İçeriğe atla

Gece mavisi

Gece mavisi
 
Renk koordinatları
Hex#191970
RGB(r, g, b) (25, 25, 112)
CMYK (c, m, y, k) (97, 78, 39, 29)
HSV (h, s, v) (240°, 78%, 44%)

Gece mavisi, dolunay zamanında Ay'ın aydınlattığı gökyüzünde sezilen koyu mavi renktir. Çivit mavisinin koyu tonlarından biri olarak da bilinmektedir. Koyu mavi tonlarından laciverti de andırmaktadır. Gün ışığı altında maviye yakınsarken yapay aydınlatmalı ortamlarda siyaha benzer bir tonda görülmektedir.

Amerika Birleşik Devletleri Ordusu ile Amerika Birleşik Devletleri Deniz Piyade Kolordusu üniformalarının rengi gece mavisi olarak bilinmektedir. Toledo Üniversitesi atletizm takımı Toledo Rockets'ın resmî renkleri gece mavisi ve altındır.[1]

Türevleri

X11

X Pencere Sistemi'nde kullanılan renktir.

Koyu gece mavisi

Gece mavisinin koyu tonudur. Eski adı Prusya mavisidir.

Kaynakça

  1. ^ The University of Toledo Style Guide (PDF). The University of Toldeo. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Şubat 2017. 
  Mavi renk tonları 
Alice mavisiGök mavisiBebek mavisiMaviCerulean Cerulean blue Kobalt mavisiPeygamber çiçeği mavisi Koyu mavi Kot rengi Dodger blue Çivit mavisi
                       
International Klein Blue Açık maviGece mavisiLacivertCezayir menekşesi rengi Acem mavisi Toz maviPrusya mavisiKraliyet mavisiSafir rengiÇelik mavisi Deniz mavisi
                       
  Siyah renk tonları 
Bistre SiyahFasulye siyahı Kömür rengi Abanoz rengi Eerie siyahı JetMeyan rengi Gece mavisiOniks siyahı Dış mekan Üzüm siyahı
                       
Café Noir
 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Safir</span>

Safir (Gökyakut), demir, titanyum, kobalt, kurşun, krom, vanadyum, magnezyum, bor ve silisyum gibi eser miktarda element içeren alüminyum oksitten (α-Al2O3) oluşan, çeşitli mineral korindonlardan oluşan bir değerli taştır. Safir adı Latince sapphirus kelimesinden türetilmiştir ve kendisi de lapis lazuli'ye atıfta bulunan Yunanca sappheiros σάπφειρος kelimesinden gelir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan bayrağı</span> Ulusal bayrak

Azerbaycan bayrağı hakkındaki ilk kararı Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti hükûmeti tarafından 1918'de alınmıştır. Buna göre; Azerbaycan bayrağı mavi gök rengi, kırmızı ve yeşil yatay şeritlerden oluşmuştur. Kırmızı zemin üzerinde beyaz renkte sağa bakan bir hilâl ve sekiz köşeli bir yıldız bulunmaktadır. Bayrak 1:2 boyuttadır.

<span class="mw-page-title-main">Lacivert</span>

Lacivert renk, elektromanyetik tayf'ın insan gözüyle görülebilen renklerinden biridir. Mavinin koyu tonlarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri bayrağı</span> Ulusal bayrak

Amerika Birleşik Devletleri bayrağı, Amerika Birleşik Devletleri'ne ait resmi ulusal bayrak.

Göze renk veren anatomik yapı iristir.

<span class="mw-page-title-main">İsrail bayrağı</span> İsral Devletinin ulusal bayrağı

İsrail bayrağı, İsrail Devleti'nin kurulmasından beş ay sonra; 28 Ekim 1948'de kabul edilen bayrak. İki yatay mavi şerit arasındaki beyaz zemin üzerine mavi bir Davut Yıldızı tasvir ediyor. İsrail bayrağının mevzuatı, resmî ölçümlerin 160 × 220 cm olduğunu belirtiyor. Bu nedenle resmî oran 8:11'dir. Varyantları ise genellikle 2:3 olmak üzere, birçok çok farklı orandır.

<span class="mw-page-title-main">Filipinler bayrağı</span> Ulusal bayrak

Filipinler bayrağı yatay bir bayrak olup; birbirini tamamlayan Kraliyet Mavisi, Scarlet ve Beyaz renklerden oluşur. Bayrağın sol tarafındaki beyaz kısmın içerisinde 8 köşeli ışık saçan altın sarısı güneş vardır. 8 Işın Filipinler'in 8 bölgesine atfen yapılmıştır. Beyaz Üçgen bölümün köşelerine denk gelen 3 Yıldız ise Filipinler'in 3 Ana kara parçası olan Luzon, Visayas ve Mindonao bölgelerini temsil eder. Eğer ki ülke savaş halinde olursa bayrağın aşağıda bulunan kırmızı tarafı yukarıya getirilerek göndere çekilecektir.

<span class="mw-page-title-main">Büyük mavi balıkçıl</span>

Büyük mavi balıkçıl, balıkçılgiller (Ardeidae) familyasından bir kuş türü.

<span class="mw-page-title-main">Fransa bayrağı</span> Ulusal bayrak

Fransa bayrağı, Fransa Cumhuriyeti devleti tarafından kullanılmış ve hâlen kullanılmakta olan ulusal bayraktır.

