İçeriğe atla

Gece'nin Kiraz Çiçekleri Operasyonu

Operation Cherry Blossoms at Night (夜櫻作戰, Yozakura Sakusen) Gece Kiraz Çiçekleri operasyonu Japonya İmparatorluk Ordusu'nun Biyolik savaş birimi olan 731. Birimin Başkanı Shiro Ishii tarafından planlanan ABD'nin Kaliforniya eyaletine veba hastalığını taşıyan pireler salmak suretiyle ülkede kargaşa ve ölümlere sebebiyet vererek Amerika'yı zor durumda bırakmak için yapılması planlanan biyolojik saldırıdır.

Savaşın son aylarında Ishii, Amerika Birleşik Devletleri'ne biyolojik silahlarla uzun mesafeli bir saldırı için hazırlanıyordu. "Gece Kiraz Çiçekleri" kod adlı bu operasyon, geceleri San Diego'da veba yaymak için uçakların kullanılması çağrısında bulundu. Plan 26 Mart 1945'te kesinleşti. Yeni I-400 sınıfı uzun menzilli denizaltılardan beşi Pasifik Okyanusu'na gönderilecek ve her biri veba bulaşmış pirelerle yüklü üç Aichi M6A uçağı taşıyacak Denizaltılar, ya balon bombalarıyla ya da uçaklar ile vebalı pireleri düşman bölgesine düşürecekti. Her iki durumda da veba daha sonra bölgedeki binlerce insanı enfekte edip öldürecekti.

Planın 22 Eylül 1945'te başlaması planlandı,Genelkurmay Başkanı Yoshijirō Umezu ilk başta lojistik nedenlerden dolayı planı veto etti, çünkü savaşın kritik günlerinde hiçbir denizaltı kaybetmeyi göze almak istemiyordu.[1][2] ancak Japon İmparatorluk Donanması birkaç tane daha denizalti üretince 1945 Ağustos ayı başlarında bu fikri yeniden benimsemeye başladı. uzun menzilli denizaltılar, yol boyunca önemli sorunlarla karşılaşmadan tekne uçaklarını taşıyabiliyordu.[3] Japon İmparatorluk Donanması'nda bir subay Birim 731 komutanı olan Arata Mizoguchi'ye 15 Ağustos'a kadar yalnızca üç I-400 inşa edildiğini söyledi, ancak 2 Eylül'e kadar iki veya üç tane daha inşa edileceğini tahmin etti. Ancak plan uygulanmadan Japonya 15 Ağustos ta teslim oldu. 731.Birim plan ile ilgili bütün belgeleri yok etti.

Kaynakça

  1. ^ Operation Storm: Japan's Top Secret Submarines and Its Plan to Change the Course of World War II. Broadway Books. 18 Mart 2014. s. 190. 
  2. ^ How Wars End. Princeton University Press. 6 Eylül 2009. s. 202. 
  3. ^ Japan's Infamous Unit 731. Tuttle Publishing. 13 Eylül 2011. s. 158. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Silah veya teçhizat, canlıların diğer canlılara karşı savunma veya saldırı amacıyla kullandığı her türlü araç. Silahlar, bıçak ve kılıç gibi kesici araçlardan, top ve tüfek gibi patlayıcı araçlara kadar çok geniş bir yelpazede yer alırlar.

<span class="mw-page-title-main">Askerî uçak</span> askeri amaçlar için yapılmış hava taşıtları

Askerî uçak ve helikopterler, savaşlarda kara ve su üstündeki hedefleri bombalamak, diğer uçakları tahrip etmek, keşif yapmak, personel ve mühimmat taşımak gibi amaçlarla silahlı kuvvetler tarafından kullanılan hava taşıtları. Özellikle av ve bombardıman görevlerinde kullanılanlar savaş uçağı ve saldırı helikopteri olarak adlandırılırlar. Askerî uçaklar av, bombardıman, av-bombardıman ve nakliye gibi kategorilere ayrılırlar.

