İçeriğe atla

Gebirgsjäger

NATO manevrası Trident Juncture 2015'in bir parçası olarak İspanya, San Gregorio'daki Alman dağ piyadesi
Mittenwald'da bir tırmanma tatbikatı sırasında Bundeswehr'in dağ birlikleri

Gebirgsjäger Almanya, Avusturya ve İsviçre'nin dağ veya dağ birliklerinin (Gebirgstruppe) hafif piyade kısmıdır. Jäger kelimesi ("avcı" anlamına gelir), Almanca konuşulan ülkelerde hafif piyadeler için kullanılan karakteristik bir terimdir.

Kökenleri

Avusturya'nın dağ piyadelerinin kökleri, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun üç Landesschützen alayına dayanmaktadır. Günümüz Almanya'nın dağ piyadeleri, I. Dünya Savaşı'nın Alman Alpenkorps'unun (Alp birlikleri) belirli geleneklerini sürdürmektedirler. Her iki ülkenin dağ piyadeleri, 1907'de İmparator I. Franz Joseph tarafından Avusturya-Macaristan Landesschützen alaylarının bir sembolü olarak kurulan Edelweiß amblemini paylaşmaktadır. Bu birlikler, üniforma yakasına edelweiss takmışlardır. Alpenkorps, Mayıs 1915'ten itibaren Avusturya'nın güney sınırında İtalyan kuvvetlerine karşı Landesschützen ile birlikte hizmet verdiğinde, Landesschützen Alpenkorps adamlarına kendi nişanlarını vererek onları onurlandırdı.

İkinci Dünya Savaşında Gebirgsjäger

2. Dünya Savaşı sırasında Wehrmacht ve Waffen-SS, üniformların kollarına ve keplerine giyilen edelweiss amblemiyle tanımlanan bir dizi dağ piyade birimi kurdu.[1][2]

Bu tümenler, ulaşımın çoğu katırlarla sağlanacak şekilde hafif bir şekilde donatılmıştı. Normal piyadelere göre daha az otomatik silahla donatıldılar, ancak MG 34 veya MG 42 makineli nişancılara, normal piyade emsallerinden daha fazla cephane sağlandı.[3] VZ.33 tüfeğini temel alan G33/40 mauser tüfeği de dahil olmak üzere onlar için özel donanım yapıldı.[4]

Dağ piyadeleri, Weserübung Operasyonları, Gümüş Tilki, Platin Tilki, Kutup Tilkisi ve Kuzey Işıkları dahil olmak üzere birçok sefere katıldı. Kafkasya'da, Girit'in işgalinde, Balkanlar'da, Gotik Hattı'nda, Fransa'nın Vosges bölgesindeki savaşlarda da görev yapmışlardır.

Modern Alman kuvvetlerinde Gebirgsjäger

1956'da Bundeswehr'in kurulmasıyla, dağ piyadeleri Batı Alman ordusunun kendine özgü bir kolu olarak geri döndü. 2001 yılına kadar 1. Gebirgs tümeni olarak örgütlendiler. Halefi birim, merkezi Bad Reichenhall'da bulunan Gebirgsjägerbrigade 23'tür. Bu birimlerin taburları, Almanya'da Kuzey Alpler'e dokunan tek yüksek dağlık alan olan güney Bavyera'da konuşlandırılmıştır.

2020'nin ortalarında, resmi Bundeswehr web sitesi, tugayın yaklaşık 5.300 askerlik bir güce sahip olduğunu bildirdi.[5]

Kaynakça

  1. ^ Lucas, James (1980). Alpine Elite: German Mountain Troops of World War II. Jane's Publishing. ss. 181-191. ISBN 0531037134. 
  2. ^ Lucas, James (1980). Alpine Elite: German Mountain Troops of World War II. Jane's Publishing. ss. 208. ISBN 0531037134. 
  3. ^ Staff (March 1944). "Some Notes on German Mountain Warfare". Intelligence Bulletin. 2 (7). 29 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2020. 
  4. ^ Ball, Robert W. D. (2011). Mauser Military Rifles of the World. Iola: Gun Digest Books. s. 225. ISBN 9781440228926. 
  5. ^ Staff (2020). "Heer". German Bundeswehr (Almanca). 28 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Eylül 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Heckler & Koch G3</span> Alman yapımı piyade tüfeği

Heckler & Koch G3 , otomatik, yarı otomatik ve tam otomatik atış seçeneklerine sahip 7.62 mm'lik piyade tüfeği. 1950'lerde Alman silah üreticisi Heckler & Koch ile İspanyol devletine ait dizayn ve geliştirme ajansı CETME iş birliğiyle geliştirilmiştir. 1959 yılında Bundeswehr'in standart piyade tüfeği olarak hizmete girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">StG 44</span> tarihteki ilk saldırı tüfeği

