İçeriğe atla

Gece kulübü

Gece kulübleri müşterilerinin memnuniyetini gözetmek zorundadırlar. Resimde, lazer ışıkları ile aydınlatılmış dans pisti.
1912 yılında gece kulübü

Gece kulübü, herkese açık müzikli, içkili müzik mekanı, konser, show ve eğlence yeri,[1] insanların eğlenme amacıyla gittikleri, müzik eşliğinde dans edilen, alkollü içecek tüketilen, genelde gece açılan sabaha dek açık kalan mekânlardır. Bir gece kulübü genellikle bir dans pisti, lazer ışık gösterisi ve disk jokey (DJ) için sahne içeren bir eğlence mekanıdır. "Gece kulübü" adlandırması zamana göre isim değişikliğine uğramıştır. İlk başlarda disko, diskotek olarak adlandırılan bu mekanlar günümüzde gece kulübü ya da sadece kulüp olarak adlandırılır.

İşletme hakkını elinde tutan tütün mamulü, alkol ve alkollü içki satışı yapmak isteyen kişi ve kuruluşların gece kulübü işletmelerinin işletmenin bulunduğu yerin merkez yönetiminden yetki belgesi alması ve işletmenin gerekli denetçilerce denetimine izin vermesi gereklidir. Yine bu yasanın uygulandığı ülkelerden olan Türkiye'de TAPDK izni olmaksızın[2] alkol ve tütün ürünlerinin satışının olduğu mekânlara işletme hakkı verilmemektedir.

İlk gece kulüpleri 1840'larda ve 1850'lerde New York'ta ortaya çıktı. Canlı müzik, dans ve vodvil gösterileri için ulusal bir üne sahiptiler.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "kulüp -bü isim Fransızca club". Türk Dil Kurumu, Güncel Türkçe sözlük. 24 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2013. 
  2. ^ "TAPDK Yetki Belgeleri Tekel Ruhsatı". TAPDK. 24 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2013. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tango</span> Uruguay kökenli bir dans ve müzik türü

Tango, Buenos Aires, Arjantin ve Montevideo, Uruguay kökenli bir dans ve müzik türüdür. Dansla beraber gelişen müzik tarzı da aynı adla anılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Konser</span> Sanatçıların müzik eserlerini bir topluluk önünde çalması veya söylemesi

Konser, bir dinleyici topluluğu önünde bir şarkıcı ya da müzik grubunun; müzisyenlerin seyirci önünde müzikal anlamda gösterdikleri canlı performansıdır. Birkaç gün süren ve birden fazla müzisyeni kapsayan ve festival olarak da adlandırılan konserler dizisine örnek olarak Woodstock, Oxegen, Bath ve Salzburg gösterilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Disko</span> Müzik Tarzı

Disko, dans müziğinin bir tarzıdır. Funk, soul, pop ve salsa ögeleri içerir.

<span class="mw-page-title-main">Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu</span>

Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu, IMF ile 1999 yılında gerçekleştirilen destekleme düzenlemesi anlaşması çerçevesinde tütün üretimine yönelik destekleme mekanizmasına son verilmesine ve TEKEL'in özelleştirilip bu sektöre ilişkin yetkilerin bir kurula devredilmesine karar verilmesi üzerine 09.01.2002 tarihli ve 24635 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan 4733 sayılı "Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun" ile söz konusu bu Kanun ve diğer Kanunlarla verilen görevleri yerine getirmek ve yetkileri kullanmak üzere kamu tüzel kişiliğini haiz, idari ve mali özerkliğe sahip bir kurum olarak kurulmuştur. Bağımsız idari otorite niteliğindeki Kurum, Tarım ve Orman Bakanlığı ile ilişkilendirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bar</span>

Bar; alkollü ve alkolsüz içeceklerin servis yapıldığı sosyal, ticarî mekanlardır. Barlarda genellikle kuru mezeler servis edilir. Meze ve yemek servisi yapılan barlar da mevcuttur. Genellikle barın kenarında sandalyeler veya tabureler bulunur. Bazı barlarda sahne bulunur ve sahneye müzik grupları, dansçılar veya komedyenler çıkabilir. Genellikle erkeklerin gittiği barlara Türkçede yaygın olarak birahâne denir.