<span class="mw-page-title-main">Sovyet Deniz Kuvvetleri</span> SSCB Deniz kuvvetleri

Sovyet Deniz Kuvvetleri, genel anlamıyla "SSCB deniz kuvvetleri"), Kızıl Ordu'nun deniz kuvvetleri. Genellikle Kızıl Donanma olarak bahsedilirdi, Sovyet donanması Varşova Paktı'nın NATO ile olabilecek savaşında elinden geleni yaparak Atlantik'ten Batı Avrupa'ya silah, mühimmat, asker getirebilecek deniz konvoylarını engellemek için kullanılacaktı. Böyle bir çatışma asla gerçekleşmedi, ama Kızıl Donanma, Soğuk Savaş sırasında hatırı sayılır görevlerde bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Pearl Harbor Saldırısı</span> Japon kuvvetlerinin ABD güçlerine yaptığı ani baskın

Pearl Harbor Saldırısı, Japon İmparatorluk Deniz Kuvvetleri'nin 7 Aralık 1941 sabahı Hawaii adalarının Oahu adasında bulunan Pasifik Filosu ve Pearl Harbor askerî üslerine karşı düzenlediği sürpriz saldırıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kruvazör</span> ağır savaş gemisi

Kruvazör büyük savaş gemilerinin sınıfıdır. Muhrip sınıfı gibi dışarıda destek ihtiyacı olan bir sınıftı fakat modern zamanda bu fark ortadan kalkmıştır. Geçmişte bağımsız operasyonlar için en küçük gemi olarak düşünülürdü. Modern savaşta kruvazörün eski işlevi ortadan kalkmış, yerlerini muhriplere terk etmiştir. Askeri işlev nedeniyle kruvazör adı en büyük gemiler için kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Isoroku Yamamoto</span> Japon Amiral

Isoroku Yamamoto , II. Dünya Savaşının ilk dört yılı boyunca Japon İmparatorluk Deniz Kuvvetleri'nin Birleşik Filosu'nun başkomutanı. Japon İmparatorluk Donanması Akademisi, Birleşik Devletler Donanma Savaş Koleji ve Harvard Üniversitesi'nde (1919-1921) okudu.

<i>Kriegsmarine</i> Nazi Almanyası Deniz Kuvvetleri

Kriegsmarine, Mayıs 1935'te savunma kuvvetlerinin yeniden inşası kanunuyla kurulmuş Nazi Almanyası Deniz Kuvvetleri'ne verilmiş addır. 1935-1945 yılları arasında toplam 1,5 milyon kişiyi çalıştırdı. Atlantik'teki savaşı bizzat kendileri yürüttü. 1939-1943 yılları arasında U-botları Atlantik'te muazzam başarılar elde ettiler. Bayrağı, Nazi Almanyası savaş bayrağıyla aynıdır.

<span class="mw-page-title-main">Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı)</span> 2. Dünya Savaşında Pasifik Okyanusu ve adalarını, Güneydoğu Asyayı ve Çini kapsayan 7 Temmuz 1937 ile 14 Ağustos 1945 tarihleri arasındaki savaşların sürdüğü cephedir

Pasifik Cephesi, Pasifik Okyanusu ve adalarını, Güneydoğu Asya'yı ve Çin'i kapsayan 7 Temmuz 1937 ile 14 Ağustos 1945 tarihleri arasındaki savaşların sürdüğü cephedir. Cephenin 7 Temmuz 1937'de Çin-Japon Savaşı ile açıldığı kabul edilir. Savaşın en önemli olayı; Japonya'nın çeşitli ülkelere saldırması sonrasında 7 Aralık 1941'de Pearl Harbor'da ABD güçlerine yaptığı Pearl Harbor Saldırısı'dır. Bu saldırıyla beraber ABD savaşa katılmış ve savaş gerçek anlamıyla bir dünya savaşı halini almıştır. Bugün Japonların çoğu tarafından bu savaş Pasifik Savaşı olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Kraliyet Donanması</span> Birleşik Krallıkta askerî örgütlenmenin denizcilik kolu

Kraliyet Donanması, Birleşik Krallık'ta askerî örgütlenmenin denizcilik koludur. Denizlerde ulusal güvenliği sağlamak, ticareti korumak ve uluslararası anlaşmaları uygulamakla görevlidir.

