İçeriğe atla

Gedit

gedit
gedit 3.12 ve sözdizimi vurgulaması
Geliştirici(ler)Paolo Maggi
Paolo Borelli
Steve Frécinaux
Jesse van den Kieboom
James Willcox
Chema Celorio
Federico Mena Quintero
Güncel sürüm3.34.3 [1] / 9 Ocak 2020
Programlama diliC, Python
İşletim sistemiÇapraz platform
TürMetin düzenleyicisi
LisansGNU General Public License sürüm 2 ve sonrası
Resmî sitesiwiki.gnome.org/Apps/Gedit
Kod deposu Bunu Vikiveri'de düzenleyin

gedit, GNOME masaüstünün varsayılan metin düzenleyicisidir ve GNOME Çekirdek Uygulamalarının bir parçasıdır. Her amaca uygun, sade ve kolay kullanım için tasarlanmıştır. Kaynak kodu düzenleme ve işaretleme dilleri gibi biçimlendirilmiş metin araçlarını içerir.[2]

GNOME projesinin felsefesine uyarak temiz, sade bir grafiksel kullanıcı arayüz tasarlanmıştır ve GNOME'un varsayılan metin düzenleyicisidir.[2] Ek olarak, Mac OS X ve Microsoft Windows'ta da mevcuttur.

GNU Genel Kamu Lisansı sürüm 2 veya sonrasının gereksinimlerini karşılayan bir özgür ve açık kaynak yazılımdır.[2]

Özellikler

gedit, çeşitli yazılım kodu ve metin işaretleme biçimi için GtkSourceView[3] aracılığıyla söz dizimi vurgusu yapabilir. Sekmeler çoklu dosya düzenlemek için kullanılabilir. Sekmeler kullanıcı tarafından çeşitli penceler arasında taşınabilir. GVFS kütüphanelerini kullanarak uzaktaki dosyaları düzenleyebilir. Arama ve değiştirmenin yanında tam geri alma ve ileri almayı destekler. Kod odaklı diğer özellikler satır numaralandırma, parantez eşleme, metin daraltma, kullanılan satırı vurgulama, otomatik satırbaşı yapma ve otomatik dosya yedeklemedir.[4]

Enchant aracılığıyla çoklu dilde imla denetlemesi yapabilir. Yeni özellikler katmak için esnek bir yan uygulama sistemine sahiptir. Örnek olarak snippetler ve Python veya Bash uçbirimini içeren dış uygulamaların katılması gibi.[4] Yan uygulamaların birçoğu gedit'in içinde mevcuttur, bir kısmı gedit-plugins paketi ile dağıtılır, daha fazlası internette bulunabilir.[5]

gedit, isteğe bağlı şekilde açık dosyaları gösteren bir kenar bölmesine sahiptir. Bu bölme ayrıca dosya yöneticisi olarak da kullanılabilir. Yine isteğe bağlı şekilde (gedit-plugins aracılığıyla) alt bölme Python uçbirimi olarak kullanılabilir. gedit açık olan dosyanın bir başka uygulama tarafından değiştirildiğini otomatik olarak algılar ve yeniden yüklemek için seçenek sunar. (Yine gedit-plugins yan uygulamasını kullanarak) Mevcut oturumda açık olan sekmeleri kaydedebilir ve geri yükleyebilir.[5]

gedit, yazdırmayı, yazdırma önizlemesini, PostScript ve PDF dosyalarına yazdırmayı destekler. Yazı tipi, sayfa boyutu, sayfa yönü, kenar boşluğu, isteğe bağlı olarak sayfa başlıkları ve satır numaraları ve sözdizimi vurgusu gibi ayarları yazdırma seçeneklerinde bulundurur.[6]

2013 sonu, 2014 başında uygulama büyük güncellemeler almıştır. Yeni, temiz kullanıcı arayüzü ve (Unity gibi) diğer masaüstü ortamlarında daha iyi çalışması için kod tabanında iyileştirmeler yapılmıştır.[7]

Valencia bir gedit yan uygulamasıdır, gedit'i Vala IDE'si haline çevirir.[8]

Mimari

GNOME Çekirdek Uygulamalar parçası olarak gedit 3 GTK+ 3.0 ve GNOME 3.0 kütüphanelerini kullanır. GNOME Files'tan gedit'e veya gedit'ten GNOME Files'a sürükleme ve bırakmayı destekler.

