İçeriğe atla

Geli Raubal

Geli Raubal
DoğumAngela Maria Raubal
04 Temmuz 1908(1908-07-04)[1]
Linz, Avusturya-Macaristan[2]
Ölüm18 Eylül 1931 (23 yaşında)[3]
Münih, Weimar Cumhuriyeti[3]
Ölüm sebebiİntihar[2]
Defin yeriZentralfriedhof, Viyana, Avusturya
MilliyetAvusturya-Macaristanlı, Avusturyalı
EğitimLudwig Maximilian Üniversitesi
Ebeveyn(ler)Leo Raubal
Angela Hitler
Akraba(lar)Adolf Hitler (amcası)
Leo Rudolf Raubal Jr. (kardeşi)

Angela Maria "Geli" Raubal (4 Haziran 1908 - 19 Eylül 1931), Adolf Hitler'in üvey yeğeniydi. Hitler'in üvey kızkardeşi olan Angela Raubal ve Leo Raubal'ın ikinci kızıydı. Hitler ona Geli der; o da Hitler'e Alfi Dayı derdi. Geli Hitler'in izni olmadan hiçbir yere gidemez ve hiç kimseyi göremezdi.

Yaşamı

Angela Maria "Geli" Raubal Linz'de doğdu,[2] kardeşi Leo ve bir kız kardeşi Elfriede ile birlikte büyüdü. Babası, 31 yaşında öldü. O ve Elfriede, 1925'te Hitler'in yanında kahya olan annelerine eşlik ettiler; o sıralarda Raubal 17 yaşındaydı ve önündeki altı yılını yanındaki amcası (Hitler)[4] ile yakın temasta oldu. Annesine, 1928'de Berchtesgaden yakınlarındaki Berghof villasında kahya olarak bir görev verildi.[5] Raubal, Ludwig Maximilian Üniversitesi'nde tıp alanına girdiğinde 1929 yılında Hitler'in Münih şehrindeki evine taşındı fakat tıbbi çalışmalarını tamamlayamadı.[2]

Hitler Nazi Partisi'nin lideri olarak güç kazandığında, kendisine sıkı sıkıya bağlı kalan Raubal'a hakim ve hükmediyordu.[6] Şoförü Emil Maurice ile bir ilişki yaşadığını keşfettiğinde, olaya son verdi ve Maurice'i hizmetinden çıkardı.[2][7] Bundan sonra onun arkadaşlarıyla özgürce ilişki kurmasına izin vermedi ve kendisine ya da kendisine her zaman güvendiği biri olmaya çalıştı; alışveriş gezilerine, filmlere ve operalara eşlik etti.[6]

Ölümü

Raubal aslında tutsaktı, fakat müzik derslerine devam etmek için Viyana'ya kaçmayı planladı.[4] Annesi, savaştan sonra sorgulayıcılara, Hitler'in kızının evlenmeyi umduğu Linzli bir adamla ilişkisini sürdürmesini yasakladığını söyledi. Hitler onun Viyana'ya gitmesine izin vermeyince Hitler ve Raubal 18 Eylül 1931'de tartıştılar. Nürnberg'de bir toplantı yapmak üzere yola çıkan Hitler, ertesi gün Münih'e geri döndü: 19 Eylül 1931'de öğleden sonra Raubal, akciğerine giren bir kurşun yarasından öldü;[2] kendisini silahla kalbinden vurarak intihar etmişti. Görünüşe göre Adolf Hitler'in Münih'teki apartman dairesinde, Hitler'in Walther marka tabancasıyla kendini vurmuştu.[7]

Medyada fiziksel istismar, muhtemel bir cinsel ilişki ve hatta cinayet hakkında hemen söylentiler başladı.[2][8] Hitler'in politik rakibi olan Otto Strasser, daha sansasyonel öykülerden yararlanıyordu. Tarihçi Ian Kershaw ise, "aktif olarak cinsel olsun olmasın, Hitler'in Geli'ye karşı davranışının en azından gizli, cinsel bağımlılığın tüm özelliklerineydi" şeklinde görüşünü savundu.[6] Polis, iddiaları reddetti; ölümünü bir intihar olarak açıkladı.[9] Onun intiharı Hitler'i üzüntüsünden perişan etmiştir. Tegernsee gölündeki evine sığınmış, 24 Eylül'de Viyana'daki cenaze törenine katılmamıştır. İki gün sonra Viyana'nın Zentralfriedhof'unda (Merkezi Mezarlığı) ziyarette bulundu. Bundan sonra depresyonunu yenerek siyasete yeniden odaklandı.[8]

