İçeriğe atla

Gelecek Kütüphane Projesi

Gelecek Kütüphane Projesi 2014 - 2114 senesine kadar her yıl bir yazarın yazacağı bir kitabı özel oluşturan kütüphaneye toplanıp 100 yılın ardından 2114’te ilk kez basılmasını ve okunmasını amaçlayan projedir. Ayrıca kitapların basılması için kullanılacak kağıtlar da bugün, Oslo'da bulunan Nordmarka bölgesinde 1000 ağaç ekildi.[1][2][3]

Gelişimi

Proje, Kaite Paterson tarafından 2014 yazında tasarlandı. Geleceğin Kütüphanesi Vakfı (Future Library Trust) yönetilip, Oslo şehri tarafından destekleniyor. Yapıtlar saklanması için Oslo Halk Kütüphanesinde özel olarak oda dizayn edilecek.[4][5] Ayrıca bunun için kitapların basılmasının garantiye alınması için halk kütüphanesinde bir matbaa kurulacak.[3]

Eleştiriler

Geleceğin Kütüphanesi projesi, birçok insan tarafından kitapların okunmayacağından dolayı eleştiriler aldı.[6][7] Projeye katkıda bulunan Margaret Atwood, 2114 senesinde basılacak kitapların, dilin değişebileceğinin göz önünde bulundurup, dil uzmanlarıyla birlikte okunması gerektiğini belirtti.[3]

Seçilen Yazarlar

Kaynakça

  1. ^ "'Future Library' Reminds Us How Connected Books And The Environment Really Are". The Huffington Post. 22 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ağustos 2015. 
  2. ^ a b c d e f "Dünyanın en gizli kütüphanesi". 21 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Kasım 2018. 
  3. ^ a b c d "Bu kitapta yazılanlar 100 yıl sonra ortaya çıkacak". 21 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Kasım 2018. 
  4. ^ Thorpe, Vanessa (23 Kasım 2014). "Reader offer: buy a Katie Paterson Future Library limited-edition print". the Guardian. 12 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Kasım 2018. 
  5. ^ "In English". 12 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ağustos 2015. 
  6. ^ "Geleceğin Kütüphanesi, Future Library 2114'te Açılıyor!". 21 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Kasım 2018. 
  7. ^ Tiede, Maggie (5 Eylül 2018). "Margaret Atwood, Han Kang, and more will bury their new novels for 100 years. What do you think about the Future Library Project?". 19 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Eylül 2018. 
  8. ^ Flood, Alison (5 Eylül 2014). "Margaret Atwood's new work will remain unseen for a century". The Guardian. 10 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Eylül 2014. 
  9. ^ Alison Flood, Into the woods: Margaret Atwood reveals her Future Library book, Scribbler Moon 16 Kasım 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., The Guardian, 27 May 2015.
  10. ^ Clarke, Patrick (31 Mayıs 2016). "David Mitchell buries manuscript for Future Library project". The Bookseller. 3 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Kasım 2018. 
  11. ^ Cowdrey, Katherine (14 Ekim 2016). "Icelandic writer Sjón named next Future Library contributor". The Bookseller. 3 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Kasım 2018. 
  12. ^ Hovind, Anne Beate. "Join us as Sjón presents his manuscript to Future Library". MailChimp. 25 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ağustos 2017. 
  13. ^ Flood, Alison (27 Ekim 2017). "Elif Shafak joins Future Library, writing piece to be unveiled in 2114". The Guardian (İngilizce). ISSN 0261-3077. 7 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Kasım 2017. 
  14. ^ Flood, Alison (31 Ağustos 2018). "Han Kang to bury next book for almost 100 years in Norwegian forest". The Guardian. 23 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Eylül 2018. 
  15. ^ https://ajanliterer.kitap365.com/1130/karl-ove-knausgaard-gelecegin-kutuphanesinde/[]
  16. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2020. 
  17. ^ "'You'll have to die to get these texts': Ocean Vuong's next manuscript to be unveiled in 2114". 19 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kongre Kütüphanesi</span> ABDnin ulusal kütüphanesi

Amerika Birleşik Devletleri Kongre Kütüphanesi, ABD'nin ulusal kütüphanesidir. Dünyanın en büyük ve en önemli kütüphanelerinden olan kongre kütüphanesi Washington'da bulunmaktadır. Ayrıca ABD'de yer alan en eski federal kültür yapısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Margaret Atwood</span> 1939 doğumlu Kanadalı yazar

Margaret Eleanor Atwood, Kanadalı feminist yazar, şair, eleştirmen ve denemeci.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Dijital Kütüphanesi</span>

Dünya Dijital Kütüphanesi (İngilizce: World Digital Library (WDL)), ABD Kongre Kütüphanesi, UNESCO ve Cornell Üniversitesi tarafından işletilen uluslararası dijital kütüphane.

