İçeriğe atla

Gazi Mehmed Paşa Camii

Koordinatlar: 42°12′23″K 20°43′51″D / 42.20639°K 20.73083°D / 42.20639; 20.73083
Gazi Mehmed Paşa Camii
Harita
Temel bilgiler
KonumPrizren, Kosova
Koordinatlar42°12′23″K 20°43′51″D / 42.20639°K 20.73083°D / 42.20639; 20.73083
İnançSünni İslam
Mimari
Mimari türCami
Mimari biçimİslam
Tamamlanma1573 (450 yıl önce) (1573)
Özellikler
Minare sayısı1

Gazi Mehmet Paşa Camii (Arnavutça: Xhamia e Gazi Mehmet Pashës) veya Bayraklı Camii (Arnavutça: Xhamia e Bajraklisë), Kosova'nın güneybatısındaki Prizren kentinde bulunan tarihi bir camidir. Kosova'daki en eski İslami yapılardan biridir. İnşaatı 1561 yılında başlamış ve 1573 yılında tamamlanmıştır.[1] Cami, bir kütüphane, bir mektep ve medrese, hamamlar, konutlar ve diğer yapıların yer aldığı bir külliyenin parçasıdır.

Günümüzde Prizren Birliği Müzesi de bu külliyenin parçası olan bir binada yer almaktadır. Külliye, Prizren Kalesi'nin karşısında, Bistriça Nehri'nin diğer tarafında yer almaktadır. Kare planlı olan camide çok sayıda pencere bulunmaktadır ve mihrap ve minberi mermer malzemeden yapılmıştır.

Dukakinoğlu Ahmed Paşa'nın torunu Dukakinoğlu Gazi Mehmed Paşa'nın vakfı tarafından inşa edilmiştir.[1] Gazi Mehmed Paşa cami ile beraber kendisi için cami avlusuna bir türbe de inşa ettirmiş, ancak 1594-96 yıllarında Macaristan'da vefat ettiğinden türbesi hiç kullanılmamıştır.

Ayrıca Bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b Katic 2019, s. 125

Bibliyografya

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Prizren</span> Kosovada kent

Prizren, eskiden Pürzerrin, Kosova'nın güneybatısında bir şehir ve belediye merkezi.

<span class="mw-page-title-main">Zağnos Paşa Camii</span> Balıkesirde bir cami

Zağnos Paşa Camii veya Balıkesir Ulu Camii, Türkiye'nin Balıkesir şehir merkezinde bulunan15. yüzyıl yapısı cami.

<span class="mw-page-title-main">İşkodra Kurşunlu Cami</span>

Kurşunlu Camii veya Buşatlı Mehmet Paşa Camii, Arnavutluk Cumhuriyeti'nin İşkodra kentinde bulunmakta olan tarihi bir Osmanlı camisidir.

<span class="mw-page-title-main">Telelka Camii</span> Tarihi Osmanlı camii

Telelka Camii veya İbrahim Paşa Camii, Arnavutluk Cumhuriyeti'nin Berat kentinde bulunmakta olan tarihi bir Osmanlı camisi.

<span class="mw-page-title-main">Süleyman Paşa Camii</span> Tiranda bulunan eski bir cami

Süleyman Paşa Camii veya Eski Camii (Xhamia e Vjetër) Arnavutluk'un Tiran başkentinde en eski camisiydi. Zamanında en değerli tarihî bir Osmanlı Türk dinî yapıydı.

<span class="mw-page-title-main">Sultan Murad Camii</span>

Sultan Murad Camii II. Murad tarafından Üsküp'te inşa edilmiş bir cami.

<span class="mw-page-title-main">Fatih Sultan Mehmed Camii (Akçahisar)</span>

Fatih Sultan Mehmed Camii veya Fethiye Camii, Arnavutluk'un Akçahisar kentinde bulunan bir camidir. Cami, 1481 yılında Osmanlı döneminde inşa edilmiştir ve İskender Bey Müzesi'nin yanında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İsa Bey Camii (Üsküp)</span> Üsküpte bir cami

İsa Bey Camii Kuzey Makedonya'nin başkenti Üsküp'ün en önemli Osmanlı İmparatorluğu dönemi anıtlarından biridir. Yapı, eski şehir merkezinin kuzeydoğusunda konumlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bayraklı Camii (İpek, Kosova)</span>

Bayraklı Camii, Çarşı Camii veya Fatih Camii, Kosova'daki İpek kentinde bulunan İpek Çarşısı'nın merkezinde bulunan bir camidir. 1471 yılında Sultan II. Mehmed tarafından inşa ettirilmiş tek kubbeli yapı aynı zamanda şehirdeki en eski ve en yüksek kubbeye sahiptir. Cami, II. Dünya Savaşı sırasında 1943 yılında İpek Çarşısı'nı tamamını yok eden İtalyan ordusu ve 1999 yılında Kosova Savaşı sırasında Sırp ordusu tarafından olmak üzere iki kez yakılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ahmed Ağa Camii</span> Kosovada bulunan bir cami

