İçeriğe atla

Gelibolu sınıfı fırkateyn

Karslsruhe (F-223)

Gelibolu sınıfı fırkateyn, Türk Deniz Kuvvetleri'nde hizmet etmiş olan Alman Köln sınıfı firkateynler.

Aynı sınıftan Lübeck (F-224) ve Braunschweig (F-225) gemileri yedek parça olarak kullanılmak amacı ile alındı.

TCG Gemlik (D-361 (I)) gemisinin çok kısa süre görev yapması nedeniyle yedek parça olarak alınan Braunschweig (F-225) aynı isim ve borda numarası ile hizmete girdi.

  • TCG Gelibolu (D-360) (Eski Karlsruhe (F-223))
  • TCG Gemlik (D-361 (I)) (Eski Emden (F-221))
  • TCG Gemlik (D-361 (II)) (Eski Braunschweig (F-225))

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gabya sınıfı fırkateyn</span> Türk Donanmasında hizmette olan fırkateyn sınıfı

Gabya sınıfı fırkateyn veya G sınıfı fırkateyn, Türk Deniz Kuvvetleri'ne ait fırkateyn sınıfıdır. ABD Deniz Kuvvetleri'nden devredilen Oliver Hazard Perry sınıfı fırkateynlerden oluşur.

TCG <i>Gelibolu</i> (F-493) Türk Deniz Kuvvetlerine ait Gabya sınıfı fırkateynlerden biri

TCG Gelibolu (F-493), USN'deki adı: USS Reid (FFG-30), Türk Deniz Kuvvetleri'nde hizmet etmekte olan Gabya sınıfı fırkateynlerden biri.

<span class="mw-page-title-main">TCG Gelibolu (D-360)</span>

TCG Gelibolu (D-360), Türk Deniz Kuvvetleri'nde hizmet etmiş olan Gelibolu sınıfı fırkateynlerden Karlsruhe (F-223).

TCG <i>Gemlik</i> (F-492) Türk Deniz Kuvvetlerine ait Gabya sınıfı fırkateynlerden biri

TCG Gemlik (F-492), Türk Deniz Kuvvetleri'nde hizmet etmekte olan Gabya sınıfı fırkateynlerden biri.

TCG <i>Kocatepe</i> (D-354) Kıbrıs Harekâtı sırasında dost ateşiyle batırılan Türk Deniz Kuvvetleri gemisi

TCG Kocatepe (D-354), 1974'te Türk Silahlı Kuvvetlerinin gerçekleştirdiği Kıbrıs Harekâtı sırasında Türk Hava Kuvvetleri tarafından dost ateşiyle batırılan Türk Deniz Kuvvetleri gemisi.

<span class="mw-page-title-main">Barbaros sınıfı fırkateyn</span> Türk Donanmasında hizmette olan MEKO 200 tipi fırkateyn sınıfı

Barbaros sınıfı fırkateynler, Türk Deniz Kuvvetleri'ndeki en modern fırkateynler arasındadır. Yavuz Sınıfı fırkateynlerden sonra, İstif sınıfı fırkateyn TCG İstanbul'dan önce üretilmişlerdir. Alman Blohm + Voss gemi inşa şirketi tarafından MEKO modüler savaş gemileri grubunun bir parçası olarak tasarlanmışlardır. Almanya'da iki gemi ve Alman yardımı ile Türkiye'de iki gemi inşa edilmiştir. Önceki Yavuz sınıfı fırkateynlerden daha büyük olup saf dizellerden ziyade CODOG makineleri kullanmaları nedeniyle daha hızlıdırlar.

<span class="mw-page-title-main">Burak sınıfı korvet</span> Türk Donanmasında kullanılan savaş gemisi sınıflandırma terimi

Burak sınıfı korvet, Türk Deniz Kuvvetlerinde hizmet etmekte olan korvet sınıfıdır. Esas olarak kıyı için tasarlanmış olan denizaltı karşıtı savunma ve okyanus eskort görevlerini yapabilen eski D'Estienne d'Orves sınıfı aviso'dur. Sağlam tasarımları ve ekonomik tahrik sistemleri, uzaktan denizaşırı operasyonlarda kullanılmalarını sağlar.

