İçeriğe atla

Gazze Şeridi ablukası

Gazze Şeridi, İsrail / Mısır kontrolündeki sınırlar ve sınırlı balıkçılık bölgesi.

Gazze Şeridi Ablukası, Hamas'ın Gazze Savaşı sırasında Gazze Şeridi'ni kontrol altına almasının ardından El-Fetih ve Filistin Ulusal Yönetimi'ne ait hükûmet kurumlarını ele geçirmesi üzerine Gazze Şeridi'nin İsrail ve Mısır tarafından konulan ve devam eden kara, hava ve deniz ablukasıdır.[1]

Hamas, daha önce İsrail'in Hamas tarafından tanınması, şiddet eylemlerinin reddi ve Oslo Anlaşmaları da dahil olmak üzere İsrail ile Filistin Yönetimi arasında daha önce yapılan anlaşmaların kabulü de dahil olmak üzere bir Hamas hükûmeti altında Filistin Yönetimi'ne sürekli yardım gönderilmesi dahil olmak üzere daha önce İsrail ve Orta Doğu Dörtlüsü tarafından belirlenen koşulları reddemişti. Hamas, Mart 2006'da İsmail Haniye liderliğindeki Filistin hükûmetini kurduktan sonra, İsrail ve Orta Doğu Dörtlüsü, Filistin Yönetimi ve özellikle Hamas hükûmetinin herhangi bir üyesi ile diyalog kurmayı bıraktı, Filistin Ulusal Yönetimi'ne yardımları kesti ve yaptırım uygulamaya başladı.[2]

Gazze Şeridi'nin Hamas tarafından ele geçirilmesinin ardından Mısır ve İsrail, El Fetih'in Gazze'tyi terk ettiğini ve artık Filistin tarafında güvenlik sağlayamadığı gerekçesiyle Gazze ile olan sınır kapılarını büyük ölçüde kapattı.[3] Mısır, Hamas'ın Gazze üzerindeki kontrolünün İran'ın nüfuzunu artıracağından endişeliydi. Mısır dışişleri bakanı Ebul Geyit, Refah Sınır Kapısı'nın açılmasının Filistin Yönetimi'nin meşruiyetini zayıflatacağını açıkladı.[4] İsrail, ablukanın İsrail vatandaşlarını "terörizm, roket saldırıları ve diğer düşmanca faaliyetlerden" korumak ve ikili kullanım mallarının Gazze'ye girmesini önlemek için gerekli olduğunu açıkladı.[5] Bunu yaparken, ablukanın hafifletilmesi veya kaldırılması için ateşkes anlaşması çerçevesinde taahhüt ettiği belirli yükümlülükleri yerine getirmedi veya ihlal etti.[6] Filistin Ulusal Yönetimi cumhurbaşkanı Mahmud Abbas, Mısır sınır kısıtlamalarını onayladığını ifade etti. 2014'te ve sonraki yıllarda Abbas, Mısır'ın Gazze'nin dış dünyaya son yaşam çizgisi olan kaçakçılık tünellerine baskısını destekledi ve tünellerin Filistin Yönetimi ile koordineli olarak Mısır tarafından su basmasını memnuniyetle karşıladı.[7]

Dünya Bankası 2015 yılında 2007 yılından bu yana ablukanın yol açtığı GSYİH kayıplarının %50'nin üzerinde olduğunu ve büyük ekonomik kayıplar getirdiğini tahmin etti. Bir zamanlar önemli olan Gazze'nin imalat sektörü, son 20 yıldaki savaşlar ve abluka nedeniyle reel olarak yüzde %60 oranında küçüldü. Gazze'nin ihracatı, 2007 ablukasının uygulanmasından bu yana neredeyse kayboldu. Bakan, "komşu ülkelerin meşru güvenlik kaygılarını" dikkate alarak "Gazze'ye daha hızlı inşaat malzemesi girişi sağlamak için çözümlerin bulunması gerektiğini" belirtti.[8]