gedit belgelendirme için GNOME yardım sistemini kullanır. Sanal dosya sistemi ve GNOME yazdırma çerçevesini kullanır.[9]

Aralık 2008'de gedit Mac OS X ve Microsoft Windows için yayınlanmıştır.[10]

Kaynakça

  1. ^ "GNOME 3.18". 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Kasım 2015. 
  2. ^ a b c "Apps/Gedit - GNOME Wiki!". 5 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2015. 
  3. ^ "Projects/GtkSourceView - GNOME Wiki!". 24 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Kasım 2015. 
  4. ^ a b "gedit: a powerful, underrated text editor for everybody". 12 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Kasım 2015. 
  5. ^ a b "Lists of gedit plugins". 7 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Kasım 2015. 
  6. ^ "Printing documents". 5 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Kasım 2015. 
  7. ^ "Gedit Text Editor Finally Gets a UI Revamp". 24 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Kasım 2015. 
  8. ^ "Projects/Valencia - GNOME Wiki!". 18 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Kasım 2015. 
  9. ^ "Free Software Directory - gedit". 22 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Kasım 2015. 
  10. ^ "Late Christmas gift for Windows users". 23 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Kasım 2015. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Windows Vista</span> 2007de piyasaya sürülen Windows sürümü

Windows Vista, kişisel bilgisayarlar için geliştirilen Microsoft Windows işletim sistemleri ailesinin sürüm olarak altıncı üyesidir. 22 Temmuz 2005'te gerçek adı duyurulmadan önce Longhorn kod adıyla tanınıyordu. Windows Vista, 30 Ocak 2007'de dünya çapında piyasaya sürülmüştür. Microsoft Türkiye, 24 Ocak 2007 tarihindeki tanıtımıyla Vista'nın resmî lansmanını yapan ilk Microsoft şubesi olmuştur. Windows Vista eski sürümle oranla birçok yeni özellik ve değişikliğe sahiptir. Bu değişim geliştirilmiş grafiksel kullanıcı arayüzü, görsel stil, yeniden tasarlanmış arama fonksiyonları, multimedya araçları, yeniden tasarlanmış ağ iletişimi, görüntü ve yazıcı gibi çeşitli fonksiyonları kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">GNOME Files</span> GNOME masaüstü ortamının resmî dosya yöneticisi

GNOME Files, önceki adıyla Nautilus, GNOME masaüstü ortamının resmi dosya yöneticisidir.

<span class="mw-page-title-main">Anjuta</span>

Anjuta, GNOME projesi için yazılmış bir C, C++ tümleşik geliştirme ortamıdır. GNU Genel Kamu Lisansı ile dağıtılır. Başta C ve C++ olmak üzere Java, JavaScript, Python ve Vala programlama dillerini desteklemektedir.

<span class="mw-page-title-main">KWrite</span> KDE masaüstü için bir metin düzenleyicisi

KWrite, KDE masaüstü için bir metin düzenleyicisidir. KWrite'ın bazı ana özellikleri renkli yazım hatası ya da herhangi bir programlama dili için düzenlenebilir olmasıdır. Örneğin: C/C++, Java, Python, Perl, Bash, Modula 2, HTML ve Ada gibi programlama dillerini kullanırken renklendirme yaparak kullanıcının işini kolaylaştırır.

<span class="mw-page-title-main">Kate (metin düzenleyici)</span>

Kate, KDE için yazılmış bir metin editörüdür. Kate "KDE advanced text editor" sözcüklerinin baş harflerinden oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Posta (Windows)</span> e-posta ve haber grubu istemcisi

Windows Mail, Microsoft tarafından geliştirilen ve Windows Vista, Windows 7, Windows 8, Windows 8.1, Windows 10 işletim sistemlerine dahil olan bir e-posta ve haber grubu istemcisidir. Windows XP'deki Outlook Express yazılımının yerini almıştır. Windows Mail, Microsoft tarafından, 10 Ekim 2005 tarihinde Outlook Express'e halef olarak, topluluk web sitesi aracılığıyla Channel 9 (Microsoft) tarafından ilan edildi. Fakat Windows Mail, Hotmail gibi HTTP üzerinden çalışan e-posta istemcilerini desteklememektedir. Bu yüzden Windows Mail, diğer e-posta istemcileri için kullanılabilir. Mail'in ana özelliği e-posta gönderip almasıdır. Ayrıca Windows Mail, Microsoft tarafından her ayın ikinci Salı günü, önemsiz e-posta filtresi güncelleştirmesi ile güncellenmektedir. Bu güncelleştirme, gelen ve giden önemsiz e-postaları denetler. Programın özelliklerinden biri de topluluk ve gruplarla iletişim kurabilmektir. Yani bu topluluklar ve gruplar, eğer HTTP tabanlı değilse Windows Mail kullanılarak iletişim sağlanabilir. Windows Mail, Windows Buluşma Alanı ve Windows Contacts programlarıyla da uyumludur.