TCG <i>Yavuz</i> (F-240) Türk Deniz Kuvvetlerinin Yavuz sınıfı fırkateynlerinden biri

TCG Yavuz (F-240), Türk Deniz Kuvvetleri'nin Yavuz sınıfı fırkateynlerinden biridir. Sınıfının ilk ve sınıfına isim veren gemisidir. Türk Deniz Kuvvetlerinin modernizasyonu kapsamında temin edilmesi planlanan 4 gemiden ilki olan TCG Yavuz Almanya'da Blohm + Voss tersanesinde yapılmıştır. MEKO 200 dizaynı üzerinden geliştirilmiştir.

TCG Fatih (F-242), Türk Deniz Kuvvetleri'nin fırkateynlerinden biridir. Sınıfının üretilen üçüncü gemisidir. Türk Deniz Kuvvetleri'nin modernizasyonu kapsamında temin edilmesi planlanan 4 gemiden, bu sınıfta Türkiye'de üretilen ilk gemidir ve Gölcük Tersanesi'nde yapılmıştır. MEKO 200 dizaynı üzerinden geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Erdek Deniz Üssü</span>

Erdek Deniz Üssü, Marmara Denizi'nin güneydoğusunda, Balıkesir'in Erdek ilçesinin 1,2 km güney kıyısındaki Türk Deniz Kuvvetleri üssüdür. Mayın savaş gemilerinin ana üssüdür.

TCG <i>İstanbul</i> (F-515) İstif sınıfı fırkateyn

TCG İstanbul (F-515), MİLGEM projesinin ikinci aşaması olan İstif sınıfı fırkateynlerden biri ve sınıfın ilk gemisi.

<span class="mw-page-title-main">Harp Filosu</span> Türk Deniz Kuvvetlerine bağlı bir komutanlık

Harp Filosu Türk Deniz Kuvvetleri'ne bağlıdır. Görevi Donanma Komutanlığı'na bağlı yüzer platformları(fırkateyn, korvet, hücumbot, hudut devriye botu) sevk ve idare etmektir. Karargahı Aksaz'da bulunmaktadır.Karadeniz'de güvenliği sağlayan Kuzey Görev Grup Komutanlığı Gölcük'te, Ege Denizi'nde güvenliği sağlayan Batı Görev Grup Komutanlığı Foça'da, Akdeniz'de güvenliği sağlayan Güney Görev Grup Komutanlığı ise Aksaz'da bulunmaktadır. Savaşa hazırlık için düzenli olarak mayıs ve haziran aylarında Ege ve Doğu Akdeniz'de tatbikat düzenlenmektedir.

TCG <i>Yıldırım</i> (F-243) Türk Deniz Kuvvetlerinin Yavuz sınıfı fırkateynlerinden biri

TCG Yıldırım (F-243), Türk Deniz Kuvvetleri'nin fırkateynlerinden birisidir. Sınıfı ise Yavuz sınıfı'dır. Sınıfının en son üretilen ve hizmete giren gemisidir. Gölcük Tersanesinde yapılmıştır. Adını Sultan I. Bayezid'ten almaktadır.

TCG <i>Doğanay</i> (S-351) Türk Deniz Kuvvetleri - Ay Sınıfı Denizaltı

TCG Doğanay(S-351), Ay sınıfı bir denizaltıdır. TCG Doğanay, İzmit'teki Gölcük Tersanesi'nde inşa edilmiştir. Aynı zamanda Gölcük Tersanesi'nde üretilen ikinci denizaltıdır. Tip 209/1200 olarak üretilmiştir. Türk Deniz Kuvvetleri'ne katılımı 1983 yılında gerçekleşmiştir. Satıhta 11 kts, dalıştan 22 kts hızına ulaşabilmektedir. 9 subay, 25 astsubay, 2 uzman erbaş, 3 erbaş/er görev yapabilmektedir. 61,2 x 6,2 x 5,5 m. boyutlarındadır. 2020'de aktif hizmetine devam eden 4 ay sınıfı denizaltından biridir.