Hitler daha sonra Raubal'ı o güne kadar sevdiği tek kadın olduğunu ilan etti. Berghof'da ona ait bir oda ayırdı ve orada kendi odasında ve Berlin'deki Başbakanlık binasında Raubal'ın portrelerini astı.[10]

Savaştan sonra Hermann Göring Nürnberg mahkemelerinde Hitler'in Geli'nin intiharından duyduğu derin üzüntü ve perişanlığını ifade etmiştir.

Annesi, Angela Raubal, Geli'nin, Linz'de bir sanat öğretmeni tarafından hamile kaldığını öğrenmiş olan Hitler'le tartıştıktan sonra kendini öldürdüğünü öne sürdürmüştür.

Kaynakça

  1. ^ Toland 1976, s. 349.
  2. ^ a b c d e f g Görtemaker 2011, s. 43.
  3. ^ a b Kershaw 2008, s. 218.
  4. ^ a b Bullock 1999, s. 393.
  5. ^ Kershaw 2008, s. 177.
  6. ^ a b c Kershaw 2008, s. 219.
  7. ^ a b Kershaw 2008, s. 220.
  8. ^ a b Kershaw 2008, s. 221.
  9. ^ Shirer 1960, s. 132.
  10. ^ Shirer 1960, ss. 132-133.

Bibliyografya

Daha fazla okuma

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler</span> Nazi Almanyası diktatörü (1933–1945)

Adolf Hitler (Almanca telaffuz: [ˈadɔlf ˈhɪtlɐ],

<span class="mw-page-title-main">Eva Braun</span> Adolf Hitlerin eşi

Eva Anna Paula Braun ya da evlendikten sonra aldığı soyadıyla Eva Hitler, Adolf Hitler'in uzun süreli hayat arkadaşı ve kısa bir süre için nikahlı eşiydi.

<span class="mw-page-title-main">Martin Bormann</span> NSDAPnin parti sözcüsü, Adolf Hitlerin özel sekreteri

Martin Bormann,, NSDAP'nin parti sözcüsü, aynı zamanda Adolf Hitler'in özel sekreteri. Adolf Hitler'in özel sekreteri olarak ülkedeki bilgi akışını ve Hitler'e erişimi kontrol etti. Bunun sonucunda muazzam bir güç elde etti. Diğer birçok NSDAP yetkilisi gibi II. Dünya Savaşı sırasında kendi otoritesini oluşturdu. Otoritesini ülke ve savaşla ilgili karar alma süreçlerine mümkün olduğunca dahil olmak için kullandı. Adolf Hitler'in sözlü emirlerini yazılı emirlere çeviren de çoğunlukla Bormann idi.

<span class="mw-page-title-main">Blondi</span>

Blondi, Adolf Hitler'in dişi Alman çoban köpeği. Martin Bormann tarafından 1941'de bir hediye olarak Hitler'e verildi. Blondi, 16 Ocak 1945'ten itibaren yeraltı sığınağı olan Führerbunker'de Hitler'le beraber kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Erhard Heiden</span> Nazi Partisi üyesi ve Schutzstaffelin üçüncü komutanı

Erhard Heiden, Nazi Partisi'nin ilk üyelerinden ve Sturmabteilung'un paramiliter kanadı olan Schutzstaffel'in (SS) üçüncü komutanıdır. 1927'de SA'nın elit bir alt bölümü olan SS'in başına getirildi. O dönemde SS'lerin sayısı binden azdı ve Heiden çok daha büyük olan SA ile baş etmekte zorlanıyordu. Heiden görevinde başarılı olamadı ve SS üyeliği onun liderliğinde önemli ölçüde düştü. Resmî olarak "ailevi nedenlerle" 1929 yılında görevinden alındı. 1933'te Nazilerin iktidara gelmesinden sonra tutuklandı ve aynı yıl idam edildi.