<span class="mw-page-title-main">Britanya Kütüphanesi</span>

British Library, Birleşik Krallık'ın ulusal kütüphanesi ve dünyanın en büyük 2 kütüphanesinden biridir. Önemli bir araştırma kütüphanesi olan kurum değişik ülkelere ve dillere ait basılı ya da dijital kitaplar, el yazmaları, dergiler, gazeteler, ses ve müzik kayıtları, videolar, patentler, veritabanları, haritalar, mühürler ve çizimler gibi yaklaşık 170 milyon ögeye ev sahipliği yapar. Kütüphane koleksiyonunda yaklaşık 14 milyon kitap ve MÖ 2000'lere kadar geçmişe uzanan birçok el yazması vardır.

<span class="mw-page-title-main">Millî Diyet Kütüphanesi</span> Tokyoda kütüphane

Japonya Millet Meclisi Kütüphanesi, Japonya'nın millî kütüphanesidir. Kütüphane, 1948 yılında Millet Meclisi tarafından toplumsal sorunlara çözüm arayışına yardımcı olmak amacıyla kurulmuştur. Kütüphane, dünyanın en büyük altıncı kütüphanesidir.

<span class="mw-page-title-main">Vatikan Kütüphanesi</span> Vatikanda bulunan kütüphanedir. Dünyanın en eski kütüphanelerin biridir

Vatikan Apostolik Kütüphanesi daha yaygın olarak sadece Vatikan Kütüphanesi denilir, Vatikan'da Kutsal Makam'da bulunan kütüphanedir. Dünyanın en eski kütüphanelerin biridir ve tarihi metinlerin en önemli koleksiyonlarından birini içerir. 1475 yılında kurulan kütüphanede 75.000'den fazla tarihi elyazması kitap bulunur. Temmuz 2007'de yenileme çalışmaları nedeniyle halkın kullanımına kapatılan kütüphane 2010 yılı Eylül ayında yeniden açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Avustralya Millî Kütüphanesi</span>

Avustralya Ulusal Kütüphanesi, Avustralya'nın en büyük kütüphanesidir. Canberra'da bulunan yapı 9 milyonu aşkın kitap barındırmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kongre Kütüphanesi Kontrol Numarası</span>

Kongre Kütüphanesi Kontrol Numarası, Amerika Birleşik Devletlerinin Kongre Kütüphanesindeki kayıtları seri numaraları ile kataloglandığı sistem.

Oxford Üniversitesi'nin ana araştırma kütüphanesi olan Bodleian Kütüphanesi, Avrupa'nın en eski kütüphanelerinden biridir. On iki milyonun üzerinde esere sahip olan kütüphane İngiliz Kütüphanesi'nden sonra İngiltere'nin en büyük ikinci kütüphanesidir. 2003 Resmi Derleme Kütüphaneleri Kanunu'na göre İngiltere'de yayınlanan eserlerin derlendiği altı resmi derleme kütüphanesinden biri olduğu gibi İrlanda Kanunu'na göre de İrlanda Cumhuriyeti'nde yayınlanan her kitaptan bir nüsha talep etme hakkı bulunmaktadır. Oxford'a mensup kişiler arasında “Bodley” veya “Bod” olarak bilinen kütüphane öncelikli olarak araştırma kütüphanesi hizmeti verdiğinden belgeler genelde okuma salonlarının dışına çıkartılamaz.

<span class="mw-page-title-main">E. L. James</span> İngiliz yazar

Erika Mitchell , bilinen mahlası ile E. L. James, İngiliz yazardır. Yazdığı erotik-romantik üçleme Grinin Elli Tonu, Karanlığın Elli Tonu ve Özgürlüğün Elli Tonu ile seriye ek olarak çıkardığı Grey: Fifty Shades of Grey as Told by Christian kitapları ile bilinir.

<i>Grey</i> (kitap)

Grey ya da diğer adıyla Grey: Christian'ın Ağzından Grinin Elli Tonu, İngiliz yazar E. L. James tarafından yazılan ve 2015'te yayımlanan erotik romantik romandır. Elli Ton serisinin dördüncü kitabı olarak geçer. Kitabın konusu ise serinin ilk kitabı olan Grinin Elli Tonu'nun Christian Grey karakterinin bakış açısı ile olayların işlenmesidir.

