İçeriğe atla

Geçit (mimarlık)

kapı

Geçit, bir yerden, bir bölgeden geçmek için yapılmış olan ya da doğal olarak bulunan ve geçiş izni veren aralığa denir.

Çoğu zaman tünel ile karıştırılsa da her geçit tünel değildir. Ancak her tünel bir çeşit geçittir. Geçidin üstü açık veya kapalı olabilir. Köprüler, alt ve üst geçitler ve tüneller birer geçittirler.

Bir şeyin geçit olabilmesi için onun mutlaka bir mühendislik yapısı olması gerekli değildir. Özellikle sıradağlar, vadilerde doğal olarak bulunan geçitler de vardır.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Alpler</span> Orta Avrupada yer alan bir sıradağ

Alpler, Orta Avrupa'da yer alan büyük dağ silsilesi. İsviçre, Kuzey İtalya ve Fransa'nın pek çok bölümünde görülür. Avusturya'nın hemen hemen hepsini kaplar ve Almanya'nın güneyinde önemli yer tutar. Coğrafi olarak 44°-48° kuzey enlemleri ve 5°-18° doğu boylamları arasında bulunur. Ekvator'dan ve Kuzey kutbundan hemen hemen aynı uzaklığa sahiptir. 207.000 km² bir alanı kaplar.

<span class="mw-page-title-main">Tuğla</span> yapı malzemesi

Tuğla, harç gibi karışımlar ile birbirine tutturularak duvar inşasında kullanılan, pişmiş veya kurutulmuş kil bazlı topraktan elde edilen ses ve ısı yalıtımı için ana yapı malzemelerindendir. Çoğunlukla dikdörtgenler prizması şeklinde yapılmaktadır. Ev ve iş yeri yapımında, birden fazla alanda kullanılır. Örnek: Duvar oluşturma, havalandırma, soba ve ocak bacaları.

<span class="mw-page-title-main">Koca Balkan Dağları</span> Bulgaristanda bulunan ve ülkeyi ikiye bölen sıradağ

Koca Balkan Dağları ya da İngilizcede yaygın olan kullanımıyla Balkan Dağları, Bulgaristan'ı kuzeybatıdan doğuya, ortasından bölen, 600 kilometre civarında bir dağ sırasıdır. En yüksek yeri Botev'dir. Ünlü Şipka Geçidi ve savaşları burada yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tünel</span>

Tünel, uluslararası literatürde anlaşma sağlanmış bir tanımı olmamakla birlikte; genel anlamıyla yer altından kazı yapılarak oluşturulan geçitlerdir. Ana kullanım amaçları motorlu taşıt ulaşımı, metro ve demiryolu ulaşımı ve su taşımaktır. Bunların yanı sıra yaya–bisiklet geçişleri, vahşi hayvan geçişleri ya da derivasyon amaçlı daha spesifik amaçlara hizmet eden tünellere de rastlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Brenner Tüneli</span>

Brenner Tüneli İtalya ve Avusturya arasında bulunan Brenner Geçidi'nde hâlen yapım aşamasında olan 56 kilometre uzunluğunda bir demiryolu tünelidir.

<span class="mw-page-title-main">D 100</span> Türkiyede bir devlet karayolu

D.100 ya da halk arasındaki adıyla E5, Türkiye'de bulunan bir devlet kara yoludur. Yol, Bulgaristan sınır kapısı Kapıkule'den başlayıp, Türkiye'yi batıdan doğuya boydan boya geçtikten sonra, İran sınır kapısı Gürbulak'ta sona eren ana yollardan biridir.

<span class="mw-page-title-main">D 750</span> Zonguldak ile Tarsus, Mersin arasındaki toplam 727 kmlik kara yolu

D.750, Türkiye'de bir devlet kara yoludur.

<span class="mw-page-title-main">Sabuncubeli Geçidi</span>

Sabuncubeli Geçidi, Manisa ve İzmir'i Spil Dağı ve Yamanlar Dağı arasından birbirine bağlayarak İzmir'in Bornova metropol ilçesine ulaşan karayolunun da geçtiği, en yüksek noktası 685 m. rakıma varan geçit.

<span class="mw-page-title-main">Kâğıthane-Piyalepaşa Tüneli</span>

Kâğıthane-Piyalepaşa Tüneli, İstanbul'da kara yolu ulaşımında kullanılan bir geçittir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından ortaya koyulan 7 Tepeye 7 Tünel projesi kapsamında inşa edilen tünellerin ilkidir. Yapımına 2006 yılına başlanan tünel, 4 yıllık inşaat sürecinin ardından, 14 Haziran 2010 tarihinde törenle kullanıma girdi.