<span class="mw-page-title-main">Qt (çalışma alanı)</span>

Qt, birden çok platformu destekleyen bir grafiksel kullanıcı arayüzü geliştirme araç takımıdır. Genellikle GUI programları geliştirmek için kullanılsa da gelişmiş kütüphanesi GUI bileşenlerinin dışında birçok araç içermektedir. Qt, en çok KDE masaüstü ortamında, Opera ağ tarayıcısında ve Skype anlık mesajlaşma programlarında kullanılmasıyla bilinir.

<span class="mw-page-title-main">CUPS</span>

CUPS, bir bilgisayarın bir yazdırma sunucusu olarak hareket etmesine imkan sağlayan Unix benzeri bilgisayar işletim sistemleri için modüler bir yazdırma sistemidir. CUPS çalıştıran bir bilgisayar, istemci bilgisayarlardan yazdırma işlerini kabul edebilen, bunları işleyebilen ve uygun yazıcıya gönderebilen bir ana bilgisayardır.

<span class="mw-page-title-main">MATE</span> Masaüstü ortamı

MATE, GNU/Linux gibi UNIX benzeri işletim sistemleri için GTK+3 araç takımını kullanan özgür bir masaüstü ortamıdır. GNOME 2'den çatallanmıştır ve ismini Latin Amerika'da kafein oranı yüksek olan mate çayının hazırlanmasında kullanılan yerba mate çobanpüskülü bitkisinden alır. İsim değişikliği, GNOME ile çakışmaları önlemek için gerekli olduğundan yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Cinnamon</span>

Cinnamon, GNOME 3'ten çatallanmış özgür ve açık kaynaklı bir masaüstü ortamı. Cinnamon, Linux Mint dağıtımının ana masaüstü ortamıdır ve diğer birçok Linux dağıtımı ve Unix benzeri işletim sistemlerinde isteğe bağlı olarak kullanılabilir. Cinnamon, Linux Mint geliştiricileri tarafından geliştirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">MonoDevelop</span>

MonoDevelop Linux, OS X ve Windows işletim sistemleri için geliştirilmiş bir açık kaynak tümleşik geliştirme ortamıdır. .NET framework ile Windows uygulamaları geliştirenlerin, alternatif olarak Mono kullanarak geliştirme yapmalarına olanak tanımaktadır. Linux ve Mac OS X için .NET teknolojilerini kullanma olanağı sunar.

<span class="mw-page-title-main">Windows Phone 8.1</span> Üçüncü nesil Windows Phone mobil işletim sistemi

Windows Phone 8.1, Windows Phone 8'den sonra Microsoft'un Windows Phone mobil işletim sisteminin üçüncü neslidir. "Firmware over the air" aracılığı iledir. 2 Nisan 2014 tarihinde, San Francisco, Kaliforniya'da Microsoft'un Build Konferansı'nda tanıtılmıştır. Bu, 14 Nisan 2014 tarihinde Windows Phone geliştiricilerine son şeklini yayınlandı ve 15 Temmuz 2014 tarihinde genel kullanılabilire varıldı. Windows Phone 8 sürümünü çalıştıran tüm Windows Telefonlar, Windows Phone 8.1'e yükseltilebilir. Sürümün güncellenme yöntemi "Firmware over the air" ve Windows Phone Store aracılığı iledir. Bu sürümde ilk kez hızlı ayarlar sağlayan ve kullanıcılara tüm hızlı ayarları gösteren Bildirim Merkezi - Eylem Merkezi tanıtıltı.

<span class="mw-page-title-main">Takvim (Windows)</span>

Windows Takvim Microsoft tarafından yapılan kişisel bir takvim uygulamasıdır. Microsoft Exchange Server, Outlook.com, Apple'ın iCloud takvim hizmeti ve Google Takvim'i kullanarak takvimin senkronizasyonunu sunar. Popüler iCalendar biçimini destekler. Microsoft, Windows 3.1'e bir Takvim uygulaması ekledi; Windows Vista'ya kadar bir sonraki Windows sürümüne geçemedi. Takvim, Windows Vista'nın Beta 2 tarafından oluşturuldu.