<i>Among Others</i>

Among Others, Galli-Kanadalı yazar Jo Walton'ın 2011'de yayımlanan fantastik romanı. Tor Books'tan çıkan yapıt En İyi Roman Hugo Ödülü, En İyi Roman Nebula Ödülü ve British Fantasy Award'ı kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ariane Mnouchkine</span> Fransız oyuncu

Ariane Mnouchkine, Fransız kadın tiyatro ve film yönetmeni, senarist ve çevirmendir. 1964'te Paris'te avant-garde tiyatro topluluğu “Soleil Tiyatrosu” kurucusudur.

John Burningham, İngiliz çocuk kitapları yazarı ve çizerdir. 1963 yılında "Borka: The Adventures of a Goose With No Feathers" adlı kitabıyla Kate Greenaway Madalyası dahil birçok ödülün sahibi olmuştur. Ayrıca kapak ve iç sayfa resimlerini çizdiği Chitty-Chitty-Bang-Bang adlı çocuk kitabıyla dikkat çekmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Çek Cumhuriyeti Millî Kütüphanesi</span>

Çek Cumhuriyeti Millî Kütüphanesi Çek Cumhuriyeti'nin merkez kütüphanesidir. Çek Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı tarafından yönetilmektedir. Kütüphanenin ana binası ve kitaplarının yaklaşık yarısı Prag'ın merkezindeki tarihi Clementinum binasındadır. Koleksiyonun diğer yarısı Hostivař bölgesinde bulunuyor. Millî Kütüphane, yaklaşık 6 milyon belgeye ev sahipliği yapan Çek Cumhuriyeti'ndeki en büyük kütüphanedir. Kütüphanenin şu anda yaklaşık 20.000 kayıtlı okuyucusu bulunmaktadır. Çoğunlukla Çekçe metinlerden oluşmasına rağmen kütüphane, Türkiye, İran ve Hindistan'dan daha eski materyalleri de saklamaktadır. Kütüphane Prag'daki Charles Üniversitesi için de kitaplar barındırıyor.

<span class="mw-page-title-main">Hollanda Kraliyet Kütüphanesi</span> Hollandanın ulusal kütüphanesi

Hollanda Kraliyet Kütüphanesi, 1798 yılında kurulan Hollanda'nın Lahey merkezli ulusal kütüphanesidir. KB, Orta Çağ edebiyatından günümüz yayınlarına kadar Hollanda içinde yayımlanan ve hakkında olan her yayını koleksiyonunda toplamaktadır. Deposunda kitaplar, gazeteler ve dergiler dahil olmak üzere yaklaşık 7 milyon yayın saklanmaktadır. KB ayrıca ulusal çevrimiçi kütüphane ve Delpher gibi birçok dijital hizmet sunmaktadır. KB, 2015'ten bu yana halk kütüphanesinin ağının koordinasyonunu üstlenmektedir.

Lauren Kassell, Cambridge Üniversitesi'nde Bilim ve Tıp Tarihi profesörü ve Pembroke Koleji, Cambridge'de fellow'dur. 1997 yılında Oxford Üniversitesi'nde doktora yaptı. Erken dönem modern İngiltere'sinde astroloji ve tıp tarihi üzerine yaptığı çalışmalarla tanınır.

<i>Büyük Otel</i>

Grand Hotel, Edmund Goulding tarafından yönetilen ve Metro-Goldwyn-Mayer'in yapımcılığını üstlendiği 1932 Amerikan yasa öncesi dram filmidir. Bugüne kadar, başka bir kategoride aday gösterilmeden En İyi Film Akademi Ödülü'nü kazanan tek filmdir.

The Library of Babel, Brooklyn'li yazar ve kodlamacı Jonathan Basile tarafından Jorge Luis Borges'in "Babil Kütüphanesi" (1941) adlı kısa öyküsüne dayanan bir web sitesidir. Site 2015 yılında açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Millî ve Üniversite Kütüphanesi (Zagreb)</span> Hırvatistanın Millî kütüphanesi ve Zagreb Üniversitesini merkez kütüphanesidir.

Millî ve Üniversite Kütüphanesi (Zagreb) (NSK), Hırvatistan'ın Millî kütüphanesi ve Zagreb Üniversitesi'ni merkez kütüphanesidir.