Alwin-Broder Albrecht, II. Dünya Savaşı sırasında Adolf Hitler'in yardımcılarından biri olan Alman deniz subayıdır.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler'in Münih'teki apartman dairesi</span>

Adolf Hitler'in Münih'teki apartman dairesi, 1920'de Münih'te kurulan Nazi Partisi'nin doğum yeri ve başkenti olan Alman kenti Münih'teki Prinzregentenplatz 16'da bulunan, Adolf Hitler'in sahip olduğu bir apartmandı.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler'in ölümü</span> Adolf Hitlerin ölümüne genel bakış

Adolf Hitler, 1921'den 1945'e kadar Nazi Partisinin lideri, 1933'ten 1945'e kadar Almanya Şansölyesi ve 1934'ten 1945'e kadar Nazi Almanyası'nın Führer'i ('Lider') olan Avusturyalı-Alman bir politikacıydı. Adolf Hitler, 30 Nisan 1945'te Berlin'deki yer altı sığınağı Führerbunker'de kendini vurarak intihar etti. Kendisiyle birlikte eşi Eva Braun da siyanür alarak kendini öldürdü. Hitler'in daha önceden vermiş olduğu talimatlar doğrultusunda cesetleri, aynı gün öğleden sonra sığınağın acil çıkışının merdivenlerinden dışarı çıkarıldı ve Reichskanzlei'nin bahçesinde üzerine benzin dökülerek ateşe verildi. Sovyet arşivlerindeki kayıtlar, yanmış kalıntıların 1946 yılına kadar toparlandığını ve birbirini takip eden yerlere defnedildiğini göstermektedir. 1970 yılında yeniden mezardan çıkarılıp yakıldı ve külleri dağıtıldı.

<span class="mw-page-title-main">Angela Hitler</span>

Angela Franziska Johanna Hammitzsch, Adolf Hitler'in büyük kız kardeşiydi. İlk kocası Leo Raubal, Sr.'dan olan Geli Raubal'ın annesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler'in askerî kariyeri</span> Alman asker ve "Führer" Adolf Hitlerin askeri hayatına genel bir bakış

Adolf Hitler'in askeri kariyeri, Adolf Hitler'in hayatının iki ayrı bölümüne bölünebilir. Esas olarak, I. Dünya Savaşı sırasındaki dönem Hitler'in Bavyera Ordusunda Gefreiter (onbaşı) olarak görev yaptığı dönem ve Nazi Almanyası Führer'i olarak Wehrmacht'ın Başkomutanı olarak görev yaptığı dönemdir.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler'in cinselliği</span>

Adolf Hitler'in cinselliği uzun süredir tarihsel ve bilimsel tartışmaların yanı sıra spekülasyon ve söylenti meselesidir. Yaşamı boyunca bir dizi kadınla ilişkisi olduğuna dair kanıtlar bulunmakla birlikte, eşcinselliğe karşı olan antipatisinin kanıtı ve eşcinsel davranışlarda bulunduğuna dair bir kanıt yoktur. Hitler'in adı, ikisi intihar eden bir dizi olası kadın sevgiliyle bağlantılıdır. Üçünden biri intihar girişiminden sekiz yıl sonra komplikasyonlardan öldü ve dördüncüsü de intihar girişiminde bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler'in siyasi görüşleri</span> Hitlerin politik düşünceleri

Adolf Hitler'in siyasi görüşleri tarihçilere ve biyografilere bir miktar zorluk çıkarmıştır. Antisemitizm, anti-komünizm, anti-parlamentarizm, Alman Lebensraum gibi bazı sabit temalar olmasına rağmen, yazıları ve yöntemleri, Ari ırkının üstünlüğüne ve aşırı bir Alman milliyetçiliğine olan inancı genellikle ihtiyaca ve o dönemin koşullarına göre uyarlanmıştır. Hitler, kişisel olarak "Yahudi Bolşevizmi"ne karşı savaştığını iddia etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler'in iktidara yükselişi</span> Adolf Hitlerin iktidara yükselişini anlatan olaylar dizisi