<span class="mw-page-title-main">Windows Adres Defteri</span>

Windows Adres Defteri veya Windows Adress Book kullanıcılara birden fazla program tarafından paylaşılabilen tek bir rehber listesi tutmasına izin veren Microsoft Windows'un bir bileşeniydi. Genellikle Outlook Express tarafından kullanılır. 1996'da Internet Explorer 3 ile tanıtıldı ve sonraki sürümlerde geliştirildi. Windows Adres Defteri API'si, LDAP sunucularını sorgulayabilir veya verileri yerel bir .wab dosyasına okur / yazabilir. Windows Vista'da Windows Adres Defteri Windows Contacts ile değiştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Kişiler (Apple)</span>

Apple Kişiler OS X ve iOS için Apple tarafından yapılan bir adres defteri yazılım uygulamasıdır. OS X Mountain Lion sisteminde Adres Defteri'nin yerini "Kişiler" uygulaması almıştır. Çeşitli senkronizasyon yetenekleri içerir ve diğer macOS uygulamaları ve özellikleri ile bütünleşir.

<span class="mw-page-title-main">Finder</span>

Finder Tüm Macintosh işletim sistemlerinde kullanılan varsayılan dosya yöneticisi ve grafik kullanıcı arabirimi kabuğudur. "Hakkında" penceresinde "Macintosh Masaüstü Deneyimi" olarak tanımlanır.Bu, diğer uygulamaların başlatılmasından ve dosyaların, disklerin ve ağ birimlerinin genel kullanıcı yönetimi için sorumludur.

<span class="mw-page-title-main">Geri Bildirim Merkezi</span>

Geri Bildirim Merkezi , (İngilizce:Feedback Hub) Microsoft tarafından geliştirilen ve 2016 Yıldönümü Güncellemesi'nden itibaren Windows 10 ve Windows 10 Mobile işletim sisteminde bulunan bir iletişim forumudur. Öneriler ve sorunlar gönderebilmek için bir geribildirim panosu, yeni Windows ve Geliştirici İçeriği Önizlemeleri ile ilgili yapılan duyurular, yeni iş akışlarını test etmek için "görevler" ve Geri bildirim Merkezi'ndeki başarıları izlemek için bir kontrol paneli bulunmaktadır. Geri bildirim, daha önceki iki uygulamanın birleşmesinden, Windows Feedback ve Insider Hub'dan oluşturuldu. Çoğunlukla sunucu tarafındaki değişikliklerle güncellenir, ancak bazen Windows Mağaza aracılığıyla güncelleme alır ve tam işlevsellik için İnternet bağlantısı gerektirir.

<span class="mw-page-title-main">Metin tabanlı kullanıcı arayüzü</span> bir metin ekranına çıktı vermeye veya onu kontrol etmeye dayalı arabirim türü

Metin tabanlı kullanıcı arayüzü, metinsel kullanıcı arayüzü veya terminal kullanıcı arabirimi olarak da adlandırılır, grafik kullanıcı arayüzlerinin (GUI) icadından bir süre sonra ortaya çıkan ve onu grafik kullanıcı arayüzünden ayırt etmek için türetilen yeni bir terimdir. TUI'de bilgisayar grafikleri metin kipinde görüntülenir. Gelişmiş bir TUI, GUI'ler gibi tüm ekran alanını kullanabilir ve fare ve diğer girişleri kabul edebilir.

<span class="mw-page-title-main">Deluge</span>

Deluge, Python ile yazılmış ücretsiz ve açık kaynaklı, platformlar arası bir BitTorrent istemcisidir. Deluge, uygulamanın ağ oluşturma mantığını sağlayan C++ ile yazılmış bir yazılım kütüphanesi olan libtorrent'in bir metin konsolu, web arayüzü ve projenin aracılığıyla kendi Python bağlamalarını GTK kullanan bir grafik masaüstü arayüzü dahil olmak üzere çeşitli ön uçlardan birine bağlandığı bir ön ve arka uç mimarisi kullanır.

<span class="mw-page-title-main">Meld (yazılım)</span>

Meld, geliştiricilerin kullanımını hedefleyen görsel fark ve birleştirme aracıdır. Kullanıcıların iki veya üç dosya veya dizini görsel olarak karşılaştırmasına ve farklı satırları renklerle kodlamasına olanak tanır.