Kemancı, 1986 yılında Galata Köprüsü'nün altında kurulmuş bir rock bar.

<span class="mw-page-title-main">Diskotek</span>

Diskotek, özel olarak kapalı alan veya açık havada düzenlenen eğlence, kültür ve dans etkinliğidir. Canlı veya kaydedilmiş müzik, gelişmiş ses sistemleri, ayrıntılı aydınlatma ve diğer efektler içerir.

<span class="mw-page-title-main">Kafe</span> genellikle sıcak içecek ve yiyecek servisi yapan küçük işletme

Kafe veya Fransızca orijinal yazımıyla café, müşterilere yiyecek ve içecek servisi yapılan küçük işletme. Genellikle kısıtlı bir menüye sahiptir. Aslen kahve servisi yapılan mekanlar olan kafeler zamanla basit yiyeceklerin ve her türlü sıcak-soğuk içeceğin sunulduğu yerler hâlini almıştır. Öncelikle çeşitli türlerde kahve, örn. espresso, latte ve cappuccino servis eder. Bazı kafeler buzlu kahve, buzlu çay, kafeinsiz içecekler gibi soğuk içecekler sunabilir. Kıta Avrupası'nda kafeler alkollü içecekler de sunmaktadır. Bir kahvehane ayrıca hafif atıştırmalıklar, sandviçler, kekler, tatlı, meyveler veya hamur işleri gibi yiyecekler de sunabilir. Kahvehaneler, sahibi tarafından işletilen küçük işletmelerden çok uluslu büyük şirketlere kadar çeşitlilik gösterir. Bazı kahvehane zincirleri, dünya çapında çeşitli ülkelerde çok sayıda şubesi bulunan bir franchise iş modeliyle çalışır. Bir kahvehane, bir bar, pub veya restoranın bazı özelliklerini paylaşabilir, ancak kafeteryadan farklıdır.

<span class="mw-page-title-main">İçki yasağı</span>

İçki yasağı, alkol yasağı ya da prohibisyonizm Alkol ve alkollü içecek üretiminin, taşınmasının ve satışının hukuki olarak yasaklanmasıdır. Bu terim aynı zamanda bazı ülkelerin alkol yasağını zorunlu kıldığı dönemleri isimlendirmek için kullanılır. Alkol yasağı teriminin bir dönemi isimlendirmek için kullanımı tipik olarak Avrupa kültürüne sahip ülkelerinde görülür. İslam ülkelerinde ise şeriata bağlı olarak alkollü içecek tüketimi zaten yasaktır. Bu sıkı disipline karşın islami ülkeler ve onların çeşitli tarihi dönemleri arasında da oldukça farklar görülebilir.

<span class="mw-page-title-main">Tekyön</span>

Tekyön veya Kulüp Tekyön, Beyoğlu Sıraselviler Caddesi'nde bulunan İstanbul'da gey gece kulübü. Türkiye'de son yıllarda eşcinsel hakları örgütlerinin destekleri, onur yürüyüşleri ve aktivist eylemleriyle birlikte artan gey barlar ve büyüyen gey kültürünün de etkisiyle LGBT'lerin eğlenebileceği yerlerin başında barlar, kulüpler ve sinemalar gelmektedir. Türkiye'de gey topluluğu kültüründe öne çıkan gece kulübü gece 23'ten sabah 4'e kadar açık alkollü eğlence mekanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Gey bar</span>

Gey bar veya Gay bar, lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender müşterilere yönelik bir eğlenme, içme tesisidir. LGBT bireylerin bir araya gelme, eğlenme noktalarından biri olarak kabul edilir. Bilinmesi açısından "erkek barı, kız barı, gey kulübü, gey barı, eşcinsel barı, lezbiyen barı" gibi isimlerle de tanımlanabilmektedir. eşcinsel turizminin önemli bir parçasını oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Lindy Hop</span> Amerikan dans türü

1920 ve 1930'lu yıllarda, zamanın caz müziği ile Harlem, New York'ta oluşmuş bir dans türü. Lindy Hop gelişimi sırasında ünlü olan ve öncesindeki birçok dansın karışımıdır fakat temel olarak Caz, Tap, Breakaway ve Charleston danslarından esinlenmiştir. Jive, Boogie-Woogie ve akrobatik Rock and Roll'un öncüsüdür. Çoğunlukla bir caz dansı olarak tanımlanır ve Swing danslarının bir üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Düşük alkollü bira</span> standart biralara göre oldukça düşük oranlarda alkol içeren biralar

Düşük alkollü bira, standart biralara göre oldukça düşük oranlarda alkol içeren biraları tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Light bira ya da alkolsüz bira olarak da bilinirler. Düşük alkollü biralar genelde lager tipi olarak üretilmesine karşın, ale tipi olarak üretilenleri de vardır.

