincik, gelincikgiller (Papaveraceae) familyasından Dünya'da çok geniş bir yayılma alanına sahip bir yıllık bir bitki türü.

<span class="mw-page-title-main">Deniz ürünleri</span>

Su ürünleri, denizden veya tatlı sudan elde edilen her türlü gıda maddesine verilen ortak addır. Deniz ürünleri, balık, ıstakoz, karides gibi canlılardan oluşmaktadır. Deniz ürünleri, özellikle ihtiva ettiği yoğun omega yağı ile önerilen menülerdendir.

<span class="mw-page-title-main">Balık</span> solungaç taşıyan, tetrapod olmayan ve suda yaşayan omurgalı hayvan

Balıklar poikloterm olan, neredeyse sadece suda yaşayan ve solungaçları ile solunum yapan, soğuk kanlı, yürekleri çift gözlü, çoğunun vücudu pullu, genellikle yumurta ile üreyen omurgalı hayvanlardır. Bazı türler canlı doğurarak ürer. Mesela tatlı su balıklarından Lepistes'in yumurtaları anne karnında çatlar ve canlı doğum gerçekleşir. Çiklitgillerde ise kuluçka süresi dişinin ağzında gerçekleşir. Ağzında yumurtaları çeviren, mantarlaşmasını engelleyen dişi yumurtalar çatlayana hatta yavrular serbestçe yüzmeye başlayana kadar onları ağzındaki kesesinde korur. Balıklar su yaşamındaki en önemli varlıklardan bir tanesidir. Nehir, göl, akarsu, okyanus ve denizlerde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Omurgalılar</span> kordalılar alt şubesi

Omurgalılar, hayvanlar aleminin kordalılar şubesine ait bir alt şubedir.

<span class="mw-page-title-main">Balıkçılık</span>

Balıkçılık; denizlerde, göllerde ve akarsularda balıkların ve diğer deniz ürünlerinin çeşitli yöntemlerle avlanmasıdır. Balığın yanı sıra midye, karides, ıstakoz, pavurya, istiridye ve ahtapotun hatta balina gibi deniz memelilerinin avlanması da balıkçılık kapsamına girer. Gölet, havuz ya da denizlerdeki suni tesislerde balık ve diğer deniz hayvanlarının üretilmesi de balıkçılığın bir parçasıdır. Amatör balıkçılık, ticari balıkçılık, zanaatkar balıkçılık, rekreasyonel balıkçılık, kültür balıkçılığı gibi balıkçılık yöntemleri bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Amfibiler</span> dört üyeli sınıf

İki yaşamlılar ya da iki yaşayışlılar, amfibiler, amfibyumlar, amniyotik yumurtaya sahip olmayan, değişkensıcaklı, derisi çıplak ve nemli, göğüs kemiği hiçbir zaman kaburgalarla bağlanmamış, çoğu ses çıkarabilen, omurgalı hayvan sınıfı. Sınıf, Gymnophiona, Anura ve Caudata olmak üzere 3 takımdan oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Alabalık</span>

Alabalık, Salmonidae familyasının en tanınmış üyesidir ve somon balığı ile yakın akrabadır. "Alabalık" diye adlandırdığımız balıkların bazıları Salmo cinsine ait değillerdir. Salmonidae ailesinin arta kalanını oluşturan Oncorhynchus ve Salvelinus cinslerine ait olan balıkların bazılarına da "alabalık" denilir. Alabalığın bir sürü çok yaygın olan veya sadece yöresel bulunan alt türlerine rastlanır.

<span class="mw-page-title-main">Kedi balığı</span> 34 familyayı ve dünyaca 2400 balık türünü kapsayan balık takımı

Siluriformes (Yayıngiller), kemikli balıklar üst sınıfına ait, 34 familyayı ve dünyaca 2400 balık türünü kapsayan bir balık takımı. Siluriformes balıkları genelde yassı yapılı tatlı su balıklarıdırlar. Sadece birkaç türleri denizde, çoğu tatlısuda yaşar.

<span class="mw-page-title-main">Tetraodontiformes</span>

Tetraodontiformes, kemikli balıklar sınıfına ait olan ve aralarında ilginç yeteneklere sahip 500 balık türünü içeren bir takımdır.

<span class="mw-page-title-main">Gelincik (memeli)</span>

Gelincik, Mustelidae familyasından Mustela cinsinden bazı küçük yapılı etçil türlerinin ortak adı.

<span class="mw-page-title-main">Kakım</span>

Kakım, sansargiller (Mustelidae) familyasından bir gelincik türü. Avrasya ve Kuzey Amerika coğrafyalarının orta-kuzey bölgelerinin yerlisidir. Kış aylarında postu bembeyaz bir renge bürünür.

<span class="mw-page-title-main">Gelincik, Mazgirt</span>

Gelincik, Tunceli ilinin Mazgirt ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Gelincik, Emirdağ</span>

Gelincik, Afyonkarahisar ilinin Emirdağ ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Parka</span>

Parka ya da anorak, kalın ve kaba yapılı bir cekettir. Boynu ve başı kapatarak bel altına, dizlerin biraz üstüne kadar uzanır. Karlı mevsimlerde ve dondurucu rüzgarlarda özellikle kullanılır. Kuzey Kutbu'nda yaşayan Eskimolar tarafından ren geyiği ve fok kürkünden yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kara ayaklı gelincik</span>

Kara ayaklı gelincik Sansargiller familyasına ait, Kuzey Amerika'ya özgü bir memeli hayvandır.

<i>Catostomus catostomus</i>

Catostomus catostomus, Kuzey Amerika ve Sibirya'da tatlı sularda yaşayan bir balık türüdür. İki alt türü bulunur. Boyu 15 - 25 inç uzunluğundadır. Ağzı alttadır ve kazıyarak emerek beslenir. Ana besinleri sucul bitkiler, su yosunları ve küçük omurgasız hayvanlardır. Kendisi Sander vitreus, alabalık, turna balığı ve tatlısu gelinciği gibi yırtıcı balıklarca avlanor.

Mullutu-Suurlaht Estonya'nın dördüncü büyük gölüdür. Kuressaare kasabasının yaklaşık 2 kilometre (1,2 mi) batısındaki Saaremaa adasında bulunur. 1.440 hektar bir alana sahiptir ve maksimum derinliği 2.1 metredir (6.9 ft). Mullutu-Suurlaht iki parçadan oluşan bir acı su kütlesidir:

<span class="mw-page-title-main">Mixmole de pescado</span>

Mixmole de pescado, Meksika mutfağının bir yemeğidir. Yağda kızartılmış yeşil domates, pul biber ve sarımsak öğütülmüş karışımı ile yapılan yeşil sos içinde haşlanmış kızarmış balık, kıyılmış pazı, epazot ve nopalito karışımından oluşur. Kızartılmış balık, yırtılmaması için sonuna eklenir.

<span class="mw-page-title-main">Balık papaz yahnisi</span>

Balık papaz yahnisi bir çeşit balık papaz yahnisidir.Melceü’t-Tabbâhînde yapımı en kolay papaz yahnisidir. Türk mutfağında balık buğulama olarak da bilinir.Günümüz tarifinde limon dilimler halinde konulur.