İçeriğe atla

Geleceğe Nefes

Geleceğe Nefes
Sakarya'nın Ferizli ilçesindeki Geleceğe Nefes etkinliği, 2019
Sakarya'nın Ferizli ilçesindeki Geleceğe Nefes etkinliği, 2019
SıklığıHer yıl
ÜlkeTürkiye
DüzenleyiciTürkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığı
Resmî sitegelecegenefes.gov.tr
Sakarya Ferizli'deki fidan dikim bölgesi

Geleceğe Nefes', Türkiye'de düzenlenen gelecek nesillerin çevre bilinciyle yetişmesi ve daha yeşil bir Türkiye için 81 ilde eş zamanlı gerçekleştirilen bir ağaç dikme etkinliği.[1]

Tarihçe

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığı ile Orman Genel Müdürlüğü'nün koordinasyonunda 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü olarak ilan edildi.[2]

11 Kasım 2019'da Geleceğe Nefes 81 ilde düzenlenen törenlerle 11 milyon fidan dikilerek Guinness Dünya rekoru kırıldı.[3][4]

Ağaç Türleri

Toros sediri, karaçam, sarıçam, fıstık çamı, kızılçam,[5] mavi ladin, akdeniz servisi, ardıç,[6] göknar, kayın, ıhlamur, çınar, dişbudak, huş, akçaağaç, kestane, ceviz, dut, ahlat, badem, kuşburnu, lavanta gibi türler dikilmektedir.[7][8]

Kaynakça

  1. ^ "Geleceğe Nefes Projesi ile rekora hazırlanıyor: Fidan sahiplenene katılım belgesi". Sözcü. 10 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ocak 2021. 
  2. ^ "Geleceğe Nefes katılım oranı nedir? Fidan kampanyası hakkında tüm detaylar". Hürriyet. 11 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ocak 2021. 
  3. ^ "Geleceğe Nefes Ol başvurusu nasıl yapılır? Geleceğe Nefes kampanyası katılım belgesi ekranı". Hürriyet. 19 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ocak 2021. 
  4. ^ "Geleceğe Nefes kampanyası nedir, bir fidan ne kadar? 11 Kasım'da 11 milyon fidan nerelerde dikilecek?". Milliyet Gazetesi. 8 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ocak 2021. 
  5. ^ "Geleceğe Nefes, Dünyaya Nefes". www.lalapasa.gov.tr. 28 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Temmuz 2023. 
  6. ^ "Geleceğe Nefes Kampanyası Kapsamında Ardıç Dikimi Etkinliği". www.egirdir.gov.tr. 1 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Temmuz 2023. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". www.ogm.gov.tr. 17 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2023. 
  8. ^ "Bolu'da 111 Bin 340 Fidan Toprakla Buluştu". www.bolu.gov.tr. 14 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Temmuz 2023. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bolu (il)</span> Türkiyenin Doğu Marmara Bölgesinde bir il

Bolu, Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'nin Batı Karadeniz Bölümü'nde yer alan bir ildir.

<span class="mw-page-title-main">Ardıç</span>

Ardıç, servigiller (Cupressaceae) familyasından Juniperus cinsine ait çam ailesinden iğne yapraklı ağaç ve çalı formundaki taksonların ortak adı.

<span class="mw-page-title-main">Sahil çamı</span> Çamgiller familyasından bir bitki türü

Sahil çamı, çamgiller (Pinaceae) familyasından Fransa ve Atlantik kıyılarında, Yunanistan'ın Ege kıyılarına kadar olan sahillerde görülen çam türü.

Türkiye'deki tüm üniversitelerin listesidir. Toplamda 208 üniversite vardır. 129 devlet üniversitesi, 75 vakıf üniversitesi ve 4 vakıf meslek yüksekokulu bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Orgazm</span> Yoğun cinsel uyarı sonucunda ulaşılan, kişiye maksimum zevk veren fizyolojik ve psikolojik durum

Orgazm, cinsel uyarı sonucunda ulaşılan ve kişiye zevk veren fizyolojik ve psikolojik durumdur. Pelvis bölgedeki ritmik kas kasılması ile sonuçlanır. Orgazm, cinsel deneyimin en üst düzeyidir. Bu durum, genellikle erkeklerde ereksiyon (sertleşme) sonrası yaşanan boşalma, kadınlarda ise klitoris ve G noktasının uyarılması sonucu vajinada kasılmalar olması ile gerçekleşir. Orgazm sırasında her iki cinste de kızarma, nefes ve kalp hızının artması, istemsiz kasılmalar, bazen de titreme gibi fiziksel etkiler beraber görülür. Orgazma cinsel ilişki ya da mastürbasyon ile ulaşılabilir. Orgazm durumu 10 ila 20 saniye arası kadar sürer. Ama kullanılan bazı ilaç ve kremlerle bu süre uzatılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Tarhana çorbası</span>

Tarhana çorbası, Anadolu, Balkanlar ve Orta Asya gibi geniş bir coğrafyada çeşitli yapım şekilleriyle görülen çorba çeşididir. Önemli bölümü yoğurttan oluşan Tarhana çorbası besleyici olduğu kadar kuru toz şeklinde olduğu için uzun süre saklanabilir.Mecmuâ-i Fevâid, Ali Eşref Dede'nin Yemek Risalesi, Melceü’t-Tabbâhînde tarifi verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki ormanlar</span> Türkiyedeki ormanlar ve yeşil alanlar

Türkiye'deki ormanlar, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisindeki orman varlığıdır.

