İçeriğe atla

Gazoz Ağacı

Gazoz Ağacı
YazarSabahattin Kudret Aksal
ÜlkeTürkiye
DilTürkçe
TürHikâye
YayımcıYapı Kredi Yayınları
ISBN978-975-363-261-4

Gazoz Ağacı, Sabahattin Kudret Aksal'ın 1954 tarihli, ilk öykü kitabı. Yazar bu kitabıyla, 1955 yılında ilk kez düzenlenen Sait Faik Hikâye Armağanı'nı, yarışmaya "On İkiye Bir Var" kitabıyla katılan Haldun Taner ile paylaşmıştır.

Sabahattin Kudret Aksal'ın 1954 tarihli, ilk öykü kitabı. Yazar bu kitabıyla, 1955 yılında ilk kez düzenlenen Sait Faik Hikâye Armağanı'nı, yarışmaya "On İkiye Bir Var" kitabıyla katılan Haldun Taner ile paylaşmıştır. Sabahattin Kudret Aksal ilk öyküsünü 1940 yılında yayımlamıştır. 1940-1944 yılları arasında sekiz öykü yayımlar. Öyküye ara verdiği, şiir, deneme ve oyun yazmaya yöneldiği yıllardan sonra, 1953 ve 1954 yıllarında tekrar yedi öykü yayımlar. Yazar sayıları on yediye ulaşan öykülerinden onunu bu kitabı için seçmiş; kitaba, en uzun öyküsü olan "Gazoz Ağacı"nın adını vermiştir. Aksal, sanat yaşamına şiirle başlamış ve ilk önce şiirlerini kitaplaştırmış olmakla birlikte ilk ödülü olan "Sait Faik Hikâye Armağanı"nı, öykü kitabı ile almıştır. Yarışmanın jürileri ise, Fazıl Hüsnü Dağlarca, Cahit Külebi, Ziya Osman Saba, Nurullah Ataç, Suut Kemal Yetkin gibi ünlü edebiyatçılardı. İlk ödülünden sonra çalışma zamanının çoğunu öyküye ayıran yazar, 1956 yılında yine on öykü içeren ikinci öykü kitabı "Yaralı Hayvan"ı yayınlamıştır.

Öyküler

  • Bir Dostluk
  • Hayriye Hanım
  • Geceye Doğru
  • Büyükannemin Ölümü
  • Bizim Olan Sokaklar
  • Meydan
  • Sokaktaki Opera
  • Çekirdek
  • Bir Başka Türlüsü
  • Gazoz Ağacı

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sait Faik Abasıyanık</span> Türk hikâye ve roman yazarı, şair (1906–1954)

Sait Faik Abasıyanık, Türk hikâye ve roman yazarı, şair. Türk hikâyeciliğinin önde gelen yazarlarından birisi olan Sait Faik, çağdaş hikâyeciliğe yaptığı katkılar nedeniyle Türk edebiyatının köşe taşlarından biri olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Haldun Taner</span> Türk öykü, oyun ve kabare yazarı, gazeteci

Haldun Taner, Türk öykü, tiyatro ve kabare yazarı, öğretim üyesi ve gazetecidir. Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatının önde gelen yazarlarından biridir. Türkiye'de epik tiyatro türü ve kabare tiyatrosunun öncüsüdür.

Sait Faik Hikâye Armağanı, her yıl yazar Sait Faik Abasıyanık anısına, ölüm yıldönümü olan 11 Mayıs'ta bir öykücüye verilen edebiyat armağanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Behçet Çelik</span> Türk yazar

Behçet Çelik, modern Türk yazar.

<span class="mw-page-title-main">Sabahattin Kudret Aksal</span> Türk yazar ve şair

Sabahattin Kudret Aksal, Türk şair, senarist ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Zeyyat Selimoğlu</span> Türk yazar ve çevirmen

Zeyyat Selimoğlu,, Türk yazar ve çevirmen.

<span class="mw-page-title-main">Necati Cumalı</span> Türk yazar ve şair (1921-2001)

Necati Cumalı, Türk yazar, şair.

Demir Özlü, Türk öykü ve roman yazarı. Tezer Özlü'nün ağabeyidir.

Adnan Özyalçıner, Türk yazardır.

Mehmet Günsür, ressam, yazardır. Galatasaray Lisesi'ni ve Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümünü bitirdi. Aynı yıl Ajans Ada'da metin yazarı olarak reklamcılığa başladı. 1987'de o zamanki adıyla Reklamevi'ne yazar olarak geçen Günsür, aynı yıl eski şirketine yaratıcı bölüm sorumlusu olarak geri göndü. 1995 ve 1996'yı Saatchi&Saatchi'de geçiren Günsür, Nesteren Davutoğlu'nun daveti üzerine Lowe'a ortak olarak katıldı.

<i>Lüzumsuz Adam</i>

Lüzumsuz Adam, Türk yazar Sait Faik Abasıyanık'ın 1948 yılında yayınlanan dördüncü kitabıdır. Sait Faik bu kitapla yeni bir öykü tarzına yönelmiştir. Kitaptaki on dört hikâye de İstanbul'da geçmektedir.

<i>Mahalle Kahvesi</i>

Mahalle Kahvesi, Türk yazar Sait Faik Abasıyanık'ın 1950'de yayınlanan beşinci hikâye kitabıdır. Eser ayrıca, yazarın yayınlanan altıncı kitabıdır. Bu kitaptaki öyküler yazarın bir önceki kitabı Lüzumsuz Adam'dakilere tarz olarak çok benzemektedir.

Mehmet Zaman Saçlıoğlu, Türk öykü ve roman yazarı, şair, akademisyen.

Necati Tosuner, Türk roman ve öykü yazarı.

Faruk Duman Türk öykü ve roman yazarı.

Selma Fındıklı, Türk roman ve öykü yazarı.

100 Türk Edebiyatçısı, 59. Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti döneminde Millî Eğitim Bakanlığının (MEB) ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarındaki öğrencilere hem Türk Dili ve Edebiyatı dersi müfredatı ile ilişkilendirilerek yazarların kitaplarının okutulması hem de boş zamanlarını değerlendirmek üzere öncelikle başvurabilecekleri yazarların kaynak eserleri olarak tavsiye edilmesi için derlenmiş Türk yazarlar listesidir.

Mahmut Özay, 1965 yılında Yorgo adlı eseriyle Sait Faik Hikâye Armağanı'nı kazanmış Türk hikâye yazarı.

Dr. Arif Yılmaz,, Türk akademisyen, araştırmacı, yazar, şair

Neslihan Önderoğlu, Türk yazar.