<span class="mw-page-title-main">Bomonti-Dolmabahçe Tüneli</span> İstanbulda tünel yolu

Bomonti-Dolmabahçe Tüneli, İstanbul'da kara yolu ulaşımında kullanılan bir geçittir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından ortaya koyulan 7 Tepeye 7 Tünel projesi kapsamında inşa edilen tünellerin ikincisidir. Yapımına 2007 yılında başlanan tünel, 3 yıllık inşaat sürecinin ardından, 14 Haziran 2010 tarihinde törenle kullanıma girdi.

D.865, Türkiye'de bir devlet kara yoludur.

<span class="mw-page-title-main">Avrasya Tüneli</span> İstanbul Boğazında karayolu tüneli

Avrasya tüneli ya da İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi Projesi, temeli 26 Şubat 2011 tarihinde atılan Asya ve Avrupa yakalarını, Kennedy Caddesi’nde Kumkapı ile D-100 Karayolu’nda Koşuyolu mevkii güzergâhında deniz tabanının altından bağlayan ve boğaz geçişine imkân sağlayan karayolu tünelidir. Toplam güzergâh tünel ve bağlantı yolları ile 14,6 kilometredir. Kumkapı ile Koşuyolu arasında yoğun trafikte 100 dakikaya varan seyahat süresinin 5 dakikaya kadar indirilmesi hedeflenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ankara-İstanbul yüksek hızlı demiryolu</span> Yüksek hızlı demiryolu hattı

Ankara – İstanbul yüksek hızlı demiryolu ya da kısaca Ankara – İstanbul YHD, Ankara YHT – Halkalı arasında Yüksek Hızlı Tren hizmeti verilen azami 250 kilometre/saat (160 mph) hıza uygun çift hatlı, elektrikli, sinyalli yüksek hızlı demiryolu hattıdır.

<span class="mw-page-title-main">D 850</span> Ordu, Ünye ile Öncüpınar Sınır Kapısı arasındaki 743 kmlik kara yolu

D.850, Türkiye'de bir devlet kara yoludur.

Sâlenk ilçesi, Afganistan'ın Parvan Vilayeti'ne bağlı olan 10 ilçeden birisidir.

Sarıyer-Çayırbaşı Tüneli, İstanbul'da kara yolu ulaşımında kullanılan bir geçittir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından ortaya koyulan "7 Tepeye 7 Tünel" projesi kapsamında inşa edilen tünellerin üçüncüsüdür. Yapımına 2008 yılında başlanan tünel, 8 Eylül 2012 tarihinde törenle kullanıma girdi.

Büyük İstanbul Tüneli, İstanbul Boğazı'nın altından geçerek İstanbul'un Asya ve Avrupa yakaları arasında kara yolu ve demiryolu ulaşımı sağlayacak olan, üç katlı, karma tünel projesi. Proje 27 Şubat 2015'te duyuruldu. Boğazın 110 metre altında inşa edilecek tünel üç katlı olacak. Beş yıl içinde tamamlanması planlanan tünelin maliyeti 3,5 Milyar Dolar ($) olarak hesaplanmaktadır. Uzunluğunun 6,5 kilometre olması öngörülmektedir.

D.855 Türkiye'de bir devlet kara yoludur.

D.925 Türkiye'de bir devlet kara yoludur.

<span class="mw-page-title-main">Şehir parkı</span> şehirde yer alan park

Şehir parkı, sakinler ve ziyaretçiler için açık alan rezervi, yeşil peyzaj ve çimenler, rekreasyon türleri içeren parklardır. En yaygın inşaat mühendisliği yapılarından biridir. Tasarım, işletim ve bakım genellikle devlet kurumları tarafından tipik olarak yerel düzeyde yapılır, ancak bazen bir park koruma şirketine veya özel sektör şirketine ihale edilebilir. Şehir parklarında ayrıca doğal özelliklere bağlı olarak çocuk parkı, bahçeler, yürüyüş, koşu yolları, fitness parkuru, kafe ve restoran, spor alanı ve kortları, umumi tuvaletler, tekne rampaları veya piknik tesisleri, sokaklara yaya geçidi, tünel, alt geçit, üst geçit içerir.