İçeriğe atla

Gelibolu Savaş Müzesi

Koordinatlar: 40°24′24″K 26°40′05″D / 40.40667°K 26.66806°D / 40.40667; 26.66806
Gelibolu Savaş Müzesi
Harita
Açılış2007
KonumGelibolu, Türkiye
Koordinatlar40°24′24″K 26°40′05″D / 40.40667°K 26.66806°D / 40.40667; 26.66806
TürSavaş müzesi

Gelibolu Savaş Müzesi, Türkiye'nin Gelibolu kentinde bulunan bir savaş müzesidir. Müze, 2007 yılında kurulmuş olup Kore Kahramanlar Caddesi üzerinde yer almaktadır.

Tarihçe

Önceleri asker alım ofisi, daha sonra ise yerel spor kulübünün kulüp binası olarak kullanılan bina, restore edilerek 16 Haziran 2007 tarihinde müze olarak hizmete açılmıştır. Onur Akmanlar ve Murat Söylemez tarafından kurulan özel bir müzedir.[1]

Sergilenen eserler

Konserve kutuları

Solda kazı ekibi, geri çekilme odası ve donanma odası olmak üzere üç oda bulunmaktadır. Digger takım odası müze tarihinin odasıdır. Diğer savaşlara da sık sık gönderme yapılmaktadır. Geri çekilme odası İtilaf Devletleri'nin geri çekilme odasıdır. Bu odada İtilaf Devletleri'nin yarımadanın tahliyesi sırasında bıraktıkları silahlar ve çeşitli aletler sergileniyor. İtilaf Devletleri tarafından bilinçli olarak kırılmışlardır. Bunlara üniformalar, konserve yiyecekler, mataralar vb. dahildir. Donanma odası, 18 Mart 1915'teki Gelibolu Harekâtı'ndan önce Çanakkale Savaşı'nda deniz harekâtlarının yapıldığı odadır. Sergilenenler arasında, Fransız Bouvet zırhlısının (harekâtlar sırasında batan bir savaş gemisi) fişeği ve düşen bir Fransız uçağının nadir bir kimlik etiketi dikkat çekicidir.[2]

Soldaki salon savaşın genel sergilerine ayrılmıştır. Türk komutan albay Mustafa Kemal (daha sonra Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Atatürk) ve İngiliz komutan Ian Standish Monteith Hamilton hakkında özel bölümler var. Soldaki bir oda, Türk askerlerinin sefer sırasındaki tipik kışlası olarak tasarlandı. Cam oda olarak adlandırılan soldaki son oda, savaş alanında bulunan şarap ve sos şişeleri, çay bardakları vb. cam eşyaları barındırmaktadır.[2]

Kaynakça

  1. ^ "Gelibolu Savaş Müzesi". 20 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2024. 
  2. ^ a b "Gelibolu Savaş Müzesi". 7 Eylül 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

1916 (MCMXVI) cumartesi günü başlayan bir artık yıldır.

1914 bir yıldır.

<span class="mw-page-title-main">Çanakkale Savaşı</span> I. Dünya Savaşında, 1915–1916 yıllarında Osmanlı İmparatorluğu ile İtilaf Devletleri arasında yapılan savaş

Çanakkale Savaşı veya Çanakkale Muharebeleri, I. Dünya Savaşı sırasında 1915-1916 yılları arasında Gelibolu Yarımadası'nda Osmanlı İmparatorluğu ile İtilaf Devletleri arasında yapılan deniz ve kara muharebeleridir. İtilaf Devletleri; Osmanlı İmparatorluğu'nun başkenti İstanbul'u alarak İstanbul ve Çanakkale boğazlarının kontrolünü ele geçirmek, Rusya ile güvenli bir erzak tedarik ve askeri ikmal yolu açmak, başkent İstanbul'u zapt etmek suretiyle Almanya'nın müttefiklerinden birini savaş dışı bırakarak İttifak Devletleri'ni zayıflatma amaçları ile ilk hedef olarak Çanakkale Boğazı'nı seçmişlerdir. Ancak saldırıları başarısız olmuş ve geri çekilmek zorunda kalmışlardır. Kara ve deniz savaşı sonucunda iki taraf da çok ağır kayıplar vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Gelibolu</span> Çanakkale ilçesi

Gelibolu, Türkiye'nin Çanakkale ilinde, Gelibolu ilçesinin merkezi olan yerleşim. Avrupa yakasındaki Doğu Trakya'da, kendi adını taşıyan yarımadanın güney kıyısında, Marmara Bölgesi'nin Çanakkale Boğazı'nın Avrupa tarafında, karşı kıyı Lapseki'den 3 km uzaklıkta kuruludur.

<span class="mw-page-title-main">Bodrum Kalesi</span> Bodrum ilçesinde tarihi bir yapı

Bodrum Kalesi, Türkiye'nin liman kenti Bodrum'da yer alan ve 1402 yılında St. Jean Şövalyeleri tarafından Aziz Peter Kalesi adıyla inşa edilmiş kale. Bodrum'un simgesi haline gelmiş kale, 1960 yılından beri "Sualtı Arkeoloji Müzesi" olarak kullanılanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çanakkale Savaşı deniz harekâtları</span> Çanakkale Savaşındaki deniz harekâtları

Çanakkale Savaşı deniz harekâtları, I. Dünya Savaşı'nda İtilaf Devletleri'nin Birleşik Filo ile savunmada kalan Osmanlı İmparatorluğu kara topçusu arasında 19 Şubat 1915'ten 18 Mart 1915'e kadar Çanakkale Boğazı'nda yapılan bir dizi deniz operasyonudur. Birleşik Filo'nun Çanakkale Boğazı'na karşı yaptığı 18 Mart tarihli en geniş kapsamlı saldırı, harekâtın son operasyonudur ve birçok kaynakta 18 Mart Deniz Savaşı olarak geçmektedir.