<span class="mw-page-title-main">Zorlu PSM</span> Performans Sanatları Merkezi

Zorlu Performans Sanatları Merkezi veya kısaltılmış ismiyle Zorlu PSM, İstanbul'un Beşiktaş ilçesindeki Zorlu Center kompleksinin içinde yer alan çok amaçlı bir sanat ve kültür merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Striptizci</span>

Striptizci veya egzotik dansçı, mesleği striptiz kulübü gibi halka açık bir yetişkin eğlence mekanında striptiz yapmak olan bir kişidir. Bazen, bir striptizci bekarlığa veda partisinde veya başka bir özel etkinlikte gerçekleştirilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Parti</span> sosyal etkinlik

Bir parti, bir insan topluluğudur. Bir etkinlik ve festivalin parçası veya özel bir günün anma törenidir. Toplumsallaşma, sohbet, eğlence amacı ile ev sahibi tarafından davet edilir. Bir partide tipik olarak yiyecek ve içecekler, genellikle müzik, dans veya diğer eğlence türleri yer alır. Pek çok Batı ülkesinde, gençler ve yetişkinler için partiler bira, şarap veya damıtılmış içkiler gibi alkollü içkilerle ilişkilendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de alkollü içecek yasaları</span> Türkiyede uygulanan alkol yasaları‎

Türkiye'de alkol yasaları alkollü içeceklerin satışını ve tüketimini düzenlemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Müzik mekanı</span>

Müzik mekanı, bir konser veya müzik performansı için kullanılan herhangi bir konumdur. Müzik mekanları, halk müziği gösterileri için küçük bir kahvehane, kapalı spor salonu, açık hava orkestrası, konser salonu, stadyum, açık hava yeri ve s. olabilir. Tipik olarak, farklı mekan türleri farklı müzik türlerine ev sahipliği yapar. Opera salonu ve konser salonları klasik müzik performanslarına ev sahipliği yapıyor. Pub, bar, gece kulübü ve diskotekler rock, dans, country ve pop gibi çağdaş türlerde müzik sunar.

<span class="mw-page-title-main">Dans salonu</span>

Dans salonu, dans yapmak için bir salondur. Yirminci yüzyılın ilk yıllarından 1960'ların başına kadar, dans salonu diskotek veya gece kulübünün popüler öncülü idi. Katı tempolu balo dans müziğinden big band, swing ve caz müziğine kadar çeşitli müzikler yaygın idi. Rock and roll'un ilk kez, yerini gece kulüplerine bırakana kadar kısa bir süre dans salonlarında oynandı.

<span class="mw-page-title-main">Alkol hukuku</span> Vikimedya anlam ayrımı sayfası

Alkol hukuku ya da alkol yasaları, alkolün veya etanol içeren alkollü içeceklerin üretimi, kullanımı, etkisi altında olma ve satışı ile ilgili yasalardır. Yaygın alkollü içecekler arasında bira, şarap, elma şarabı ve damıtılmış alkollü içecekler bulunur. Amerika Birleşik Devletleri alkollü içeceği "hacimce yüzde birin yarısından az olmayan alkol içeren sıvı formdaki herhangi bir içecek" olarak tanımlar ancak bu tanım uluslararası olarak değişir. Bu yasalar, alkol üretebilenleri, satın alabilenleri, bir kişinin ne zaman satın alabileceğini, etiketleme ve reklamı, satılabilecek alkollü içecek türlerini, nerede tüketilebileceği, sarhoşken hangi faaliyetlerin yasak olduğu ve nereden satın alınabileceği ile yasalardır. Bazı durumlarda bu yasalar, 1920'den 1933'e kadar Amerika Birleşik Devletleri'ndeki yasakta olduğu gibi, alkol kullanımını ve satışını tamamen yasaklamıştır.