İçeriğe atla

Gbelce Muharebesi

Gbelce Savaşı
Osmanlı-Habsburg Savaşları

Savaş Anıtı
Tarih6 Ağustos 1663
Bölge
Sonuç Kesin Osmanlı zaferi
Taraflar
Osmanlı İmparatorluğu

Habsburg Monarşisi Avusturya Arşidüklüğü

Macaristan Krallığı
Komutanlar ve liderler
Fazıl Ahmet Paşa
Ádám Forgách
Güçler
~12.000 asker ~8.000 asker
Kayıplar
? 6.000 ölü, 1.000 esir

Gbelce Muharebesi, Osmanlı-Habsburg mücadelesi sırasında 6 Ağustos 1663 yılında günümüz Slovakya topraklarındaki Gbelce yerleşimi civarında meydana gelen ve Osmanlı güçlerinin galibiyetiyle sonuçlanan savaştır.

Habsburg güçlerinin Erdel topraklarına saldırması üzerine sadrazam Köprülü Fazıl Ahmed Paşa komutasındaki Osmanlı ordusu Avusturya Seferine çıktı. Ordunun Budin' e gelmesinden sonra burada Uyvar'ın ele geçirilmesine karar verildi. Estergon'a gelen ordunun bir kısmı Ciğerdelen sahrasına geçerek Gbelce civarında toplandı. Uyvar kumandanı Ádám Forgách komutasındaki güçler 6 Ağustos gecesi buradaki Osmanlı ordusuna gece baskını düzenlemiş ancak Ádám Forgách kuvvetlerinin önemli kısmını kaybederek Uyvar' a geri çekilmiştir. Osmanlı ordusunun Tuna Nehri' ni geçmesinden sonra 15 Ağustos'ta Uyvar önlerine gelinerek kale kuşatıldı.[1]

Kaynakça

  1. ^ Osmanlı Tarihi, III. Cilt-I. Kısım, 10. baskı, sf: 406, Türk Tarih Kurumu Yayınları-2011, Ord. Prof. İsmail Hakkı Uzunçarşılı

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Slovakya</span> Orta Avrupada yer alan bir ülke

Slovakya (Slovakça: Slovensko ya da resmî adıyla Slovak Cumhuriyeti (Slovakça: Slovenská republika , Orta Avrupa'da bir ülkedir. Eski Çekoslovakya'nın bir parçasıydı. Başkenti ve en büyük şehri Bratislava'dır.

<span class="mw-page-title-main">Vasvar Antlaşması</span>

Vasvar Antlaşması, 10 Ağustos 1664'te Osmanlı İmparatorluğu'yla Avusturya Arşidüklüğü arasında imzalanmış bir barış antlaşmasıdır. 1663-1664 Osmanlı-Avusturya Savaşı'nı sona erdirmiştir. Antlaşma Szentgotthárd ile Eisenburg arasındaki Çakani'de (Cskany) imzalanmasına rağmen, bu birimin bağlı olduğu Vasvar şehrinin adı tarihi kaynaklara geçmiştir. Osmanlıca ve Latince kaleme alınan antlaşmanın Latincesi Osmanlılarda, Osmanlıcası Avusturyalılarda kalmıştır. Antlaşma ile Osmanlılar aldıkları kaleleri ellerinde tuttukları gibi, Erdel üzerinde yeniden avantajlı konuma geçmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Zigetvar Kuşatması</span> 1566da Zigetvar Kalesinin Osmanlı güçlerince fethedilmesiyle sonuçlanan kuşatma

Zigetvar Kuşatması, 1566 yılında Zigetvar kalesinin Osmanlı güçlerince fethedilmesiyle sonuçlanan kuşatma ve Kanuni Sultan Süleyman'ın son seferidir.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı-Kutsal İttifak savaşları</span> Osmanlı İmparatorluğu ile Kutsal İttifak (Habsburg İmparatorluğu, Polonya-Litvanya, Venedik, Rusya) arasında yapılan ve ittifakın zaferiyle sona eren bir dizi savaş (1683-1699)

Osmanlı-Kutsal İttifak Savaşları (1683-1699), Osmanlıların II. Viyana Kuşatması'nda başarısızlığa uğramasından cesaret alan bir grup Avrupa ülkesinin Kutsal İttifak adı altında birleşip Osmanlılara karşı giriştikleri ve bu ülkelerin Macaristan, Ukrayna ve Dalmaçya'da hâkimiyet kurup Balkanlar'daki Osmanlı hâkimiyetine büyük darbe vurmaları ile sonuçlanmış bir savaşlar dizisidir. Osmanlı tarihinde Felaket Seneleri veya Küçük Kıyamet olarak da geçer. Avrupa tarihinde ise genelde Büyük Türk Savaşı olarak bahsedilir.

<span class="mw-page-title-main">Salankamen Muharebesi</span>

Salankamen Muharebesi Osmanlı ordusu ile Habsburg Ordusu arasında 9 Ağustos 1691 tarihinde meydana gelen ve Osmanlı-Kutsal İttifak Savaşları'nın parçası olan bir muharebedir.