Akbaş Cephaneliği Baskını, Mondros Mütarekesi gereği Fransız kuvvetlerince el konulan Osmanlı ordusuna ait Eceabat yakınındaki cephaneliğe Balıkesir Redd-i İlhak Cemiyeti mensubu Köprülü Hamdi Bey önderliğinde 40 atlı arkadaşın 26-27 Ocak 1920'de düzenlediği baskın.

Birinci Kirte Muharebesi Çanakkale Savaşı sırasında Seddülbahir Cephesi'nde İngiliz-Fransız kuvvetleriyle Osmanlı tarafı arasında gerçekleşen 28 Nisan 1915 tarihli muharebedir.

<span class="mw-page-title-main">İkinci Kirte Muharebesi</span>

İkinci Kirte Muharebesi I. Dünya Savaşı sırasındaki Çanakkale Savaşı’nda, İtilaf kuvvetleri’nin Kirte Köyü ve hemen gerisindeki Alçıtepe’yi ele geçirmek için giriştikleri taarruzla 6 Mayıs - 8 Mayıs 1915 tarihleri arasında yaşanan muharebelerdir.

Üçüncü Kirte Muharebesi I. Dünya Savaşı sırasındaki Çanakkale Savaşı’nda, İtilaf kuvvetleri’nin Kirte Köyü ve hemen gerisindeki Alçıtepe’yi ele geçirmek için giriştikleri üçüncü taarruzlarıdır. Seddülbahir Cephesi'ne 25 Nisan 1915 tarihinde çıkartılan kuvvetlerin hedefi, Alçıtepe'nin ele geçirilmesiydi. Bu hedef için girişilen birinci ve İkinci taarruzlarının başarılı olmaması üzerine uygulamaya konmuştur.

Birinci Kerevizdere Muharebesi veya 83 Rakımlı Tepe Muharebesi, Çanakkale Savaşı'nın Seddülbahir Cephesi'nde Fransız Kolordusu'nun 21 Haziran 1915 tarihinde başlayan saldırısı ve iki gün süren çatışmalardır.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Müze Gemiler</span> İzmir, Türkiyede bir müze

İzmir Müze Gemiler ya da İnciraltı Deniz Müzesi, Türkiye'nin İzmir şehrinde yer alan bir denizcilik müzesidir. Balçova ilçesindeki İnciraltı İskelesi'nde demir atmış üç müze gemide denizciliğin sosyal, tarihsel ve ekonomik gelişimine ilişkin nesneler sergilenmektedir. Müze, 1 Temmuz 2007'de ziyarete açıldı.

Kocaçimen Tepe Muharebesi, 6 Ağustos 1915 tarihinde Anzak Kolordusu'na bağlı birliklerin Conk Bayırı Osmanlı mevzilerine taarruzlarıyla başlayan ve 10 Ağustos 1915 tarihine kadar süren savaşlardır.

<span class="mw-page-title-main">Beşiktaş Müzesi</span>

Beşiktaş Müzesi, Vişnezade, İstanbul'da Beşiktaş Park'ın altında bulunup stat inşaatı sırasında korunan tarihi 19 Mayıs kapısından girilen spor müzesidir. Beşiktaş'ın kazandığı kupaların sergilendiği müzede kupaların, fotoğrafların, belgelerin, formaların yanı sıra koyu bir Beşiktaş taraftarı olan eski Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref'in kulübe hediye ettiği özel bir kılıç da bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Birinci Balkan Savaşı</span> Balkan Birliği ile Osmanlı Devleti arasında 7 Ekim 1912-30 Mayıs 1913 tarihleri arasında gerçekleşen savaş

Birinci Balkan Savaşı, 7 Ekim 1912-30 Mayıs 1913'te Bulgaristan Krallığı, Sırbistan Krallığı, Yunanistan Krallığı ve Karadağ Krallığı'ndan oluşan Balkan Birliği'nin Osmanlı Devleti'ne karşı başlattığı savaş. Bu savaş ile Balkan devletleri, Osmanlı Devleti'nin Balkanlardaki topraklarının büyük bir bölümünü ele geçirmiştir. Bu savaş sonucunda Osmanlı Devleti Edirne ve Kırklareli'ne kadar olan Midye-Enez Hattı'nın batısındaki tüm topraklarını Balkan devletlerine bırakmak zorunda kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Konutu ve Demiryolları Müzesi</span>

Atatürk Konutu ve Demir Yolları Müzesi , Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan tarihî bir ev ve demir yolu müzesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kurtuluş Müzesi</span>

Kurtuluş Müzesi, Türkiye'nin Eskişehir kentinde bulunan bir tarih müzesidir. Müze, 29 Ekim 2016 tarihinde kurulmuş olup Odunpazarı ilçesinde yer almaktadır ve Türk Kurtuluş Savaşı'na adanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">I. Dünya Savaşı sırasında Akdeniz'deki deniz muharebeleri</span>

I. Dünya Savaşı sırasında Avusturya-Macaristan, Almanya ve Osmanlı donanmasından oluşan İttifak Devletleri donanmalarıyla, İtalya, Fransa, Yunanistan, Japonya, ABD ve Britanya İmparatorluğu donanmalarından oluşan İtilaf Devletleri donanmaları arasında Akdeniz'de düzensiz şekilde yer yer deniz muharebeleri meydana gelmiştir.

Bu sayfada 1914 yılında Osmanlı İmparatorluğu'nda yaşanan olaylar yer alır.