İçeriğe atla

Gelemiç, Keles

Gelemiç
Harita
Mahallenin haritadaki yeri
Bursa
Bursa
Koordinatlar: 39°53′28″N 29°16′28″E / 39.8911°K 29.2744°D / 39.8911; 29.2744
Ülke Türkiye
İlBursa
İlçeKeles
Coğrafi bölgeMarmara Bölgesi
İdare
 • YöneticiMuhtar[1]
İhtiyar heyeti[1]
Rakım780 m
Nüfus
 (2000)[1]
504
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0224
Posta kodu16740

Gelemiç, Bursa ilinin Keles ilçesine bağlı bir mahalledir.

Uludağ'ın güney yamacında bir dağ köyü olan Gelemiç, Osmanlılar tarafından kurulan ilk köylerden birisidir.[2] Başlıca geçim kaynakları meyvecilik, hayvancılık ve tarımdır.

Yöredeki diğer dağ köylerinden farklı olarak geleneksel mimari dokusunu koruyabilmiş ve kerpiç samanlıklar, turistik açıdan yerleşimin simgesi olmuştur.[3]

Tarihçe

Osmanlılar devrinde kurulan ilk köylerden birisi olduğu düşünülektedir. 1933 yılına kadar Orhaneli'ne bağlı bir köy idi. 1933 yılında alınan bir kararla, 10 köyle birlikte Keles bucağına, 1953 yılında Keles ilçesine bağlanmıştır.[4]

Köyün mahallerinden birisi olan Pelitören'de Bizans devrine ait mimari kalıntılar bulunur.[5]

Coğrafya

Bursa iline 72 km, Keles ilçesine 10 km uzaklıktadır. 780 m. rakımdadır. Köyde geleneksel eski yapılar daha çok kuzey ve doğu kısımlarındadır; yeni yerleşim araba ile ulaşılan güney ve güney batı kısımlarındadır. Köyün batısında mezarlık bulunur.[3]

Nüfus

Yıllara göre mahalle nüfus verileri
2007
2000 504

Turizm

Gelemiç köy yerleşim sınırları içerisinde bulunan tarihi kerpiç konutlar ile Kocasu Çayı'nın ortasından geçtiği Kayalıdere Kanyonu ve Gavurini mağarası tarih, doğa sporu meraklıları ve fotoğrafçıların ilgisini çekmektedir.[3] Tarihi konutlar arasında özellikle kerpiç samanlıklar ziyaretçilerin ilgini çekmektedir ve turistik açıdan köyün simgesi olmuştur.[3]

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ a b "5393 sayılı Belediye Kanunu" (PDF). mevzuat.gov.tr. 3 Temmuz 2005. s. 3. 1 Haziran 2024 tarihinde kaynağından (pdf) arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2024. Madde 9- Mahalle, muhtar ve ihtiyar heyeti tarafından yönetilir. 
  2. ^ "Osmanlı'nın kurduğu ilk köylerden: Gelemiç Köyü". Bursadabirgün.com, 17 Aralık 2015. 22 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2020. 
  3. ^ a b c d Yıldız, Fadime; Çobancaoğlu, Tülay. "Bursa-Keles ilçesi Gelemiç Kırsal Yerleşmesi Geleneksel Mimari Dokusunun İncelenmesi ve Koruma Amaçlı Değerlendirilmesi". Türkiye Bilimler Akademisi Kültür Envanteri Dergisi, Sayı 20, Yıl 2019. 7 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2020. 
  4. ^ Kaplanoğlu, Raif. "Gelemiç". Bursa.com sitesi. 10 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Eylül 2020. 
  5. ^ Şahin, Mustafa. "Dağlık Bursa'nın Arkeolojik yüzü". Bursada Zaman, 4 Aralık 2013. 24 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Eylül 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Akdeniz Bölgesi</span> Türkiyenin Akdeniz kıyısındaki coğrafi bölgesi

Akdeniz Bölgesi, Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. Anadolu'nun güneyinde Akdeniz kıyısı boyunca uzanır. Genişliği 120–180 km arasında değişir. Batı ve kuzey batısında Ege Bölgesi, kuzeyinde İç Anadolu Bölgesi, doğusunda Güneydoğu Anadolu Bölgesi, güneyinde ise Akdeniz bulunur. Güneydoğudan Suriye ile komşudur. Türkiye'nin başka bölgelerinde olduğu gibi Akdeniz Bölgesi'nde de bölge sınırları ile yönetim birimleri olan illerin sınırları tümüyle çakışmaz.

<span class="mw-page-title-main">Cumalıkızık</span>

Cumalıkızık, Türkiye'nin Bursa ilinin Yıldırım ilçesine bağlı bir mahalledir. Bursa şehir merkezine 11 kilometredir. Ortalama 20 dakikada ulaşım sağlanır. Uludağ'ın kuzey eteklerinde kurulmuş ve hâlen yaşayan beş Kızık köyünden biridir. Diğer Kızık köyleri şunlardır: Değirmenlikızık, Fidyekızık, Hamanlıkızık ve Derekızık. Bayındırkızık, Dallıkızık, Kızık, Bodurkızık, Ortakızık, Camilikızık, Kiremitçikızık, Kızıkşıhlar ve Kızıkçeşme ise günümüze ulaşamamıştır. Cumalıkızık Etnografya Müzesi burada bulunmaktadır. 2000'de UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi'ne dahil edilen Cumalıkızık, 2014'te Bursa ile birlikte Dünya Mirası olarak tescil edildi.