StG 44, II. Dünya Savaşı'nda Nazi Almanyası tarafından tasarlanmıştır. Son versiyonu olan MP 44'ün 1944 yılında tasarlanması nedeni ile "44" kısaltmasıyla anılan dünyanın ilk modern saldırı tüfeğidir. StG 44'ün MP 43 ve MP 44 gibi versiyonları vardır. Bu versiyonlar orijinal StG 44'ün aynısıdır, aralarındaki tek fark üzerlerinde yapılan küçük değişikliklerdir. Aslında 1943 yılında tam olarak kullanıma hazır olmuştur, fakat 1942 yılında ilk üretildiği zamanlardan itibaren kullanıma sunulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">MP 40</span>

MP 40, Alman yapımı bir hafif makineli silahtır. II. Dünya Savaşı'nda Almanya ve diğer Mihver kuvvetlerce yaygın olarak kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Rheinmetall MG3</span> Makineli Tüfek

MG3 hava soğutmalı, mayon serit beslemeli 7.62 x 51mm çapında mermi kullanan Alman yapımı genel amaçlı makineli tüfektir.

<span class="mw-page-title-main">Hubert Lanz</span>

Hubert Lanz, Almanya'nın dağcı subayı ve Nazi Almanyası'nın dağcı generali.

<span class="mw-page-title-main">Alman Kara Kuvvetleri</span>

Alman Kara Kuvvetleri, Almanya Federal Cumhuriyeti'nin kara kuvvetleridir. Geleneksel Alman Ordusu 1955 yılında yeni yapılanmaya gitti ve Batı Almanya'nın ordusu olan Bundeswehr bünyesinde kara kuvvetleri kuruldu. Daha öncesinde hava kuvvetleri ve kara kuvvetleri aynı branş içindeydi. Almanya'nın Yeniden Birleşmesi'nden sonra Doğu Almanya Ordusu Batı Almanya Ordusu'na katıldı ve bugünkü Alman Kara Kuvvetleri oluştu.

<span class="mw-page-title-main">Peleliu Muharebesi</span>

Peleliu Muharebesi, Peleliu Adası'nda 1944 yılı Eylül ve Kasım ayları arasında Amerika Birleşik Devletleri ve Japonya arasında II. Dünya Savaşı'nın Pasifik Cephesi'nde gerçekleşmiş bir muharebe.

<span class="mw-page-title-main">6. Waffen-SS Dağ Tümeni Nord</span>

6. SS Dağ Tümeni "Nord", II. Dünya Savaşı'nda Waffen-SS'e bağlı Alman askerî birliğiydi. 1941'de iki SS "Totenkopf" alayından kuruldu.

<i>Battlefield 1</i> 2016 yapımı savaş oyunu

Battlefield 1, Electronic Arts tarafından 21 Ekim 2016'da piyasaya sürülmüş bir birinci şahıs nişancı oyunudur. I. Dünya Savaşı'nı konu almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gefrayter</span> askeri rütbe

Gefrayter 16. yüzyıldan beri var olan bir Alman, İsviçre ve Avusturya askeri rütbesidir. Genellikle, kayıtlı bir asker, havacı veya denizcinin terfi edebileceği ikinci derece veya derecedir.

<span class="mw-page-title-main">100. Jäger Tümeni (Wehrmacht)</span> Nazi Almanyasında bulunan hafif bir piyade tümeni

100. Jäger Tümeni, daha önceden 100. Hafif Piyade Tümeni, II.Dünya Savaşı sırasında Alman Ordusunun hafif bir piyade tümenidir. Bu nedenle, kısmi at veya motorlu taşıma ve hafif topçu ile sağlanmıştır. Hafif tümenler, standart piyade tümenlerine kıyasla boyut olarak azdı. Valon Lejyonu, Ocak 1942'den Mayıs 1942'ye kadar bu tümene kısa bir süreyle bağlandı. Savaşın sonraki aşamalarında, tümene Almanya'nın coğrafi bölgelerinin çoğundan ve Almanca konuşan birçok Valondan askerler eklendi.

<span class="mw-page-title-main">Dragon (asker)</span>

Dragonlar başlangıçta, hareketlilik için atları kullanan, ancak yaya olarak savaşmak için yere inen bir atlı piyade sınıfıdır. 17. yüzyılın başlarından itibaren, dragonlar giderek artan bir şekilde geleneksel süvari olarak kullanıldı ve at sırtında kılıç ve ateşli silahlarla savaşmak için eğitildi. Kullanımları 16. yüzyılın sonlarına kadar gitse de, çoğu Avrupa ordusunda 17. ve 18. yüzyılın başlarında dragon alayları kuruldu; normal piyadelere göre hem daha fazla hareketlilik sağlıyorlardı hem de süvarilere göre çok daha ucuzlardı.