Ayrıca bakınız

  • İsrail'in Gazze Şeridi'nin 2023 kuşatması

Kaynakça

  1. ^ Abrahams, Fred; Human Rights Watch (2008). Internal fight: Palestinian abuses in Gaza and the West Bank. Human Rights Watch. ss. 14-15. 
  2. ^ John Pike. "Hamas (Islamic Resistance Movement)". Globalsecurity.org. 9 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2020. 
  3. ^ Isabel Kershner. Abbas’s Premier Tells Israel to Reopen Gaza 30 Kasım 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. The New York Times. 14 Aralık 2007.
  4. ^ "The Associated Press". The Associated Press. 30 Kasım 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2010. 
  5. ^ Benhorin, Yitzhak; Associated Press (20 Haziran 2010). "Cabinet: All non-military items can enter Gaza freely". Ynet news. 23 Haziran 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2010. 
  6. ^ "Gaza: Israel Hamas ceasefire agreement in full". The Telegraph. 2012. 23 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2020. 
  7. ^ Abbas 'supports' Egypt action on Gaza tunnels 7 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Al Jazeera, 12 Aralık 2014
  8. ^ "Economic Monitoring Report to the Ad Hoc Liaison Committee" (PDF). World Bank. 10 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Filistin Ulusal Yönetimi</span> Batı Şeria ve Gazze Şeridini yöneten bir idari örgüt

Filistin Ulusal Yönetimi, Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ni yöneten bir idari örgüt ve devlet yapılanmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Gazze</span> Filistinde bir şehir

Gazze, Filistin'in güneybatısında bulunan, Gazze Şeridi'nin en büyük şehri. Akdeniz sahilinden 4 km içeride kurulmuş olan Gazze'nin nüfusu yaklaşık 650 bindir.

<span class="mw-page-title-main">Hamas</span> Filistinde Sünni İslamcı paramiliter örgüt

Hamas veya resmî adıyla İslamî Direniş Hareketi, Filistin Ulusal Yönetimi'nde seçimle belirlenmiş Filistin Parlamentosunda çoğunluğu elinde tutan Filistinli paramiliter örgüt ve sünni, İslamcı ve militarist siyasi parti.

İkinci İntifada veya El Aksa İntifadası , Eylül 2000'den 2005 yılına kadar devam eden ikinci Filistin ayaklanmasıdır. İsrail ve Filistin arasındaki çatışmalar Şubat 2005 yılında Ariel Şaron ve Mahmud Abbas'ın katıldığı Sharm ek-Sheikh Zirvesi ile sona ermiş. Ayrıca Oslo Savaşı olarak da bilinir. Toplam ölü sayısı Filistin tarafında 3000 ve İsrail tarafında 1000 i buldu ve ayrıca 64 yabancı da hayatını ayaklanma sürecinde kaybetti. B’Tselem’in raporlarına göre, 30 Nisan 2008 tarihine kadar öldürülen Filistinlilerin 35.2% si ayaklanmalarda aktif bir şekilde rol aldı, 46.4% ü ayaklanmalara katılmadı ve 18.5% inin katılıp katılmadığı bilinmiyor. Yine B’Tselem raporlarına göre, İsrail tarafında ölenlerin 31.7% si güvenlik güçlerinden ve 68.3% ü sivillerdendi. Diğer yandan, İsrail Uluslararası Terörle Mücadele Enstitüsü’nün 2005 tarihli bir çalışmasına göre, Filistinliler arasında yaşamını kaybedenlerin çoğunluğu mücahitti. Enstitü, İsrailli şiddete başvuranların, 22% olduğu ve sivillerin, 78% olduğu sonucuna vardı. Bundan önceki Birinci İntifada 1987 ve 1993 yılları arasında gerçekleşti.