TCG Dolunay(S-352), Ay sınıfı bir denizaltıdır. TCG Dolunay, İzmit'teki Gölcük Tersanesi'nde inşa edilmiştir. Aynı zamanda Gölcük Tersanesi'nde üretilen üçüncü denizaltıdır. Tip 209/1200 olarak üretilmiştir. Türk Deniz Kuvvetleri'ne katılımı 1989 yılında gerçekleşmiştir. Satıhta 11 kts, dalıştan 22 kts hızına ulaşabilmektedir. 9 subay, 25 astsubay, 2 uzman erbaş, 3 erbaş/er görev yapabilmektedir. 61,2 x 6,2 x 5,5 m. boyutlarındadır. 2020'de aktif hizmetine devam eden 4 ay sınıfı denizaltından biridir.

TCG I. İnönü (S-360), Türk Deniz Kuvvetleri'nde hizmet veren Gür sınıfı bir denizaltıdır. Sloganı "ufuklarda yükselen zafer güneşi"dir. TCG I. İnönü, Almanya'da Howaldtswerke Deutsche Werft AG Tersaneleri’nde Tip 209 T2. 1400 olarak inşa edilmiştir. İlk kaynağı 25 Temmuz 2002'da atılmıştır. Mayıs 2006'de denize indirilmiş ve 22 Temmuz 2007'de Türk Donanması'na katılmıştır. Gür sınıfı denizaltılarda 9 Subay, 31 Astsubay, 2 Uzman Erbaş, 3 Erbaş/Er görev yapmaktadır. 61,2 m. uzunluğundadır. Aktif hizmetine devam etmektedir. İsmini daha önce donanmada 1948-1972 arasında görev yapan TCG I. İnönü (S-330) ve 1972-1998 arasinda görev yapan TCG I. İnönü (S-346) denizaltılarına istinaden almıştır.

TCG <i>Turgutreis</i> (F-241) Türk Deniz Kuvvetlerinin Yavuz sınıfı fırkateynlerinden biri

TCG Turgutreis (F-241), Türk Deniz Kuvvetleri donanmasına ait Yavuz sınıfı fırkateynlerden biridir. Türk Deniz Kuvvetleri’nin modernizasyonu kapsamında temin edilmesi planlanan 4 gemiden ikincisi olan TCG Turgutreis, Almanya'da Howaldtswerke-Deutsche Werft tersanesinde yapılmıştır. MEKO 200 dizaynı üzerinden geliştirilmiştir.

TCG <i>Bartın</i> (F-504)

TCG Bartın (F-504) Türk Deniz Kuvvetleri tarafından Fransa'dan satın alınan beşinci Burak sınıfı korvettir. Geminin adı Bartın'dan gelmektedir.

<i>Engin </i> sınıfı mayın avlama gemisi Türk Deniz Kuvvetlerine bağlı mayın avlama gemisi sınıfı

Engin sınıfı mayın avlama gemisi, Türk Deniz Kuvvetleri'ne ait mayın avlama gemisi sınıfıdır. Fransız üretimi mayın avlama gemi sınıfı Circé 1999 yılında satın alınıp Türk Deniz Kuvvetleri envanterine girmiş ve gemiler 2 yıllık modernizasyon sonrası donanmaya katılmıştır. Gemiler Balıkesir Erdek'te konuşludur.

Aşağıda Türk Deniz Kuvvetlerinin hizmet dışı gemileri listesi verilmiştir. Bu listede bulunan gemiler geçmişte Türk Deniz Kuvvetleri envanterinde görev yapmış, daha sonra emekliye ayrılmış veya kullanılamaz duruma gelmiş gemilerdir.