<span class="mw-page-title-main">II. Kolordu (Alman İmparatorluğu)</span>

II. Kolordu, 19. Yüzyıldan I. Dünya Savaşına kadar Prusya'nın ve daha sonrasında Alman İmparatorluk Ordularının kolordu düzeyinde bir askerî birimi idi . 3 Nisan 1820'de merkezi Berlin'de olmak üzere kuruldu. 1837'den itibaren genel merkez Stettin'e, 1863'te Berlin'e taşındı ve tekrardan 1870'ten itibaren Stettin'de konumlandırıldı. Kolordu toplama alanı Pomeranya Eyaletini, Posen Eyaletinden Bromberg bölgesini (Regierungsbezirk) ve Batı Prusya Eyaletini kapsıyordu. Daha sonra Batı Prusya bölgesi XVII. Kolordu'ya devredildi.

<span class="mw-page-title-main">Hans Kreysing</span>

Hans Kreysing(17 Ağustos 1890-14 Nisan 1969), 3. Dağ Tümeni'ne ve 8. Ordu'ya komuta eden Alman generaldi. Kreysing, Meşe Yaprağı Ve Kılıç Eklentili Şövalye Haçıyla taltif edilenlerdendi.

Karl Hans Maximillian von Le Suire 2. Dünya Savaşı sırasında 49. Dağ Kolordusu'na komuta etmiş olan Wehrmacht generaliydi. Von Le Suire, Kalavrita Katliamı'ndan sorumludur.

<span class="mw-page-title-main">Totenkopf</span>

Totenkopf, kafatası ve kemikler sembolünün Almancasıdır. "Kafatası ve çapraz kemikler" sembolü, ölüm ve ölüme, tehlikeye veya ölüye meydan okumanın yanı sıra korsanlık veya toksikliğin eski bir uluslararası semboldür. Totenkopf genellikle çeneli veya çenesiz insan kafatasından oluşur ve genellikle iki çapraz uzun kemiği (femur) içerir, çoğunlukla çapraz kemikler kafatasının bir kısmının arkasında olacak şekilde tasvir edilir.

<span class="mw-page-title-main">4. Dağ Tümeni (Wehrmacht)</span>

4. Dağ Tümeni, 2. Dünya Savaşı'nda çarpışmış bir Wehrmacht tümeniydi. Tümen, 23 Ekim 1940'ta kuruldu. 1941'de Balkan Cephesi'nde çarpıştı ve daha sonra Barbarossa Harekâtı'nda çarpışmak üzere Güney Ordu Grubu'na katıldı. Tümen, 1942'de Ordu Grubu A'ya bağlı olarak Kafkasya'yı ele geçirme girişiminin başarısız olduğu Kafkasya Muharebesi'ne katıldı. Operasyonun başarısızlığa uğramasının ardından tümen ilk olarak Kuban Köprübaşı'na, daha sonra Kırım Yarımadası'na, Batı Ukrayna'ya, Macaristan'a ve son olarak Slovakya'ya kadar itildi. Tümen, savaş 8 Mayıs 1945'te sona erdiğinde bir Çek şehri olan Olomouc yakınlarında Sovyet kuvvetlere teslim oldu.
Savaş sırasında tümenin 33 mensubu Şövalye Haçıyla, 2 mensubu ise Meşe Yaprağı ilaveli Şövalye Haçıyla taltif edildi.

Atlı piyadeler, yürümek yerine ata binen piyadelerdi. Orijinal dragonlar, esasen atlı piyadeler idi. 1911 Encyclopædia Britannica'ya göre, "Atlı tüfekler yarı süvari, atlı piyadeler yalnızca özel olarak hareketli piyadelerdir." Günümüzde, askeri ulaşım için atların yerini motorlu taşıtların almasıyla, motorize piyade bazı açılardan atlı piyadelerin halefidir.

<span class="mw-page-title-main">6. Süvari Tümeni (Alman İmparatorluğu)</span>

6. Süvari Tümeni, Alman Ordusu'nun I. Dünya Savaşı sırasında Doğu ve Batı Cephelerinde savaşan bir birliğiydi. Tümen, Ağustos 1914'te Alman Ordusu'nun seferber edilmesiyle kuruldu ve 1919'da I. Dünya Savaşı'ndan sonra Alman Ordusu'nun terhis edilmesi sırasında dağıtıldı.

<span class="mw-page-title-main">1. Jäger Alayı (Bundeswehr)</span>

1. Jäger Alayı, Alman Kara Kuvvetleri'nin bir hava taarruz piyade alayı idi. Almanya'nın eski Jäger geleneğine bağlı olsa da, 2006'da kurulan nispeten yakın tarihli bir birim idi. Alay Hava Aracı Operasyonları Tümeni'nin bir parçasıydı ve 19 Aralık 2012'de 21. Zırhlı Tugay'a bağlandı. Alayın kuruluşuna kadar Alman Kara Kuvvetleri hava taarruzu kabiliyetine sahip değildi. Alay 2015'te dağıtıldı ve kısmen bir tabur ile değiştirildi.