İçeriğe atla

Gece (kitap)

Gece
YazarElie Wiesel
DilFransızca
KonuHolokost
TürlerOtobiyografi, Anı
Yayım1958
Jena yakınlarındaki Buchenwald Toplama Kampı'nda bulunan Yahudiler. Amerikan askerleri kampa girdiğinde, kampta bulunanların çoğu yetersiz beslenme yüzünden hayatını kaybetmişti. En alt sırada ve en sağda bulunan kişi daha sonra Hollanda’da Psikiyatrist olan Max Hamburger’dir. İkinci sırada, soldan yedinci kişi ise Elie Wiesel’ dir.

Gece, Elie Wiesel'in 1958 yılında Fransızca olarak yayımlanan otobiyografik kitabı.

Kitap, yazarın 1944-1945 yılları arasında babası ile birlikte Nazi Almanyası'ndaki Auschwitz ve Buchenwald toplama kamplarındaki deneyimleri ve II. Dünya Savaşı sırasında Yahudiler'e uygulanan soykırımdan kurutuluşu hakkındadır. Bir soykırım edebiyatı klasiği olarak nitelendirilen eser,[1] yazarın Holokost anılarını kapsayan bir üçlemenin ilk kitabıdır. Onu “Şafak” (1961) ve “Gündüz” (1962) adlı kitapları izlemiştir.[2]

Kitapta, yazarın ailesiyle yaşadığı Sighet şehrinin 1940 yılında Macaristan tarafından ilhak edilmesi ve şehirdeki Yahudilerin iki gettodan birine göçe zorlanması ile başlayan olaylar anlatılır. 1944 Mayısında Naziler, Macaristan’ın da onayı ile Sighet’in Yahudi cemaatini Auschwitz-Birkenau toplama kampına sürmüştür. Kitap, on altı yaşında iken babası Shlomo ile birlikte Auschwitz -3 Monowitz’in bir alt birimi olan Buna Werke çalışma kampına gönderilen yazarın burada sekiz aylık zorunlu çalışma döneminin ve savaşın sonlarına doğru başka toplama kamplarına transfer edilmek üzere yaptıkları zorunlu yürüyüşün öyküsüdür. Annesi Sarah ve küçük kızkardeşi Tzipora’da Holokost’ta ölen, babası ise zorunlu yürüyüşten sonra dizanteri, açlık ve dayak sonucu ölen ve Tanrı’ya olan inancını yitiren Wiesel bu olayları Gece'de anlatmıştır.

Savaştan sonra Wiesel, toplama kampı deneyimlerini Fransız yazar François Mauriac'ın cesaretlendirmesi ile yazdı.[2] Gazeteci olarak 1954'te gemiyle Fransa'dan Brezilya'ya giderken yazmaya başladığı Yidiş dilindeki 800 sayfalık anılarına “Ve Dünya Sessiz Kaldı” adını vermiş ve Buenos Aires'te yayımlamıştı. 1958 yılında yayımlanan Fransızca Gece (Nuit), bu eserin kısaltılmış versiyonudur. Kitabın önsözünü François Mauriac yazmıştır.

Kaynakça

  1. ^ Çelik, Funda. "Emir Kıvırcık'ın "Büyükelçi" ve Elie Wessel'in "Gece" adlı eserlerine yansıyan antisemiteki ögeler: Bir imgebilim çalışması" (PDF). Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü yüksek lisans tezi, Eskişehir, 2014. 15 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2020. 
  2. ^ a b Shnidman, Ronen; Çeviri:Ciprut, Henri. "Elie Wiesel'in Hayat Hikâyesi". Avlaremoz.com sitesi, 4 Temmuz 2016. 30 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Holokost</span> Adolf Hitler liderliğindeki Nazi Almanyasının azınlıklar, eşcinseller, esirler ve muhaliflere uyguladığı soykırım

Holokost, Yahudi Soykırımı veya HaŞoah, Nazi Almanyası döneminde 1941 ve 1945 yılları arasında, Adolf Hitler ve Heinrich Himmler'in liderliğindeki SS güçleri tarafından işgal edilen sınırlar içerisinde yaklaşık 6 milyon Yahudi'nin sistemli bir şekilde öldürüldükleri soykırımdır.