<span class="mw-page-title-main">Romanya bayrağı</span> Ulusal bayrak

Romanya bayrağı, Romanya devletinin resmi ulusal bayrağı.

Kraliyet mavisi, azur mavisinin hem koyu hem açık tonlarını tanımlamak için kullanılan renk. Geleneksel olarak mavinin koyu olarak tanımlanan renk, bir web rengi olarak daha açık renktedir

<span class="mw-page-title-main">Mavi</span> bir renk

Mavi, çakır veya gök, resim boyamada ve geleneksel renk teorisi ve RGB renk modelindeki üç ana renkler pigmentlerinden biridir. Görünür ışığın tayfı üzerinde menekşe ve yeşil arasında uzanır. Göz yaklaşık 450 ile 495 nanometre arasında baskın dalga boyu olan ışığı gözlemlerken maviyi algılar. Çoğu mavi, diğer renklerin hafif bir karışımını içerir; gök mavisi biraz yeşil içerirken lacivert biraz menekşe içerir. Açık gündüz gökyüzü ve derin deniz Rayleigh saçılması olarak bilinen optik bir etki nedeniyle mavi görünür. Tyndall etkisi adı verilen bir optik etki, mavi gözler 'i açıklar. Havadan perspektif adı verilen başka bir optik etki nedeniyle uzaktaki nesneler daha mavi görünür. Karşıt rengi turuncu'dur.

<span class="mw-page-title-main">Çad bayrağı</span> Ulusal bayrak

Çad bayrağı, günümüzde kullanılan hâli ile ilk olarak 1959 yılında Fransa'ya bağlı özerk bir bölge olduğunda kullanılmaya başlanmış, ülkenin 1960 yılında bağımsızlığını kazanması ile yeni ülkenin resmî bayrağı olarak göndere çekilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Toz mavi</span>

Toz mavisi mavinin solgun bir tonudur. Çoğu renkte olduğu gibi, kesin tonunun mutlak bir tanımı yoktur, ancak adının çamaşır yıkamada kullanılan toz halindeki smalt için kullanılan "toz mavisi"nden geldiği bilinmektedir ve 1894'ten itibaren bir renk adı olarak kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Elektrik mavisi</span> Renk

Elektrik mavisi tanımı değişmekle birlikte ton olarak cyana benzer kabul edilen ve yıldırım, elektrik kıvılcımı ve iyonlaşmış Argon gazının gösterimi olan bir renktir; Anlamı "yoğun" ya da özellikle "canlı" olması nedeniyle mecazi olarak "elektrik" olan mavi renk tonlarını da içine alacak şekilde genişlediğinden dolayı, elektrik boşalmaları sırasında üretilen iyonize hava ışıması adını almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kobalt mavisi</span> kobalt (II) oksit ile alüminyum oksit ile 1200°Cde yapılan mavi bir pigment

Kobalt mavisi kobalt (II) oksit ile alüminyum oksit ile 1200 °Cde yapılan mavi bir pigmenttir. Kimyasal olarak, kobalt mavisi pigmenti, kobalt (II) oksit-alüminyum oksit veya kobalt (II) alüminattır (CoAl2O4). Kobalt mavisi (demir siyanür esaslı), Prusya mavisinden daha hafif ve yoğundur. Oldukça kararlıdır ve tarihsel olarak seramikte (özellikle Çin porseleni, mücevherat ve boya renklendiricilerde) bir renklendirici olarak kullanılmıştır. Şeffaf cam silika esaslı kobalt pigmenti smalt ile renklendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Mısır rengi</span>

Mısır rengi veya Mısır sarı tonu olan bir renktir. Aynı adı taşıyan tahıl mısırına Amerika'da 'corn' denir. Kamu kullanımında, mısır, açık sarıdan turuncu ile sınırlanmış koyu tonlara kadar çeşitli tonlarda olabilir, çünkü mısır rengi değişebilir.

İndigo boya, kendine özgü mavi renkte olan organik bileşiktir. Tarihsel olarak indigo, bazı bitkilerin yapraklarından çıkarılan doğal bir boyaydı ve bu süreç ekonomik olarak önemliydi, çünkü mavi boyalar bir zamanlar nadirdi. Bugün üretilen indigo boyanın büyük bir yüzdesi, her yıl birkaç bin ton sentetiktir. Genellikle denim kumaşı ve mavi denim pantolonla ilişkilendirilen mavidir.

Mavi renk çeşitleri renk tonu, kroma veya açıklık veya bu niteliklerden iki veya üçünde farklılık gösterebilir. Değerdeki değişimlere renk tonları ve gölgeler de denir; renk tonu (tint) mavi veya beyazla karıştırılmış başka bir ton(İngilizce:hue), siyahla karıştırılmışına gölgedir. Bu çeşitli renklerin geniş bir seçimi aşağıda gösterilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Prusya mavisi</span> Sentetik pigment

Prusya mavisi (aynı zamanda Berlin mavisi veya yağlı boya tablolarda Parizyen veya Paris mavisi olarak bilinir), demir içeren ferrosiyanür tuzlarının oksidasyonu ile üretilen koyu mavi pigmenttir. FeIII4III4[FeII(CN)6]3 kimyasal formülüne sahiptir. Turnbull mavisi kimyasal olarak aynıdır ancak farklı reaktiflerden yapılmıştır ve çeşitli safsızlıklar nedeniyle rengi biraz farklıdır.