<span class="mw-page-title-main">Keles</span> Bursanın ilçesi

Keles, Bursa ilinin, şehir merkezine 61 km uzaklıktaki bir ilçesidir. Doğusunda ve kuzeydoğusunda İnegöl ilçesi, güneydoğuda Kütahya'nın Domaniç ve Tavşanlı ilçeleri, kuzeyde merkez ilçe, batıda ise Orhaneli ilçesi ile çevrilidir. İlçenin yüzölçümü 640 kilometrekare, rakımı 1.050 metre civarındadır.

<span class="mw-page-title-main">Çeşme</span> suyu akıtan mimari yapı

Çeşme, borularla gelen suyun bir oluk ya da musluktan aktığı düzenek. Evin mutfak, banyo, tuvalet gibi kısımlarında bulunduğu gibi umumi çeşmeler de vardır. Genellikle yol kenarlarında herkesin yararlanması için yapılan çeşmelerin yanı sıra bazen mahalle, köy meydanı, yayla gibi ortak yaşam alanlarında da bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Çekirge, Osmangazi</span>

Çekirge, Bursa'nın Osmangazi ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Kayaköy, Fethiye</span>

Kayaköy veya eskiden Levissi, Muğla'nın Fethiye ilçesine bağlı tanınmış bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Görükle, Nilüfer</span> Nilüferin mahallesi

Görükle, Bursa ilinin Nilüfer ilçesine bağlı bir semttir.

<span class="mw-page-title-main">Arslanköy, Toroslar</span>

Arslanköy, Mersin ilinin merkez ilçesi olan Toroslar'a bağlı bir yörük köyüdür. Şimdi adı Arslanköy Mahallesi olmuştur. Denize olan yüksekliği ise 1475 metredir.

<span class="mw-page-title-main">Dağgüney, Orhaneli</span>

Dağgüney, Bursa ilinin Orhaneli ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Eskikızılelma, Mustafakemalpaşa</span>

Eskikızılelma, Bursa ilinin Mustafakemalpaşa ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Akçapınar, Keles</span> Keles ilçeinde bir mahalle

Akçapınar, Bursa ilinin Keles ilçesine bağlı bir mahalledir.

Doğanbey, Aydın ilinin Söke ilçesine bağlı bir köy ve mahalledir. Doğanbey ve Eski Doğanbey (Domatia) olarak ayrılır. Söke'ye 30 km mesafede Büyük Menderes deltasının en kuzey-batı ucunda bulunan köy, sırtını antik adıyla Mykale, günümüzdeki adıyla Dilek (Samsun) Dağları’na yaslar.

<span class="mw-page-title-main">Aveyron</span> Fransada il (département)

Aveyron [], Fransa'nın illerinden birisidir. Aveyron, "Millau", "Villefranche-de-Rouergue" olmak üzere 2 yerleşime ayrılmıştır. Her bölgenin farklı özellikleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Köy</span> bir kasabadan daha küçük olan kümelenmiş insan yerleşimi

Köy, toplumsal, ekonomik, coğrafi ve nüfus özellikleri ile şehirden ayrılan düşük nüfus yoğunluğa sahip kırsal alan birimleri olup, ekonomik olarak genelde çiftlik, hayvancılık, tarıma dayalı ve iş bölümünün gelişmediği yerleşimlerdir. Köylerde dağ, ova, yayla, orman, yaylak, kışlak gibi birimler yaygın bulunur. Köyler doğa ve tarihsel bakımından bir turizm merkezi olabilir.

Kaleiçi, Edirne'nin en eski ve tarihi semti.

<span class="mw-page-title-main">Abyane</span> İranda İsfahan ilinin Natanz ilçesine bağlı bir köy

Abyane, İran'da İsfahan ilinin Natanz ilçesine bağlı bir köy. 2006 nüfus verilerine göre köyde 305 kişi yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Karaman, Nilüfer</span>

Karaman, Bursa ilinin Nilüfer ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Hürriyet, Osmangazi</span>

Hürriyet, Bursa ilinin Osmangazi ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Yöresel mimari</span>

Yöresel mimari, genellikle profesyonel mimarların gözetimi olmadan yerel malzemelerin ve bilginin kullanımı ile karakterize edilen mimaridir. Yöresel mimari, endüstriyel toplumlarda yaratılan binaların ve yerleşimlerin çoğunluğunu temsil etmektedir. Çok çeşitli binaların, inşaat geleneklerini ve inşaat yöntemlerini içermektedir. Yerel bölgede inşa edilen binalar, konut evleri veya başka amaçlar için inşa edilmiş olsun, genellikle basit ve pratiktir.

<span class="mw-page-title-main">Henningsvær</span>

Henningsvær, Norveç'in Nordland ilçesindeki Vågan Belediyesi'nde bir balıkçı köyüdür. Lofoten takımadalarındaki büyük Austvågøya adasının güney kıyısındaki birkaç küçük adada yer almaktadır. Köy yaklaşık 20 kilometre (12 mi) Svolvær kasabasının güneybatısındadır. Henningsvær, Henningsvær Köprüleri aracılığıyla Vågan'ın geri kalanına bağlanır. Köy çoğunlukla Heimøya ve Hellandsøya adalarında yer almaktadır.