<span class="mw-page-title-main">Auschwitz-Birkenau</span> toplama ve imha kampları ağı

Auschwitz-Birkenau, Nazi Almanyası tarafından II. Dünya Savaşı döneminde kurulmuş en büyük toplama, zorunlu çalışma, sistematik katliam ve imha kampı.

<span class="mw-page-title-main">Nazilerin Polonyalılara karşı işledikleri suçlar</span>

Polonya'da Nazi uygulamaları, Nazi Almanyası'nın işgali altındaki Polonya'da Yahudi ve diğer azınlıklara uyguladığı soykırım siyasetidir.

<span class="mw-page-title-main">Imre Kertész</span> Macar yazar

Imre Kertész, Macar yazardır. Kadersizlik adlı romanıyla 2002 yılında Nobel Edebiyat Ödülü almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Behiç Erkin</span> Türk devlet adamı

Mehmet Behiç Erkin, Türk asker, siyasetçi, diplomat.

<span class="mw-page-title-main">François Mauriac</span> Fransız yazar (1885 – 1970)

François Mauriac, Fransız yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Elie Wiesel</span> Amerikalı edebiyatçı ve Nobel Barış Ödülü sahibi

Eliezer Wiesel,, Aşkenaz Yahudisi Amerikalı edebiyatçı ve Nobel Barış Ödülü sahibi.

<span class="mw-page-title-main">Majdanek toplama kampı</span>

Majdanek toplama kampı, II. Dünya Savaşı'nda Polonya'nın Alman işgali sırasında Schutzstaffel tarafından Lublin şehrinin eteklerinde inşa edilen ve işletilen bir Nazi toplama ve imha kampıydı. Yedi gaz odası, iki ahşap darağacı ve toplam 227 yapısıyla Nazi toplama kamplarının en büyükleri arasında yer alıyordu. Başlangıçta imhadan ziyade zorla çalıştırma amaçlı olsa da, Almanların işgal altındaki kendi anavatanlarındaki tüm Polonya Yahudilerini öldürme planı olan Reinhardt Operasyonu sırasında insanları endüstriyel ölçekte öldürmek için kullanıldı. 1 Ekim 1941'den 22 Temmuz 1944'e kadar faaliyette olan kamp neredeyse hiç bozulmadan ele geçirildi. Bagration Harekâtı sırasında Sovyet Kızıl Ordusu'nun hızlı ilerleyişi SS'lerin altyapısının çoğunu yok etmesini engelledi.

<span class="mw-page-title-main">Holokost inkârı</span>

Holokost inkârcılığı ya da Holokost inkârı, II. Dünya Savaşı esnasında, Nazi Almanyası ve başka Mihver Devletlerinin, beş ila altı milyon arasındaki Yahudi’yi sistematik olarak yok etmesini inkâr eden bir düşünce akımıdır. Tarihi revizyonistler ve Holokost inkârcıları, Nazi toplama kamplarındaki gaz odalarının varlığını ve Adolf Hitler'in niyetinin bütün Avrupa Yahudilerini katletmek olduğu iddiasını da reddetmektedirler.

<span class="mw-page-title-main">Norman G. Finkelstein</span> Amerikalı siyasetbilimci ve yazar

Norman G. Finkelstein ; siyaset bilimci, yazar, aktivist ve akademisyen. Siyonizm, Filistin problemi ve Yahudi Soykırımı konularındaki çalışmalarıyla tanınır. Şimdiye kadar kaleme aldığı 6 eseri, 50'den fazla lisana tercüme edildi.

<span class="mw-page-title-main">Belzec imha kampı</span>

Belzec, Polonya'nın güney doğusunda bulunan Nazi Almanyası tarafından II. Dünya Savaşı yıllarında özellikle Çingene soykırımı (Porajmos) ve Yahudi soykırımı (Holokost) için kullanılmış imha kampı ve toplama kampı. Günümüzde Polonya'nın Lublin Voyvodalığı'nın güney sınırına yakın bir köyde bulunmaktadır. Auschwitz-Birkenau ve Treblinka'nın ardından en büyük katliamın yaşandığı üçüncü toplama ve imha kampıdır.