<span class="mw-page-title-main">Madagaskar Muharebesi</span>

Madagaskar Muharebesi, II. Dünya Savaşı sırasında müttefiklerin Vichy Fransası'nı Madagaskarı kontrol eden Vichy Fransası'nı zaptetmek için yapılmıştır. 5 Mayıs 1942'de başladı. Çatışmalar 6 Kasım'a kadar sürdü.

<span class="mw-page-title-main">731. Birim</span>

731. Birim , Japon İmparatorluk Ordusu tarafından Çin-Japon Savaşı ve II. Dünya Savaşı sırasında Mançurya halkına uygulanan biyolojik ve kimyasal savaş birimidir. Bu birim insanlar üzerinde birçok deney yapmıştır.

5. Bombardıman Uçakları Grubu, II. Dünya Savaşı sırasında yaptığı saldırılar sonucu en tanınmış bombacı gruplarından biri oldu. Dresden Bombardımanı da 5. Bombardıman Uçakları Grubu tarafından düzenlendi.

<span class="mw-page-title-main">Shirō Ishii</span>

Shirō Ishii, Japon bir mikrobiyolog ve İkinci Çin-Japon Savaşı sırasında insan deneyleri ve savaş suçlarından sorumlu Japon İmparatorluk Ordusu'nun biyolojik savaş birimi 731. Birim'in korgenerali.

USS <i>Lexington</i> (CV-2) Birleşik Devletler Donanmasının İkinci Uçak Gemisi

USS Lexington (CV-2), Birleşik Devletler Donanması'nın uçak gemilerinden birisiydi. Lexington sınıfı idi. Başlangıçta bir muharebe kruvazörü olarak tasarlanan Lexington, 1922'de imzalanan Washington Deniz Anlaşması'nın şartlarına uygun olarak için Birleşik Devletler Donanması'nın ilk uçak gemilerinden birine dönüştürüldü. Gemi 1928'de hizmete girdi ve Pasifik Filosu'na atandı. Lexington ve kendisiyle aynı sınıfı olan Saratoga, II.Dünya Savaşı'ndan önce bir dizi yıllık tatbikatta taşıyıcı taktikleri geliştirmek ve iyileştirmek için kullanıldı. Birden fazla vesileyle, bunlar Pearl Harbor'a başarıyla düzenlenen sürpriz saldırıları içeriyordu. Geminin turbo-elektrikli tahrik sistemi, 1929 sonlarında ve 1930 başlarında Tacoma'nın elektrik ihtiyacını karşıladı. Ayrıca 1931 yılındaki bir depremden sonra Nikaragua'nın başkenti Managua'ya sağlık personeli ve yardım malzemeleri götürdü.

<span class="mw-page-title-main">Atlantik Savaşı</span> Deniz Savaşı

Atlantik Savaşı, tarihteki en uzun, en büyük ve en karmaşık deniz savaşı olarak bilinir. Mücadele, II. Dünya Savaşı'nın patlak vermesiyle başlamış, Mayıs 1945'teki Alman teslimine kadar sürmüştür. II. Dünya Savaşı'nın ilerleyişine göre savaşa dahil olan ülkeler, deniz muharebelerinden geriye çekilmek durumunda kalan ülkeler olmuştur. Atlantik Savaşı'nın ilk dönemlerinde İngiltere, alman denizaltıları (U-bot) karşısında zorluk yaşamıştır, savaşa ABD'nin katılmasıyla ve teknolojik gelişmelerin muharebe sahasına uygulanmasıyla beraber U-bot saldırıları geriletilmiştir.