Ahmet Ağa Camii, Hacı Hüseyin Camii veya Mlike Camii Kosova ve Balkanlarda bulunan en eski camidir. Dragaş yakınlarındaki Mlike köyünde yer alan cami 1289 yılında inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Balec Camii</span>

Balec Camii, Kosova'nın Gilan şehrinde bulunan bir camidir. İsmini içinde bulunduğu Balec mahallesinden almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gazi Ali Bey Camii</span> Vıçıtırın, Kosovadaki tarihi bir cami

Gazi Ali Bey Camii, Kosova'nın kuzeyindeki Vıçıtırın kentinin eski merkezinde yer alan Gazi Ali Bey Külliyesi'nin bir parçası olarak Gazi Ali Bey Hamamı'na 100 metre mesafede bulunan tarihi bir camidir. 15. yüzyılda inşa edilen cami Kosova'daki en eski kültürel miras anıtlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Suzi Çelebi Camii</span> Prizren, Kosovadaki tarihi bir cami

Suzi Çelebi Camii, Kosova'nın güneybatısındaki Prizren kentinde bulunan tarihi bir camidir.

Hamam Camii, Hasan Bey Camii veya Molla Zade Hasan Camii, Kosova'nın kuzeybatısındaki İpek kentinde bulunan bir kültürel miras anıtıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yaşar Paşa Camii</span> Priştine, Kosovadaki tarihi bir cami

Yaşar Paşa Camii, Kosova'nın başkenti Priştine şehrinde bulunan tarihi bir camidir. Cami, 1834 yılında Üsküp Mutasarrıfı olan Yaşar Mehmed Paşa tarafından inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Katip Sinan Çelebi Camii</span> Prizren, Kosovadai tarihi bir cami

Katip Sinan Çelebi Camii veya Katip Çelebi Camii, Kosova'nın güneybatısındaki Prizren kentinde, Adem Jashari Caddesi'nde yer almaktadır. Caminin ismini Katip Çelebi'den aldığı düşünülmekteyse de Ohri'deki Plaoşnik Camii'nde olduğu gibi Ohrizade ailesinden gelen Sinaneddin Yusuf Çelebi veya kısaca Sinan Çelebi'den almış olabileceği de iddia edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sinan Paşa Camii (Kaçanik)</span> Kaçanik, Kosovadaki tarihi bir cami

Sinan Paşa Camii veya Koca Sinan Paşa Camii, Kosova'nın güneyindeki Kaçanik kentinde bulunan bir camidir. 1594-1595 yıllarında inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Saraçhane Camii (Prizren)</span>

Kukli Mehmed Bey Camii, Kukli Bey Camii veya Saraçhane Camii, Kosova'daki en eski camilerden biri olan bir kültürel miras anıtıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ramazan Çavuş Camii</span> Priştine, Kosovadaki tarihi bir cami

Ramazan Çavuş Camii veya Lâb Camii, Kosova'nın başkenti Priştine şehrinin eski şehir merkezinin kuzeyindeki bir Osmanlı camisidir.

<span class="mw-page-title-main">Pirînaz Camii</span> Priştine, Kosovadaki tarihi bir cami

Pirînaz Camii veya Pîrî Nâzır Camii, Kosova'nın başkenti Priştine şehrinde yer alan bir Osmanlı camisidir. Cami 16. yüzyılın ikinci yarısında, iki Osmanlı Sultanı döneminde Vezir olarak görev yapan Piri Nazır tarafından inşa ettirilmiştir. Pirînaz Camii, Fatih Sultan Mehmed Camii'nden 100 yıl sonra aynı taş malzeme ile inşa edilmiştir. Caminin kültürel önemi, 1389'daki Kosova Muharebesi'nde ölen Sultan Murad'ın oğlu ve halefi olan Sultan Bayezid'in izniyle Prens Lazar'ın kalıntılarının bugünkü Pirînaz Camii'nin bulunduğu yere gömüldüğüne dair inançla beraber daha da artmaktadır. Daha sonra Lazar'ın kalıntıları Sırbistan'daki Ravanica Manastırı'na götürülmüştür. Ayrıca, yerel bir efsaneye göre Pirînaz Camii'nin bahçesinde bulunan "Lazar Taşı" Prens Lazar'ın başının kesildiği taş olarak kullanılmıştır. Ancak Lazar'ın ölümünün gerçekte nasıl olduğu bilinmemektedir.