<span class="mw-page-title-main">Porajmos</span>

Porajmos, Roman Kırımı veya Çingene Soykırımı, II. Dünya Savaşı'nda Nazi yönetimince gerçekleştirilen Çingenelere yönelik soykırımdır. Kelime anlamı olarak yok etme ve yıkım anlamına gelen Porajmos veya Pharrajimos ve yine toplu katliam anlamındaki Samudaripen kelimeleri bu soykırımı ifade etmede kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İmha kampı</span>

İmha kampları, II. Dünya Savaşı dönemindeki Holokost sırasında Nazi Almanyası tarafından milyonlarca Yahudiyi sistematik bir şekilde öldürmek için inşa ettirilmiştir. Polonyalılar, savaştaki Sovyet esirleri ve Çingeneler gibi diğer etnik gruplar da imha kamplarında öldürülmüştür. İmha kamplarındaki kurbanlar en çok gaz odalarında öldürülmüştür. Öldürülmeler ya bu özel amaç için yapılmış kalıcı tesislerde ya da gaz kamyonetlerinde gerçekleşmiştir. Auschwitz-Birkenau ve Majdanek gibi bazı Nazi toplama kampları, 1945 yılında savaşın bitiminden önceki dönemde ikili bir amaca hizmet etmiştir: zehirli gazla imha ve açıktan ölmek üzere olan insanları çok yoğun bir şekilde çalıştırma.

<span class="mw-page-title-main">Henri Kichka</span>

Henri Kichka, Belçika'da Holokost eğitiminin önde gelen isimlerinden biri olan Belçikalı yazar ve Soykırımdan kurtulan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Mel Mermelstein</span>

Mel Mermelstein Holokost'tan kurtulan bir Yahudi. Savaştan sonra yazar olarak yaşamına devam etti.

<span class="mw-page-title-main">Macaristan'da Holokost</span>

Holokost'un Macaristan'daki tezahürleri, başta Mart 1944'te Macaristan'ın Nazi Alman işgâline girmesinin ardından yer almak üzere Macaristan Yahudilerinin yarısından fazlasının mülksüzleştirilmesi, tehcir edilmesi ve katledilmesini içerir.

<span class="mw-page-title-main">Holokost için ispatlar ve belgeler</span>

Nazi Almanyası'nın 1941 ve 1945 yılları arasında yaklaşık altı milyon Yahudi'yi öldürmesi olan Holokost, tarihte en iyi şekilde belgelenmiş soykırımlardan biridir. Tüm Yahudi kurbanlarını listeleyen bir belge olmamasına rağmen yaklaşık altı milyon Yahudi'nin öldürüldüğüne dair kesin kanıtlar vardır. Ayrıca; Nazilerin, Yahudileri imha kamplarında ve gaz vagonlarında öldürdüğüne ve bunu Nihai Çözüm planı altında sistematik olarak yaptığına dair kanıtlar vardır.

<span class="mw-page-title-main">Ölüm yürüyüşleri (Holokost)</span>

Holokost sırasında ölüm yürüyüşleri, mahkûmların bir Nazi kampından diğer yerlere devasa zorla nakledilmesiydi. Bu, uzun mesafeler yürümeyi içeriyordu ve bu da çok sayıda zayıflamış insanın ölümüyle sonuçlandı. Ölüm yürüyüşlerinin çoğu, İkinci Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru, çoğunlukla da 1944 yazı/sonbaharından sonra gerçekleşti. Doğu Cephesi yakınlarındaki Nazi kamplarından çoğu Yahudi olan yüzbinlerce mahkûm, Müttefik kuvvetlerden uzakta, Almanya içindeki kamplara taşındı. Amaçları mahkumların köle emeğini kullanmaya devam etmek, insanlığa karşı işlenen suçlara ilişkin kanıtları ortadan kaldırmak ve mahkûmların Müttefiklerle pazarlık yapmasını engellemekti.

<span class="mw-page-title-main">Sanitätswesen</span>

Sanitätswesen (Tıbbi hizmetler), Holokost sırasında Nazi toplama veya imha kampı örgütünün beş bölümünden biriydi. Diğer bölümler komuta merkezi, idari departman, Politische Abteilung ve koruyucu gözaltı kampıydı.

<span class="mw-page-title-main">Krystyna Żywulska</span>

Krystyna Żywulska,, Yahudi kökenli Polonyalı yazar, köşe yazarı, söz yazarı ve grafik tasarımcısıydı.