<span class="mw-page-title-main">Nové Zámky</span> Slovakyada belediye

Nové Zámky (Slovakça:

<span class="mw-page-title-main">1593-1606 Osmanlı-Avusturya Savaşı</span> 1593-1606 yıllarında Osmanlı Devleti ile Kutsal Roma Imparatorluğu arasında yaşanan savaş

1593-1606 Osmanlı-Avusturya Savaşı ya da genel tarih kaynaklarındaki kullanımlarda Long Turkish War, Osmanlı Devleti ile Kutsal Roma İmparatorluğu arasında sınır çatışmalarının artması ve Bosna Beylerbeyi Telli Hasan Paşa'nın 1593 yılında Kulpa'da ağır yenilgiye uğraması sonucunda başlayan savaş.

<span class="mw-page-title-main">1663-1664 Osmanlı-Avusturya Savaşı</span> Osmanlı İmparatorluğu ile Avusturya Arşidüklüğü arasında 1663-64 yılları arasında yapılmış savaş

1663-1664 Osmanlı-Avusturya Savaşı; Erdel, Eflak ve Boğdan Beyliklerinin Avusturya'nın desteğiyle Osmanlı Devleti'ne karşı isyan etmeleri sonucu çıktı. Savaş, 1664 yılında yapılan Vasvar Antlaşmasıyla son bulmuştur.

Yanıkkale, Macaristan'ın Györ şehrinde kurulu müstahkem mevkiye Osmanlılar tarafından verilen ad.

<span class="mw-page-title-main">Uyvar (eyalet)</span>

Uyvar Eyaleti veya Uyvar Beylerbeyliği, 1663 yılında IV. Mehmed zamanında kurulan Osmanlı Devleti eyaleti.

<span class="mw-page-title-main">Uyvar Kalesi</span>

Uyvar Kalesi, Slovakya'nın Nové Zámky kentinde yer alan günümüze kadar ulaşamamış bir kaledir.

<span class="mw-page-title-main">Habsburg Monarşisi</span> 1526-1806 arasında Habsburg Hanedanı tarafından yönetilen Orta Avrupa toprakları

Habsburg Monarşisi, 1526-1806 yılları arasında Habsburg Hanedanı tarafından yönetilen Orta Avrupa topraklarına verilen isimdir.

Vertizo Muharebesi, 9 Ekim 1537 tarihinde Semendire sancakbeyi Yahyapaşazade Mehmet Paşa komutasındaki Osmanlı güçleriyle Ivan Kacijanar komutasındaki Avusturya Arşidüklüğü ve vasalların oluşturduğu ordu arasında günümüzde Hırvatistan topraklarında gerçekleşen ve Osmanlı kuvvetlerinin galibiyetiyle sonuçlanan muharebedir.

<span class="mw-page-title-main">Palast Muharebesi</span>

Palast Muharebesi, Osmanlı-Habsburg mücadelesi sırasında 1552 yılında günümüz Slovakya topraklarındaki Plášťovce yerleşimi civarında meydana gelen ve Osmanlı güçlerinin galibiyetiyle sonuçlanan savaştır.

<span class="mw-page-title-main">Gbelce</span> Slovakyada belediye

Gbelce, Slovakya' nın güneybatısında, Nitra bölgesinde yer alan kasabadır. Štúrovo' nun 19 km kuzeybatısında, Nové Zámky' nin 36 km güneydoğusunda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Belgrad Kuşatması (1789)</span> 1789 tarihinde Osmanlı güçlerinin Belgrada karşı yürüttüğü taarruz

15 Eylül – 8 Ekim 1789 tarihlerinde Ernst von Laudon komutasındaki Habsburg ordusunun Osmanlı kuvvetlerini Belgrad kalesinde kuşatmasıdır. 3 haftalık kuşatmanın ardından Habsburg ordusu kaleyi ele geçirmiştir. Avusturya, şehri 1791 yılına kadar elinde tutmuş daha sonra Osmanlı'ya tekrar geri vermiştir. Kuşatma sırasında sivrilen birkaç Avusturya askeri, Fransız Devrim Savaşları ve Napolyon Savaşlarında önemli görevler almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Uyvar Kuşatması (1663)</span>

Uyvar Kuşatması, Uyvar'ın Osmanlılar tarafından 1663'te fethedilmesiyle sonuçlanan muharebedir.

<span class="mw-page-title-main">Rákóczi Bağımsızlık Savaşı</span>

Rákóczi Bağımsızlık Savaşı (1703–11), Habsburgların Macaristan üzerindeki egemenliğini sona erdirmeye yönelik ilk önemli girişimdi. Savaş, bir grup soylu, zengin ve üst düzey aydın tarafından yürütüldü ve II. Francis Rákóczi tarafından yönetildi ve istifa eden askerler ve köylüler soyluların yanında savaştı. Ayaklanma başarısız oldu ve Szatmár Antlaşması ile sona erdi; ancak Macar soyluları Macar çıkarlarını kısmen karşılamayı başardı.

Uyvar Kuşatması, 7 Temmuz - 17 Ağustos 1685 tarihleri arasında, Habsburg ordusu ile Osmanlı garnizonu arasında bugünkü Nové Zámky, Slovakya'da gerçekleşti. Avusturyalı komutan Aeneas de Caprara, şehri ele geçirdi ve 17 Ağustos'ta tüm Osmanlı garnizonunu katletti.

<span class="mw-page-title-main">Estergon Kuşatması (1605)</span>

Estergon Kuşatması, 1593-1606 Osmanlı-Avusturya Savaşı'nda evre.