<span class="mw-page-title-main">Gazze Savaşı</span> İsrail askeri operasyonu

Gazze Savaşı, İsrail Savunma Kuvvetleri'nin, Hanuka'nın devam ettiği 27 Aralık 2008 tarihinde yerel saatle 09:30 sıralarında Hamas'ın İsrailli sivillere ve askeri birimlere karşı kassam roketli saldırılar yaptığı gerekçesi ile başlattığı savaş. İsrail'in savaşta sadece 3 vatandaşı hayatını kaybederken yaptığı saldırılar nedeniyle Gazze'de 1133 insan ölmüş 4000'den fazla insan yaralanmış ve on binlerce insan evsiz kalmış ve yaşam alanını terk etmek zorunda kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Özgür Gazze Hareketi</span>

Özgür Gazze Hareketi, İsrail'in Gazze Şeridi'ne uyguladığı ablukaya karşı oluşturulan uluslararası insan hakları örgütüdür. 2008'den bu yana ablukayı deniz yoluyla delmek amacıyla çeşitli kampanyalar düzenlemektedir.

<span class="mw-page-title-main">2014 İsrail-Gazze çatışması</span> 2014 yılında silahlı siyasi temeller nedeniyle gerçekleşmiş çatışma

2014 İsrail-Gazze çatışması ya da İsrail hükûmetinin ifade ettiği adla Koruyucu Hat Operasyonu, İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF)'nin 8 Temmuz 2014'te Gazze Şeridi'ne yönelik başlattığı kara, hava ve deniz operasyonlarını içeren askerî harekât.

Gazze-İsrail çatışması, birinci ve ikinci intifadalar ile başlayan on yıllardır devam eden Gazze-İsrail çatışması.

<span class="mw-page-title-main">Refah Sınır Kapısı</span>

Refah Sınır Kapısı, Filistin'in Gazze Şeridi bölgesi ile Mısır arasındaki tek sınır kapısı olan ve adını sınırın geçmesiyle bölünen Refah şehrinden alan sınır kapısıdır.

Bulut Sütunu Operasyonu, İsrail Güvenlik Güçlerinin (IDF), Hamas yönetimindeki Gazze Şeridi’nde yaptığı, sekiz gün süren operasyondur. Operasyon 14 Kasım 2012 tarihinde, Hamas askeri kanadının baş amiri olan, Ahmed Jabari’nin, Gazze’de İsrailli bir hava saldırısı esnasında ölmesiyle başladı.

Filistin'de turizm Doğu Kudüs, Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ndeki turizmi ifade eder. 2010 yılında, 2009'daki 2.6 milyona kıyasla 4.6 milyon kişi Filistin topraklarını ziyaret etti. Bu rakamdan 2.2 milyonu yabancı turist, 2.7 milyonu yerli idi. 2012'nin son çeyreğinde, Batı Şeria otellerinde 150.000'den fazla turist konakladı; % 40'ı Avrupa, % 9'u ABD ve Kanada'dan geliyordu. Büyük seyahat rehberleri "Batı Şeria seyahat etmek için en kolay yer değil ama yapılan gayretler zengin bir şekilde ödüllendirilir" şeklinde yazmıştır.

Muhammed Yusuf Dahlan 29 Eylül 1961'de Han Yunus Mülteci Kampı, Han Yunus, Gazze Şeridi'nde dünyaya geldi. Künyesi Ebu Fadi Filistinli siyasetçi, Gazze'deki El Fetih'in eski lideri. Dahlan, altı çocuğun en küçüğü olarak Hamama'da mülteci bir ailede dünyaya geldi.

<span class="mw-page-title-main">Filistin toprakları</span> Orta Doğudaki topraklar

"Filistin toprakları" terimi, 1967'den beri İsrail'in işgal ettiği bölgeler olan, Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ni tanımlamak için uzun yıllardır kullanılmaktadır. Uluslararası Adalet Divanı (UAD), Doğu Kudüs dahil Batı Şeria'dan "İşgal Altındaki Filistin Toprakları" olarak bahsetti ve bu terim UAD tarafından verilen Temmuz 2004'teki kararda yasal tanım olarak kullanıldı. 1999'dan bu yana, Birleşmiş Milletler (BM) resmî terminolojisinde, işgal edilmiş Filistin toprakları giderek diğer terimlerin yerini almıştır. Avrupa Birliği (AB) de bu kullanımı benimsemiştir. "İşgal Altındaki Filistin Bölgesi" terimi, BM ve diğer uluslararası kuruluşlar tarafından Ekim 1999 ile Aralık 2012 arasında Filistin Ulusal Yönetimi tarafından kontrol edilen alanlara atıfta bulunmak için kullanıldı. AB, aynı dönemde ara sıra "Filistin Yönetimi toprakları" gibi paralel bir terim de kullanmıştır.