<span class="mw-page-title-main">TEMA</span> Türk sivil toplum örgütü

Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı ya da kısaca TEMA, 11 Eylül 1992 tarihinde İstanbul'da kurulmuş olan çevreci bir vakıftır.

<span class="mw-page-title-main">Kaymak</span> krema türü

Kaymak, sütün yağını yoğunlaştırarak elde edilen bir krema ürünüdür. Sütü hafif ateşte çalkalayarak veya belli bir soğuklukta bırakarak elde edilen koyu ve yağlı özdür.

<span class="mw-page-title-main">Çam Dağı</span>

Çam Dağı, Sakarya'nın KD'sunda, Hendek, Karasu, Kocaali ilçeleri birleşim alanında, pek yüksek olmayan bir kabarıklık oluşturan dağ. Zonguldak ve Bolu illerinde batıya sokulan, Akçakoca Dağları ve Bolu Dağı'nın uzantısı durumundadır.

<span class="mw-page-title-main">Orman Genel Müdürlüğü</span> Devlet kurumu

Orman Genel Müdürlüğü, Tanzimat Fermanıyla beraber 1839 yılında ormancılık hizmetlerinin takibi için Ticaret Nezaretine bağlı bir “Orman Müdürlüğü“ olarak kurulmuştur. Bu müdürlüğün yetişmiş personel ihtiyacının karşılanması maksadı ile 1857 yılında da Orman Fakültesi kurulmuştur, teknik ve ekonomik ormancılık tatbikatına güç kazandıracak elemanların yetiştirilmesine başlangıç teşkil eden 1857 yılından Cumhuriyet dönemine kadar, günün ve şartların dikte ettirdiği değişik kanunnameler, fetvalar, buyrultular, nizamname ve talimatnameler çıkarılmıştır ve müdürlük bunlara göre görevini gerçekleştirmiştir.

Mehmet Serdar Şenkaya, Türk futbolcudur.

<span class="mw-page-title-main">Şahika Ercümen</span> Türk serbest dalışçı ve su altı hokeyi oyuncusu

Şahika Ercümen, Türk serbest dalışçı ve sualtı hokeyi oyuncusu, millî sporcu.

Yüzmede Türkiye rekorları listesi, yüzme kategorilerinde Türkiye adına yarışan sporcular tarafından kaydedilmiş ve Türkiye Yüzme Federasyonu tarafından onaylanmış en iyi dereceleri içerir.

<span class="mw-page-title-main">Gölcük Gölü (Bolu)</span> Boluda göl

Gölcük Gölü, Bolu il merkezinin 13 km güneyinde bulunan yapay göl. Alanı 4,5 hektar, çevresi 1.300, yükseltisi 1.217 metredir. Göl ve çevresi tabiat parkı ilan edilerek koruma altına alınmıştır. Göl kıyısındaki yapı, Orman Bakanlığına ait devlet konukevidir.

<i>Nefes Nefese</i> (dizi)

Nefes Nefese, TMC Film imzalı, ilk bölümü 1 Ağustos 2018 tarihinde yayınlanan, yönetmenliğini Aydın Bulut'un üstlendiği, senaryosunu Selin Tunç'un yazdığı, başrollerini Şükrü Özyıldız, Melisa Şenolsun ve Uğur Yücel'in paylaştığı, Star TV'de yayınlanan dram ve aksiyon türündeki Türk televizyon dizisi. Dizi, 14 Ekim 2018 tarihinde yayınlanan 10. bölümü ile final yaparak sona erdi.

<span class="mw-page-title-main">Gelecek Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti

Gelecek Partisi, 12 Aralık 2019 tarihinde Ahmet Davutoğlu liderliğinde kurulan ve Türkiye'de faaliyet gösteren siyasi partidir. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "Gelecek Partisi" şeklindedir. Simgesi çınar yaprağıdır. Genel başkanı Ahmet Davutoğlu'dur.

Ezgi Şenler, Türk dizi, sinema ve tiyatro oyuncusudur.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul VK</span> Türk voleybol kulübü

İstanbul Voleybol Kulübü (kısaca: İVK), 2010 yılında İstanbul'un Üsküdar ilçesinde kurulan spor kulübüdür. Ana branşı voleybol olup bu branş dışında sadece okçuluk branşında faaliyet göstermektedir. Okçuluk branşı “İVK OKÇULUK ” ismi ile yarışmalara katılmaktadır. Kırmızı-Beyaz-Siyah renklere sahip olan kulübün başkanlığını Nüket Yolaç yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü</span> Türkiyede millî parklar ve doğa korumasından sorumlu kamu kurumu

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP), Türkiye'deki millî parklarının, tabiat parklarının, sulak alanların ve yaban hayvanlarının korunması amacıyla 1958 yılında kurulmuştur.