Plan Z, 1939'un başlarında Adolf Hitler tarafından talimatı verilen, Kriegsmarine'in planlanan yeniden teçhizatına ve genişletilmesine verilen addı. Filo, Birleşik Krallık'ın deniz gücüne meydan okumayı amaçlıyordu ve 1948'de tamamlanacaktı. Planın geliştirilmesi 1938'de başladı, ancak I. Dünya Savaşı'nı izleyen yirmi yıl boyunca Oberkommando der Marine'in stratejik düşüncesinin gelişimini yansıtıyordu. Plan, merkezde on savaş gemisi ve dört uçaktan oluşan bir filo gerektiriyordu. İngiliz Kraliyet Donanması ile savaşması amaçlanan taşıyıcılar. Bu kuvvet, İngiliz denizciliğine saldıracak çok sayıda uzun menzilli kruvazörle desteklenecekti. Nispeten küçük bir denizaltı kuvveti de şart koşuldu.

<span class="mw-page-title-main">Kyushu J7W</span>

Kyūshū J7W Shinden, gövdesinin arkasında kanatları ve itici motoru bulunan, pervaneli kanart tipi bir II. Dünya Savaşı Japon prototip avcı uçağıydı.

<span class="mw-page-title-main">Doolittle Baskını</span>

Doolittle Baskını II. Dünya Savaşı sırasında 18 Nisan 1942 tarihinde ABD Hava Kuvvetlerine bağlı bombardıman uçaklarının Japon İmparatorluğu başkenti Tokyo ve bu kentin bulunduğu Honshū Adasındaki diğer bazı yerleşim yerlerinin bombalanmasını anlatır. 7 Aralık 1941 tarihindeki Pearl Harbour Saldırısına misilleme olarak yapılan saldırı, görece az zarar verdirse de Japonya anakarasının ABD hava saldırılarına karşı savunmasız olduğunu göstermesi ve ABD toplumunun moralinin yükseltilmesi açısından önemlidir. Baskın, Yarbay James Doolittle tarafından planlanmış ve onun komutasında gerçekleştirilmiştir.

Kantai Kessen ya da Mutlak deniz zaferi doktrini Japon İmparatorluk Deniz Kuvvetleri tarafından II. Dünya Savaşı sırasında takip edilen donanma stratejisidir. Strateji askeri tarihçi Alfred Thayer Mahan'ın eserlerinden devşirilmiştir. Buna göre Japon donanması denizde verilecek büyük bir muharebenin ardından kazanacağı başarıyla savaştan zaferle ayrılabilecektir. Bu doktrinin kurmay heyetinde benimsenmesinin sebeplerinden en önemlisi Çarlık Rusyasına karşı 1905 yılında kazanılan Tsushima Muharebesi olmuştur. Bu muharebenin ardından o döneme kadar Pasifik Bölgesi Rusya'nın denetimindeyken Rus-Japon Savaşından zaferle çıkan Japonya bölgede önemli kazanımlar elde etmişti. Bu başarıdan devamla Japon kurmay heyeti zırhlı savaş gemisi inşasına hız vermiş, olağanüstü büyüklükte ve ateş gücüne sahip gemiler donanmaya katılmıştır. Strateji uyarınca düşman filosu Japonya açıklarında verilecek bir savunma savaşıyla tamamen imha edilecekti. Planlar, tedarik süreci ve silahlanma bu doktrin çerçevesinde gerçekleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Crossbow Operasyonu</span> Vikimedya liste maddesi

Crossbow veya Arbelet Operasyonu, II. Dünya Savaşı'nda Alman uzun menzilli misilleme silahları programına karşı Anglo-Amerikan operasyonlarının kod adıydı. Başlıca V silahları, 1944'ten 1945'e kadar Britanya'ya karşı fırlatılan ve kıta Avrupası hedeflerine karşı da kullanılan V-1 uçan bomba ve V-2 roketiydi.