Adolf Hitler'in iktidara yükselişi, Almanya'da Eylül 1919'da Hitler'in daha sonra Deutsche Arbeiterpartei - DAP olarak bilinen siyasi partiye katılmasıyla başladı. İsim 1920'de Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei - NSDAP olarak değiştirildi. Anti-Marksistti ve Weimar Cumhuriyeti'nin savaş sonrası demokratik hükûmetine ve Versay Antlaşması'na karşıydı, aşırı milliyetçiliği (Pancermenizmi) ve aynı zamanda antisemitizmi savunuyordu. Hitler, Reichstag'ın o ay 1933 Yetki Kanununu kabul etmesinden sonra Mart 1933'te iktidara geldi ve genişletilmiş yetkiler aldı. Cumhurbaşkanı Paul von Hindenburg, bir dizi parlamento seçimleri ve ilgili arka oda entrikalarından sonra 30 Ocak 1933'te Hitler'i Şansölye olarak atadı. Yetki Kanunu - acımasızca ve otoriterce kullanıldığında - Hitler'in bundan sonra anayasal olarak yasal itiraz olmaksızın diktatörlük yetkisini kullanabileceği imkanına kavuştu.

<span class="mw-page-title-main">Gretl Braun</span>

Margarete Berta "Gretl" Braun, Eva Braun'un iki kız kardeşinden biriydi. Berghof'ta Adolf Hitler'in yakın çevresinin bir üyesiydi. Braun, 3 Haziran 1944'te Hitler'in kadrosunda bir irtibat subayı olan SS-Gruppenführer Hermann Fegelein ile evlendi. Fegelein, II. Dünya Savaşı'nın son günlerinde firar ettiği için infaz edildi. Gretl, ablası Eva Braun'un evlenmesinden sonra, çiftin birlikte kendilerini öldürmesinden 40 saatten kısa bir süre Hitler'in baldızı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Ilse Braun</span>

Ilse Braun, Eva Braun'un iki kız kardeşinden biriydi. Münih'te doğan Ilse, okul öğretmeni Friedrich "Fritz" Braun ile terzi Franziska "Fanny" Kronberger'in en büyük kızıydı. 30 Nisan 1945'te çiftin birlikte intihar etmesine 40 saatten az bir süre kala, 29 Nisan 1945'te Eva ile evlendikten sonra Nazi diktatörü Adolf Hitler'in baldızı oldu.

Johann Georg Hiedler Nazi Almanyası tarafından Adolf Hitler'in resmi olarak baba tarafından büyükbabası olarak kabul edildi. Hiedler'in gerçekte Hitler'in biyolojik baba tarafından büyükbabası olup olmadığı modern tarihçiler tarafından tartışılmaktadır.

Leo Rudolf Raubal Jr., II. Dünya Savaşı sırasında Alman Luftwaffe'de görev yapan Adolf Hitler'in Avusturyalı yeğeniydi.

Hitler ailesi, Avusturya doğumlu bir Alman siyasetçi ve resmi olarak Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi olarak bilinen Nazi Partisi'nin lideri olan Adolf Hitler'in akrabalarından ve atalarından oluşur. Hitler Almanya'nın diktatörüydü, 1933-1945 yılları arasında Almanya Şansölyesi unvanına sahipti ve 1934'ten 1945'e kadar Führer und Reichskanzler olarak devlet başkanı olarak görev yaptı. Almanya'da Nazizmin yükselişindeki merkezi rolüyle dikkat çekti. İkinci Dünya Savaşı'nın başlamasına ve Holokost sırasında 17 milyondan fazla insanın ölümüne neden oldu.

Albay Hans Ritter von Seisser, 1923'te Bavyera Eyalet Polisinin başıydı.

<span class="mw-page-title-main">Ulrich Graf</span>

Ulrich Graf Nazi Partisi'nin ilk üyelerinden ve Adolf Hitler'in yakın çevresinden biriydi. 1923'te Hitler'in koruma birliğinde görev yaptı ve Birahane Darbesi'nde yaralandı. Münih Kent Konseyi ve Yüksek Parti Mahkemesi'nin uzun süredir hizmet veren bir üyesiydi ve 1936'da Reichstag'a seçildi. Savaş bittikten sonra, beş yıl ağır çalışmaya mahkûm edildi ve 1950'de öldü.