Gazze-Eriha Anlaşması, resmi olarak Gazze Şeridi ve Eriha Bölgesi Anlaşması olarak adlandırılmaktadır. Filistin özerkliğinin ayrıntılarının sonuçlandırıldığı Oslo I Anlaşması'nın devamı niteliğindeki bir anlaşmaydı. Anlaşma genel olarak 1994 Kahire Anlaşması olarak bilinir. 4 Mayıs 1994'te Yaser Arafat ve dönemin İsrail Başbakanı Yitzhak Rabin tarafından imzalandı.

Paris Protokolü olarak da adlandırılan Ekonomik İlişkiler Protokolü, İsrail ile FKÖ arasında 29 Nisan 1994'te imzalanan ve Eylül 1995 Oslo II Anlaşmasına küçük değişikliklerle dahil edilen bir anlaşmadır.

Hamas'ın Haziran 2007'de Gazze Şeridi'ni ele geçirmesinden bu yana Gazze Şeridi'nin yönetimi Hamas tarafından yürütülmektedir ve bu yönetim genellikle Gazze'deki Hamas hükûmeti olarak anılmaktadır. Hamas yönetimi 2007'den 2014'e kadar ve 2016'dan itibaren İsmail Haniye tarafından yönetildi.

<span class="mw-page-title-main">Gazze-İsrail bariyeri</span>

Gazze-İsrail bariyeri, Gazze-İsrail sınırının İsrail tarafında bulunan bir sınır bariyeridir. Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Erez Geçişi, İsrail'den Gazze'ye gelen insan ve malların tek geçiş noktasıdır; Bariyerde Kerem Ebu Salim sınır kapısı adı verilen ve İsrail malların Mısır-Gazze sınırı üzerinden doğrudan Mısır'dan Gazze'ye gitmesine izin vermediği için Mısır'dan gelen malların geçişine özel ikinci bir geçiş noktası bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sufa, İsrail</span> İsrail Devletinde kolektif tarım işletmesi (kibutz)

Sufa İsrail'in güneyinde bir kibbutzdur. Kuzeybatı Negev Çölü'nün Hevel Shalom bölgesinde yer alan bölge, Eshkol Bölge Konseyi'nin yetki alanına girmektedir. 2021 yılında 227 kişilik bir nüfusa sahipti.

İhab el-Güzin, Filistnli siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Gazze Şeridi'nin İsrail işgali</span>

Gazze Şeridi, Altı Gün Savaşı sırasında İsrail güçlerinin bölgeyi ele geçirdiği 6 Haziran 1967'den beri İsrail tarafından askeri işgal altında tutulmaktadır, daha sonra Mısır tarafından işgal edildi. İsrail Gazze Şeridi'nden tek taraflı olarak çekildi 2005 yılında, Birleşmiş Milletler, uluslararası insan hakları örgütleri ve bazı hukuk akademisyenleri Gazze Şeridi'nin hala İsrail tarafından askeri işgal altında olduğunu düşünmektedir, çünkü İsrail hala Gazze'nin hava ve deniz sahası, Gazze'nin yedi kara geçişinden altısı, bölge içinde girilmesi yasak bir tampon bölge ve Filistin nüfus kaydı üzerinde doğrudan kontrolü elinde tutmaktadır. İsrail, ABD ve diğer hukuk, askeri ve dış politika uzmanları ise İsrail'in 2005'te çekilmesiyle birlikte "işgalin yasal tanımı uyarınca gerekli olan etkin kontrolü devrettiğini" iddia etmektedir. Mısır tarafından desteklenen İsrail, Gazze Şeridi'ne yönelik ablukasını sürdürmekte ve Gazze Şeridi'ne mal ve insan giriş çıkışını kısıtlamaktadır. Abluka, bir işgal biçimi ve yasadışı toplu cezalandırma olarak kategorize edilmiştir.